|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Oddajemy krew i szpik!
Hej dziewczyny! Postanowiłam oddać krew oraz zapisać się do banku szpiku. Czy któraś z was to kiedyś robiła? Ile trwa oddawanie krwi? Czy to boli? Boję się że zemdleje
![]() ![]() Nie wiem, czy dział jest odpowiedni, ale tak na prawdę nigdzie do końca nie pasuje ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oddajemy krew i szpik!
ja niestety nie mogę oddawać krwi, mój brat oddaje regularnie. jak długo to trwa - nie wiem, ale pewnie dobre pare minut, tak hop siup ci pół litra krwi nie upuszczą
![]() ![]() no i dostajesz kilka tabliczek czekolady + kawkę + czasem batonik też :P a jak pooddajesz ładnych parę lat to i darmowy bilet ztm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- Właśnie najbardziej się boję ego uczucia jak ona będzie ze mnie schodzić ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
książkę? szczerze mówiąc nie wiem czy to dobry pomysł, jedną ręką na pewno ruszać nie będziesz mogła
![]() ja za każdym razem jak robię morfologię to mam nadzieję że w końcu wszystkie wyniki będą ok i pójdę oddam krew choć raz, i zawsze, ale to ZAWSZE coś mam nie tak :/ jak już wątroba mi wróciła do stanu używalności to cały czas mam czegoś za mało, czegoś za dużo, gr. kiedyś może się uda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Ja krew będę oddawać, o ile będę mogła, ale to dopiero za 3 lata.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja krwi oddawać nie mogę.
No ale przychodzisz jest wywiad z tobą, pobierana jest próbka, czekasz na wyniki, dostajesz ciasteczka kawkę. Potem kładziesz się na ten fotel, pobieranie trwa około 7 minut, w rękę z której pobierana jest krew dostaniesz jakąś piłeczkę do ściskania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ale mam stresa! Ale już postanowiłam że pójdę
![]() ![]() ![]()
![]() Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO http://carlacosmetics.blogspot.com/ 22.08.2015 - Nasza Jagodzianka ![]() Wspólnie zamawiamy buty ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031 Edytowane przez bianeczkaa Czas edycji: 2010-09-01 o 21:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że Doda zapoczątkowała porządną akcję. I dobrze
![]() Ja sama nie mogę oddawać krwi bo choruję na małopłytkowość. Ale uważam, ze to dobra akcja, którą powinno się promować. Tak samo jak zgoda na pobranie narządów po śmierci.
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Morfologię robią odrazu z tym że jeśli chcesz dostać wyniki to musisz to wcześniej zgłosić. Tylko niestety muszę trochę ostudzić Twój zapał... Jest mnóstwo powodów które dyskwalifikują chętnych dawców. Ja zostałam odrzucona przez to że mi serce za szybko bije jak sie zdenerwuje (tak już mam i niestety czekanie, nowa sytuacja
![]() ![]() Jeszcze jedno: przed oddaniem krwi dobrze jest najeść się buraków wtedy liczba erytrocytów skacze i ładna morfologia wychodzi ![]() Edytowane przez Torrence Czas edycji: 2010-09-01 o 22:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
pobiorą ci od razu krew na badanie i na oddanie; za drugim razem dostaniesz informacje o swojej grupie krwi i inne jakieśtam wyniki badań. wyników testów na obecność wirusów typu HIV, HCV, HBS nie dostaniesz do ręki, ale jeżeli coś wykryją to na pewno zostaniesz o tym poinformowana, czyt - nie dostaniesz - znaczy, że wszystko ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
ja oddaje juz krew od 3 lat praktycznie i w pazdzierniku bede miala oddane ponad 5 litrow krwi
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Zastanawiam się, czy cholesterol też może zdyskwalifikować
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Też mi się wydawało że przesada i byłam zła bo rzadko choruje, morfologię też miałam dobrą więc myślałam że przejdę. Ja nawet sie nie bałam samego pobierania krwi (tyle osób mnie straszyło że igła wielka i takie tam) tylko denerwowałam sie czekaniem (chyba ze 2 godziny czekałam na badanie lekarskie). Pozatym byłam tam pierwszy raz i to sama bo koleżanka mnie wystawiła. Za drugim razem lekarka mi powiedziała że tętno musi być poniżej 100 (ja miałam tak ze 102, 105...) bo nawet jak mnie przepuści to i tak krew się nie będzie do niczego nadawać bo obwodowa nie spłynie czy coś tam, nie pamiętam już. I niestety nie dała sie przekonać że denerwuje sie tylko badaniem i dalej będzie ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
a ja mam takie pytanie, czy to, że miesiąc temu brałam tabletki antykoncepcyjne (brałam ok roku) też mnie dyskwalifikuje?
chodzi mi o oddanie krwi ale także o oddanie szpiku. (zapisanie się d tego banku) bardzo dziękuję za odp. ![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Zgłoszenie się do Poltransplantu, nie musi się koniecznie tak szybko i bezproblemowo skończyć, bo w tym roku nie mają oni podpisanej umowy z niektórymi ośrodkami pobierającymi badania na dawców szpiku i nawet w niektóych dużych miastach takich badań nie robią.
Ale na szczęście jest jeszcze sporo fundacji (Urszuli Jaworskiej, Agaty Mróz, Krwinka, DKMS i pewnie jeszcze sporo innych, których nie znam). Do pierwszej z wymienionych należy się zgłosić poprzez formularz ze strony. Druga i trzecia robią akcje w różnych mistach - przyjeżdżają i badają tym, którzy akurat przyjdą. Ostatnia działa chyba najprościej, bo przysyła zestaw do badania do domu i na chwilę obecną jest najsprawniejsza. Tylko, że jak na razie wszystkie pobrania robią w Niemczech. W każdym razie bardzo zachęcam. Co do tabletek anty, to LECZENIE HORMONALNE jest wymienione jako przeciwwskazanie w niektórych miejscach. Ale nie wiem, na ile mieści się w tym antykoncepcja. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Hej! Jestem po i udało się
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Oddawałam krew dwa razy i zamierzam jeszcze oddać. Nic nie bolało, a świadomość, że komuś pomagam jest budująca. Plus też, że można dowiedzieć się o swoim stanie zdrowia. Lub określić grupę krwi, gdy ktoś nie wie. No i dostałam pudełko czekolad
![]() zmurka oddawałam krew w czasie brania tabletek anty także można ![]() Edytowane przez 201611241302 Czas edycji: 2010-09-02 o 14:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
bianeczkaa gratulacje
![]() zmurka, JoaMro - można oddawać krew przy tabletkach antykoncepcyjnych, na 100% :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Bianeczka brawo za odwagę
![]() Oby coraz więcej takich chętnych było.
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ale powiem wam, że jestem teraz padnięta! Ramie trochę boli i spuchnięte. Poza tym pani powiedziała że mam delikatne żyły
![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
BAN stały
|
Tż oddaje regularnie krew,ja niestety nie mogę,a mam dosyć rzadką grupę krwi i by się przydało.
Brawo,ja zachęcam teraz wszystkich aby oddawali krew oraz rejestrowali się w banku szpiku kostnego. Widać,że Doda zmotywowała ludzi. ![]() ---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Bianeczka gratuluje i... zazdroszcze jako ta odrzucona
![]() Jeśli chodzi o pigułki to jak sie rejestrowałam do oddania krwi to zapytałam o to bo trzeba wpisać w formularzu przyjmowane leki. Pani w rejestracji powiedziała że można oddawać krew jak sie je bierze. Dodam że było to na Saskiej w Wawie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny mam pytanie - jak to jest z wagą ciała przy rejestrowaniu się jako dawca szpiku kostnego. U nas rok temu była przeprowadzana w mieście akcja pobierania krwi do rejestracji jako dawca szpiku, jednym z warunków jakie musi spełnić dawca było, że nie może ważyć mniej niż 50 kg. Ktoś wie dlaczego? Ja ważyłam wtedy 46, więc nie poszlam, a bardzo bym chciała. Teraz udało mi sie przytyć do 49, więc jeszcze kilogram i mam nadzieję, że w tym roku jak będą pobierać to mi się uda
![]() W sumie wszystkie wyniki zawsze miałam dobre, pomimo tego, że ważyłam mniej niż powinnam, więc dlaczego trzymają się tak tej wagi?
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
z wagą to jest tak, że od wagi też zależy ilość krwi w twoim ciele. czym mniej ważysz, tym mniej jej masz - a jednostka krwi pobierana u każdego jest taka sama, czyli jeżeli ważysz mało to pobranie dużo bardziej cię osłabi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
bianeczkaa jestem pod ogromnym wrażeniem twojej determinacji
![]() Joan1987 mi się wydaję, że przy zapisywaniu do banków szpiku troche mniej zwracają na to uwagę niż przy krwi, bo tam chyba tak dużo nie pobierają. W każdym razie w niektórych fundacjach w ogóle o tym nie wspominają. Sama jestem taka z okolic 50 kg i zawsze zwracałam na to uwagę. Ale na pewno bezpieczniej dla Ciebie byłoby mieć te 50 kg (tzn. bezpieczniej jako potencjalnej dawczyni). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
dziękuję wszystkim za odpowiedź
![]() ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
ja oddaje krew regularnie, nigdy nie zemdlalam, wszystko zalezy od tego jakie masz wysokie cisnienie krwi, jezeli masz ponad 110 to spokojna glowa, nawet nie odczujesz a jezeli masz np 90 na 60 mozesz za pierwszym razem czuc sie oslabiona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:07.