|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Niezapłacony mandat?
Witam. Orientuje się ktoś co może grozić za niezapłacony mandat w wysokości 100 zł za zakłócanie ciszy nocnej? Oraz kiedy takowy ulega przedawnieniu ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Niezapłacony mandat?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Wizyta poborcy skarbowego, zajęcie konta lub ściągnięcie zaległości z nadpaty z rozliczenia rocznego.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
mandat przedawnia się z upływem trzech lat, podlega ściągnięciu przez organ egzekucyjny właściwego prezydenta miasta, lub urzędu skarbowego. Od mandatu nie należą się odsetki a jedynie oplata egzekucyjna. Możesz spodziewać się wiec wizyty miłego poborcy skarbowego, lub zajęcia wierzytelności najczęściej z tytułu nadpłaty podatku, rachunku bankowego lub wynagrodzenia za pracę. Z tym że banki za tą przyjemność doliczają sobie dodatkową opłatę nawet w wysokości 100 zł
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
No tak mandat się przedawnai, ale jeśli sprawa nie została skierowana do sądu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
To tak. Jak są cierpliwi poczekają, aż będziesz się rozliczała z US i np. zabiorą Ci ze zwrotu podatku (jeśli będzie). Jeśli się nie uda zajmą konto, np. wyślą specjalny list do wszystkich banków w okolicy. A jeśli i tak się nie uda przyjadą pod Twój adres zameldowania i poproszą o zapłacenie. Lepiej zapłać, choćby w ratach po 20zł miesięcznie, aby mieć spokój.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam duże doświadczenie mandatowe ;p |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Tak podobno robią jak nie mogą namierzyć jakie masz konto. Bo jak im się uda np. w Urzędzie Skarbowym się kiedyś podało numer konta to po prostu tam uderzają, a jak nie pytają czy xxx yyy ma w danym baku konto. Oni mogą wszystko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Facet, którego znam ma dług na kilka tys za mandaty i też mu nie zajęli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
U mnie było tak, że mojej mamie chcieli zająć za mój mandat. Bo kiedyś podałam tam jej numer konta. I oni właśnie wysłali list, że chcą zająć ten numer po xxxx xxxx czyli ja jest im winna 200zł itd. Ale na szczęście w banku byli na tyle przytomni, że oczywiście tego nie zajęli. Potem miałam spłacić jak będę miała pierwsze wolne 200zł, ale już nie zdążyłam bo poborca podatkowy podjechał do mojego domu rodzinnego (w którym dawno już nie mieszkam) i chciał spłaty. Więc wstyd straszny, podwójny itd. Mam nauczkę na przyszłość, aby mandaty płacić od razu. I to nie był mandat drogowy, ale za podobne wykroczenia jak autorka, może w takich wypadkach działają sprawniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny. Możecie wierzyć lub nie, ale ja ten mandat dostałam rok temu, a teraz poszukując czegoś znalazłam ten świstek
![]() I teraz nie wiem gdzie się zgłosić, żeby to zapłacić. Dochodów nie mam, biedna studentka ze mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
nie wydaje mi się najprawdopodobniej wierzyciel po prostu nie przekazał jeszcze tytułu wykonawczego organowi egzekucyjnemu
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
więc tak... zmieniły się przepisy i w obecnych czasach w try miga ściągają wszelkie mandaty. ja dostałam w styczniu za brak dokumentów samochodu mandat 50 zł i miesiąc temu weszli na konto, założyli blokadę na kwotę 60 zł i ona sobie wisiała aż zleciłam zapłatę. teraz podobno tak robią, i maja co do tego prawo. komornicy podobno nie byli skuteczni więc szukają kont bankowych.
SłodkichSnow na pewno na druku masz numer konta. póki jeszcze wcześnie wpłacaj nawet po 20 zł. potem jakby się komornik obudził to będziesz miała z głowy sprawę i fakt że oni potrafią za prowadzenia sprawy naliczyć dodatkowo nawet 300 zł. przechowuj blankiety wpłat.
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jest to możliwe jeżeli mąż był współwłaścielem konta
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
to dziwnym chyba zbiegiem okoliczności kolega za mandat za picie w miejscu publicznym w wysokości 50 zł już po odwiedzinach komornika miał do zapłaty 350. z dokumentów komorniczych wynika że 300 to obsługa komornicza nie żadne koszta sądowe czy odsetki.
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png Edytowane przez tiaara Czas edycji: 2014-08-22 o 06:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgodnie z art. 64 § 1 ustawy egzekucyjnej - Organ egzekucyjny, z zastrzeżeniem § 2, w egzekucji należności pieniężnych pobiera za dokonane czynności egzekucyjne opłaty w następującej wysokości, z zastrzeżeniem art. 64d: 1) za pobranie pieniędzy na miejscu u zobowiązanego - 5% kwoty pobranej należności, nie mniej jednak niż 2 zł 50 gr; 2) za zajęcie świadczeń z ubezpieczenia społecznego - 4% kwoty egzekwowanej należności, nie mniej jednak niż 1 zł 40 gr; 3) za zajęcie wynagrodzenia za pracę - 4% egzekwowanej należności, nie mniej jednak niż 2 zł 50 gr; 4) za zajęcie innych niż wymienione w pkt 2 i 3 wierzytelności pieniężnych lub innych praw majątkowych - 5% kwoty egzekwowanej należności, nie mniej jednak niż 4 zł 20 gr; 5) za zajęcie ruchomości - 6% kwoty egzekwowanej należności, nie mniej jednak niż 6 zł 80 gr; 6) za zajęcie nieruchomości - 8% kwoty egzekwowanej należności, nie więcej jednak niż 34.200 zł; 7) za odebranie zajętych ruchomości od zobowiązanego - 5% kwoty wartości szacunkowej tych ruchomości, nie mniej jednak niż 6 zł 80 gr; 8) za odebranie pomieszczeń w zajętej nieruchomości - w wysokości i na zasadach określonych w art. 64a § 1 pkt 6; 9) za ogłoszenie sprzedaży zajętych ruchomości w drodze licytacji lub przetargu ofert lub za czynności przygotowawcze do sprzedaży egzekucyjnej w inny sposób - 6 zł 80 gr; 10) za ogłoszenie sprzedaży zajętej nieruchomości - 10 zł; 11) za przeprowadzenie licytacji lub dokonanie sprzedaży egzekucyjnej w inny sposób - 5% kwoty uzyskanej ze sprzedaży, nie mniej jednak niż 6 zł 80 gr; 12) za spisanie protokołu o udaremnieniu przez zobowiązanego przeprowadzenia egzekucji z zajętych ruchomości lub praw majątkowych przez ich usunięcie, zbycie lub uszkodzenie - 10% wartości szacunkowej tych ruchomości, nie mniej jednak niż 13 zł 50 gr; 13) za wezwanie pomocy Policji, Straży Granicznej, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Żandarmerii Wojskowej lub wojskowych organów porządkowych - 13 zł 50 gr; 14) za spisanie na miejscu u zobowiązanego protokołu o stanie majątkowym zobowiązanego - 10% kwoty egzekwowanej należności, nie więcej jednak niż 3 zł. § 3. Opłaty za czynności egzekucyjne, o których mowa w § 1 pkt 1-6, oblicza się oddzielnie od każdego tytułu wykonawczego, który był podstawą dokonania czynności egzekucyjnych. § 4. Opłaty za zajęcia, o których mowa w § 1 pkt 2-6, pobiera się tylk[COLOR="rgb(154, 205, 50)"]o raz w toku postępowania egzekucyjnego, chociażby takie same czynności były następnie ponawiane. § 5. Jeżeli w celu wyegzekwowania tej samej należności pieniężnej dokonano czynności egzekucyjnych, o których mowa w § 1 pkt 2-6, opłatę egzekucyjn[COLOR="rgb(154, 205, 50)"]ą pobiera się tylko za jedno zajęcie, za które należy się najwyższa opłata, nie mniej jednak niż 6 zł 80 gr.[/COLOR] § 6. Organ egzekucyjny pobiera opłatę manipulacyjną z tytułu zwrotu wydatków za wszystkie czynności manipulacyjne związane ze stosowaniem środków egzekucyjnych. Opłata wynosi 1% kwoty egzekwowanych należności objętych każdym tytułem wykonawczym, nie mniej jednak niż 1 zł 40 gr. § 7. Jeżeli wysokość opłaty egzekucyjnej jest określona stosunkowo do egzekwowanej lub pobranej należności pieniężnej, w podstawie obliczenia opłaty uwzględnia się również odsetki z tytułu niezapłacenia należności w terminie, przypadające w dniu powstania obowiązku uiszczenia opłaty.[/COLOR] § 8. Zapłata egzekwowanej należności po dokonaniu czynności egzekucyjnych nie zwalnia od obowiązku uiszczenia opłaty manipulacyjnej oraz opłat za czynności egzekucyjne i wydatków egzekucyjnych. § 10. Obowiązek uiszczenia opłaty manipulacyjnej powstaje z chwilą doręczenia zobowiązanemu odpisu tytułu wykonawczego. Jeżeli pierwszą czynnością egzekucyjną jest zajęcie wierzytelności pieniężnej lub innego prawa majątkowego u dłużnika zajętej wierzytelności, obowiązek uiszczenia opłaty manipulacyjnej powstaje równocześnie z obowiązkiem uiszczenia opłaty za zajęcie. Art. 64b. Wydatkami egzekucyjnymi są koszty faktycznie poniesione przez organ egzekucyjny w związku z prowadzeniem egzekucji, a w szczególności na opłacenie: 1) przejazdu i delegacji poborcy lub egzekutora; 2) przewozu, załadowania, rozładowania, przechowania, utrzymania i dozoru zwierząt oraz ruchomości odebranych albo usuniętych z opróżnionych budynków, lokali i pomieszczeń; 3) przymusowego otwarcia środków transportu, pomieszczeń i schowków; 4) należności świadków, biegłych i rzeczoznawców; 5) ogłoszenia w prasie; 6) sporządzenia dokumentów; 7) prowadzenia zarządu zajętej nieruchomości; 8) prowizji i opłat pobieranych w związku z realizacją zajęcia przez dłużnika zajętej wierzytelności lub przekazywaniem dochodzonych kwot do organu egzekucyjnego; 9) kosztu uzyskania informacji o majątku dłużnika; 10) wykonania zastępczego; 11) zastosowania przymusu bezpośredniego. Art. 64c. § 1. Opłaty, o których mowa w art. 64 § 1 i 6 oraz w art. 64a, wraz z wydatkami poniesionymi przez organ egzekucyjny stanowią koszty egzekucyjne. Koszty egzekucyjne, z zastrzeżeniem § 2-4, obciążają zobowiązanego. § 4. (70) Wierzyciel pokrywa koszty egzekucyjne, jeżeli nie mogą być one ściągnięte od zobowiązanego, z zastrzeżeniem § 4b oraz art. 64e § 4a. Może twój znajomy miał coś więcej na sumieniu, iż to co Ci powiedział. Chyba, że sprawę prowadził komornik sądowy bo wtedy to już zupełnie inna historia
![]() |
![]() |
#20 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Nie płaciłam, bo uważalam, że mandat niesłuszny. Kamer w tym miejscu nie ma, parkometr był nieczynny, ja nie miałam drobnych. Zanim rozmieniłam, poleciałam do parkometru na drugim koncu ulicy, już miałam mandat za wycieraczką. Żadne odwołania nie pomogły.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
zuy mod
|
Przede wszystkim najpierw powinni przysłać upomnienie/wezwanie do zapłaty.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:06.