![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Nowa ustawa antyaborcyjna - czyli kobieto, ródź chore dziecko!
http://fakty.interia.pl/polska/news/...urza-w,1851408
Trafiła mnie... szlag mnie jasny trafił po prostu. W skrócie: nawet, jeśli płód jest ciężko chory i z licznymi wadami genetycznymi, nawet, jeśli zagrożone jest życie matki - trzeba być w ciąży. Nie ma hulaj duszy, matko - ródź ![]() Ja tak tę bandę kretynów zapraszam do pierwszej lepszej szkoły specjalnej i niech sobie idioci porozmawiają o miodach życia z matkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Nowa ustawa antyaborcyjna - czyli kobieto, ródź chore dziecko!
Witki mi opadły.
Jak rozumiem, jeśli w biednej rodzinie urodzi się dziecko ciężko chore, wymagające rehabilitacji, leków i sprzętu medycznego to państwo da? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
biegam dla Zabawy
|
Jakby kogoś interesowało kto był za:
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Za było również 40 posłów PO.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
damn good coffee
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;3701072 4]
Jak rozumiem, jeśli w biednej rodzinie urodzi się dziecko ciężko chore, wymagające rehabilitacji, leków i sprzętu medycznego to państwo da?[/QUOTE] Da. 100zł zasiłku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
biegam dla Zabawy
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37010938]Za było również 40 posłów PO.[/QUOTE]
To jest wielkimi literami w tytule artykułu, a o Pis się jakoś tak prawie zapomniało dziennikarzowi, gdzieś tam napomknął. Gratulacje dla niego, pewnie miał piątkę z manipulacji informacją ![]() Sam projekt to jakaś masakra. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Shanaya, ale wiesz, nawet dla normalnie sytuowanej rodziny ciężko chore dziecko, wymagające terapii, rehabilitacji i tak dalej - to kanał. Mało tego, BARDZO często to sama matka zostaje z chorym dzieckiem (tudzież babcia/dziadek - bo rodzice zwiewają), a czasem nawet jak pełna rodzina - to cholera, sama miłość do dziecka nie wystarcza. I ja tu mam na myśli naprawdę poważne "przypadki", gdzie dziecko ma już 15 lat, jest na poziomie 2latka, ma rozbuchane potrzeby seksualne, wymaga ciągłej rehabilitacji... To są naprawdę dramatyczne sytuacje. Ba - często te matki, któe zdecydowały się na aborcję/terminację ciąży z chorym płodem urodziłyby tylko po to, by dziecko po dobie zmarło, bo nie ma szans - dziecko np. z bezmózgowiem NIE przeżyje, nawet jeśli cudem się urodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
I znów będzie kolejna wielka dyskusja o wyższości zarodka nad życiem dorosłego człowieka, który czuje, cierpi i żyje w pełnym tego słowa znaczeniu, nie tym warzywnym.
Tyle, że teraz to dziadostwo ma spore szanse przejść - ostatnio zabrakło tylko kilku głosów. Panom posłom właśnie udało się jeszcze bardziej ograniczyć przyrost naturalny, gratulujemy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Albo zakładamy, że zarodek/płód to dziecko i każde ma wówczas prawo do zycia (przecież nie zabijamy niepełnosprawnych noworodków), albo zarodek/płód nie jest dzieckiem i wówczas mozna je usunąć.
Obecna ustawa kompromisowa jest w zasadzie nieetyczna, bo stosuje podwójne standarty (zabić/żyć) do tego samego podmiotu (płodu). Nie dziwie się więc, że środowiska religijne usiłują co jakiś czas ją zmienić. ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Nasza rolą, jako kobiet-wyborców byłoby co najwyżej odsunąc religijnych polityków od władzy.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Polka Ogarniaczka
|
i jeszcze dodajmy, że zwiększą się wyjazdy za granicę tych kobiet, które będzie na to stać, by dokonać aborcji + pogłębienie szarej strefy, braawo
![]() Taką grafikę znalazłam na fb, wkleiłam do siebie, już się poobrażali, nie kto inny, tylko kumple z elektoratu PiSu ![]() https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.n...86898022_n.jpg
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Ja nie mam siły pisać. To przechodzi wszelkie pojęcie, cofamy się w rozwoju demokratycznym
Róbcie pikietę w trójmieście, najlepiej w jakąś niedzielę to wpadnę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Dajcie spokój, ta ustawa na pewno nie przejdzie, bo to byłby skandal. Nie wierzę w to po prostu, ale sam fakt, że ktoś jest "za" mnie przeraża. Może to jakieś wyrwane z kontekstu jest czy co? Chciałabym przeczytać projekt ustawy.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
dlaczego cofamy w rozwoju demokratycznym? Przeciez to nam funduja własnie demokratycznie wybrani przedstawiciele władzy.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Elfir naprawdę przestań bo nie mam na to siły - doskonale wiesz o co mi chodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
GDZIE ten szacunek, jeśli a) zmusza się rodziców do podjęcia na siebie takiej odpowiedzialności, której nie są w stanie udźwignąć (z różnych względów), b) zmusza się do życia tego człowieka małego, który będzie wiecznie zależny od innych, będzie odczuwał głównie cierpienie, będzie robił pod siebie całe życie i tak dalej? Bo podkreślam - nie rozmawiamy tutaj o aborcji "bo takie mam widzi-mi-się", tylko o aborcji która na dzień dzisiejszy w PL jest dozwolona: czyli dokonywanej z pewnego humanitarnego dla obu stron powodu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Wszystkie doskonale wiemy, że to jest skandal. Każdy rozsądnie myślący człowiek to wie.
Pytanie natomiast brzmi: co z tego że się oburzamy, skoro to tylko wirtualne oburzenie, z którego nic nie wynika? Ja jestem w stanie rozumieć, dlaczego ludzie chorzy-na-miłość-do-embrionów głosują na PiS - no cóż, nie mają wyboru, choroba nie wybiera. Ale dlaczego tylu ludzi myślących głosuje na PO, tego nie pojmuję.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Dla mnie to jest po prostu skandal. Aż nie mam słow by to skomentować. Dziś widziałam w tv przez chwilę posła Mularczyka - jaki był uhahany, że tak się głosowanie potoczyło.
Ja się zastanawiam gdzie Ci ludzie mają rozum ? ![]() Tu jest ciekawy link do opinii Pani z Federacji na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny : http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,1...olidarnej.html Oraz do wyjaśnień posłow jak głosowali i dlaczego : http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,1...__Polityk.html
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37011618]Ale ja tu widzę jeszcze jedną rzecz: Konstytucja RP zakłada, że człowiek ma prawo do życia w szacunku i godności, prawda?
.[/QUOTE] Co to jest "człowiek" wg. konsytucji? Bo środowiska prawicowe pod definicję "człowiek" podciągają również płód. Więc płód ma prawod do życia, szacunku i godności. ---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- Cytat:
John Godson jest pastorem ewangelikalnym - to jak wg. ciebie miał zagłosować?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2012-10-10 o 20:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() To wyjaśnij mi: GDZIE jest miejsce na godność u kogoś, kto cierpi, kto nie porusza się samodzielnie, kto choruje na pierdyliard rozmaitych chorób, kto NIGDY nie będzie w stanie samodzielnie podetrzeć sobie tyłka i kto ma mózg mniejszy niż wróbel? Bo niestety, ale o takich sytuacjach mówimy. Teraz idźmy dalej: MUSISZ urodzisz. Ale kiedyś umrzesz, co potem? Co z tym człowiekiem, któremu kazali się jacyś popaprańcy urodzić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
[/QUOTE] Cytat:
a tłumaczenie że zagłosowałem bo mi tak wiara karze ? Sunnitom z Al Kaidy wiara karze zabijać niewiernych w imię Boga i to też wytłumaczenie ma być i powinniśmy z tym przejść do porządku dziennego? Edytowane przez Aneyka Czas edycji: 2012-10-10 o 20:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
http://www.tvn24.pl/pomorze,42/hiszp...da,260190.html - czy to dziecko było pozbawione godności z powodu swojej choroby? Albo czy żałowało, że się urodziło?
Albo ten dzieciak co gra Maćka w Klanie - zespół Downa jest niewyleczalny. Myślisz, że nie ma godności? To nie jest taka jasna i prosta sprawa, gdy zakłada się, że płód to człowiek. A nasza obecna ustawa antyaborcyjna raz płód traktuje jako człowieka a raz jako nie-człowieka. Jest absolutnie niejasna. I jako taka rzeczywiście jest bublem prawnym. Niestety - nie ma w temacie aborcji miejsca na jakikolwiek kompromis światopogladowy. To jest tragizm całej tej sytuacji. ---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Myslisz, że w PiS nie ma kobiet? ![]() Cytat:
To dopiero relatywizm moralny!
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
BAN stały
|
straszne to co się w tym chorym kraju dzieje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
napisałam to w odniesieniu do wszystkich posłanek które tak głosowały. i nie porównuje zbijania z ochroną życia, tylko porównuje wykonywanie czegoś nie bo tak myślę tylko bo mi wiara karze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
niestety nic się nie zmieni jeśli nadal będą rządzić nami panowie w czarnych kiecach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Polka Ogarniaczka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Na TVN24 w programie Szkło kontaktowe jest w tej chwili dyskusja na ten temat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
jak ja nie znoszę takiego narzucania swoich przekonań
![]() ![]() Już nawet moja fanatyczna babcia mówi, że lepiej byłoby gdyby K. umarła przy porodzie.
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
A, jeszcze jedna kwestia: co w sytuacji, gdy zagrożone jest życie kobiety? He? a taki przypadek znam. Kobeta zmarła dobę po porodzie, dziecko niepełnosprawne i do końca życia zależne od innych, zarówno fizycznie, jak intelektualnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:27.