|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Fobia społeczna a studia
Od początku liceum cierpię na fobię społeczną- unikam kontaktów z ludźmi, rzadko wychodzę z domu, sama chodzę do kina czy teatru. Na początku sprawiało mi to wielki ból, że jestem sama- samotność jednak wybrałam na własne życzenie, totalnie odizolowałam się od koleżanek, które zaprzestały kontaktów ze mną. Obecnie mi to aż tak nie przeszkadza, w jakimś tam stopniu przyzwyczaiłam się do samotności i niemiłych komentarzy ze strony mojej siostry, która jest osobą bardzo aktywną, skupiającą wokół siebie wiele ludzi. Problemem moim jest jednak fakt, że dostałam się na studia. Zawsze lubiłam się uczyć, maturę napisałam dobrze a pod namową mamy złożyłam dokumenty na Uniwersytet Warszawski. Boję się jednak, że w ogóle nie odnajdę się na studiach, że ludzie będą na mnie krzywo patrzeć. To nie jest tak, że nie chce się dalej rozwijać-chcę, ale przeraża mnie fakt, że na moim kierunku będzie mnóstwo osób. Aż mi słabo na myśl, że październik zbliża się wielkimi krokami. Był ktoś może w podobnej sytuacji?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Fobia społeczna a studia
Na początku będziesz na uboczu, ale z czasem na pewno zawrzesz jakieś znajomości. Być może będą one powierzchowne, ale lepsze takie niż inne.
Uczelnia to nie liceum, tam łatwiej być samotnym wilkiem. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Przecież, nie wezmą cię siłą na imprezę i nie będą wlewać ci litry alkoholu? Nie chcesz zawierać znajomości to nie? Ludzie swoje będą myśleć, ale skoro sama tego chcesz/ będziesz chciała to w czym problem?
Możesz stać z boku, jeśli tak chcesz. Po zajęciach wrócić do domu i robić to co robisz na codzień. Chyba, że będziesz się chciała zmienić - łatwo na pewno nie będzie, ale to jest nie niemożliwe.
|
|
#4 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Studia łatwo przejść samotnie bo zawsze są ludzie chodzący do innych grup, studiujący 2 kierunki, studiujący i pracujący, studiujący i wychowujący dzieci. Więc szybkie wybieganie po zajęciach nikogo dziwić nie będzie. Choć przyznam, że w grupie jest łatwiej bo można się wymienić notatkami, ale i bez tego da się przejść przez studia.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Boisz się iść na studia bo będzie dużo osób, a co potem jak będziesz musiała chodzić do pracy?
Zresztą skoro dobrze napisałaś maturę, dostałaś się na UW to wykorzystaj to. A jak dalej wyobrażasz sobie swoją przyszłość? Praca,mąż,dzieci? Jeśli chciałabyś to mieć to może zrób coś z tym.
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
UW jest ogromną uczelnią, przekrój osobowości jest wielki. Sama studiuję na UW. Chociażby dzięki WF i językom obcym poznałam osoby z innych wydziałów i z rożnych lat. Zarówno z pierwszego roku, jak i z piątego
Podstawowe pytanie brzmi - czy masz zdiagnozowaną fobię społeczną? Czy jesteś pewna, że to własnie to? Fobię społeczną łatwo mozna pomylić chociażby z agorafobią. Pamiętaj, zeby nie diagnozować sie samodzielnie. Jeśli to rzeczywiście fobia społeczna podejmij leczenie/terapię.
|
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
Terapia. To, że na etapie liceum dało się tak żyć - rozumiem. Studia też byś w ten sposób pewnie przetrwała, lepiej lub gorzej. Ale mało jest zawodów, w których nie będziesz musiała pracować z innymi ludźmi. Od dawna masz taki lęk? Umiałabyś powiedzieć, w którym momencie się pojawił, czy taka byłaś po prostu od przedszkola?
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym , ludzie są wszędzie i nie da się wychodząc gdzieś na nich nie natknąć ... Pamiętaj też , że to co Ty myślisz , że inni myślą o Tobie (masło maślane ) jest tylko Twoim przypuszczeniem . Nie możesz wiedzieć co myśli jakaś dziewczyna , która na Ciebie patrzy , może jest zdenerwowana , a może źle o Tobie myśli . Jeśli Ty czujesz się ze sobą dobrze , to nikomu nic do tego . Powinni Ciebie podziwiać za odwagę bycia niezależną , wiesz mam podobnie jak Ty , ale staram się zajmować moje myśli czymś innym Na studiach jest wbrew pozorom wiele osób ''izolujących się'' . Nie jesteś pierwsza i sama z tym problemem . Nic się nie bój . Uszy do góry , jeśli jednak poczujesz , że to Cię przerasta idź do psychologa .Ale nie zniechęcaj się od razu , najpierw zobacz jak będzie . Trzymam kciuki
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:10.

) jest tylko Twoim przypuszczeniem . Nie możesz wiedzieć co myśli jakaś dziewczyna , która na Ciebie patrzy , może jest zdenerwowana , a może źle o Tobie myśli . Jeśli Ty czujesz się ze sobą dobrze , to nikomu nic do tego . Powinni Ciebie podziwiać za odwagę bycia niezależną , wiesz mam podobnie jak Ty , ale staram się zajmować moje myśli czymś innym