tabletki anty a antybiotyk - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-18, 23:49   #1
czerwona_szmina
Przyczajenie

tabletki anty a antybiotyk

Witajcie dziewczyny
w sobote kochalam sie z chlopakiem, a dzis (poniedzialek) zaczelam brac antybiotyk, ktory wplywa na dzialanie tabsow. Stad moje pytanie, czy moge miec obawy co do mozliwego zaplodnienia? Dodam, ze jestem w trakcie przerwy w 5 dniu. Rowniez moja lekarka rodzinna powiedziala ze nie mam sie czwgo obawiac, jednak same wiecie jak to jest.. Aha i biore rowniez tabsy od kilku miesiecy, co slyszalam od pani ginekolog ze ma to duzy wplyw (nie ma az takiego ryzyka nawet przy pominieciu tabsa w 1 tyg)
czerwona_szmina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-19, 00:58   #2
deszczowypies
Zakorzenienie

Dot.: tabletki anty a antybiotyk

Może być kiepsko, bo antybiotyk brany przez następne dni osłabi działanie tabletek z pierwszego rzędu, co wpłynie na stosunek który miał miejsce w trakcie przerwy... Na pewno prezerwatywy do końca nowego opakowania, ale z tym stosunkiem z soboty niewiele już możesz zrobić. A, i ja bym tak nie wierzyła ginekolog, że bierzesz tabsy kilka miesięcy więc hulaj dusza, mało to historii że któraś ileś bitych lat na hormonach, nagle sokiem z grejpfruta popiła i ciąża?

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-19, 01:08   #3
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
mało to historii że któraś ileś bitych lat na hormonach, nagle sokiem z grejpfruta popiła i ciąża?
Przyznam się, że akurat takich nie słyszałam. Dla mnie wręcz to urban legend Sama biorę tabletki i czasami skuszę się na sok z grejpfruta i jeszcze potomka nie mam. Wiem, że to zależy zapewne od organizmu, ale serio nie spotkałam się, że komuś sok tak zaszkodził. Raczej nieregularne przyjmowanie tabletek itp.
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-19, 06:56   #4
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Sprawdź sobie czy zachodzą interakcje pomiędzy antybiotykiem a składnikami tabletek. W ulotce.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-19, 07:52   #5
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Jeśli jest to antybiotyk o szerokim spektrum działania to może zajść interakcja z tabletkami antykoncepcyjnymi. Powinno to być napisane w ulotce, pod hasłem: Interakcja z innymi lekami. Zobacz, na jakie składniki działa antybiotyk i zobacz, czy znajdują się one w tabsach.

Szczerze Ci powiem, że nie ryzykowałabym seksu bez dodatkowego zabezpieczenia.

---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ----------

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
Może być kiepsko, bo antybiotyk brany przez następne dni osłabi działanie tabletek z pierwszego rzędu, co wpłynie na stosunek który miał miejsce w trakcie przerwy... Na pewno prezerwatywy do końca nowego opakowania, ale z tym stosunkiem z soboty niewiele już możesz zrobić. A, i ja bym tak nie wierzyła ginekolog, że bierzesz tabsy kilka miesięcy więc hulaj dusza, mało to historii że któraś ileś bitych lat na hormonach, nagle sokiem z grejpfruta popiła i ciąża?
Na szczęście nienawidzę grapefruitów^^

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-19, 08:23   #6
suszarka
Buc

dla świętego spokoju używaj prezerwatywy przez najbliższe 7 dni.
Stary 2014-08-19, 10:56   #7
czerwona_szmina
Przyczajenie

To akurat pewne, a i zapewne dla swietego spokoju bede sie zabezpieczac przez caly miesiac chodzi mi wlasnie o stosunek przed.. niestety te kilka dni przed antybiotykiem nie wiedzialam ze zachoruje, a i musialam je wziac natychmiast..

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-19, 21:02   #8
Choco_Latte_
Addicted of makeup.

Cytat:
Napisane przez niebieskie_oczko Pokaż wiadomość
Przyznam się, że akurat takich nie słyszałam. Dla mnie wręcz to urban legend Sama biorę tabletki i czasami skuszę się na sok z grejpfruta i jeszcze potomka nie mam. Wiem, że to zależy zapewne od organizmu, ale serio nie spotkałam się, że komuś sok tak zaszkodził. Raczej nieregularne przyjmowanie tabletek itp.
Generalnie to jest tak, że sok z grejpfruta przyspiesza metabolizm i ogólnie nie poleca się go przy stosowaniu jakichkolwiek leków bo powoduje, że one po prostu "przelatują" przez organizm. Niemniej jednak sama nie jeden raz piłam sok z grejpfruta biorąc tabletki anty i tak jak koleżanka niebieskie_oczko potomka nie mam.

Cytat:
Napisane przez czerwona_szmina Pokaż wiadomość
chodzi mi wlasnie o stosunek przed.. niestety te kilka dni przed antybiotykiem nie wiedzialam ze zachoruje, a i musialam je wziac natychmiast..
Nie martw się, antybiotyk nie działa wstecz. Za to, jeśli teraz masz 5 dzień przerwy to przez najbliższe 7 dni, jak mówią koleżanki wyżej, stosuj dodatkowo prezerwatywy. Zawsze to lepiej dmuchać na zimne.
Powiem wprost: próbujesz z gó... wyrzeźbić piękny kwiat (bo tym powinien być związek). Może w pocie czoła i łez nawet ulepisz coś podobnego do kwiatu, ale z powodu użytego materiału całość i tak będzie brzydko pachnieć.
Choco_Latte_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 19:57   #9
czerwona_szmina
Przyczajenie

Dziękuję Choco_Latte_ za uspokojenie i innym za odpowiedzi
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości