Głupi problem. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-03, 01:41   #1
1magda1
Raczkowanie

Głupi problem.

Mam bardzo głupi problem. W sumie nie wiem czego od Was oczekuję, no ale... Mam chłopaka od 11 miesięcy (nazwijmy go Panem M.) Gdy go poznałam, pierwsza myśl - Boże, jaki przystojniak! - ciemne oczy, krótkie włosy, no był zniewalający! Po dłuższym czasie zostaliśmy parą. Byłoby idealnie, gdyby nie ten głupi problem. Otóż mój chłopak postanowił pokłócić się z fryzjerem i mieć dłuższe włosy, a co za tym idzie, przestał mnie podniecać. Kompletnie nie pasują do niego te włosy. Straciłam ochotę na seks, chociaż jak już do niego dojdzie, to jest mi bardzo dobrze. W łóżku, od czasu gdy M. ma długie włosy, przestałam się czuć kobieco, chyba przez to, że i on jest teraz mniej męski. On od pewnego momentu dość często złości się o to, że unikam zbliżeń, no ale nie chcę też się na siłę zmuszać. Jestem na siebie bardzo zła, bo zawsze twierdziłam, że kobieta powinna swojego faceta akceptować, a nie na siłę zmieniać, a teraz sama próbuję to zrobić. Najbardziej irytują mnie sytuacje, zdarzające się bardzo często, w których, idąc ulicą, biorą go za kobietę, bo w sumie nie trudno go pomylić, nie widząc jego twarzy-jest dość chudy, za wysoki też nie jest. Jakaś kobieta go przypadkowo szturchnęła, powiedziała: "Przepraszam panią", byliśmy w klubie, daliśmy sobie zwykłego buziaka, koleś przechodził i wziął nas za lesbijki, dopiero po zobaczeniu twarzy M. przeprosił. Jak już czasem byłam nieco zirytowana, to mówiłam mu, że nie wkurza mnie to, że jego biorą za kobietę, ale to, że to mnie biorą za lesbijkę. Oczywiście niejednokrotnie rozmawiałam z nim na temat zmiany fryzury, no ale on nie chce nawet o tym słyszeć. Jego fryzura mu się podoba i już! Złości się oczywiście, że go w pełni nie akceptuję i absolutnie go rozumiem, no ale nie potrafię przekonać się do tych jego niepasujących włosów. Próbowałam wpłynąć jakoś na jego decyzję i postanowiłam, że pofarbuję włosy na znienawidzony przez M. kolor. Oburzony stwierdził, że już w ogóle ich wtedy nie zetnie, więc już nie wiem, co mogę wykombinować. Niektórym facetom pasują długie włosy, ale nie jemu. Zdecydowanie wolałam jego poprzednią wersję. W ogóle nie ma ich zadbanych i nie mam na myśli tego, że ich nie myje, tego mu oczywiście nie mogę zarzucić. Ma rozdwojone końcówki i nie ma jakiegoś jednego rodzaju włosów - w jednym miejscu ma loczki, w innym falowane, a w jeszcze w następnym proste. Rzadko układają mu się jakoś normalnie. Są one prawie tak długie jak moje, sporo za ramiona. Gdyby nie ten, bądź co bądź, problem byłoby idealnie. Świetnie się dogadujemy, kłócimy się głównie o jedno i to samo - o włosy. Bardzo go kocham i nie chcę, by przez taką głupotę coś się między nami popsuło, bo podniecenie i seks są w związku ważnymi elementami, no nie oszukujmy się. Tak jak już wcześniej pisałam, nie wiem czego tak naprawdę tutaj od Was oczekuję, daję Wam wolną rękę i liczę na to, że jednak podsuniecie mi jakąś radę
Stary 2014-09-03, 02:41   #2
MonnieB
Zakorzenienie

Dot.: Głupi problem.

Proszę, napisz że to żart.
Stary 2014-09-03, 07:30   #3
czarne
Zakupowy odwyk :)

W 11 miesięcy urosły mu włosy za łopatki? Super,niech hoduje na sprzedaż
Stary 2014-09-03, 07:44   #4
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarne Pokaż wiadomość
W 11 miesięcy urosły mu włosy za łopatki? Super,niech hoduje na sprzedaż
Nawozil sążnie
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 07:46   #5
ajah
wańka wstańka

Faktycznie głupi problem
Rada jest taka: dorosnij.
Stary 2014-09-03, 08:05   #6
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Faktycznie głupi problem
Rada jest taka: dorosnij.
Czemu głupi?
A to poważne mogą być już tylko problemy jak Misiaczek bije i zdradza?

Ja sobie próbuję wyobrazić, że TZ nale dostaje hopla na punkcie elementu wyglądu, który mnie odraża. W moim przypadku to wąsy. Mój facet nagle postanawia zapuścić mężny wąs. A ten, pomijając już sam fakt posiadania odrażającego elementu na twarzy, jest mysi, rośnie nierównomiernie i kompletnie mu nie pasuje. O, takie na przykład:
http://p4.hotmoney.pl/ecd7fb62dc2224...e2408636f5.jpg
Ojjj, chyba też miałabym ten głupi problem

Pomijam fakt, że radzić nie zamierzam, bo ewidentny troll. Jak koleś w niecały rok zapuszcza włosy do łopatek to chyba ma jakieś zaburzenia
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 09:50   #7
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Czemu głupi?

Ja sobie próbuję wyobrazić, że TZ nale dostaje hopla na punkcie elementu wyglądu, który mnie odraża. W moim przypadku to wąsy. Mój facet nagle postanawia zapuścić mężny wąs. A ten, pomijając już sam fakt posiadania odrażającego elementu na twarzy, jest mysi, rośnie nierównomiernie i kompletnie mu nie pasuje. O, takie na przykład:

Pomijam fakt, że radzić nie zamierzam, bo ewidentny troll. Jak koleś w niecały rok zapuszcza włosy do łopatek to chyba ma jakieś zaburzenia
Zgadzam się z całym postem. I również sądzę, że to niemożliwe, taka szybkość przyrostu jest nierealna, nawet jeśliby mu rosły 4 cm miesięcznie, to łopatek by nie przekroczyły.

Ale nie sądzę, że to błahy problem i gdyby był realny to bym go nie bagatelizowała.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-03, 10:07   #8
201604130936
Konto usunięte

Ja poproszę na pw nazwy specyfików do włosów których używa, że mu w 11 msc z krótkich za ramiona urosły. Mnie rosną może cm na msc i chętnie poznam jego tajemnice! Woda brzozowa? Jantar? Pije drozdze? Zdradz ten sekret w imie solidarnosci z setkami kobiet tutaj. A może jest wlosomaniakiem zero żartów. Serio pytam.

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2014-09-03 o 10:25
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 10:23   #9
201604181004
Konto usunięte

Usmialam sie xD

Ale to analogiczny problem jak gdy kobieta obetnie sie na lyso albo na zapalke. Moze przeszkadzac. Ale trzeba o tym rozmawiac delikatnie.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 11:18   #10
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Ja poproszę na pw nazwy specyfików do włosów których używa, że mu w 11 msc z krótkich za ramiona urosły. Mnie rosną może cm na msc i chętnie poznam jego tajemnice! Woda brzozowa? Jantar? Pije drozdze? Zdradz ten sekret w imie solidarnosci z setkami kobiet tutaj. A może jest wlosomaniakiem zero żartów. Serio pytam.
Przyłączam się do prośby mi rosną 2 cm na miesiąc, za troszkę więcej bym się nie obraziła.
Stary 2014-09-03, 11:45   #11
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Czemu głupi?

Głupi w sensie takim, że to ( o ile nie trolling) to wierzchołek góry lodowej.
Facet ma długie wosy i przestał być dla autorki męski i mniej atrakcyjny; poza tym autorka nie umie z facetem na ten temat.
Co to za związek, gdy ludzie nie potrafią dojść do ładu z tak wydaje się drobna kwestią (na którą oboje mają wpływ)?
Wg mnie trzeba być ekstremalnie niedojrzałym by z powodu opisanego przez autorkę tak dramatyzować.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-03, 13:13   #12
Harmonija
Rozeznanie

ja ci sie nie dziwie. mnie tez by to odrzucalo.
Jak moj D. ma takie centymetrowe to juz sie z nim kłóce, ze ma sciac, bo mu grzywka na oczki kapie
Ale mój facet musi mieć łysą glace jak patelnia :P inaczej mój pociąg do niego zaczyna się wykolejać.

Nalej Serce, nalej...

Na początku bóg stworzył człowieka, ale widząc go takim ułomnym, dał mu kota.
Harmonija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 13:15   #13
201803080934
Konto usunięte

Jakoś nie potrafię się wczuć uwielbiam długie włosy u mojego tż-ta, ale z krótkimi kochałabym go tak samo bardzo jak teraz
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 13:46   #14
1magda1
Raczkowanie

Nie sądziłam, że mój post zabrzmi trollowato, ale ok.
I tak w gwoli ścisłości napisałam, że jak go poznałam to miał bardzo krótkie włosy, jak zaczęłam z nim być miał mniej-więcej takie http://m.ocdn.eu/_m/b52bfd35db602224...1e95,62,37.jpg i wtedy były jeszcze dla mnie ok, a włosy, wierzcie lub nie, rosną mu w bardzo szybkim tempie. I racja, może najwyższy czas bym dorosła-wezmę sobie tę radę do serca W takim razie proszę już o nie wypowiadanie się, bo wygląda na to, że przesadzam

Edytowane przez 1magda1
Czas edycji: 2014-09-03 o 14:01
1magda1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 14:09   #15
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 1magda1 Pokaż wiadomość
Nie sądziłam, że mój post zabrzmi trollowato, ale ok.
I tak w gwoli ścisłości napisałam, że jak go poznałam to miał bardzo krótkie włosy, jak zaczęłam z nim być miał mniej-więcej takie http://m.ocdn.eu/_m/b52bfd35db602224...1e95,62,37.jpg i wtedy były jeszcze dla mnie ok, a włosy, wierzcie lub nie, rosną mu w bardzo szybkim tempie. I racja, może najwyższy czas bym dorosła-wezmę sobie tę radę do serca W takim razie proszę już o nie wypowiadanie się, bo wygląda na to, że przesadzam
To są bardzo krótkie włosy?
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 14:14   #16
1magda1
Raczkowanie

Cytat:
To są bardzo krótkie włosy?

Radzę poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem.
No, ale napiszę jeszcze raz. W momencie, gdy go poznałam miał bardzo krótkie włosy, a kiedy zaczęliśmy być razem miał włosy długości takiej jak na zdjęciu wyżej i takie jeszcze akceptowałam.

Edytowane przez 1magda1
Czas edycji: 2014-09-03 o 14:25
1magda1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 14:25   #17
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez 1magda1 Pokaż wiadomość
Mam bardzo głupi problem. W sumie nie wiem czego od Was oczekuję, no ale... Mam chłopaka od 11 miesięcy (nazwijmy go Panem M.) Gdy go poznałam, pierwsza myśl - Boże, jaki przystojniak! - ciemne oczy, krótkie włosy, no był zniewalający! Po dłuższym czasie zostaliśmy parą. Byłoby idealnie, gdyby nie ten głupi problem. Otóż mój chłopak postanowił pokłócić się z fryzjerem i mieć dłuższe włosy, a co za tym idzie, przestał mnie podniecać. Kompletnie nie pasują do niego te włosy. Straciłam ochotę na seks, chociaż jak już do niego dojdzie, to jest mi bardzo dobrze. W łóżku, od czasu gdy M. ma długie włosy, przestałam się czuć kobieco, chyba przez to, że i on jest teraz mniej męski. On od pewnego momentu dość często złości się o to, że unikam zbliżeń, no ale nie chcę też się na siłę zmuszać. Jestem na siebie bardzo zła, bo zawsze twierdziłam, że kobieta powinna swojego faceta akceptować, a nie na siłę zmieniać, a teraz sama próbuję to zrobić. Najbardziej irytują mnie sytuacje, zdarzające się bardzo często, w których, idąc ulicą, biorą go za kobietę, bo w sumie nie trudno go pomylić, nie widząc jego twarzy-jest dość chudy, za wysoki też nie jest. Jakaś kobieta go przypadkowo szturchnęła, powiedziała: "Przepraszam panią", byliśmy w klubie, daliśmy sobie zwykłego buziaka, koleś przechodził i wziął nas za lesbijki, dopiero po zobaczeniu twarzy M. przeprosił. Jak już czasem byłam nieco zirytowana, to mówiłam mu, że nie wkurza mnie to, że jego biorą za kobietę, ale to, że to mnie biorą za lesbijkę. Oczywiście niejednokrotnie rozmawiałam z nim na temat zmiany fryzury, no ale on nie chce nawet o tym słyszeć. Jego fryzura mu się podoba i już! Złości się oczywiście, że go w pełni nie akceptuję i absolutnie go rozumiem, no ale nie potrafię przekonać się do tych jego niepasujących włosów. Próbowałam wpłynąć jakoś na jego decyzję i postanowiłam, że pofarbuję włosy na znienawidzony przez M. kolor. Oburzony stwierdził, że już w ogóle ich wtedy nie zetnie, więc już nie wiem, co mogę wykombinować. Niektórym facetom pasują długie włosy, ale nie jemu. Zdecydowanie wolałam jego poprzednią wersję. W ogóle nie ma ich zadbanych i nie mam na myśli tego, że ich nie myje, tego mu oczywiście nie mogę zarzucić. Ma rozdwojone końcówki i nie ma jakiegoś jednego rodzaju włosów - w jednym miejscu ma loczki, w innym falowane, a w jeszcze w następnym proste. Rzadko układają mu się jakoś normalnie. Są one prawie tak długie jak moje, sporo za ramiona. Gdyby nie ten, bądź co bądź, problem byłoby idealnie. Świetnie się dogadujemy, kłócimy się głównie o jedno i to samo - o włosy. Bardzo go kocham i nie chcę, by przez taką głupotę coś się między nami popsuło, bo podniecenie i seks są w związku ważnymi elementami, no nie oszukujmy się. Tak jak już wcześniej pisałam, nie wiem czego tak naprawdę tutaj od Was oczekuję, daję Wam wolną rękę i liczę na to, że jednak podsuniecie mi jakąś radę
ja też poproszę nazwy specyfików do włosów. sporo urosły, nawet biorąc pod uwagę zdjęcie, które wkleiłaś.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 19:54   #18
SorbetMalinowy
Zakorzenienie

Gdybyś naprawdę tego chłopaka kochała to nie miałoby znaczenia, jakiej długości ma włosy ...
SorbetMalinowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 20:15   #19
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SorbetMalinowy Pokaż wiadomość
Gdybyś naprawdę tego chłopaka kochała to nie miałoby znaczenia, jakiej długości ma włosy ...
Taaa...
"Uwielbiam" takie teksty. W końcu partner nie musi się nam podobać

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-03, 20:24   #20
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Taaa...
"Uwielbiam" takie teksty. W końcu partner nie musi się nam podobać
Przecież nie do końca o to chodzi.
Człowiek z kimś jest w związku, to normalnym jest, że druga osoba się zmienia- na iektóre ziany ma wpływ na inne niekoniecznie.
Nie wybrażąm sobie sytuacji, gdy facet mówi do kobiety: masz rozstępy, już mnie nie pociągasz; koniec związku.
To tylko ta dotychczas gładka skóra warukowała fizyczną atrakcyjność.

Jak się kogoś kocha to się z nim rozmawia na takie tematy, po prostu i dochodzi do porozumienia.
Stary 2014-09-03, 21:04   #21
Rysunkowiec
Raczkowanie

Żeby mi tak rosły szybko

Dziwne, ze nie chce ściąć, skoro wie że Ci się takie nie podobają. Przeważnie faceci chcą podobać się swojej kobiecie Ale skoro rozmowa nie pomaga i sytuacje z nieznajomymi (jak ta na imprezie) to nie wiem jak Ci pomóc... Skoro ciężko Ci zaakceptować, to może niech skróci tak jak miał jak zaczęliście być ze sobą? w końcu całkiem długie jak na faceta (według tego zdjęcia) przecież nie musi od razu na zapałkę...

A mówiłaś że nie podnieca Cię jak ma długie włosy?
Stary 2014-09-03, 21:19   #22
perfectworld92
Raczkowanie

Ja uwielbiam długie włosy u facetów, więc skakałabym z radości, gdyby mój TŻ zapuszczał włosy. Gdyby mój TŻ ściął włosy na krótko (tj. na jeżyka) to chyba dostałabym zawału :P
perfectworld92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 21:29   #23
phideaux
Wtajemniczenie

Szczerze, to męczyłabym mu dupę, dopóki by nie zetnął. Możecie mnie zjechać Tak samo jak mówiłabym od razu że nie podoba mi się jak się ubrał, lub że jest nieogolony... Nie przemawia do mnie tekst, że jakbym kochała, to by mi nie przeszkadzało

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-03, 21:41   #24
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
Szczerze, to męczyłabym mu dupę, dopóki by nie zetnął. Możecie mnie zjechać Tak samo jak mówiłabym od razu że nie podoba mi się jak się ubrał, lub że jest nieogolony... Nie przemawia do mnie tekst, że jakbym kochała, to by mi nie przeszkadzało
Jakbym była facetem i powiedziałabyś mi zebym zetnął i jeszcze meczyła mnie w tym temacie; to szybko byśmy się rozstali.
Stary 2014-09-03, 22:50   #25
201708160922
Konto usunięte

Naprawdę szybko mu rosną włosy. Czyta blogi włosomaniaczek? Które? ;p
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 23:48   #26
sistermorphine
Rozeznanie

ale przeżywacie. rok temu miałam włosy lekko opadające na ramiona, a teraz do łopatek. przez pewną długość ni chu, chu nie mogłam przebrnąć, a jak wystrzeliły, to nawet nie zauważyłam kiedy. ku mojej uciesze.

sistermorphine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-04, 03:59   #27
MonnieB
Zakorzenienie

Domyślam sie ze to trolling ale mój chłopak ścial włosy jak mu powiedziałam ze mi sie nie podoba w dłuższych. A nie prosiłam o to. Wyraziłam swoje zdanie gdy zapytał no i poszedł ściąć
Stary 2014-09-04, 05:00   #28
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Ja tam lubię długowłosych.
Nie wiem, dlaczego częsć dziewczyn uważa długie włosy za niemęskie czy odrażające. Przecież facet może zebrać je w kuc, w tzw. męski koczek itp.

Czyżby zazdrość?

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-04, 05:32   #29
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

A ja się w ogóle nie dziwię, bo nie cierpię jak chłopak ma bardzo długie włosy. Oczywiście fajne są niektóre fryzury jak facet ma dłuższe włosy (takie jak na przykładowym zdjęciu wrzuconym przez Autorkę). Ale już facet z włosami dłuższymi niż do ramion, dla mnie zupełnie odpada. Długie włosy, kucyki u faceta - nic nie poradzę, dla mnie to jest zwyczajnie aseksualne, mogę się przyjaźnić z facetami, lubić, ale zwyczajnie nie są dla mnie atrakcyjni.

I też widziałam po sobie, że czasem jakiś chłopak wydawał mi się przystojny, a jak zahodował włosy to zupełnie mnie odrzucał. No ale gdyby mój zahodował, to jeśli bym wiedziała, że to tylko tymczasowy, krótki kaprys, to bym zniosła, w końcu kocham Na szczęście ma w tym zakresie poglądy podobne do mnie i o to chyba chodzi, dobrać się co do poglądów na różne kwestie. A jak są sprzeczne zdania na ten temat, to chyba pozostaje tylko rozmowa i szukanie kompromisu...
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-04, 06:16   #30
Pestka88
Zadomowienie

Chyba nie jestem dobrą osobą do doradzania w takiej sprawie, bo mój facet ma włosyn prawie do pasa, ślicznego koloru i gęste, a ja, jako fetyszystka długich kłaków, pieje nieustannie nad nimi z zachwytu Wierze natomiast, że włosy urosły z długości tych pokazywanych na zdjęciu, do długości za ramiona w 11 miesięcy - mojemu facetowi też rosną jak trawa i się nie łamią, więc podczas gdy ja utknęłam na wieki na jednej długości, on za 11 miesięcy pewnie sobie na nich siądzie

Co do spadku atrakcyjności - z jednej strony Cię rozumiem, bo gdyby chłopak ściął kłaki byłoby mi przykro. Ale żeby włosy aż tak wpływały na pociąg seksualny? Ja pewnie kiedyś dorobię się rozstępów, zetnę włosy, o innych skutkach starzenia nie wspomnę, i byłoby mi przykro, gdyby z powodu takich rzeczy facet przestał był mną zainteresowany.

Wyraziłaś swoją opinię na temat włosów. Mój facet też wyraził na temat tego, że porzuciłam czerwień, w której mnie poznał, na rzecz naturalnego brązu. Oboje musicie z tym jak widac żyć Swoją drogą była dziewczyna kazała mu ściąć włosy. Zawsze się śmieje, że jej nie ma, a włosy zostały, więc widać się obstawać przy swoim

2014:

książki: 12
filmy: 70
"Fizyka rzeczy niemożliwych" Michio Kaku
"Epidemia" Robin Cook

miesiąc z hula hop: 2/30
Pestka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości