|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Powiększone gruczoły łojowe na twarzy
Witajcie, od jakiegoś roku mam problem z powiększającymi się gruczołami na twarzy. Pod światło skóra wygląda jakby była pokryta 'kaszką'. W rzeczywistości sa to powiększone gruczoły, jasne punkty nad powierzchnią skóry. Czy któras z Was się z tym spotkała i wie jak sobie z tym poradzić?
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Powiększone gruczoły łojowe na twarzy
Jesteś pewna, że to gruczoły? Gruczoły łojowe uchodzą do ujść mieszków włosowych i to ujścia mogą być poszerzone wtedy mamy doczynienia z tzw. poszerzonymi "porami", w których często zbiera się wydzielina gruczołów, utlenia się i powstają zaskórniki otwarte - czarne kropki. To o czym mówisz to raczej zaskórniki zamknięte i wyglądają jak taka właśnie kaszka. Możesz spróbować używać skinorenu, czy jakiegoś kremu z kwasami, a mojej znajomej na taką kaszkę pomogło mycie twarzy w ten sposób, że zmywała ją najpierw płynem micelarnym, następnie nakładała trochę żelu do twarzy Cetaphil, a potem nawilżonym wacikiem ścierała wszystko z twarzy aż wacik był czysty. Pewnie w ten sposób też sobie złuszczała naskórek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Moje zmiany są białe, dlatego wątpie żeby były to zaskórniki. Dopóki nie naciągnę skóry są niewidoczne - po naciągnięciu widać że są to ujścia gruczołów ale właśnie powiększone na tyle że wychodzą ponad powierzchnię. Najwięcej widać tego w okolicach brody, czyli tam gdzie gruczołów jest najwięcej. Niestety kwasy tylko pogorszyły sprawę. Mój dermatolog stwierdził, że po prostu 'tak mam' i olał temat :/
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Też uważam, że lepiej się poradzić dermatologa i nie próbować nic samemu wyciskać. Lekarz może zaproponować jakieś profesjonalne i skuteczne rozwiązania bez samodzielnych eksperymentów, które mogą tylko zaszkodzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za rady, niestety kwasy odpadają.... Ostatnio spróbowałam peelingu z kawasami z Iwostinu i tylko pogorszył stan cery. Było to na tyle drastyczne, że jestem pewna że już nigdy nie sięgnę po kwasy.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Zmieniaj dermatologa do skutku. Przyczyny mogą być różne, a zaskórniki zamknięte bo tak wynika z tego co piszesz najczęściej to problem hormonalny. Kosmetyki mogą łagodzić sprawę ale nie wyleczą jeśli problem jest w środku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
A może za ostro zaczęłaś z tymi kwasami i dlatego taki był efekt? Na początku to może być nawet używany raz na tydzień, żeby przyzwyczaić skórę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Używałam co drugi dzień... Najgorsza decyzja urodowa w moim życiu!
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Przeczytaj sobie i zobacz że każdy kwas jest dobry dla innej cery/skóry - nie znam tego kwasu o którym pisałaś - może jest dobry, ale po prostu źle dobrany dla twojej skóry. Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-01-23 o 10:45 Powód: Link. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.