|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 802
|
Kosmetyczka - co to za zawod?
Ciekawa notke znalazlam na blogu,ktory czytuje:
"Jadê pekapem. Naprzeciwko mnie laseczka o przeciêtnej urodzie, niemniej jednak nienagannie zadbana. Piêkne d³onie, ³adnie pomalowane paznokcie, profesjonalny makija¿ i dobra fryzura. O ciuszkach nie napiszê, nie znoszê takiego stylu. Zagaduje j± student siedz±cy obok. On jedzie do Szczecina, rozpocz±æ rok akademicki na tamtejszej politechnice, ona do Warszawy, rozpocz±æ studia, UWAGA: na Wy¿szej Szkole Kosmetologii. Cudem powstrzyma³am siê od wybuchu ¶miechu. On nie. On mia³ jedn± wielk± bekê z tej panienki. Przez ca³± drogê tak bosko j± bajerowa³. Pogratulowa³am mu tego bajeru, gdy wysiada³am na centralnym. W ka¿dym razie niez³a szko³a, przez 5 lat uczy jak byæ kosmetyczk± i co? Koñczy siê magisterk±? Chyba skonam ze ¶miechu. Bosz, czego to ju¿ ludzie nie wymy¶l±, ¿eby od innych kasê ¶ci±gn±æ za dyplom. Tego samego dnia jadê warszawskim metrem. Obok mnie siedzi dziewczyna, ju¿ mo¿e nie taka ‘kosmetycznie’ upiêkszona jak poprzedniczka. Siedzi i przegl±da jakie¶ dokumenty. Ciekawsko zagl±dam jej przez ramiê. No proszê. Jak¿e skrajnie inne studia od tej kosmetyki. To dziewczê przegl±da³o plan zajêæ na rok akademicki 2004/05 UWAGA: na aplikacjê prokuratorsk±. ¯eby siê tam dostaæ trzeba… nie wiem, co trzeba, tam siê przecie¿ nie mo¿na dostaæ. Trzeba byæ genialnym, a wiedza, jak± siê przyswaja do egzaminu, dla mnie, jest niemierzalna. Obie bêd± mia³y wy¿sze wykszta³cenie." Co o tym sadzicie? Bo ja autorce bloga odpisalam tak: "Primo: Wyzsza Szkola Kosmetologii to studia licencjackie - ide tu o zaklad, bo tylko kilkanascie prywatnych szkol w Polandzie ma uprawnienia do prowadzenia studiow magisterskich. Secundo: nie rozumiem Twojego rozgraniczania, ze komus sie tytul nalezy, a komus nie. Kosmetyczka to zawod jak kazdy inny, nie wiem czy kiedys rozmawialas z jedna z nich o tym, jakiej wiedzy wymaga ich zawod. Trzeba miec po pierwsze talent, odpowiednie podejscie do klienta, byc zeznajomionym z chemia, posiadac naprawde dobra kondycje... Moja kosmetyczka jest drobna ale rece ma bardzo silne (jest masazystka, a oprocz tego - wyciskanie syfow z calych plecow to dosc wyczerpujaca robota, wierz mi). Tych umiejetnosci zapewne ta dziewczyna od prawa nie posiada. Bo tak to juz jest, ze jednemu jest dane uprawiac jeden zawod, a ktos inny ma inne zdolnosci i kwalifikacje, nie znaczy, ze gorsze. Wiekszosc z kosmetyczek prowadzi wlasne gabinety, czyli wlasne firmy, a to dodatkowe obowiazki. To niesprawiedliwe przekreslac ich wiedze przy porownaniu z wiedza prawnicza. To jest po prostu INNA dziedzina. Mama mojego lubego jest prawniczka w Slowenii. Pracuje od 8 do 20stej. Jej przyjaciolka, a moja kosmetyczka, ma dwie prace i tez zasuwa w tych godzinach. Obie odniosly sukces dzieki wlasnemu profesjonalizmowi i wiedzy. I ktora tu jest gorsza, ktora zasluguje na tytul akademicki? I niestety nie masz racji piszac, ze trzeba byc genialnym, zeby ukonczyc prawo, dostac sie na aplikacje, zrobic doktorat, itd. Nie w Polandzie przeciez! Tutaj wystarczy miec tatusia prokuratora, obojetnie czy masz predyspozycje do zawodu czy nie. To ja juz wole wykwalifikowana kosmetyczke od pseudoprawnika, jakich wielu w Polandzie jest." ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: Kosmetyczka - co to za zawod?
I bardzo dobrze jej odpisa³a¶.Naprawdê wy¶mienite wnioski tamta dziewczyna wyci±ga.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 860
|
Podejrzewam, ze gdyby autorka bloga zerknela kiedys przez ramie studentce kosmetologii to by jej szczeka opadla
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Wydaje jej sie pewnie, ze jedyne co sie mozna na takich studiach nauczyc to rowno malowac eye linerem.. z drugiej strony gdyby spotkala kilku prokuratorow szybko zwatpilaby w ten geniusz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 802
|
Takie podejscie wynika tylko i wylacznie z niewiedzy, prawda?.
I jak tak patrze na niektorych prokuratorow w Polsce, ich poziom intelektualny, to - jak mawia Danuta Stenka -siersc mi sie jezy na grzbiecie ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Czysciowo z niewiedzy a czesciowo pewnie z zazdrosci
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 7
|
Dot.: Kosmetyczka - co to za zawod?
Niesamowicie aroganckie podej¶cie do zawodu kosmetyczki. Najlepiej jest zastanowiæ siê przez chwilê, czy swoje zdrowie i urodê mo¿na powierzyæ komu¶, kto nie ma podstaw teoretycznych, które tak naprawdê obejmuj± wiele aspektów: anatomiê, fizjologiê, patologiê, itd. Te studia s± paramedyczne i tak trzeba je traktowaæ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wiza¿owy Kot Igor
Wiadomo¶ci: 17 524
|
Dot.: Kosmetyczka - co to za zawod?
My¶lê, ze dziewczyna z notki 1 ewidentnie albo leczy³a kompleksy albo nie ma pojêcia o tych studiach. Stawiam na drugie plus przem±drza³o¶æ. Kosmetologia to nie jest latwy kierunek. Dobrze jej odpisa³a¶.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim za³o¿ysz w±tek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto ws³uchaæ siê w S³owo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:56.