|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Problem z określeniem rodzaju włosów
Jako płeć męska na tym jakże kobiecym portalu pragnę na sam początek przywitać wszystkie panie
Mam problem stary jak świat, mianowicie chciałbym, choćby wstępnie, określić rodzaj swoich włosów i na podstawie tego dobrać odpowiednie kosmetyki. Przeglądałem już wiele włosomaniackich forów i tematów odnośnie włosów, ale nie jestem pewien jakie mam faktycznie a nie chcę ich jeszcze bardziej zniszczyć źle dobranymi kosmetykami, dlatego przychodzę do Was Niestety nie dysponuję żadnymi zdjęciami, ale postaram się je dość szczegółowo opisać. Zacznijmy od tego, że bardzo lubię dłuższe włosy, głównie aby przykryć nieco odstające uszy. Kiedy takie są, mają tendencję do "sianowatości", kompletnie się nie układają, puszą się kiedy wyschną po umyciu. Odstają na bokach, tworząc zakola w kształcie znaku zapytania, przez co wyglądam jak typowy XVI-wieczny mnich z Norymbergii. Są bez żadnego połysku i koloru, nie wyglądają zbyt ładnie. Z czesania zrezygnowałem jakieś 80 lat temu, prędzej grzebień połamię, niż rozczeszę te gęste kudły, które notabene się puszą przy próbie ujarzmienia ich. Jak nietrudno się domyślić, włosy obciąłem. Dodatkowo przyznaję się do grzechów z czasów młodzieńczego buntu to jest nieregularne mycie włosów i agresywne traktowanie ich suszarką. Przy krótkich włosach zauważyłem także, że na zakolach są takie słabe, że aż białe. Obecnie podchodzę ponownie do zapuszczania włosów, tym razem chciałbym o nie porządnie zadbać. Za wszelkie porady i sugestie serdecznie dziękuje i pozdrawiam. Joachim.
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z określeniem rodzaju włosów
Cytat:
Poza tym przy dłuższych włosach trzeba zainwestować w pielęgnację, bo same z siebie raczej rzadko dobrze wyglądają. Jeśli odżywki za bardzo obciążałyby Ci włosy i przetłuszczały skórę głowy, to warto je nakładać przed myciem. Próbowałeś w ogóle jakichś odżywek? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Owszem, stosuję arganową odżywkę i szampon do włosów suchych i zniszczonych (na razie efekty pojawiają się dość powoli, ale są, na czubku głowy włosy są znacznie bardziej miękie, niż przy grzywce). Wcześniej nie stosowałem niczego nadzwyczajnego oprócz zwykłego szamponu Head&Shoulders. Włosy mam z natury proste, aczkolwiek kręcą się po osiągnięciu pewnej długości (co jak mniemam dzieje się przez niepodcinanie końcówek).
Edytowane przez StarszyJoachim Czas edycji: 2014-08-31 o 21:22 |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wygląda na to, że masz włosy kręcone. Nie każde muszą się kręcić przy samej skórze. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:19.

Mam problem stary jak świat, mianowicie chciałbym, choćby wstępnie, określić rodzaj swoich włosów i na podstawie tego dobrać odpowiednie kosmetyki. Przeglądałem już wiele włosomaniackich forów i tematów odnośnie włosów, ale nie jestem pewien jakie mam faktycznie a nie chcę ich jeszcze bardziej zniszczyć źle dobranymi kosmetykami, dlatego przychodzę do Was
Niestety nie dysponuję żadnymi zdjęciami, ale postaram się je dość szczegółowo opisać. Zacznijmy od tego, że bardzo lubię dłuższe włosy, głównie aby przykryć nieco odstające uszy. Kiedy takie są, mają tendencję do "sianowatości", kompletnie się nie układają, puszą się kiedy wyschną po umyciu. Odstają na bokach, tworząc zakola w kształcie znaku zapytania, przez co wyglądam jak typowy XVI-wieczny mnich z Norymbergii. Są bez żadnego połysku i koloru, nie wyglądają zbyt ładnie. Z czesania zrezygnowałem jakieś 80 lat temu, prędzej grzebień połamię, niż rozczeszę te gęste kudły, które notabene się puszą przy próbie ujarzmienia ich. Jak nietrudno się domyślić, włosy obciąłem. Dodatkowo przyznaję się do grzechów z czasów młodzieńczego buntu to jest nieregularne mycie włosów i agresywne traktowanie ich suszarką. Przy krótkich włosach zauważyłem także, że na zakolach są takie słabe, że aż białe. Obecnie podchodzę ponownie do zapuszczania włosów, tym razem chciałbym o nie porządnie zadbać. Za wszelkie porady i sugestie serdecznie dziękuje i pozdrawiam. Joachim.