Domek i w±tpliwo¶ci - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-08-07, 13:36   #1
Lutinel
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 23

Domek i w±tpliwo¶ci

Witam, za³o¿y³am to konto na potrzeby w±tku.
Do napisania w±tku zainspirowa³ mnie trochê w±tek „wymarzony domek”
Postaram siê napisaæ jak najbardziej tre¶ciwie. Jestem z moim ch³opakiem prawie 5 lat razem, od roku jeste¶my zarêczeni i te¿ od tego czasu planujemy budowê domu a w³a¶ciwie bardziej planuje j± mój ch³opak. Zawsze chcia³ mieæ dom, wychowa³ siê w bloku. Obecnie mieszkamy w domu moich dziadków ( babcia mieszka z moimi rodzicami ) a w³a¶ciwie domu rodziców bo na nich zosta³ on przepisany. T¿ nie chce tu mieszkaæ na sta³e, mówi, ¿e nie czuje siê jak u siebie bo jest to dom moich rodziców, zreszt± rodzice te¿ mieszkaj± zaraz obok, w drugim domu co nie jest dobre i komfortowe dla nas. Wspólnie postanowili¶my siê wyprowadziæ a ten dom zostanie dla mojego brata. Ja chcia³am kupiæ gotowy dom, T¿etowi nic siê nie podoba³o, chce budowaæ. Zaczêli¶my rozgl±daæ siê za dzia³kami. Trafi³a siê okazja i T¿ kupi³ dzia³kê ( dobra lokalizacja, dobra cena ), potraktowa³ to jako inwestycje ( nawet gdyby plany siê zmieni³y ³atwa do sprzeda¿y ). Dzia³ka tak le¿y od roku.
Teraz trochê o tym co i jak. T¿ pracuje za granic±. Zarabia bardzo dobrze. Pracuje w takim systemie jak marynarze, wyje¿d¿a na kilka tygodni i na kilka tygodni wraca. Ja skoñczy³am jeden kierunek studiów, robiê obecnie drugi, za³o¿y³am z mam± firmê, moje dochody s± niewielkie.
Mój problem jest g³ównie taki. T¿ chce teraz budowaæ dom. Staæ nas na to a w³a¶ciwie powinnam napisaæ, ¿e jego staæ. Ja oszczêdno¶ci mam ale jest to kropla wody w morzu potrzeb wiêc dom zostanie wybudowany g³ównie za pieni±dze T¿.
Obecnie dzia³ka która kupi³ jest formalnie w³asno¶ci± jego rodziców. Gdy dzia³ka by³a kupowana T¿ by³ bardzo s³aby kurs walut a T¿ nie mia³ wystarczaj±cej ilo¶ci z³ wiêc rodzice mu po¿yczyli ale jego mama postanowi³a, ze dzia³ka bêdzie na ni± a potem przepisze j± na T¿ta, jemu by³o wszystko jedno wiec wysz³o jak wysz³o.
Teraz do sedna. Nie wiem czy przesadzam czy nie ale trochê nie umiem odnale¼æ siê w tym wszystkim. Chcê byæ z T¿, kocham go, planujemy przysz³o¶æ, chcemy wzi±æ ¶lub, tylko teraz z tym domem. Zaczê³am podejrzewaæ, ¿e jego mama specjalnie chcia³a, ¿eby dzia³ka by³a na ni±, choæ nie by³o to potrzebne. Powiedzia³am T¿towi, ¿e nie zgadzam siê ¿eby ta dzia³ka by³a na jego mamê. Powiedzia³, ¿e ok i ju¿ z mam± ustali³, ¿e j± przepisz± na niego, choæ jej siê to nie podoba³o. Mam wra¿enie, ¿e jego mama jest trochê zazdrosna i chce byæ wa¿niejsza ode mnie. T¿et mówi, ¿e po ¶lubie przepisze dom, samochody na nas tak, ¿eby by³y wspólne.
Trochê siê w tym wszystkim czujê jak osoba trzecia a nie kto¶ najwa¿niejszy w jego ¿yciu. Bycie z kim¶ kto ma taki charakter pracy jest bardzo trudne ale przy tej pracy trzymaj± go zarobki, wiêc jeszcze kilka lat na pewno tak popracuje.
Tylko ja w tym momencie nie wiem co mam robiæ. Nie ogl±dac siê na T¿ i¶æ do pracy tak jak bym normalnie posz³a gdyby go nie by³o? Tylko wtedy bêdziemy siê ma³o widywali bo on bêdzie w domu a ja po 8h w pracy. T¿ twierdzi, ¿e to g³upota, ¿ebym sz³a do pracy za 1600 i wola³by ¿ebym nie sz³a i tak jak teraz robi³a sobie zlecenia wtedy kiedy mogê i kiedy chcê ale to mój wybór. Z jego zarobków spokojnie mo¿emy obydwoje „wy¿yæ”.
Co do domu tez mam wiele obaw. Nie wiem, mo¿e nie powinnam tak my¶leæ ale ciê¿ko mi siê przestawiæ na to, ¿e to bêdzie nasz dom a nie dom T¿ta. A mo¿e w³a¶nie powinnam tak my¶leæ? Ró¿ne rzeczy siê zdarzaj±, mo¿e mnie zostawiæ, nie wa¿ne czy przed czy po ¶lubie, mo¿e mu siê co¶ staæ a ja nie bêdê mia³a ¿adnego zabezpieczenia. Z drugiej strony nienawidzê siebie za to, ¿e czasem pojawiaj± mi siê takie my¶li bo czujê siê jak materialistka bo przecie¿ bêdziemy razem, wiêc to bêdzie nasze a co czyje jest formalnie nie ma znaczenia. Tylko to ja bêdê pilnowa³a budowy jak T¿ta nie bêdzie, ja bedê lata³a po urzêdach itd.
Bojê siê tylko, ¿e dla tego zwi±zku zrezygnowa³am w jakims stopniu z "kariery" ( mia³am wyjechaæ za granicê ale postanowi³am zostaæ ).
Powiedzieli¶my mamie T¿ta, ze plnujemy wzi±æ ¶lub ona niby siê ucieszy³a ale zaraz zaczê³a siê dopytywaæ, ¿e po co, ¿e przecie¿ nie musimy. Powiedzieli¶my, ¿e dlatego, ¿e jest to wygodniejsze pod wzglêdem prawnym a ona zaraz, ¿e przecie¿ do wszystkiego mo¿na upowa¿nienie notarialne zrobiæ, ¿e to tylko papierek itd. Nie wiem co o tym my¶leæ.
Nie wiem czujê siê trochê jak zagubione dziecko, które nie wie co ma zrobiæ , w która stronê pój¶æ i jest przera¿one nag³ymi obowi±zkami i odpowiedzialno¶cia za swoje decyzje.

Edytowane przez Lutinel
Czas edycji: 2014-08-07 o 13:42
Lutinel jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-07, 14:11   #2
yoona
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 032
Dot.: Domek i w±tpliwo¶ci

idz do pracy.

Blogowy ¶wiat

yoona jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-07, 14:15   #3
Niedopowiedzenia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 242

Masz racjê z tym,¿e chcesz,¿eby dom by³ równie¿ twoj± w³asno¶ci±. Zycie mo¿e siê ró¿nie u³o¿yæ i nie ogl±daj siê na to co mówi jego matka.

Nie dbaj o markê o³ówka, sprawd¼ czy jest zatemperowany.

Porozmawiaj z nami o Bu³garii

Od dupy strony, zapraszamy
Niedopowiedzenia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-07, 14:15   #4
_ema_
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 980

Ciekawe podej¶cie faceta:
Mieszkam u Ciebie - ojej, to nie mój dom, tu nie czujê siê jak u siebie. Wiêc zbudujê sobie swój domek i zamieszkaj u mnie
Dla mnie ogólnie bez sensu jest budowanie kolejnego domu, skoro jeden - z tego co zrozumia³am jest Wasz/bêdzie Wasz.

W ka¿dym razie - nie ogl±daj siê na niego, id¼ do pracy, zdobywaj do¶wiadczenie, rób ile mo¿esz, ¿eby byæ oddzieln± jednostk±, nie daj zamkn±æ siê w domu, bo ¿ycie lubi byæ przewrotne.
_ema_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-07, 14:24   #5
Lutinel
Przyczajenie

nie, nie ja mam jeszcze m³odszego brata, wiêc jak my siê wyprowadzimy dom po dziadkach zostanie dla niego ( na mnie kiedy¶ rodzice swój dom przepisz±, tak postanowili nas podzieliæ ).
Wiem, te¿ to tak odbieram, ¿e teraz mieszkamy u mnie ale kiedy¶ bêdziemy mieszkali u niego.
Stary 2014-08-07, 14:29   #6
shine_on
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 886

Cytat:
Napisane przez _ema_ Poka¿ wiadomo¶æ
Ciekawe podej¶cie faceta:
Mieszkam u Ciebie - ojej, to nie mój dom, tu nie czujê siê jak u siebie. Wiêc zbudujê sobie swój domek i zamieszkaj u mnie
Dla mnie ogólnie bez sensu jest budowanie kolejnego domu, skoro jeden - z tego co zrozumia³am jest Wasz/bêdzie Wasz.
¬le zrozumia³a¶ - dom jest przepisany na rodziców, a w przysz³o¶ci ma byæ dla brata.

Autorko, ja bym posz³a do pracy, nie chcia³oby mi siê robiæ od czasu do czasu zlecenia i zarabiaæ marne grosze, a poza tym siedzieæ w domu, skoro T¯ tyle nie ma. Chyba, ¿e widzisz w przysz³o¶ci rozwój tej firmy? U mnie w pracy s± 2 ¿ony marynarzy i ka¿da normalnie pracuje. Jak T¯ dobrze zarabia, to we¼cie ¶lub i siê budujcie, bêdzie wspólne, a ¿e Ty du¿o mniej zarabiasz - tak bywa.
Co do zapisania dzia³ki na matkê, to siê jej nie dziw, chcia³a siê zabezpieczyæ przed tym, ¿e syn jej nie odda pieniêdzy. Dla mnie to nic dziwnego a gadki o ¶lubie, ¿e po co, to nie wiem, mo¿e siê boi, ¿e bêdzie musia³a wesele fundowaæ? :P mo¿e jest co¶ w tym, ¿e ona by chcia³a, ¿e jak syn bêdzie budowaæ za w³asne pieni±dze, to ¿eby by³o tylko jego, to normalna obawa, tak samo jak Twoja, ¿e zostaniesz bez niczego dlatego dobrze by by³o, gdyby¶ zaczê³a zarabiaæ, bo w sumie w oczach te¶ciowej mo¿esz byæ obibokiem, który ¿yje sobie na garnuszku faceta i udaje, ¿e pracuje (nie twierdze, ¿e tak jest). Wiadomo, mo¿e na pocz±tku dostaniesz 1600, ale z czasem siê zarabia coraz wiêcej, wiêc nie patrzy³abym na to.
shine_on jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-07, 14:32   #7
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 443

Ile Twój facet zamierza jeszcze pracowaæ w tym trybie? Bo je¶li mówimy o latach, to dla mnie, stawianie domu, w którym bêdziesz siedzieæ sama (z prawdopodobnymi czêstymi wizytami przysz³ej te¶ciowej, bo przecie¿ to "jej" dzia³ka), jest zwyk³± sztuk± dla sztuki.
Mo¿e trzeba z tym poczekaæ a¿ facet zdecyduje siê wróciæ na dobre?
jesienny_lisc jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-08-07, 14:36   #8
shine_on
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lutinel Poka¿ wiadomo¶æ
Wiem, te¿ to tak odbieram, ¿e teraz mieszkamy u mnie ale kiedy¶ bêdziemy mieszkali u niego.
¬le to odbierasz moim zdaniem. Teraz nie mieszkacie u Ciebie, tylko w domu Twoich rodziców. A jak we¼miecie ¶lub, to wasz maj±tek bêdzie wspólny, czyli bêdziecie u was, bez wzglêdu na to, kto ile w³o¿y³.

Trochê niesprawiedliwe to dzielenie, bo Twoi rodzice mog± ¿yæ jeszcze bardzo d³ugo, Ty ju¿ dawno bêdziesz mia³a swoje dzieci i swój dorobek jak dostaniesz po nich dom, zreszt± ró¿ne rzeczy siê mog± wydarzyæ a brat dostanie na pocz±tek drogi ¿yciowej chatê.
Mo¿e da³oby siê to inaczej rozwi±zaæ, ten dom sprzedaæ, podzieliæ miêdzy was, rodzeñstwo, po pó³, a pó¼niej za te x lat dalej dzieliæ siê spadkiem.

---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Poka¿ wiadomo¶æ
Ile Twój facet zamierza jeszcze pracowaæ w tym trybie? Bo je¶li mówimy o latach, to dla mnie, stawianie domu, w którym bêdziesz siedzieæ sama (z prawdopodobnymi czêstymi wizytami przysz³ej te¶ciowej, bo przecie¿ to "jej" dzia³ka), jest zwyk³± sztuk± dla sztuki.
Mo¿e trzeba z tym poczekaæ a¿ facet zdecyduje siê wróciæ na dobre?
Teraz te¿ siedzi sama w domu, nie swoim do tego i z rodzicami obok, to co za ró¿nica?
Stary 2014-08-07, 14:42   #9
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shine_on Poka¿ wiadomo¶æ
Teraz te¿ siedzi sama w domu, nie swoim do tego i z rodzicami obok, to co za ró¿nica?
Bo teraz siedzi sama w domu, który ju¿ jest? A jak facet zbuduje nastêpny, to jeden bêdzie sta³ pusty, w drugim ona bêdzie siedzieæ, a pieni±dze oszczêdzone na dom, które mog³yby pracowaæ i czekaæ np. na koncie oszczêdno¶ciowym bêd± wydane?
Stary 2014-08-07, 14:49   #10
Lutinel
Przyczajenie

Z tego domu w którym mieszkamy chcemy siê wyprowadziæ z kilku powodów:
- G³ówny powód - mam brata, nie mo¿emy mieszkaæ sobie na kupie a brat kiedy¶ te¿ bêdzie potrzebowa³ siê wyprowadziæ ( ma 23 lata ), jego nie staæ na kupno mieszkania a mojego T¿ta staæ
- moja mama. Moi rodzice mieszkaj± po s±siedzku i ja strasznie siê z mam± k³ócê. Muszê siê trochê od niej odseparowaæ, za du¿o mnie to nerów kosztuje
- T¿ nie czuje siê dobrze w tym domu, ¿e to dom moich rodziców a on chce ju¿ byæ na swoim

T¿ na pewno jeszcze kilka lat bêdzie tak pracowa³, jak nie d³u¿ej. Pó¼niej tylko bêdzie móg³ rzadziej wyje¿d¿aæ. Po jego wykszta³ceniu raczej w Polsce pracy nie znajdzie wiêc musia³by szukaæ czego¶ innego.
T¿ nie chce ¿ebym pracowa³a na etat bo bardzo du¿o podru¿ujemy a jak bêdê pracowa³a nie bêdzie to mo¿liwe. T¿ uwa¿a, ze nie jest to warte tego i lepiej ¿ebym rozwija³a firmê, kiedy¶ zatrudni³a ludzi i mog³a mieæ wiêksza swobodê. Trochê siê z nim zgadzam ale mam poczucie, ¿e mo¿e nie do koñca jest to najlepsze rozwi±zanie.

Jego mama raczej siê nie boi, ze syn móg³by jej pieniedzy nie oddaæ, nie jest taki i ona o tym wie. Zreszt± jest jedynakiem, do którego ma bezgraniczne zaufanie. Zreszt± ju¿ jej te pieni±dze odda³ a dzia³ka dalej jest jej.

Edytowane przez Lutinel
Czas edycji: 2014-08-07 o 14:55
Stary 2014-08-07, 15:09   #11
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

Cytat:
Witam, za³o¿y³am to konto na potrzeby w±tku.
Do napisania w±tku zainspirowa³ mnie trochê w±tek „wymarzony domek”
Postaram siê napisaæ jak najbardziej tre¶ciwie. Jestem z moim ch³opakiem prawie 5 lat razem, od roku jeste¶my zarêczeni i te¿ od tego czasu planujemy budowê domu a w³a¶ciwie bardziej planuje j± mój ch³opak. Zawsze chcia³ mieæ dom, wychowa³ siê w bloku. Obecnie mieszkamy w domu moich dziadków ( babcia mieszka z moimi rodzicami ) a w³a¶ciwie domu rodziców bo na nich zosta³ on przepisany. T¿ nie chce tu mieszkaæ na sta³e, mówi, ¿e nie czuje siê jak u siebie bo jest to dom moich rodziców, zreszt± rodzice te¿ mieszkaj± zaraz obok, w drugim domu co nie jest dobre i komfortowe dla nas. Wspólnie postanowili¶my siê wyprowadziæ a ten dom zostanie dla mojego brata. Ja chcia³am kupiæ gotowy dom, T¿etowi nic siê nie podoba³o, chce budowaæ. Zaczêli¶my rozgl±daæ siê za dzia³kami. Trafi³a siê okazja i T¿ kupi³ dzia³kê ( dobra lokalizacja, dobra cena ), potraktowa³ to jako inwestycje ( nawet gdyby plany siê zmieni³y ³atwa do sprzeda¿y ). Dzia³ka tak le¿y od roku.
Teraz trochê o tym co i jak. T¿ pracuje za granic±. Zarabia bardzo dobrze. Pracuje w takim systemie jak marynarze, wyje¿d¿a na kilka tygodni i na kilka tygodni wraca. Ja skoñczy³am jeden kierunek studiów, robiê obecnie drugi, za³o¿y³am z mam± firmê, moje dochody s± niewielkie.
Mój problem jest g³ównie taki. T¿ chce teraz budowaæ dom. Staæ nas na to a w³a¶ciwie powinnam napisaæ, ¿e jego staæ. Ja oszczêdno¶ci mam ale jest to kropla wody w morzu potrzeb wiêc dom zostanie wybudowany g³ównie za pieni±dze T¿.
Obecnie dzia³ka która kupi³ jest formalnie w³asno¶ci± jego rodziców. Gdy dzia³ka by³a kupowana T¿ by³ bardzo s³aby kurs walut a T¿ nie mia³ wystarczaj±cej ilo¶ci z³ wiêc rodzice mu po¿yczyli ale jego mama postanowi³a, ze dzia³ka bêdzie na ni± a potem przepisze j± na T¿ta, jemu by³o wszystko jedno wiec wysz³o jak wysz³o.
Teraz do sedna. Nie wiem czy przesadzam czy nie ale trochê nie umiem odnale¼æ siê w tym wszystkim. Chcê byæ z T¿, kocham go, planujemy przysz³o¶æ, chcemy wzi±æ ¶lub, tylko teraz z tym domem. Zaczê³am podejrzewaæ, ¿e jego mama specjalnie chcia³a, ¿eby dzia³ka by³a na ni±, choæ nie by³o to potrzebne. Powiedzia³am T¿towi, ¿e nie zgadzam siê ¿eby ta dzia³ka by³a na jego mamê. Powiedzia³, ¿e ok i ju¿ z mam± ustali³, ¿e j± przepisz± na niego, choæ jej siê to nie podoba³o. Mam wra¿enie, ¿e jego mama jest trochê zazdrosna i chce byæ wa¿niejsza ode mnie. T¿et mówi, ¿e po ¶lubie przepisze dom, samochody na nas tak, ¿eby by³y wspólne.
Trochê siê w tym wszystkim czujê jak osoba trzecia a nie kto¶ najwa¿niejszy w jego ¿yciu. Bycie z kim¶ kto ma taki charakter pracy jest bardzo trudne ale przy tej pracy trzymaj± go zarobki, wiêc jeszcze kilka lat na pewno tak popracuje.
Tylko ja w tym momencie nie wiem co mam robiæ. Nie ogl±dac siê na T¿ i¶æ do pracy tak jak bym normalnie posz³a gdyby go nie by³o? Tylko wtedy bêdziemy siê ma³o widywali bo on bêdzie w domu a ja po 8h w pracy. T¿ twierdzi, ¿e to g³upota, ¿ebym sz³a do pracy za 1600 i wola³by ¿ebym nie sz³a i tak jak teraz robi³a sobie zlecenia wtedy kiedy mogê i kiedy chcê ale to mój wybór. Z jego zarobków spokojnie mo¿emy obydwoje „wy¿yæ”.
Co do domu tez mam wiele obaw. Nie wiem, mo¿e nie powinnam tak my¶leæ ale ciê¿ko mi siê przestawiæ na to, ¿e to bêdzie nasz dom a nie dom T¿ta. A mo¿e w³a¶nie powinnam tak my¶leæ? Ró¿ne rzeczy siê zdarzaj±, mo¿e mnie zostawiæ, nie wa¿ne czy przed czy po ¶lubie, mo¿e mu siê co¶ staæ a ja nie bêdê mia³a ¿adnego zabezpieczenia. Z drugiej strony nienawidzê siebie za to, ¿e czasem pojawiaj± mi siê takie my¶li bo czujê siê jak materialistka bo przecie¿ bêdziemy razem, wiêc to bêdzie nasze a co czyje jest formalnie nie ma znaczenia. Tylko to ja bêdê pilnowa³a budowy jak T¿ta nie bêdzie, ja bedê lata³a po urzêdach itd.
Bojê siê tylko, ¿e dla tego zwi±zku zrezygnowa³am w jakims stopniu z "kariery" ( mia³am wyjechaæ za granicê ale postanowi³am zostaæ ).
Powiedzieli¶my mamie T¿ta, ze plnujemy wzi±æ ¶lub ona niby siê ucieszy³a ale zaraz zaczê³a siê dopytywaæ, ¿e po co, ¿e przecie¿ nie musimy. Powiedzieli¶my, ¿e dlatego, ¿e jest to wygodniejsze pod wzglêdem prawnym a ona zaraz, ¿e przecie¿ do wszystkiego mo¿na upowa¿nienie notarialne zrobiæ, ¿e to tylko papierek itd. Nie wiem co o tym my¶leæ.
Nie wiem czujê siê trochê jak zagubione dziecko, które nie wie co ma zrobiæ , w która stronê pój¶æ i jest przera¿one nag³ymi obowi±zkami i odpowiedzialno¶cia za swoje decyzje.
przede wszystkim id¼ do pracy. po drugie - te¿ uwa¿am, ¿e w waszej sytuacji budowanie domu to sztuka dla sztuki. skoro tyle czasu i tak nie ma faceta to po co masz mieszkaæ sama daleko od rodziny? nie mo¿ecie zrobiæ jakiego¶ remontu w domu, w którym mieszkacie, ¿eby facet lepiej siê czu³?

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-07, 15:17   #12
SOCKI
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 563

Po co uwiazywac sie na jednym miejscu najpierw wieloletnia budowa domu a potem samym samym domem skoro Twoj partner nie ma szans nawet na prace w Polsce?

Jak Ci zle z mama za plotem to moze na start wynajmijcie mieszkanie? Bedziecie na swoim i troszke odetniecie pepowiny. Ewentualnie je kupcie, jesli macie tak silna potrzebe posiadania. Bo mieszkanie jest zawsze latwiej sprzedac niz dom, czy rozgrzebany niedokonczony dom. W razie wypadku i zmiany planow na zycie.

I przede wszystkim mysl najpierw o sobie. Albo skup sie na rozwoju firmy, jesli ten rozwoj jest realny, albo idz do pracy, na staze.
Bo fajnie jest miec czas dla drugiej polowki ale pomylka jest podporzadkowanie calego swojego zycia do kilkutygodniowych powrotow partnera.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363

Edytowane przez SOCKI
Czas edycji: 2014-08-07 o 17:59
SOCKI jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-07, 15:29   #13
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Dlaczego siê nie przeprowadzicie do kraju, w którym T¯ pracuje? On by nie je¼dzi³ w t± i z powrotem, Ciebie i tak nic specjalnie na miejscu nie trzyma.
Stary 2014-08-07, 15:40   #14
Lutinel
Przyczajenie

T¿ nie pracuje zawsze w jednym miejscu. Pracuje na platformie wiertniczej i nie jest tak, ¿e bêdzie gdzie¶ na sta³e. Aktualnie pracuje w Norwegii ale jeszcze 3 lata temu pracowa³ gdzie indziej. Prowadzi badania i skoñczy jeden projekt, zaczyna drugi gdzie indziej i tak w kó³ko.
Kupno mieszkania zasta³o ju¿ przegadane 10 razy. Ja na pocz±tku by³am za tym ale T¿ strasznie siê upiera³ przy domu, stwierdzil, ze zawsze marzy³ o domu, ma fundosze wiêc chci³by to zrealizowaæ. Zreszt± szczerze mówi±c jak mam wybór te¿ wolê dom, tylko nie wiem czy teraz to jest najlepszy moment, szczególnie gdy dla mnie to wszystko takie nie po kolei jest. Jeszcze terminu ¶lubu nie ma a ju¿ budowa i szczerze irytuje mnie to co niejednokrotnie mu mówi³am.
Nie mam jednak pomys³u co powinnam zrobiæ i co by³oby najlepszym rozwi±zaniem. Mam wra¿enie, ¿e na to wszystko jeszcze mam czas, ¿e mo¿e za m³oda jestem.
Mam wra¿enie, ¿e siedz± we mnie dwie osoby i obydwie chc± czego¶ innego. jedna chce robiæ karierê, wyjechaæ w cholerê i czerpaæ z ¿ycia a druga chce wyj¶c za m±¿, mieæ stabilne ¿ycie w domku jednorodzinnym z dwójk± dzieci i psem. Nie wiem czy mnie to wszystko nie przeros³o czy poprostu jestem jeszcze nie doj¿a³a.
W domu w którym teraz mieszkamy nie mo¿emy zostaæ. Pisa³am ju¿ o tym. Nie umia³abym ¿yæ w domu maj±c ¶wiadomo¶æ tego, ¿e nas stac na wyprowadzkê a mój brat albo do 30 bêdzie musia³ z rodzicami mieszkaæ albo z nami albo jeszcze pój¶æ wynajmowaæ i tak ju¿ mnie wyrzuty sumienia zrzeraj±, ¿e mu w tym domu siedzimy a on jeszcze z rodzicami.
O wynajmie my¶limy, zeby na czas budowy siê wyprowadziæ ale jeszcze musimy to przemy¶leæ.

Edytowane przez Lutinel
Czas edycji: 2014-08-07 o 15:43
Stary 2014-08-07, 17:13   #15
pitu pitu
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 843

ja bym spróbowa³a pogadaæ z nim jeszcze i zastanowiæ siê jeszcze nad mieszkaniem, skoro jego co trochê niema, tona Ciebie spadnie utrzymanie go, palenie w piecu, od¶nie¿anie i inne takie, w mieszkaniu nie musia³aby¶ siêo takie rzeczy martwiæ. Lepsza inwestycja. Jak zdecydujecie siê na dom, zawsze mo¿ecie je sprzedaæ lub wynajmowaæ.Z domem ju¿ tak ³atwo nie bêdzie.
pitu pitu jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-07, 17:39   #16
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

z facetem, który tak pracuje, nie da siê za³o¿yæ typowej rodziny - dwójka dzieci i pies. zastanów siê, czy ca³y czas chcesz sama wychowywaæ dzieci? nie lepiej teraz, skoro jeste¶ m³oda, pomy¶leæ o karierze, tak w razie czego?
czemu nie ustalicie terminu ¶lubu, chocia¿by w USC?

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-07, 18:11   #17
201604181004
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 47 595

ogólnie proponuje zamieniæ albo dopisaæ "budowlane" do "intymne"
201604181004 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-07, 18:15   #18
SOCKI
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 563

Cytat:
T¿ nie pracuje zawsze w jednym miejscu. Pracuje na platformie wiertniczej i nie jest tak, ¿e bêdzie gdzie¶ na sta³e. Aktualnie pracuje w Norwegii ale jeszcze 3 lata temu pracowa³ gdzie indziej. Prowadzi badania i skoñczy jeden projekt, zaczyna drugi gdzie indziej i tak w kó³ko.
Kupno mieszkania zasta³o ju¿ przegadane 10 razy. Ja na pocz±tku by³am za tym ale T¿ strasznie siê upiera³ przy domu, stwierdzil, ze zawsze marzy³ o domu, ma fundosze wiêc chci³by to zrealizowaæ. Zreszt± szczerze mówi±c jak mam wybór te¿ wolê dom, tylko nie wiem czy teraz to jest najlepszy moment, szczególnie gdy dla mnie to wszystko takie nie po kolei jest. Jeszcze terminu ¶lubu nie ma a ju¿ budowa i szczerze irytuje mnie to co niejednokrotnie mu mówi³am.
Nie mam jednak pomys³u co powinnam zrobiæ i co by³oby najlepszym rozwi±zaniem. Mam wra¿enie, ¿e na to wszystko jeszcze mam czas, ¿e mo¿e za m³oda jestem.
Mam wra¿enie, ¿e siedz± we mnie dwie osoby i obydwie chc± czego¶ innego. jedna chce robiæ karierê, wyjechaæ w cholerê i czerpaæ z ¿ycia a druga chce wyj¶c za m±¿, mieæ stabilne ¿ycie w domku jednorodzinnym z dwójk± dzieci i psem. Nie wiem czy mnie to wszystko nie przeros³o czy poprostu jestem jeszcze nie doj¿a³a.
W domu w którym teraz mieszkamy nie mo¿emy zostaæ. Pisa³am ju¿ o tym. Nie umia³abym ¿yæ w domu maj±c ¶wiadomo¶æ tego, ¿e nas stac na wyprowadzkê a mój brat albo do 30 bêdzie musia³ z rodzicami mieszkaæ albo z nami albo jeszcze pój¶æ wynajmowaæ i tak ju¿ mnie wyrzuty sumienia zrzeraj±, ¿e mu w tym domu siedzimy a on jeszcze z rodzicami.
O wynajmie my¶limy, zeby na czas budowy siê wyprowadziæ ale jeszcze musimy to przemy¶leæ.
Trochê to wygl±da, ¿e on ten dom buduje sobie. On chce mieæ dom, do którego mo¿e wracaæ, ale to Ty mu masz ten dom stworzyæ, na Ciebie spadnie nadzór budowy i wszystkie obowi±zki kiedy go nie bêdzie. Ale on chce mieæ dom i to nie ju¿ zbudowany. Musi byæ dzia³ka i ceg³a po cegle ma mu rosn±æ dom. Nic dziwnego, ¿e czujesz siê gdzie¶ z boku, pominiêta w tej inwestycji.

Ale to nie dom jest chyba g³ównym problemem, tylko to, ¿e Ty odpu¶ci³a¶ swoje ¿ycie, podporz±dkowa³a¶ je partnerowi i czujesz, ¿e stanê³a¶ w miejscu. I tu mam tylko jedn± radê. Skup siê na sobie. Trochê zdrowego egoizmu nie zaszkodzi. Zawsze chcia³a¶ wyjechaæ, pracowaæ i rozwijaæ siê? Kiedy bêdzie lepszy moment na to ni¿ teraz, kiedy nie masz ¿adnych zobowi±zañ? Budowa domu, przygotowania do ¶lubu, obowi±zki (bo samemu w wielkim domu ³atwo nie jest) dzieci i psy. Skorzystaj z tej swobody tak jak z niej korzysta Twój partner.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363
SOCKI jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-07, 18:21   #19
201712071518
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 11 487

ja nie ogarniam jednej rzeczy - nie mo¿esz i¶c do pracy bo du¿o podró¿ujecie, ale budowa domu nie bêdzie w tym przeszkadzaæ:co nfused:

Edytowane przez 201712071518
Czas edycji: 2014-08-07 o 18:23
201712071518 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-07, 18:32   #20
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Wiadomo¶ci: 33 873

Cytat:
Tak siê zastanawiam na czym polega tu problem, i tak sobie my¶lê, ¿e po prostu nie jeste¶ gotowa na budowanie tego domu, w g³êbi duszy tego nie chcesz, a przynajmniej jeszcze nie teraz. Nie czujesz siê dobrze, bo jeste¶ aktualnie popychana przez T¯ta, który siê upar³ na ten dom i dzia³kê ju¿ zaraz, nawet tê dzia³kê kupi³, wiêc teraz ju¿ tylko krok go dzieli od budowy... Tyle, ¿e Ty tego nie chcesz i nie masz poczucia bezpieczeñstwa w tej ca³ej sytuacji. Mam te¿ wra¿enie, ¿e masz poczucie, ¿e T¯ nie liczy siê dostatecznie z Twoim zdaniem. Niby ma budowaæ dla Was, ale dzia³ka nale¿y do jego mamy, to on ma kasê na budowê i w sumie je¶li postawi ten dom przed ¶lubem, to chyba prawnie te¿ bêdzie jego?

Co mo¿esz zrobiæ? Powiedzieæ mu wprost i szczerze, ¿e za szybko, ¿e nie jeste¶ na to gotowa, ¿e siê bardzo kiepsko czujesz w tej sytuacji a on siê na Ciebie nie ogl±da, tylko "spe³nia marzenie". Ustaliæ sobie z nim, ¿e np. wola³aby¶ najpierw ustaliæ datê ¶lubu, zaj±æ siê ¶lubem i go wzi±æ, a dopiero potem my¶leæ o domu.
Dzia³ka powinna by¶ przepisana z jego mamy na niego albo na Was, a co do wynajmu, to ja Ci go bardzo polecam, skoro Was staæ. Naprawdê znacznie bardziej komfortowe jest mieszkanie samemu w 2 pokojach, ni¿ w domu ale tu¿ obok rodziny, z któr± siê k³ócisz i która Ci szarpie nerwy.
Lexie jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-07, 18:37   #21
zlooosnica89
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 281

Cytat:
Napisane przez shine_on Poka¿ wiadomo¶æ
A jak we¼miecie ¶lub, to wasz maj±tek bêdzie wspólny, czyli bêdziecie u was, bez wzglêdu na to, kto ile w³o¿y³.

Nie przeczyta³am ca³ego w±tku, ale muszê siê odnie¶æ do tego zdania - po ¶lubie dom i dzia³ka NIE stanie siê automatycznie maj±tkiem wspólnym Je¶li facet nie przepisze po³owy maj±tku na autorkê, to ona nigdy nie bêdzie mia³a do niego prawa - czy to przed ¶lubem, czy po.

Dlatego wcale siê nie dziwiê, ¿e dziewczyna siê niepokoi. Mi³o¶æ mi³o¶ci±, ale jednak ¿ycie siê ró¿nie uk³ada. A tu dodatkowo autorka bêdzie wszystko za³atwiaæ, pilnowaæ itp, a na koniec mo¿e zostaæ z niczym.
zlooosnica89 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-07, 18:55   #22
Fleur_D
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 265

Cytat:
Napisane przez lexie Poka¿ wiadomo¶æ
Tak siê zastanawiam na czym polega tu problem, i tak sobie my¶lê, ¿e po prostu nie jeste¶ gotowa na budowanie tego domu, w g³êbi duszy tego nie chcesz, a przynajmniej jeszcze nie teraz. Nie czujesz siê dobrze, bo jeste¶ aktualnie popychana przez T¯ta, który siê upar³ na ten dom i dzia³kê ju¿ zaraz, nawet tê dzia³kê kupi³, wiêc teraz ju¿ tylko krok go dzieli od budowy... Tyle, ¿e Ty tego nie chcesz i nie masz poczucia bezpieczeñstwa w tej ca³ej sytuacji. Mam te¿ wra¿enie, ¿e masz poczucie, ¿e T¯ nie liczy siê dostatecznie z Twoim zdaniem. Niby ma budowaæ dla Was, ale dzia³ka nale¿y do jego mamy, to on ma kasê na budowê i w sumie je¶li postawi ten dom przed ¶lubem, to chyba prawnie te¿ bêdzie jego?

Co mo¿esz zrobiæ? Powiedzieæ mu wprost i szczerze, ¿e za szybko, ¿e nie jeste¶ na to gotowa, ¿e siê bardzo kiepsko czujesz w tej sytuacji a on siê na Ciebie nie ogl±da, tylko "spe³nia marzenie". Ustaliæ sobie z nim, ¿e np. wola³aby¶ najpierw ustaliæ datê ¶lubu, zaj±æ siê ¶lubem i go wzi±æ, a dopiero potem my¶leæ o domu.
Dzia³ka powinna by¶ przepisana z jego mamy na niego albo na Was, a co do wynajmu, to ja Ci go bardzo polecam, skoro Was staæ. Naprawdê znacznie bardziej komfortowe jest mieszkanie samemu w 2 pokojach, ni¿ w domu ale tu¿ obok rodziny, z któr± siê k³ócisz i która Ci szarpie nerwy.
Chcia³am napisaæ dok³adnie to samo
Mam wra¿enie, ¿e tutaj nie chodzi o sam± budowê domu, co w³asnie o ten brak poczucia bezpieczeñstwa, o którym pisa³a lexie.
Fleur_D jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-07, 19:35   #23
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Wiadomo¶ci: 41 748

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Poka¿ wiadomo¶æ
Chcia³am napisaæ dok³adnie to samo
Mam wra¿enie, ¿e tutaj nie chodzi o sam± budowê domu, co w³asnie o ten brak poczucia bezpieczeñstwa, o którym pisa³a lexie.
Te¿ siê pod tymi s³owami podpisujê. Autorka ewidentnie nie czuje siê w tym zwi±zku jak partnerka i wcale siê nie dziwiê, ¿e j± to mêczy.
Stary 2014-08-07, 20:39   #24
Lutinel
Przyczajenie

Dziewczyny macie w zupe³no¶ci racjê, ¿e nie mam poczucia bezpieczeñstwa. Zak³adaj±c ten w±tek opisa³am wszytsko a potem siedzi±³am, czyta³am i sama siê zaczê³am zastanawiaæ "ale w czym jest problem, o co mam was zapytaæ, o co tak naprawdê chodzi". Sama nie wiem ale jako¶ to wszytsko mnie przera¿a, niepokoi. Moje Przyjació³ki nie rozumiej±, mówi±, ¿e mam fajnego faceta, który mnie kocha i w czym problem a ja przez to czujê siê jak materialistka.
Nie rozumiem te¿ dlaczego facet po prawie 5 latach bycia razem i po 4 latach mieszkania razem chce budowaæ dom a nie czuje potrzeby wziêcia ¶lubu, odpowiedzialno¶ci za to. Wiecie jestem okropna ale jak naczytam siê tych ró¿nych w±tków na wiza¿u to zaraz sobie wkrêcam, ¿e mo¿e nie jest mnie pewien, chce miec dom i rodzinê ale mo¿e ja to nie ta i jak siê trafi inna to mnie zostawi. Zarêczyli¶my siê, temat by³ przewalkowany do znudzenia i w koñcu T¿ postanowi³, ¿e siê zarêczymy, tylko na razie nic postanowione nie jest. Po naszych zarêczynach zachorowa³a mama T¿ta, okaza³o siê ¿e dosyæ powa¿nie, nawet bardzo powa¿nie, wiêc tematu ¶lubu nie poruszali¶my. Z mam± ju¿ jest lepiej a u nas dalej nic siê nie dzieje w tym temacie ale za wniosek o przy³±cze gazu na dzia³kê zosta³ z³o¿ony. Nawet dosta³am po¶wiadczenie notarialne, ¿e taki wniosek z³o¿yæ moge w iminiu jego mamy.

Je¶li chodzi o zajmowanie siê domem, wiem jak to wygl±da, wychowa³am siê w domku, teraz co prawda jest to tylko szeregowiec ale te¿ wszystko sama robiê, wiec wiem co to od¶nie¿anie. Na szczê¶cie ogrzewanie na gaz wiêc o palenie w piecu siê nie martwiê.

Mówi³am ju¿ T¿towi, ¿e nie wiem czy jestem gotowa na to wszystko, ¿e mam obawy, ¿e nie chcê kiedy¶ ¿a³owaæ i za 10 lat obudziæ siê z dwójk± dzieci na karku bez pracy, sama, nieszczê¶liwa ale za to z pe³nym kontem ( kontem mê¿a ), w piêknym domu ( te¿ mê¿a). On twierdzi, ¿e przesadzam i nie chce s³ychaæ jak mówiê "jego" dom bo przecie¿ on bêdzie "nasz".

Je¶li chodzi o podró¿owanie to tak 2-3 razy do roku wyje¿d¿amy gdzie¶ dalej plus odwiedzamy znajomych, jego rodzinê ( mieszkaj± w innym mie¶cie ) dlatego T¿ nie bardzo chce ¿ebym pracowa³a na etat. a budowa domu to od³o¿enie wyjazdów na jakies 2 -3 lata i to g³. na czas letni.

O wynajmie zaczynam coraz bardziej powa¿nie my¶leæ. Chocia¿ ostatnio mama przysz³a do mnie i powiedzia³a, ¿e widzi, ¿e siê k³ócimy i postara siê co¶ z tym zrobiæ bo tak nie chce. nawet wspomnia³a co¶ o wizytach u psychologa, wiêc trochê mam obawê, ze nasz± wyprowadzkê przyjmie jak odepchniêcie.

Edytowane przez Lutinel
Czas edycji: 2014-08-07 o 20:46
Stary 2014-08-07, 20:55   #25
Shira Yuki
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 634

normalnym jest,¿e zakupy przed¶lubne zostaj± w³asno¶ci± kupuj±cego.nie rozumiem zaskoczenia.
budowa domu?
czy przed ¶lubem,czy po ¶lubie,to ju¿ od ciebie zale¿y,jak chcesz to rozegraæ.na twoim miejscu budowa³abym dom po slubie,aby¶ mia³a do niego równe prawa.
Opowiadaj±c obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,¿e 20% ma gdzie¶ twój problem,a 80 % cieszy siê z twojego k³opotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze bêdê Twoja
.
Shira Yuki jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-07, 21:00   #26
Lutinel
Przyczajenie

wiem, ¿e tak by³oby najlepiej ale mój facet chce budowaæ ju¿ teraz jak najszybciej a o ¶lubie jako¶ cicho. Mam mu powiedzieæ, ¿e ej, teraz nie budujemy tylko dopiero po ¶lubie, ¿eby w razie czego by³ w po³owie mój, chyba nie umiem byæ tak bezczelna i cyniczna. Zreszta przykro mi jest, ¿e mój facet, kóry chce ze mn± budowaæ ten dom ( w moim mie¶cie, jego nic tu nie trzyma innego ) nie umie, czy te¿ nie chce pomy¶lec o tym, ¿eby faktycznie on by³ potem wspólny. Mam mu uwie¿yæ na s³owo i cieszyæ siê z tego, ¿e mówi mi, ¿e po ¶lubie przepisze wszystko ¿eby by³o te¿ na mnie. A nawet lepiej, zeby by³o tylko na mnie ( on pracuje na zasadzie prowadzenia dzia³alno¶ci, wiec jak byc co¶ posz³o nie tak skarbówka mog³a by mu wszystko zabraæ )

Edytowane przez Lutinel
Czas edycji: 2014-08-07 o 21:02
Stary 2014-08-07, 21:09   #27
sweethome
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 85

Cytat:
Napisane przez Shira Yuki Poka¿ wiadomo¶æ
normalnym jest,¿e zakupy przed¶lubne zostaj± w³asno¶ci± kupuj±cego.nie rozumiem zaskoczenia.
budowa domu?
czy przed ¶lubem,czy po ¶lubie,to ju¿ od ciebie zale¿y,jak chcesz to rozegraæ.na twoim miejscu budowa³abym dom po slubie,aby¶ mia³a do niego równe prawa.
Tak w skrócie to w praktyce czy przed czy po ¶lubie nie ma znaczenia. W³a¶cicielem jest w³a¶ciciel dzia³ki, ma chwilê obecn± mama T¯-ta Autorki
sweethome jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-08-07, 21:11   #28
tyene
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 182

To nie jest bezczelno¶æ i cynizm, to jest normalne zachowanie.

Podam Ci przyk³ad: Mój T¯ mieszka zagranic±, jest obcokrajowcem, planujemy przysz³o¶æ w jego kraju. To oznacza, ¿e na mnie spada wiêcej ryzyka, to ja siê przeprowadzê, jego kariera wygl±da tak samo czy siê ze mn± hajtnie czy nie. Ró¿nica jest taka, ¿e my o tym rozmawiamy, T¯ to dostrzega i rozumie i staramy siê tê nierówno¶æ wyrównaæ.

Nie mo¿esz siê baæ/wstydziæ zadbaæ o swoje bezpieczeñstwo.
Stary 2014-08-07, 21:15   #29
shine_on
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zlooosnica89 Poka¿ wiadomo¶æ
Nie przeczyta³am ca³ego w±tku, ale muszê siê odnie¶æ do tego zdania - po ¶lubie dom i dzia³ka NIE stanie siê automatycznie maj±tkiem wspólnym Je¶li facet nie przepisze po³owy maj±tku na autorkê, to ona nigdy nie bêdzie mia³a do niego prawa - czy to przed ¶lubem, czy po.
No i w³a¶nie widaæ, ¿e nie przeczyta³a¶ mojej wcze¶niejszej wypowiedzi, napisa³am we¼cie ¶lub i siê budujcie, w dok³adnie takiej kolejno¶ci, nie innej
Stary 2014-08-07, 21:21   #30
moooniaaaa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 16 600

Z czego Wy potem chcecie ¿yæ w tym domu?
Skoro sama piszesz, ¿e facet ma raczej marne perspektywy na dobr± pracê w kraju? po co budowaæ dom, w miejscu w którym brak widoków na normalne ¿ycie?
moooniaaaa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-08-16 08:20:46

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:27.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.