![]() |
#1 | |
Zakorzenienie
|
![]() Życie na kredycie - czy naprawdę aż tak powszechne?
Postanowiłam założyć ten wątek zainspirowana przede wszystkim tym artykułem:
http://wyborcza.pl/1,76842,9580736,Zle_zadluzeni.html W skrócie - są tam opisane historie kilku osób, które wpadły w długi. Początek był zwykle prozaiczny: a to nowy telewizor na kredyt, kilka kart kredytowych, nowy samochód... A potem okazywało się, że dług jest taki duży, że już nie można sobie z nim poradzić. Cytat:
![]() REKLAMY GOOGLE
Mnie też zdziwił w kontekście kredytów pewien wątek na wizazu, gdzie wiele wizazanek doradzało nie przejmowanie się tym, że TŻ autorki wątku ledwo zaczął pracę, a już nabrał pożyczek, tylko cieszyć się, kiedy za kolejną kupi zaręczynowy pierścionek ![]() Podaję link: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=517000 Czy ja przesadzam, czy faktycznie wielu Polaków ma problem z wychwyceniem tej cienkiej linii, kiedy pożyczki, kredyty, karta kredytowa stają się niebezpieczne? Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-05-16 o 17:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
zawsze mam racje
|
Dot.: Życie na kredycie - czy naprawdę aż tak powszechne?
Ja bym wzięła kredyt ewentualnie dlatego, żeby kupując coś droższego nie wypłukując się z rezerw pieniędzy na czarną godzinę.
A czy ludzie mają z tym problem- nie wiem, większość, którą znam nie ma. Chociaż nam i takie przypadki, które mimo niezapłaconych rat za dom dalej hulają i kupują 50 parę butów ( i to nie tanich ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja tam osobiście uważam, że np. kredyt to opcja "a niech się coś stanie" a nie opcja "nie mam kasy to sobie kredyt wezmę"
tzn. sytuacja taka, że np. mam kasę ale wezmę sobie coś na 3 - 6 rat ot tak na wszelki wypadek bo to duży jednorazowy wydatek no chyba, że mowa o budowie domu/zakupie domu,mieszkania - bo tutaj to akurat niewiele osób ma w ogóle jakikolwiek inny wybór niż kredyt a co do tego jak żyją polacy to chyba faktycznie tak żyją bo akurat gdzie nie spojrzeć to stoiska w tych wszystkich marketach dotyczące kredytów zawsze pełniutkie po brzegi, mnóstwo osób korzysta z kart kredytowych etc.. dla mnie to średnio normalne - ale chyba co raz bardziej powszechne niestety
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Nie rozumiem kredytow na lepszy samochod (przyjmuje, ze ktos ma jeden, ale chce miec lepszy), telewizor i inne takie bajery.
O mieszkaniowych nie mowie, bo oprocz jednego wyjatku nie znam nikogo, kto by kupil lub planowal kupic mieszkanie w inny sposob. Ale znam sytuacje ludzi, ktorzy biora kredyty na splate innego kredytu. Sila wyzsza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Oj zyja na kredyt, strasznie ;/ U mnie w rodzinie jeden ma 27 lat i juz milion dlugu z odsetek, wzial kredyt na mieszkanie, samochod i chyba na rozruszanie biznesu, ktory jednak nie wypalil. On nigdy tego nie splaci.
Ogolnie sporo znam osob z kredytami, nie chca mieszkac z potwornymi tesciami a ceny kawalerek sa z kosmosu, nie mowiac o dwoch pokojach. Nie maja 30stki a juz sa na zycie wpakowani w takie bagno. Bo przeciez trzeba myslec optymistycznie, ze sie uda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No chyba, że to po prostu kreatywny sposób spędzania wolnego czasu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
zawsze mam racje
|
A kredyty kuszą- reklamy.
Do mnie też z banków dzwonią- zwykle olewam zastrzeżone numery, bo już wiem, że ktoś mi coś chce wcisnąć ![]() ![]() Czy pani nie chce kredytu (mamy super wypasiony i korzystny. taa...), czy pani nie chce lokaty, czy pani nie chce karty kredytowej. I tak ciągle. Jak będę chcieć to sama się zgłoszę ![]() ---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- 3600 chyba brutto. Tylko to śmieszny wskaźnik, bo 10 000 brutto to 6 000 netto. A to różnica. I zawyżają ten wskaźnik osoby mające po 50 tysięcy. Ale w sumie jest też dużo osób, które niby są bezrobotne a wyciągają duuużo.
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a daj spokój ;P mnie też to fascynuje, że Ci ludzie tyle wydają i się sama zastanawiam czy ja może jakoś dziwnie zarabiam że nie kupuje aż tyle czy może z nimi jest coś nie tak ![]() a i dodam, że ja kredytu za mieszkanie na głowie nie mam, rachunków nie mam (poza telefonem) etc. a i tak kasa leci np. na benzynę (a auto mi pali szalone 4,3l/100), wymiany oleju, inne pierdoły... no i rodzicom sie trochę dokładam.. no ale szczerze - to co to są za zobowiązania - żadne - no ale jak chce coś kupić to odkładam i sobie czekam np. 2-3msc zamiast kombinować gdzie pożyczyć ja nie wiem jak ci ludzie żyją ;P no bo nie oszukujmy się - ale za te 2-3k zł to się nie poszaleje nawet jak się nie ma bóg wie jakich zobowiązań a co dopiero jak człowiek chce sobie coś typu remont zrobić, jakiś sprzęt kupić, na wakacje porządne odłożyć i jeszcze rachunki musi opłacić i o życie się martwić ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Bałabym sie wziac kredyt na 30 lat na mieszkanie. Zylabym chyba w ciaglym strachu, co bedzie jak mnie zwolnia itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
zakładam ze nie jest to jakis trup za 2 tys Ja nie rozumiem brania kredytu którego nie ma sie szans spłacić na rzecz nam nie potrzebną Cytat:
dlatego do konca zycia bedziesz mieszkac w wynajmowanym lub u mamusi. ---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Cytat:
Moze to ci z nie przeciętną pensja się bujaja po CH ? dwa czasami nie ma innego wyjścia pójśc z rodziną na zakupy więc nie wrzucajmy wszytskich w CH do wora szwędających się z nudów ![]() Bo i mnie mozna tam spotkac kiedy musze kupić zicku buty ,fakt wchodze tylko tam gdzie sa buty ,kupuję i wychodzę ale czasami to trwa i godzinę. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Cos w stylu: mieszkamy z rodzina w 5 osob w jednym pokoju, ale samochod bedzie wypasiony. ---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- a co do wynajmowanego mieszkania... W Polsce rzeczywiscie sie nie oplaca. Ale juz w Niemczech 50% mieszka w wynajmowanych, wiec jak dla mnie spoko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chdzi nam o to samo ,nie brac kredytów kiedy nas na nie nie stać ![]() ---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- Niektórzy nigdy nie będa mieli swojego mieszkania i stąd wynajmują. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
dlatego do konca zycia bedziesz mieszkac w wynajmowanym lub u mamusi.
Nie, akurat, nie musze kupowac mieszkania bo po prostu bede je miala bez kredytu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Nie wzielam do tej pory kredytu, nie rozumiem ludzi, ktorzy biora kredyt wydajac go na agd czy super-spasiona plazme. Ale jakbym miala kupic np. nowe auto i miec mozliwosc wziecia kredytu na polowe np. to bym wziela
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jedynie w przypadku mieszkania jestem w stanie zrozumiec, ze ktos mimo trudnosci porywa sie na kredyt. Ale w Niemczech wynika to raczej z malego przywiazania do miejsca. Tu ciagle ktos sie przeprowadza. Z miasta do miasta. A poza tym umowy sa bardzo korzystne dla dlugo wynajmujacych. Wynajmuja dla zasady. A kupuja domy pod miastem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Buc
|
Cytat:
a.sprzeda się mieszkanie b.wynajmie się mieszkanie c.zawiesie się spłatę rat d.znajdzie się inną pracę? w momencie kiedy nie odziedziczysz po kimś mieszkania, to jaką masz alternatywę, z ciekawości zapytam?
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Prawda, nie ma sie. Ja mowie ze swojej perspektywy. Na szczescie, nie musze tego kredytu brac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Akurat z tego, co wiem, to Polacy nie mają problemów ze spłatą kredytów za mieszkanie, zacisną pasa, pożyczą od rodziny i ratę zapłacą. Gorzej jest wpaść w pułapkę kredytów konsumpcyjnych, pożyczek, kiedy TRZEBA nowy telewizor kupić, na fajne wakacje wyjechać i tak dalej...
Denerwuje mnie też reklama jakiegoś banku, kiedy kobieta naciąga swojego faceta na pierścionek, a ten jak ostatni jeleń kupuje ten pierścionek biorąc szybką pożyczkę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tylko gratulowac ,że samodzielnie potrafisz uczciwa pracą zarobic na wlasne mieszkanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja w też się cieszę,że za kilka lat nie będę musiała brać kredytu na ileś tam lat ![]() Natomiast zauważyłam, że większość moich koleżanek z roku masowo biorą śluby, aby dostać taki właśnie kredyt. Tylko nie rozumiem po co się tym tak chwalą ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Buc
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Przecież napisałam dlaczego decydowały się na śluby
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Buc
|
no właśnie nie wiem co ma jedno do drugiego. ![]()
![]() |
#25 |
zawsze mam racje
|
No z moich obserwacji wynika, że nie. Ci co nie mają to krążą po ch. A Ci co mają wybierają rolki czy rower. Ok, nie znam całego świata- obserwacja na znanych mi ludziach.
Ja też im więcej zarabiam, tym mniej mi się chce po sklepach chodzić. Raz, że jak coś jest dostępne finansowo to już tak nie kusi, a dwa, że po tygodniu ciągłych telefonów, maili, wyjazdów wolę spędzić czas na łonie natury (nie powiem, że na czystym powietrzu, bo powietrze to takie mam, że aż widać czym się oddycha ![]() Sklepy to dla mnie miejsce, gdzie się idzie jak czegoś potrzeba, a nie miejsce do chodzenia i podziwiania ![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
niektórym to po ślubie zdolność kredytowa spada więc to nie zawsze się opłaca - i pewnie stąd pytanie po co ślub skoro i bez tego kredyt się dostanie
co do reklamy z pierścionkiem to z TZ mieliśmy ubaw - jak ta laska wypaliła, że nie chce zejść to od razu pomyslałam o lawinie wątków ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Może, że mają przeświadczenie, że potrzebny jest ślub aby dostać kredyt
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Buc
|
Cytat:
to mają bardzo złe przeświadczenie. ![]() zresztą ich sprawa, ale branie ślubu, żeby kredyt dostać? widzisz i nie grzmisz. ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wedlug mnie kredyt sam w sobie nie jest zły .Kwestia tego,na co się go bierze i czy realnie ocenia sie mozliwosc spłaty. candycotton wolałabym spłacac kredyt 30 lat,niz mieszkac z tesciami ![]() z resztą nie trzeba brac kredytu,zeby mieszkac osobno.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:06.