To wszystko PRZEZ CIEBIE - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-13, 15:56   #1
201607111028
Konto usunięte

To wszystko PRZEZ CIEBIE

Czy tylko mnie te dwa słowa wyprowadzają z równowagi?
Założyłam wątek, ponieważ "zainspirowała" mnie (niestety) sytuacja, która niedawno mi się przydarzyła. Kumpel stwierdził (oczywiście za naszymi plecami), iż PRZEZ NAS ( = mnie i moją przyjaciółkę) wszczynał awantury na imprezie. My podobno coś tam zrobiłyśmy, a jemu, cytuję "nie wypadało dymić do dziewczyn, więc wyładował się na koledze". Dodam, że facet był pijany jak bela...
Niektórzy mogą sądzić, że zareagowałam dość nietypowo, ponieważ ani obmawianie za moimi plecami, ani dodawanie nieprawdy i wymyślanie niestworzonych rzeczy (to też niestety miało miejsce) nie zdenerwowało mnie tak, jak wspomniany już zwrot - PRZEZ CIEBIE/PRZEZ WAS. Mam po prostu niesamowitą alergię na te dwa słowa!
Jesteśmy istotami rozumnymi, posiadamy wolną wolę i bagaż doświadczeń życiowych, potrafimy dokonywać wyborów, więc skąd do cholery bierze się u niektórych przeświadczenie, że zrobili coś PRZEZ KOGOŚ INNEGO? Rozumiem, jeśli ktoś, dajmy na to, ucierpiał w wypadku spowodowanym przez inną osobę, wtedy może twierdzić, że doznał obrażeń przez tego i tego osobnika. Takich przykładów może być multum. Jednak sytuacja, w której człowiek dokonuje ŚWIADOMEGO wyboru i późniejsze zwalanie winy na kogoś innego jest dla mnie ciosem poniżej pasa. Żona zdradziła PRZEZ MĘŻA, bo ją zaniedbywał. Chłopak upił się i zrobił rozróbę PRZEZ DZIEWCZYNĘ, bo nie chciała się z nim zobaczyć.
Jak myślicie, czy mam prawo być taka wściekła z powodu tych dwóch, z pozoru banalnych słów? Co byście zrobiły na moim miejscu? Tłumaczyć koledze, że poczułam się dotknięta, czy jednak zostawić to, bo "każdemu może się zdarzyć"?
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-13, 16:13   #2
Monkaaa92
Raczkowanie

Dot.: To wszystko PRZEZ CIEBIE

Serio przejmujesz się tym co powiedział jakiś kumpel, że to niby przez was?
Jeśli mu spieszno do takich docinek, to mi byłoby spieszno do ochłodzenia znajomości. Jak dla mnie problem ciut rozdmuchany. No ale co kto lubi.

Ja bym zostawiła sprawę w spokoju, niech gada. Jemu jest wstyd za swoje zachowanie i jakoś buźkę musi sobie wytrzeć, a że Waszym/Twoim kosztem.. Ja bym nie tolerowała kogoś takiego w swoim towarzystwie.

Ludzie, więcej dystansu do życia i samych siebie.

-nie palimy!

-kochamy! 12.2014

-studiujemy

-magisterkę piszemy

..o siebie dbamy!
Monkaaa92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-13, 16:19   #3
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Monkaaa92 Pokaż wiadomość
Serio przejmujesz się tym co powiedział jakiś kumpel, że to niby przez was?
Jeśli mu spieszno do takich docinek, to mi byłoby spieszno do ochłodzenia znajomości. Jak dla mnie problem ciut rozdmuchany. No ale co kto lubi.

Ja bym zostawiła sprawę w spokoju, niech gada. Jemu jest wstyd za swoje zachowanie i jakoś buźkę musi sobie wytrzeć, a że Waszym/Twoim kosztem.. Ja bym nie tolerowała kogoś takiego w swoim towarzystwie.

Ludzie, więcej dystansu do życia i samych siebie.
To nie chodzi o to, że dla mnie to wielki problem. Po prostu chcę poznać zdanie innych na temat takich słów. Wszystko.
Niemniej jednak, trochę się zdenerwowałam, przyznaję. Jestem choleryczką i to się już raczej nie zmieni.
Stary 2014-08-13, 16:36   #4
skazana_na_bluesa
.

ja bym takiemu wygarnęła.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-13, 16:44   #5
Kociaak
Wielce Szanowna Pani

Ja bym przy osobie której opowiadał te historie powiedziała, żeby nie wycierał sobie gęby moją osobą, a za to przypomniał sobie swój stan % i odpowiednio historię poprawił. A na następny raz, skoro jest tak chętny do rozrób pod wpływem alkoholu, to niech tyle nie pije, od razu chęć do bitek mniejsza będzie

Paru osobom odpowiedziałam w podobny sposób na jakieś niestworzone historie i znienacka nikt nic do mnie nie miał, a ci co tak sobie radośnie szafowali moją osobą, przestali jak nożem uciął.

Nie palę od 15.03.2015

"Traciliśmy czas bez siebie"
19.02.2016 17.02.2017 1.09.2018

Nick pochodzi z komiksu KokoArt "Wiśnia"
Kociaak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-13, 17:02   #6
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
Czy tylko mnie te dwa słowa wyprowadzają z równowagi?
Założyłam wątek, ponieważ "zainspirowała" mnie (niestety) sytuacja, która niedawno mi się przydarzyła. Kumpel stwierdził (oczywiście za naszymi plecami), iż PRZEZ NAS ( = mnie i moją przyjaciółkę) wszczynał awantury na imprezie. My podobno coś tam zrobiłyśmy, a jemu, cytuję "nie wypadało dymić do dziewczyn, więc wyładował się na koledze". Dodam, że facet był pijany jak bela...
Niektórzy mogą sądzić, że zareagowałam dość nietypowo, ponieważ ani obmawianie za moimi plecami, ani dodawanie nieprawdy i wymyślanie niestworzonych rzeczy (to też niestety miało miejsce) nie zdenerwowało mnie tak, jak wspomniany już zwrot - PRZEZ CIEBIE/PRZEZ WAS. Mam po prostu niesamowitą alergię na te dwa słowa!
Jesteśmy istotami rozumnymi, posiadamy wolną wolę i bagaż doświadczeń życiowych, potrafimy dokonywać wyborów, więc skąd do cholery bierze się u niektórych przeświadczenie, że zrobili coś PRZEZ KOGOŚ INNEGO? Rozumiem, jeśli ktoś, dajmy na to, ucierpiał w wypadku spowodowanym przez inną osobę, wtedy może twierdzić, że doznał obrażeń przez tego i tego osobnika. Takich przykładów może być multum. Jednak sytuacja, w której człowiek dokonuje ŚWIADOMEGO wyboru i późniejsze zwalanie winy na kogoś innego jest dla mnie ciosem poniżej pasa. Żona zdradziła PRZEZ MĘŻA, bo ją zaniedbywał. Chłopak upił się i zrobił rozróbę PRZEZ DZIEWCZYNĘ, bo nie chciała się z nim zobaczyć.
Jak myślicie, czy mam prawo być taka wściekła z powodu tych dwóch, z pozoru banalnych słów? Co byście zrobiły na moim miejscu? Tłumaczyć koledze, że poczułam się dotknięta, czy jednak zostawić to, bo "każdemu może się zdarzyć"?
Ja bym się dorosłemu facetowi, który by takim tekstem rzucił w nos zasmiała.
Moje dziecko miało okres, gdy obwiniało wszystkich o swoje trudne emocje: złość, gniew, smutek czy o to, że coś nabroił.
Twój znajomy prezentuje poziom takiego pięciolatka właśnie.
Nie a co rozkmniac i zniżac się do poziomu kolesia, który pewnie i tak niewiele zrozumie.
Stary 2014-08-13, 18:52   #7
coffee
and cigarettes

Cytat:
Niemniej jednak, trochę się zdenerwowałam, przyznaję. Jestem choleryczką i to się już raczej nie zmieni.
On sobie tłumaczy, że cośtam zrobił "przez Ciebie", a Ty, że zareagowałaś tak a nie inaczej "przez choleryzm", pomimo tego, że też jesteś świadoma, masz wolną wolę i takie tam. Ludzie mają różne wymówki.

Ja bym olała pijackie gadki jakiegoś kolegi, a już na pewno dotyczące takiej pierdoły.

A dla mnie zwroty "przez ciebie" (negatywne rzeczy), jak i "dzięki tobie" (pozytywne) są normalne, czasem zasadne, czasem nie (w opisanym przypadku nie bardzo). Czasem zarówno zasługi, jak i winy nie są nasze, a kogoś innego. Nie widzę nic złego w przyznaniu tego.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-13, 18:58   #8
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
On sobie tłumaczy, że cośtam zrobił "przez Ciebie", a Ty, że zareagowałaś tak a nie inaczej "przez choleryzm", pomimo tego, że też jesteś świadoma, masz wolną wolę i takie tam. Ludzie mają różne wymówki.

Ja bym olała pijackie gadki jakiegoś kolegi, a już na pewno dotyczące takiej pierdoły.

A dla mnie zwroty "przez ciebie" (negatywne rzeczy), jak i "dzięki tobie" (pozytywne) są normalne, czasem zasadne, czasem nie (w opisanym przypadku nie bardzo). Czasem zarówno zasługi, jak i winy nie są nasze, a kogoś innego. Nie widzę nic złego w przyznaniu tego.
Przecież ja się nie tłumaczę. Zwyczajnie stwierdziłam fakt.
Dziękuję za opinię.
Stary 2014-08-13, 19:01   #9
coffee
and cigarettes

Cytat:
Przecież ja się nie tłumaczę. Zwyczajnie stwierdziłam fakt.
Dziękuję za opinię.
Może on też myśli, że stwierdził fakt.
Naprawdę, olewaj pijackie kłótnie, są bez sensu. Zarówno same kłótnie, jak i używane argumenty.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-13, 19:03   #10
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Może on też myśli, że stwierdził fakt.
Naprawdę, olewaj pijackie kłótnie, są bez sensu. Zarówno same kłótnie, jak i używane argumenty.
Masz rację. Czasem nie potrafię nad sobą zapanować, zwłaszcza, jeśli mam do czynienia z osobą będącą pod wpływem alkoholu. Dziękuję bardzo.
Stary 2014-08-13, 20:25   #11
Dorix
Raczkowanie

Tak mówią osoby niedojrzałe, które szukają winny w innych, a nie w sobie. Powiedziałbym koledze, że czas dorosnac.
Dorix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-14, 12:17   #12
beznadziejny123
Wtajemniczenie

GG do beznadziejny123

Odsuwa odpowiedzialność za swoje czyny i zrzuca je na kobiety = frajer-olać-nie zadawać się

Oddaj głos w ankiecie:
Męska dominacja... <ziewa>... znowu?

Cytat:
Napisane przez elvegirl
Babskie forum, normalna rzecz że jest dużo jednoczesnych PMSów i się baby raz na jakiś czas pokłócą
beznadziejny123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości