problem ze skórą na twarzy czerwone małe krostki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-09, 15:15   #1
paulax230
Przyczajenie

problem ze skórą na twarzy czerwone małe krostki

Witam mam problem ze skóra na twarzy .Prosze o pomoc zmagam sie juz a tym z jakies 2 lata i jedynym lekiem ktory mi pomaga ale na krotki okres jest masc / krem Novate lecz moj problem ciągle powraca. Mialam w przeszlosci problemy ze skora glowy tzn pojawialy mi sie sie rany o ile dobrze pamietam zwalczylam je ta mascia. Teraz pozostalo mi to na twarzy i nie moge sobie z tym poradzic .Prosze o rady jak to uleczyc i wogole chciala bym w końcu sie dowiedziec co mi dolega. Czekam z niecierpliwością
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_3732.jpg (47,3 KB, 61 załadowań)
paulax230 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-10, 13:15   #2
falleninlove
Przyczajenie

Dot.: problem ze skórą na twarzy czerwone małe krostki

Kiedyś miałam coś podobnego, takie małe krosteczki wokół ust jednak w mniej zaawansowanym stopniu.

Być może to dermatoza okołoustna.

U mnie prawdopodobnie taka była diagnoza (nie byłam u dermatologa)
Pomogło mi:
* tonik z octu winnego bez konserwantow ( robiłam go na oko, ok. pełna mała łyżka na szklankę wody demineralizowanej)
* puder propolisowy
* odstawienie SLS - czyli w moim przypadku żelów myjących, nawet takich, które wydawały się w miarę delikatne (żel z effeclaru)
*makijaż zmywam garnierem- płynem micelarnym
* odstawienie fluoru - polecam pastę z Ziaji
* nie wysuszanie miejsca, ale też nie natłuszczanie mocne

Problem niestety lubi powracać, u mnie np. dzisiaj znowu się pojawiło pełno kropeczek po przetarciu twarzy herbatą zieloną, na szczęście już zniknęło i nie ma po nich śladu. Przyznam, że jest to strasznie denerwujące
Rano budzę się z piękną skórą a za chwilkę mogę mieć wysyp czerwonych kropeczek. Coś strasznego

podejrzewałam u siebie także nużycę i również podjęłam leczenie naturalnymi sposobami w tym kierunku - ale to już całkiem co innego, bo miałam również małe ropne krosteczki w okolicach policzków - i o dziwo pomogło

Na twoim miejscu jak to nie pomoże - wybrałabym się do sprawdzonego dermatologa. Twój problem jest o wiele bardziej zaawansowany niż mój.
(Nie zgadzaj się jednak i nie smaruj twarzy maścią ze sterydami)

Pozdrawiam
falleninlove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-10, 19:04   #3
paulax230
Przyczajenie

dziękuje bardzo za pomoc spróbuje twojej metody na to paskudztwo , ciezko sie pogodzic z tym ze tego nie da sie chyba zwalczyc... mam paktycznie to co tydzien i nawet po duza warstwa podkladu i pudru widac ze cos jest nie tak z moja twarza i pewnie kto to zobaczy mysli ale ma zakroszczoną twarz..
Stary 2014-09-10, 20:32   #4
falleninlove
Przyczajenie

Dokładnie, bardzo ciężko to ukryć.. U mnie nawet Estee Lauder DW nie dawał rady na takie mikro czerwone krosteczki w moim przypadku

Powodzenia! Mam nadzieję, że Ci to pomoże
falleninlove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-10, 20:57   #5
paulax230
Przyczajenie

dziękuje i tobie również życzę żebyś znalazła sposób który rozwiążę tą dolegliwość do końca życia
Stary 2014-09-11, 20:19   #6
Pikotek3
Przyczajenie

paula, ze zdjęcia wygląda jakbyś miała łojotok i uczulenie. może powodować on własnie takie krostki. na twoim miejscu popędziłabym do dermatologa. W międzyczasie sprawdź czy po zastosowaniu leku przeciwalergicznego nie następuje złagodzenie objawów. w aptece bez recepty dostaniesz loaratadyne lub cetyryzynę. Przeczytaj ulotkę czy nie masz przeciwwskazań i weź sobie tabletkę na noc. Coś powinno być widać już po drugiej.

Jeżeli chodzi o kosmetyki to przejdź na serie Cetaphil lub Physiogel. Obie sprawdzone na własnej skórze, a miałam naprawdę sporo problemów W obu seriach jest żel micelarny do mycia twarzy bez użycia wody oraz krem.
Pikotek3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości