![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Problem z pierścionkiem zaręczynowym u jubilera! Proszę o radę
Witam Panie,
Problem mam następujący. Zakupiłem w firmie jubilerskiej (jednej z sieciowych firm, nie chce podawać nazwy) pierścionek zaręczynowy. Pierścionek jest klasyczny, z jednym brylantem w koronie. Chciałam w rozmiarze 11, ale ten model mieli tylko w r. 9. Pani jednak powiedziała, że nie ma problemu "pierścionek zwiększymy". No dobrze skoro tak Pani proponuje to ustałem. Po 2 tyg. pierścionek był do odbioru. Pojechaliśmy i co się okazało. Rozmiar pierścionka został zwiększony do pożądanego, ale stał się on przez to niesymetryczny, trochę zniekształcony. Nie mówię, że jest to jakieś wielkie zniekształcenie, ale jest widoczne gołym okiem. Mówię, więc Panu ekspedientowi, że jest niesymetryczny i nie jest idealnie okrągły, taki jak być powinien. Na to Pan po zastanowieniu odpowiada, ale czy to przeszkadza jakoś w noszeniu wybrance, czy czuje dyskomfort. Moja K. odpowiedziała, że nie, bo faktycznie nie czuje, nie widać tego z góry jak jest założony pierścionek, ale jak już się go weźmie do ręki no to widać. No ok, dyskomfortu czuć nie czuję, ale chodzi o wygląd tego pierścionka. Kupiłem go nowego, nie było to na tej zasadzie, że sam kupowałem, rozmiar nie spasował, więc wróciłem do salonu i mi go zwiększyli. Nie, po prostu jako, że nie było rozmiaru mojej K. to Pani powiedziała, że pójdzie do zwiększenia. Ja przystałem na to, ale nie godziłem się, żeby wrócił on w stanie gorszym, ze zniekształceniami. Zresztą nikt mnie nie uprzedził, że tak stać się może i jest to moje ryzyko. Zareklamowałem go w tej sytuacji. Myślicie, że moje żądania są zasadne? Bo reakcja Pana ekspedienta było trochę dziwna, to, że nie widać tego jak nosi moja K. pierścionek, to nie znaczy, że takie zniekształcenia mogą być, zwłaszcza jeśli jest to pierścionek nowy. Obawiam się też o jedno, pierścionek ma cieniutką obrączkę, teraz jak znowu go poprawią to obawiam się, że już dobrze nie będzie wyglądać i może się zniekształcać podczas noszenia. Wydaje mi się, że w tej sytuacji powinni po prostu ściągnąć z jakiegoś innego sklepu firmowego ten model w rozmiarze mojej K. Co myślicie o tej sytuacji? Edytowane przez Tomaszzz Czas edycji: 2010-08-12 o 11:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z pierścionkiem zaręczynowym u jubilera! Proszę o radę
Oczywiście powinni Ci sciagnac lub zrobic taki sam pierscionek w rozmiarze jaki nosi twoja wybranka. To niedopuszczalne argumentować, że przecież na palcu nie widać czy ze nie odczuwa dyskomfortu.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Reklamacja jak najbardziej zasadna! Przecież jubiler jest od tego by wykonywać pierścionki we wszystkich rozmiarach. Zlecasz usługę -poszerzenie, która jest w cenie zakupionego towaru i liczysz że towar wróci w nienaruszonym stanie wykonany zgodnie ze zleceniem!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
kupuje płace=wymagam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jasne, że masz rację. Jeśli się okaże, że po "reperacji" wciąż nie będzie wyglądał odpowiednio, bądź, będziesz mieć wątpliwości co do jego jakości to po prostu poproś o zwrot pieniędzy i skorzystaj z usług innej firmy. Polecam zakłady jubilerskie, w których wykonują biżuterię na zlecenie. Znasz rozmiar, wiesz, jak chcesz by pierścionek wyglądał, więc nie będzie problemu. A będzie on zrobiony specjalnie dla Twojej wybranki.
Szkoda tylko, że troszkę Wam to psuje radość zaręczyn. Ja po zaręczynak przez ponad miesiąc nie przestawałam patrzeć na mój pierścionek. Szkoda, że Twoja narzeczona nie może się nim jeszcze cieszyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
a czy w umowie o powiększanie pierścionka było napisane że wróci idealnie okrągły ? Bo tak generalnie to oni go przecież nie przetapiają z powrotem i to normalne że wraca wygnieciony. Trzeba było wybrać inny pierścionek bo po kolejnej naprawie on może po prostu pęknąć.
Nie sądzę że reklamacja zostanie uznana. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Przyczajenie
|
Dziękuję za rady!
Cytat:
W ogóle postawa tego ekspedienta podczas odbioru pierścionka była naganna! Pytać Wybrankę czy czuję dyskomfort z racji tego, że pierścionek jest zniekształcony, no bo jeśli nie to o co mamy pretensje? tak można było odczytać jego intencje. Dodatkowo nie potrafił nam odpowiedzieć rzeczowo na większość pytań. Zasłonił się tym, że pracuje tutaj od niedawna, a dokładnie go pamiętamy jak kupowaliśmy pierścionek 2 tygodnie temu to również był. Dokładnie, moja K. też mi powiedziała, że głupia sytuacja i nie chce żeby zakup pierścionka kojarzył jej się właśnie z takimi nerwami i problemami ![]() Cytat:
Dziś mieli do nas zadzwonić w sprawie pierścionka. Ten ekspedient miał zadzwonić w miejsce gdzie korygują te rozmiary pierścionków i zapytać co w tej sytuacji. Żadnego telefonu nie było! Jutro zaraz z rana będę dzwonił tam i zobaczymy czy w ogóle kiwnęli palcem w tej sprawie czy może uznali, że wydziwiamy i wybrzydzamy?! Edytowane przez Tomaszzz Czas edycji: 2010-08-12 o 20:49 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Czytam to i się zestresowałam bo mój pierścionek poszedł do zmniejszania do Kruka. Mam nadzieję, że piszesz o innej sieci. I szczerze współczuję przejść z salonem. Mam nadzieję, że uda się wam załatwić sprawę pomyślnie. I zdecydowanie trzeba walczyć by naprawili badź wymienili pierścionek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Narzeczonej nie przeszkadza, ale jak to K. odpowiedziała ekspedientowi "nie czuje dyskomfortu podczas noszenia, ale czuje dyskomfort psychiczny" z racji tego, że pierścionek jest niesymetryczny. Tak być nie powinno, bo dokładnie tak jak powiedziałaś produkt reklamowany, powinien być zwrócony w stanie takim jak go kupiłem, czyli idealnym. Jeśli sprzedawca był świadomy takich konsekwencji w momencie proponowania mi zwiększania to cena nie powinna wynieść jak za nowy pierścionek, bez wad. I przede wszystkim powinienem być o tym poinformowany, abym mógł zadecydować. Mam nadzieje, że będzie możliwa wymiana na nowy pierścionek, bez ingerencji złotnika. aleksandrettaa inna sieć. Dam znać co mi jutro powiedzą. Edytowane przez Tomaszzz Czas edycji: 2010-08-12 o 21:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
witaj, reklamacja jak najbardziej uzasadniona. my kupowalismy pierścionek w salonie Apart w Warszawie i Pani nam powiedziała, że jak będzie coś z nim nie tak to mamy się zgłosić z paragonem i gwarancją( bo taką dostaliśmy, ale nie pamiętam w tej chwili ile ona trwa) i dokonają ewentualnych poprawek. klient ma prawo do reklamacji, a tym bardziej jeśli mówisz, że jest to ceniony/znany salon. pytanie ekspedienta czy przeszkadza komuś noszenie zniekształconego było wg mnie co najmniej bezczelne. jak można w ogóle zadać klientowi takie pytanie? na Twoim miejscu zapytała bym pana, czy oni sprzedają dobre i okrągłe pierścionki czy zniszczone i kwadratowe. znając mój charakter to pewnie bym poprosiła o zwrot pieniędzy i złożyła na pracowników skargę
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Myślałem, że jest to solidna firma,a tu się okazuje, że nie. Sprzedawca mi mówi, że przekazał koleżance (bo on wczoraj miał urlop), żeby do mnie zadzwoniła, ale najwyraźniej zapomniała! ręce opadają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja dostałam pierścionek zaręczynowy z apartu, po paru miesiącach ametyst zaczął się kręcić w oprawie. Oddałam na reklamację, czekałam miesiąc i minęły może ze 2 od tej pory i znów jest to samo. Zaniose go do reklamacji jeszcze raz!
Więć ciśnij sprawę do końca!
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
.
,,Każda chwila to szansa, aby wszystko zmienić'' ![]() Edytowane przez Hefrena Czas edycji: 2011-04-24 o 12:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja się w ogóle dziwię, że się na takie coś zgodziłeś
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym w jakim sposob okragly pierscionek po powiekszaniu niemialby byc okragly? Spodziewalabys sie kwadratowgo? ![]() Jesli pierscionek peknie bedzie to wina sklepu a nie kupujacego. Autor nie ma sie wiec czym przejmowac. Gdy po naprawie zacznie sie znieksztalcac rowniez nie ma sie czym przejmowac tylko trzeba wrocic do salonu. Autorze, ja sie Tobie dziwie dlaczego zgodziles sie na powiekszanie. Trzeba bylo od razu sciagac pierscionek z innego salonu. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2010-08-14 o 17:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;21372940]Chyba nie wiesz na czym polega gwarancja i rekojmia. Forma skladania reklamacji nie jest umowa.
Poza tym w jakim sposob okragly pierscionek po powiekszaniu niemialby byc okragly? Spodziewalabys sie kwadratowgo? ![]() Jesli pierscionek peknie bedzie to wina sklepu a nie kupujacego. Autor nie ma sie wiec czym przejmowac. Gdy po naprawie zacznie sie znieksztalcac rowniez nie ma sie czym przejmowac tylko trzeba wrocic do salonu. Autorze, ja sie Tobie dziwie dlaczego zgodziles sie na powiekszanie. Trzeba bylo od razu sciagac pierscionek z innego salonu.[/QUOTE] Sam się sobie dziwię i jestem zły na całą tę sytuację, zwłaszcza również na siebie. Tak jak mówię, byliśmy zaoferowani całą tą sytuacją, że nie pomyśleliśmy o konsekwencjach tego. Teraz żałujemy ![]() No dobrze, ale tak sobie myślę teraz, że ok, wyprostują go, wiadomo jest cieńszy, może akurat nie stanie mu się nic przez dwa lata (przez które mogę go reklamować), a stanie mu się później, bo jest on delikatny i będzie podatny na zniekształcenia i wtedy już nic nie zrobię. Chyba tam jutro zadzwonie i zapytam o możliwość ściągniecia bądź zrobienia nowego. A jak nie wyrażą chęci poproszę o kontakt do kierownika i nie omieszkam również napisać maila do siedziby firmy o całej sytuacji i postawie sprzedawcy! Edytowane przez Tomaszzz Czas edycji: 2010-08-14 o 18:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Czy masz mozliwosc dokupienia gwarancji? Niektore firmy oferuja taka usluge. Poza tym radzilabym sie z pierscionkiem udac do rzeczoznawcy, jesli wyglad i jakosc pierscionka beda budzic Twoje obawy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Zadzwoniłam tam dzisiaj.
Pani poinformowała mnie, iż nie mam się co obawiam, że dopilnują tego, aby pierścionek wrócił w takim stanie jak go kupiliśmy. Że przecież mamy gwarancje w razie czego, że oni dbają o klienta itd itp. Zapytałem o sprowadzenie określonego rozmiaru, określonego pierścionka, czy jest takie coś możliwe. Owszem, robią na zamówienie dany model, jeśli klient sobie zażyczy, ale my już kupiliśmy pierścionek i zgodziliśmy się na zwiększenie. W takim wypadku nie mamy wyjścia, musimy czekać aż reklamacja zostanie rozpatrzona i pierścionek wróci w stanie idealnym. Czy jeżeli pierścionek wróci w stanie idealnym, a będzie cieńszy (a jego trwałość będzie budzić naszą wątpliwość) to czy mogę żądać wymiany na nowy, wolny od wad i ingerencji złotnika? Szkoda, że ta cała sytuacja z pierścionkiem zaręczynowym kosztuje nas tyle nerwów i stresów ![]() ![]() Napisałem maila z opisem całej tej sytuacji do siedziby tej firmy, ale poczekam, aż pierścionek przyjdzie i wtedy ewentualnie wyślę. EDIT [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;21374309]Uwazam, ze to prozny trud. Nic Ci to nie da. Firma nic nie zrobi. Zreszta z tego, co piszesz nic robic nie musi. Czy masz mozliwosc dokupienia gwarancji? Niektore firmy oferuja taka usluge. Poza tym radzilabym sie z pierscionkiem udac do rzeczoznawcy, jesli wyglad i jakosc pierscionka beda budzic Twoje obawy.[/QUOTE] Na stronie internetowej firmy o dokupywaniu gwarancji nic nie pisze, zapytam. Chyba faktycznie w tej sytuacji najlepszym wyjściem będzie rzeczoznawca. Edytowane przez Tomaszzz Czas edycji: 2010-08-16 o 09:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
witam moze ja dodam cos interesujacego jestem zlotnikiem z 10 letnim starzem kazda naprawa tj.zwiekszanie , zmniejszanie itp. zrobiona profesjonalnie nie powinna zostawic zadnego sladu tym bardziej znieksztalcen czy wypadajacych kamieni niestety duze sieci sklepow (nie bede wymienial nazw) szukaja jak najwiekszego zarobku i niestety zlecaja naprawy "profesjonalistom" ktorzy sa poprostu najtansi i traci na tym jakosc napraw i jeszcze cos o jakosci w tych sklepach nie wiezcie ze te wyroby sa produkcji polskiej lub europejskiej to jest poprostu masowka sprowadzana z chin naszczescie nie pracuje w kraju ale w zeszlym roku pomagalem koledze wybrac pierscionek dla przyszlej zony 9 na 10 bylo skandalicznej jakosci a jednym ze sklepow na moja prozbe o lupe sprzedawca odpowiedzial "poco panu lupa przeciez jest certyfikat " czyli jak chce sie miec cos pewnego i dobrej jakosci najlepiej zamowic w maly najlepiej rodzinnym zakladzie wbrew pozorem niejest tam drozej a napewno lepiej
ps.nie mam polskich liter w kompie Edytowane przez psotnicki Czas edycji: 2010-08-19 o 23:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
jaknajbardziej Twoja reklamacja jest na miejscu, bez dwóch zdań, nie nauczyliśmy się jeszcze zasaady że jak kupujemy coś to rządamy takiego produktu jak nam pasuje. Ja miałam tak że odbierając obrączki zauważyłam że jest inny grawer niż chciałam tzn moje imie było na mojej obrączce a męża na jego. Nie wnikam że to absurd sam w sobie, no ale mąż zażądał nowych obrączek, a Pani sprzedawczyni że dopisze się z przodu imię partnera i będzie ok. Z racji że mąż jest prawnikiem i w du...ie ma taką gadaninę zarządał albo zwrotu złota z pieniędzmi ( dawaliśmy swoje złoto na przetopienie, w dodtku daliśmy żółte a obrączki miały być z białego złota) albo zrobienia ich od nowa. I są nowe, od marca noszę na palcu
![]()
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Na pewno będzie cieńszy. Kupując pierścionek płaciłeś zapewne wg jego wagi, więc raczej nie liczyłbym na to, że ktoś doda do niego np 1 gram złota, żeby go powiększyć bez utraty grubości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
jeżeli to sieciówka to dziwię się, że podjeli się zmniejszenia lub zwiekszenia bo poprostu wymieniaja na nowy
wiem to prosto ze źródła |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Może nie wszystkie sieciówki stosują takie praktyki? przynajmniej na pewno nie ta. W tym tygodniu ma być pierścionek, więc zobaczymy. Cieńszy pewnie będzie, tak jak pisała Fido, złota nie dołożą. Ciekawy jestem jak wygląda to od strony prawnej. Czy w sytuacji, gdy faktycznie obrączka będzie cieńsza mogę zwrócić się z żądaniem wymiany na nowy. Obawiam się, że mogę mnie zbyć tym, że skoro się zgodziłem na zwiększenie rozmiaru to powinienem liczyć się z tym, że zmniejszenie grubości obrączki jest naturalnym następstwem tego zabiegu ![]() ![]() Najgorsze jest to, że idzie już 4 tydzień od zakupy pierścionka i nadal go nie mam i nie mogę się oświadczyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Szkoda tylko, że jeśli minęło już trochę czasu od zakupu, to ceny brylantów poszły w górę, więc po takim zwrocie gotówki klient jest tak naprawdę stratny, bo już za tą cenę kupi mniejszy kamień.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Mamy kilkuprocentową inflację. Cena brylantow na całym swiecie rosnie w skali roku od kilku do kilkudziesieciu procent (im wieksza czystosc, tym większy wzrost). Zatem jeśli taka reklamacja ciągnie się kilka miesięcy, to po otrzymaniu gotówki może się okazać, że straciliśmy na tym interesie. Innymi słowy jubiler odkupił od nas pierścionek po cenie zakupu, czyli taniej niż jest obecnie wart. Im więcej czasu upłynęło tym gorzej dla nas.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Tomaszu po wyklepaniu pierścionka do normalnego kształtu złota nie ubędzie. Jednak po samym powiększeniu pierścień jest już cieńszy i słabszy. I oczywiście takiej reklamacji nikt Ci nie uzna.
Nie możesz żądać zamiany ponieważ dany pierścionek zakupiłeś i niejako oddałeś go do naprawy. W tym momencie jest on traktowany tak, jak każda inna biżuteria, którą przyniesiesz z domu i poprosisz o naprawienie. Dlatego nie ma co nastawiać się na to, że coś zwojujesz bo nie zdziałasz nic. Swoja drogą... trochę dziwnie, że o taką drobnostkę trzymają pierścionek już miesiąc.
![]() |
![]() |
#30 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziś mija 14 dzień kalendarzowy od złożenia reklamacji i odpowiedzi nadal nie ma. Waham się czy nie wysłać maila do firmy, ale jeszcze wstrzymuje się, bo chciałbym załatwić tę sprawę w jak najbardziej polubowny sposób, zważywszy na okoliczność. Chociaż moja cierpliwość już się kończy. No bo ileż można prostować pierścionek?! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.