Jak przetrwać pierwsze dni w nowej sytuacji? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-01, 16:48   #1
LemonCakes
Raczkowanie

Jak przetrwać pierwsze dni w nowej sytuacji?

Hej, nigdy nie pomyślałabym że będę mieć taki problem, bo tak bardzo cieszyłam się że idę na studia, w sumie daleko, bo prawie 500km od domu, nigdy nie pomyślałabym że będę się tak dziwnie czuć itp.. Odkąd tu przyjechałam i są inni współlokatory (5 obcych osób w mieszkaniu) strasznie dziwnie sie czuję. Niby są mili, ale bardzo się ich krępuję. Wstydzę się chodzić do kuchni, do łazienki, siedzę ciągle w swoim pokoju i przeglądam neta albo rozmawiam przez telefon. Dzisiaj były pierwsze zajęcia na uczelni, też jakoś źle się czułam, niby miałam z kim rozmawiać, bo jesteśmy razem ze współlokatorką na jednym kierunku, ale z innymi dziewczynami już jakoś ciężej mi szło. Nie wiem co mam robić, najchętniej spakowałabym walizki i wróciła do domu Zastanawiam się też czy nie przenieść się na inną uczelnię, gdzieś bliżej mojej rodziny, ale teraz i tak za późno, bo podpisałam umowę o mieszkanie. Jak przetrwać te najgorsze tygodnie i poradzić sobie z tą tęsknotą, przełamać wstyd wobec współlokatorów i zacząć normalnie funkcjonować w tym wszystkim?

Cytat:
“If you love two people at the same time, choose the second. Because if you really loved the first one, you wouldn't have fallen for the second.” ~ Johnny Depp
LemonCakes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-01, 17:06   #2
Hiyori
Zadomowienie

Dot.: Jak przetrwać pierwsze dni w nowej sytuacji?

Rozumiem, też tak zawsze miałam, taki dystans do obcych. Nie panikuj z czasem będzie lepiej, bądź dzielna nie poddawaj się, trzeba się zmusić
Dobrze, że masz przynajmniej tę współlokatorkę na roku, mogłaś być sama. Masz farta w sumie.

Edytowane przez Hiyori
Czas edycji: 2014-10-01 o 17:09
Hiyori jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-01, 17:11   #3
lemonhaze
Raczkowanie

Nie myśl o ucieczce. Początki zawsze są trudne. Przyzwyczaisz się.
Może urządźcie ze współlokatorką jakąś imprezkę? W takiej atmosferze, przy alkoholu, muzyce dużo łatwiej się rozmawia, dużo łatwiej kogoś poznać, oswoić się z towarzystwem.

Rozpal w sobie ogień i poczuj jego żar, niechaj oświetla drogę, kiedy czujesz, że jesteś sam.
Odnajdź piękno w miejscu, gdzie żyć Ci przyszło, niejeden kwitnie kwiat choć wokół płynie rynsztok...

lemonhaze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-01, 17:20   #4
maacieek
Zakorzenienie

Co poradzić? W sumie nie wiele, bo albo zaciśniesz zęby i jakoś przetrwasz i się przyzwyczaisz. Albo spakujesz manatki i wrócisz na rok do domu, i za rok wybierzesz się na studia gdzieś bliżej.

Zaproponuj współlokatorom jakieś zapoznawcze piwko, pogadacie na luzie. Na uczelni może jakiś wypad do klubu, na zwiedzanie miasta. Trochę inwencji, a wszystko się ułoży.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-01, 17:26   #5
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

No właśnie, może urządźcie sobie w mieszkaniu mini imprezę w te 5 osób. Zamówcie pizzę, wypijcie drinka czy piwo, żeby nie brakowało tematu do rozmowy polecam obejrzeć coś zabawnego, albo pograć w planszówkę. Planszówki są super sposobem na przełamywanie lodów, bo tworzą sprzyjającą atmosferę żeby sobie ot tak pogadać o tym co się dzieje na planszy Może być nawet monopol.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-01, 17:26   #6
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
Napisane przez LemonCakes Pokaż wiadomość
Hej, nigdy nie pomyślałabym że będę mieć taki problem, bo tak bardzo cieszyłam się że idę na studia, w sumie daleko, bo prawie 500km od domu, nigdy nie pomyślałabym że będę się tak dziwnie czuć itp.. Odkąd tu przyjechałam i są inni współlokatory (5 obcych osób w mieszkaniu) strasznie dziwnie sie czuję. Niby są mili, ale bardzo się ich krępuję. Wstydzę się chodzić do kuchni, do łazienki, siedzę ciągle w swoim pokoju i przeglądam neta albo rozmawiam przez telefon. Dzisiaj były pierwsze zajęcia na uczelni, też jakoś źle się czułam, niby miałam z kim rozmawiać, bo jesteśmy razem ze współlokatorką na jednym kierunku, ale z innymi dziewczynami już jakoś ciężej mi szło. Nie wiem co mam robić, najchętniej spakowałabym walizki i wróciła do domu Zastanawiam się też czy nie przenieść się na inną uczelnię, gdzieś bliżej mojej rodziny, ale teraz i tak za późno, bo podpisałam umowę o mieszkanie. Jak przetrwać te najgorsze tygodnie i poradzić sobie z tą tęsknotą, przełamać wstyd wobec współlokatorów i zacząć normalnie funkcjonować w tym wszystkim?
Daj sobie czas, na razie w zupełnie obcym miejscu masz prawo się czuć nieswojo, ale szybko nawiążesz znajomości i się odnajdziesz Ze współlokatorami, na razie po prostu nie uciekaj przed nimi, nie musisz się silić na rozmowę jeśli się nie czujesz na siłach, mogą sami zagadać, ale nie czaj się żeby być sama w kuchni czy coś. Koleżanka z roku, o ile jest fajna, to już ktoś "bliższy" na mieszkaniu, złapiesz kontakt i z resztą.
Do rodziny i znajomych dzwoń kiedy potrzebujesz, ale nie zamykaj się na nowy świat, wyjdź gdzieś do knajpy, do kina, żeby się swobodnie poczuć na mieście, jak się ludzie z roku będą wybierać na integracyjne piwo to nie rezygnuj. Zresztą na uczelni nie powinno być problemu, w tych pierwszych dniach wiele osób będzie szukać kontaktu, na pewno szybko ich poznasz i jeszcze będziesz przebierać wśród znajomych

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-01, 18:24   #7
mpt
Zakorzenienie

I ja się przychylam do pomysłu zrobienia zapoznawczej imprezy. To zawsze pomaga

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-01, 18:31   #8
dziuba85
Zakorzenienie

Byłam w podobnej sytuacji. Nie powiem Ci, jak to się zakończyło - bo nie chcę Cię stresować.

Ale! Niestety wg mnie początki są najgorsze. Jesteś daleko od osób, z którymi możesz się spotkać i dzięki, którym czujesz się bezpieczna.
Zostałaś sama w miejscu, gdzie nie znasz nikogo i nie masz tego komfortu społecznego - znajomego miejsca, ludzi...nawet pani w sklepie jest obca.

To się po pewnym czasie zmieni.

Imprezka dobry pomysł. Może nawet nie jedna

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości