Nadal trwać w tym związku? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-15, 03:33   #1
Ona123987
Przyczajenie

Nadal trwać w tym związku?

Witajcie drogie dziewczyny. Mam straszny dylemat i nie umiem go rozwiązać.Sytuacja przedstawia się tak.
Jestem z moim chłopakiem 3 lata ( jest to mój pierwszy związek ) . Z moim chłopakiem ( nazwę go Radek ) zapoznała mnie moja najlepsza przyjaciółka , z która przyjaźniłam się 7 lat . Na początku było cudownie . Lecz potem Radek miał do mnie pretensje o każde wyjście z moimi znajomymi . Nie wiem jak to się stało wybrałam chłopaka od przyjaciół ( do tej pory nie mogę sobie tego wybaczyć ). Praktycznie przez 1.5 roku siedziałam tylko z nim w pokoju . Później jakoś się opamiętałam i zaczęłam trochę wychodzić ze znajomymi , lecz to nie było już to samo co kiedyś. O całym dniu tylko dla paczki znajomych mogę zapomnieć , bo do tej pory ma o to do mnie pretensje .Wszyscy począwszy od rodziców po znajomych mówili mi " że to nie jest chłopak dla mnie". Nie słuchałam ich tak bardzo go kochałam. Nadal go chyba kocham .Sama nie wiem... Wracając do tematu . Od 3 miesięcy już nie jest jak kiedyś ,ponieważ wybuchają kłótnie z tego powodu , że bardziej mu się stawiam. Ale ostatnie dwa miesiące to tragedia , nawet o pierdoły się kłócimy . Jednak ostatnio często o to , że nie przychodzę do niego na umówioną przez nas godzinę . A spowodowane to jest tym , że mam trudną sytuacje w domu , lecz on tego nie rozumie ( lub nie chce zrozumieć ) . Dziś było to samo . Tylko znowu przegiął. Stwierdził , że już go to męczy i nie wie jak ten związek długo pociągniemy . Powiedział już to po raz 5 w przeciągu 5 miesięcy. Lecz zawsze potem się godzimy i chwile jest dobrze . Lecz głównie chodzi mi o to , że za ostatnim razem kiedy mi to powiedział , ja mu odparłam , że jeżeli jeszcze raz o tym wspomni to tak się stanie . Jednak Radek mówi , że to moja wina , że ja dążę do rozstania bo teraz idę na studia 120 km. od naszej miejscowości . Lecz to nie prawda . Chodź czasami zastanawiam się , czy nie byłoby lepiej się rozstać . Ale nie potrafię gdy wspominam nasze piękne chwile związku . To mnie męczy , gdyż nie wiem czy on nasze kłótnie bierze na poważnie czy nie . Co o tym sądzicie ? Nadal trwać w tym związku , czy może lepiej się rozstać ? Pomóżcie
Ona123987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-15, 07:45   #2
tyene
Zakorzenienie

Dot.: Nadal trwać w tym związku?

Zdecydowanie się rozstać. Co za okropny facet. Ogranicza Cię, pała jakąś ohydną zazdrością, izoluje od znajomych i unieszczęśliwia. Wydaje Ci się, że go kochasz i pewnie chwilę popłaczesz po rozstaniu, ale gwarantuję Ci, że rozstanie to najlepsza opcja i odczujesz ogromną ulgę bez niego, mogąc żyć tak jak chcesz. Powinnaś mieć przy sobie kogoś, kto Cię wspiera, sprawia, że wierzysz w siebie, spełniasz swoje cele i marzenia, a nie kogoś, kto Cię niszczy, sprawia, że w siebie nie wierzysz, ogranicza i izoluje od bliskich.
Stary 2014-08-15, 08:06   #3
An_gel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ona123987 Pokaż wiadomość
Witajcie drogie dziewczyny. Mam straszny dylemat i nie umiem go rozwiązać.Sytuacja przedstawia się tak.
Jestem z moim chłopakiem 3 lata ( jest to mój pierwszy związek ) . Z moim chłopakiem ( nazwę go Radek ) zapoznała mnie moja najlepsza przyjaciółka , z która przyjaźniłam się 7 lat . Na początku było cudownie . Lecz potem Radek miał do mnie pretensje o każde wyjście z moimi znajomymi . Nie wiem jak to się stało wybrałam chłopaka od przyjaciół ( do tej pory nie mogę sobie tego wybaczyć ). Praktycznie przez 1.5 roku siedziałam tylko z nim w pokoju . Później jakoś się opamiętałam i zaczęłam trochę wychodzić ze znajomymi , lecz to nie było już to samo co kiedyś. O całym dniu tylko dla paczki znajomych mogę zapomnieć , bo do tej pory ma o to do mnie pretensje .Wszyscy począwszy od rodziców po znajomych mówili mi " że to nie jest chłopak dla mnie". Nie słuchałam ich tak bardzo go kochałam. Nadal go chyba kocham .Sama nie wiem... Wracając do tematu . Od 3 miesięcy już nie jest jak kiedyś ,ponieważ wybuchają kłótnie z tego powodu , że bardziej mu się stawiam. Ale ostatnie dwa miesiące to tragedia , nawet o pierdoły się kłócimy . Jednak ostatnio często o to , że nie przychodzę do niego na umówioną przez nas godzinę . A spowodowane to jest tym , że mam trudną sytuacje w domu , lecz on tego nie rozumie ( lub nie chce zrozumieć ) . Dziś było to samo . Tylko znowu przegiął. Stwierdził , że już go to męczy i nie wie jak ten związek długo pociągniemy . Powiedział już to po raz 5 w przeciągu 5 miesięcy. Lecz zawsze potem się godzimy i chwile jest dobrze . Lecz głównie chodzi mi o to , że za ostatnim razem kiedy mi to powiedział , ja mu odparłam , że jeżeli jeszcze raz o tym wspomni to tak się stanie . Jednak Radek mówi , że to moja wina , że ja dążę do rozstania bo teraz idę na studia 120 km. od naszej miejscowości . Lecz to nie prawda . Chodź czasami zastanawiam się , czy nie byłoby lepiej się rozstać . Ale nie potrafię gdy wspominam nasze piękne chwile związku . To mnie męczy , gdyż nie wiem czy on nasze kłótnie bierze na poważnie czy nie . Co o tym sądzicie ? Nadal trwać w tym związku , czy może lepiej się rozstać ? Pomóżcie
Nikt za Ciebie życia nie przeżyje, ale zastanów się, czy dla tych - jak to je określiłaś -pięknych chwil warto jest męczyć się przez całe życie, każdego dnia. Osobiście nie wyobrażam sobie, by mój partner robił mi wyrzuty o to, że idę spotkać się ze znajomymi, a jego ze sobą nie zabieram. To normalne, że czasami widzimy się z przyjaciółmi w mniejszym gronie, czasem większym, tak też normalne jest, że czasami na takie spotkania zabieramy ze sobą partnera, a czasami nie. Ponadto dziwną jest dla mnie sytuacja, gdy dla chłopaka/dziewczyny zostawia się swoich przyjaciół, ale to już osobna kwestia.
Myślę, że jeśli chodzi o te kłótnie, które wybuchają z tego powodu, że bardziej mu się stawiasz, są też spowodowane Twoim wcześniejszym zachowaniem. Przyzwyczaiłaś chłopaka do tego, że się z nim zgadzasz, nie robisz tego, czego on nie chce, żebyś robiła (nawet jeśli są to tak zwyczajne rzeczy, jak spotkania sam na sam z przyjaciółmi), nie stawiasz mu się, to teraz ma pretensje o to, że nie jest tak, jak on chce. Oczywiście to nie zmienia faktu, że jego zachowanie jest niedopuszczalne - niestety ma zadatki na tyrana, co to partnerkę najchętniej by w pokoju trzymał, nie pozwalał jej się z nikim spotykać i mieć własnego życia.
Co do spóźniania... Hmm... tu jest ciężka sytuacja, bo z jednej strony ja sama nie lubię się spóźniać i nie lubię, gdy ktoś się spóźnia. Ale jeżeli rzeczywiście nie masz wpływu na swoje spóźnienia, jeżeli uprzedzasz go, że się spóźnisz, i - co najważniejsze - wytłumaczyłaś mu, jaka jest sytuacja i jak wpływa na Twoją niemożność dotarcia na czas, a on się o to wścieka i nie może tego zrozumieć - to coś tu jest nie halo.
Jeśli chodzi o studia, to 120 km to nie jest w końcu aż tak dużo; jeżeli ludziom naprawdę na sobie zależy, to taka odległość nie będzie powodem do zerwania związku (mówię z własnego doświadczenia, bo przez pierwszy rok związku z moim TŻ mieszkaliśmy ponad 250 km od siebie). Nie powinnaś w żadnym razie rezygnować z tych studiów.
Podsumowując - jak dla mnie ten związek w obecnym kształcie nie ma sensu. Jeżeli mówiłaś mu, że masz prawo mieć znajomych i się z nimi spotykać, jeżeli nie rozumie Twojej sytuacji rodzinnej i wścieka się o to, że idziesz na studia do miasta oddalonego o 120 km, to skoro nie zmienia swojego zachowania, ja bym się rozstała. On Cię zwyczajnie ogranicza, niszczy, tłamsi. Dla mnie Wasz związek wygląda jak wieczna wojna i walka, a nie na tym partnerstwo powinno polegać.

Edytowane przez An_gel
Czas edycji: 2014-08-15 o 08:09
An_gel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-15, 14:24   #4
dejByDej
Przyczajenie

Największą głupotą kobiet jest rozgrzebywanie i bezmyślne wyszukiwanie w główce tych pięknych, czarujących, namiętnych, miłych i jakże krótkich i ulotnych chwil.
Podziwiam facetów (nie wszystkich) za to, że jak coś się pi*przy i nie widzą już wyjścia z sytuacji to stawiają na racjonalne i logiczne myślenie a nie bujanie w obłokach.
Było fajnie, ale się skończyło. Przez pewien czas w każdym związku jest rewelacyjnie, aż chce się żyć i oddychać pełną piersią i czerpać z tego jak najwięcej. A później w związku przychodzi jesień i nawet liście opadają... I wtedy właśnie ludzie się rozstają najczęściej.
Przestaje bić mocniej serce na widok drugiej osoby, nie ma już motyli, nie uginają się kolana, a myśli nie są skierowane ku "ło matko jak on dzisiaj sexownie wygląda". Albo w te albo we wte, jesteś jeszcze młódka, wyjedziesz i i tak się rozstaniecie, bo związek trzeba pielęgnować, szanować i dbać o niego, a na odległość ciężko jest podlewać kaktusa..
Stary 2014-08-15, 14:30   #5
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Związek, który ogranicza nigdy nie jest dobrą relacją.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-16, 14:20   #6
undefined90
Raczkowanie

Zerwac. Za dużo już przez niego straciłaś...
undefined90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-16, 14:25   #7
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cały czas zamierzasz żyć wspomnieniami kilku dobrych chwil?
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-16, 16:47   #8
Andziulek89
Raczkowanie

Jak dla mnie rozstac.Wiem jak to jest kochac kogos i mimo ze nas rani nie chcesz sie rozstawac.
Patrzac z mojej strony na wasz zwiazek widac od razu ze nie jest on normalny.TY dajesz z siebie wszystko,potrafilas nawet zrezygnowac ze znajomych,olalas ostrzezenia rodziny wszystko z milosci do niego - kochasz BARDZIEJ...
On chce miec ciebie na wlasnosc,nie mozesz miec przyjaciol nawet rodzina mu przeszkadza.Najlepiej jakbys byla caly czas u jego stop i na jego skinienie oraz byla mu ulegla i posluszna.Tak nie da sie zyc! Powinnas mu to powiedziec i odejsc,jak bedzie mu zalezalo to sam sie odezwie i zmieni postepowanie-jesli nie to kij mu w oko widac nie dla ciebie ten facet i zaslugujesz na kogos lepszego.
Pomysl sobie teraz ze jestescie po slubie i mieszkacie razem i wyobraz sobie te ciagle zakazy wyjscia,te pretensje ze bylas z dzieckiem na placu zabaw dluzej niz powinnas,czy za dlugo siedzialas u mamy.On cie osacza!Zamknal cie w klatce i teraz widzi ze mu sie wymykasz-dlatego robi ci ciagle awantury,robi tak zebys to ty czula sie winna ze cos zle robisz,straszy cie rozstaniem po to zebys zmienila sie od nowa i byla taka jak przedtem czyli ulegla i posluszna-robila to co on chce i jak chce.
Stary 2014-08-16, 19:08   #9
201803290936
Konto usunięte

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;4771370 5]Związek, który ogranicza nigdy nie jest dobrą relacją.[/QUOTE]

Amen.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-16, 19:15   #10
Kica.
Zakorzenienie

to TY musisz wiedzieć czy chcesz z nim być przeciez my za ciebie nie zdecydujemy.
zwłaszcza, że aby móc się na Wasz temat wypowiedzieć powinnyśmy poznac też jego opinię, uslyszeć jak on to widzi - relacja tylko jednej ze stron (w tym wypadku twoja) nigdy nie jest wystarczająca do oceny sytuacji.

z pewnością nie można zyć wspomnieniami kilku fajnych chwil. jesli już minęły to albo obie strony muszą chcieć to naprawić, albo trzeba się rozstać
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości