Jaki Wózek Najlepszy??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-06-05, 10:12   #1
ajusia
Raczkowanie

Smile

Jaki Wózek Najlepszy???

Zwracam się z prośbą do wszyskich doświadcznych mamuś aby pomogły nam (tym bardziej "zielonym") w wyborze wózka, jednego z najpoważniejszych zakupów dla nowego członka rodziny. Na co zwracac uwagę przy wyborze, czy pora roku w jakiej urodzimy ma wpływ na decyzję (tzn. czy np. gondola nie będzie za mała dla 4 miesięcznego dzidziusia ubranego w zimowa kurtkę?), czy to jakie wózek ma kółka jest istotne, czy przekładana rączka się sprawdza, czy korzystacie z plastikowej tacki dla rodziców, która zamontowana jest na rączce wózka (jeśli wózek posiada to w opcji). Wcale nie tak łatwo wybrać dobry wózek, czym się kierować "metką" przecież nie zawsze najdroższe rzeczy są najlepsze, a wózek to nie mały wydatek. Pomóżcie "zielonej" mamusi
ajusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-05, 12:32   #2
Agoosia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Agoosia
Dot.: Jaki Wózek Najlepszy???

Na co ja zwracałam uwagę, kupując wózek?

Przede wszystkim na cenę bo niestety fundusze miałam mocno ograniczone. Chciałam zamknąć się w 1000zł. Udało się, bo jak wiesz, wybór wózków jest ogromny.

A jeśli chodzi o funkcje wózka, to:

- pompowane koła i dobra amortyzacja: niestety znacznie zwiększają wagę wózka, ale jeździ się nimi super (śnieg, błoto, krzywe chodniki itp) minusy to fakt, że trzeba się nieźle naćwiczyć, żeby skręcić takim wózkiem (chyba, że koła są skrętne)
- waga wózka: tak jak wspomniałam - lekkość i pompowane koła nie idą w parze. Co nie zmienia faktu, że pompowane koła są w wózkach ważących 15kg jak i 20kg
- duża gondolka: żeby dziecku było wygodnie, zwłaszcza w kombinezonie i z kocykiem
- duży kosz na zakupy: to już opcja dla mamy lepiej po zakupach wszystko pchać przed sobą, niż pchać wózek i trzymać do tego jeszcze siatki
- wielofunkcyjność: na jednym stelażu gondolna i spacerówka do zapięcia (w opcji też fotelik samochodowy). Wybrałam taki wózek, gdzie gondolki nie montuje się na spacerówce (waga!) a osobno, albo to albo to na stelażu.

Szczerze powiem, że drugi raz nie kupiłabym wózka wielofunkcyjnego. Owszem - z gondolki korzystałyśmy, Oliwka urodziła się w zimie, spała w niej smacznie, miała dużo miejsca, super amortyzację, ale po paru miesiącach, gdy zaczynała być ciekawa świata, chciała oglądać a nie leżeć plackiem - przyszedł czas na spacerówkę. Masakra - ciężkie w dalszym ciągu, nieporęczne. Szybko kupiłam fajną spacerówkę, lżejszą o 10kg ze skrętnymi kółkami. Z doświadczenia proponuję więc kupić tańszą gondolkę a potem zainwestować w dobrą spacerówkę, w której dziecko długo jeździ. Chyba, że rodzisz w lecie albo pod koniec wiosny, można zdecydować się na spacerówkę rozkładaną na płasko, z wkładem dla niemowlaka. W lecie będzie przewiew . Na jesień/zimę dziecko już będzie siedzieć i gondolka się nie przyda.
Agoosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-05, 13:12   #3
ajusia
Raczkowanie

Termin mam na 11.10.2006 więc piewwsze nasze spacery będą mroźno-zimowe.

Myślałam nad trzema wózkami WÓZEK CT 02 DUO firmy CHICCO, Wózek uniwersalny Sprint Polak i jeszcze jednen z POLAK-a Kid - Defender. Wózki z Polak-a maja pompowane koła, są szerokie (czyt. wygodne) ale bardzo ciężkie i duże po złożeniu. Chicco jest mały po złożeniu (zmieści się do auta bez prblemu) na fajną gondolkę (fotelik samochodowy), ma skrętne koła i jest lekki ale te plastikowe kóła za taka cenę mnie nie przekonują. I bądź tu mądra młoda mamo co jest ważniejsze?
Stary 2006-06-05, 13:49   #4
Agoosia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Agoosia

hmm... ale plastikowe czyli plastikowe? masz moze zdjecie? bo stronka cos nie chce wejsc
Agoosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-05, 18:26   #5
ajusia
Raczkowanie

Może nie są 100% plastikowe ale dziewczyny na forum nie wyrażają sie o nich zbyt pochlebnie. Wklejam zdjęcia:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ct02_duo_bok.jpg (24,6 KB, 527 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ponne_zloz.jpg (14,2 KB, 217 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ct_02_duo.jpg (32,0 KB, 323 załadowań)
Stary 2006-06-06, 12:14   #6
Boz
Zadomowienie

ajusia ale ten wózek nie ma w ogóle gondoli maluszek nie powinien przebywać dłużej w pozycji zgięciowej (najlepiej 1 godzinę maksymalnie wyjątkowo 2) Jeżeli chodzi o kręgosłup maleństwa idealnie płaska gondola jest niezbędna
Boz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-06, 12:48   #7
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Nie ma wózka idealnego

Wybierając wózek brałam pod uwagę głównie wielkość gondoli (dziecko listopadowe, musiał w niej przejeździć zimę), koła (duże, dobrze tłumiace) i wagę wózka (garażuję w piwnicy, muszę go codziennie wytaszczyć po kilku schodach) oraz opinie użytkowniczek znalezione na różnych forach (wszystkie były pozytywne, ew. uwagi dotyczyły tylko wagi). Od początku założyłam kupienie gondoli używanej, miała wystarczyć tylko na kilka miesięcy, potem miałam kupić docelową spacerówkę.

Odrzuciłam Inglesinę Classic, chociaż gondola jest piękna , ze względu na wagę wózka - 18kg.

Ostatecznie wybrałam Roana Maritę - duża gondola wystarczyła na dłuuugą zimę listopad - kwiecień na dużego chłopaka - Jędrek już w marcu osiagnął rozmiar 74. Marita ma koła pompowane (waga wózka wtedy ok 14 kg), ale ja wybrałam model z dużymi kołami piankowymi, mają wszystkie zalety pompowanych plus tę, że nie ma ryzyka pęknięcia "opony" i nie trzeba wozić ze sobą pompki Waga ok. 12 kg. Marita w sklepie kosztuje ok.1100 zł, kupiłam swoją w idealnym stanie na Allegro za 400

Dodatkowy bonus jest taki, że ma fajną spacerówkę i nie muszę na razie nic kupować

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-06-07, 10:50   #8
ajusia
Raczkowanie

Może jeszcze jakaś mama zechciała by się podzielić swoimi radami w sprawie wózkowych doświadczeń?
Stary 2006-06-07, 11:15   #9
marcelina73
Wtajemniczenie

Ja mialam Polak za ok 700 zł (kupowany 3 lata temu)
głęboko-spacerowy, obszerny, duże pompowane koła (podstawa), waga ok 13 kg, duży koszyk, mieścił się w samochodzie, materacyk, pasy itd, wszystkie elementy można było wyprać, kolory nie blakły, w środku torba-nosidło wkładana do gondoli - wygodna - dziecko można w niej przenieść do domu. Polecam.
Małe kółka w ogóle nie nadają sią na nasze chodniki, śnieg, wertepy, do lasu.
Drogie wózki też mnie nie przekonały - nie znalazłam modelu lżejszego od tego co kupiłam (z dużymi kółkami) a za samą "firmę" nie lubię płacić - nie dostając niż w zamian.
Mój synek miał tylko ten jeden wózek, który sprawdzał się znakomicie a teraz służy mojemu bratankowi.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-07, 14:57   #10
ajusia
Raczkowanie

marcelina73 pamiętasz może, tóry to był model POLAK-a może SPRINT albo DEFENDER bardzo podobaja mi sie oba i przyznam że sa moimi faworytami. Załączam zdjęcia może skojarzysz, który to.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1133871245.jpg (14,8 KB, 279 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg polak_kid_defender_002_6.jpg (65,0 KB, 227 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg polak_kid_defender_002_2.jpg (56,2 KB, 195 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Sprint%204%20l.jpg (66,2 KB, 162 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Kopia polak sprint2.jpg (9,5 KB, 146 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg s_p_1133871354_u_1.jpg (43,0 KB, 216 załadowań)
Stary 2006-06-07, 15:48   #11
watka
Rozeznanie

Wiecie co, wklejam jeden link "konsumencki", gdzie można poczytać opinie i pooglądać foty

http://www.noworodek.pl/phpBB2/viewt...er=asc&start=0
watka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-06-08, 11:02   #12
marcelina73
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ajusia
marcelina73 pamiętasz może, tóry to był model POLAK-a może SPRINT albo DEFENDER bardzo podobaja mi sie oba i przyznam że sa moimi faworytami. Załączam zdjęcia może skojarzysz, który to.
DEFENDER (chyba), a na pewno nie ten SPRINT - to chyba nowszy model.
Polecam z czystym sumieniem.
No, chyba, że coś nowszego, lepszego - czyt. lżejszego przy tych parametrach (gumowe koła, obszerność) wymyślono.
Stary 2006-06-08, 12:22   #13
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

ja myslę o zakupie X landera X1, najchetniej uzywany, ale nie zuzyty ze względu na cenę.
Jednak na 100% uzywana kupię gondolę - tu nie koniecznie lander, bo na 4 miesiące nowej kupowac nie będę, a poźniej spacerówkę i tą chciałabym x landera.
A ten Polak, który wkleiłyście tez się fajnie preznetuje.
Własnie zerknęłam na allegro za tym wózkiem i ktos dodaje gratis fotelik samochodowy- super okazja.
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-08, 12:28   #14
soley1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ajusia
Bardzo fajny ten wozeczek. Bardzo przydatne nosidelko zwlaszcza zima. Niestety ma duzo plastikowych elementow, dobrze popytaj o jakosc, zeby potem nie bylo problemu. Ale ogolnie jestem za.
Zycze udanego wyboru.Zajzyj na pazdziernikowe tam troche napisalam na temat wozka.
soley1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-08, 15:42   #15
moniolla
Raczkowanie

GG do moniolla

jak juz napisały przedmówczynie -gondola starcza na krótko-więc nie musi być super droga nówka.lepiej zainwestowac w dobra spacerówkę(nie parasolke)na średnich kołach z budką,z rozkładanym siedziskiem.jedna inwestycja a jeżdzenia na ok 2 lata.
ja miałam wielofunkcyjny wózek adbor ring(podróbka polaka oriona)i jedynie służył mi dwie zimy (mały urodził sie w styczniu)a na pozostałe pory roku miałam spacerówke -terenówke chicco off road -super wózek.
ważne też gdzie mieszkasz ,czy będziesz wybierała się wózkiem na wycieczki do lasu,w góry,czy musisz go nosić np na 3 piętro,czy masz samochód z małym bagażnikiem...musisz sobie odpowiedzieć na te pytania i wtedy nasunie ci się samo jaki wózek będzie ci potrzebny.
zycze udanego wyboru.
Stary 2006-06-10, 21:31   #16
ajusia
Raczkowanie

Po waszych podpowiedziach zdecydowałam się na wózek POLAKA typy jeszcze mam dwa ale ide w środę do sklepu z wózkami i jak jes sobie poskładam i pojezdzę nimi po sklepie to ostatecznie zadecyduje czy będzie to SPRINT czy DEFENDER. Bardzo dziękuję za wszystkie rady. Bardzo sie przydały.
Stary 2006-06-14, 12:04   #17
majorkaa
Raczkowanie

A co powiecie na wózki Quinny...? (www.quinny.pl)
czy któraś z Was miała go lub się przymierza..?
Wiem,ze są drogie, ale neisamowicie wygodne , lekkie i łatwoskładalne
majorkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-14, 12:13   #18
ajusia
Raczkowanie

Wybrałam sie wczoraj po mój wysniony wózek POLAK-a do sklepu, a pan sprzedawca mówi, że on go nie poleca bo za te pieniądze można mieć coć lepszego. Nie posłuchałam pana tylko poszłam do innego sklepu a tam pani powiedziała, że juz nie sprzedaja POLAKÓW bo sie psuły i rozwiązali z nimi współpracę???? My mielismy POLAKA (mam 6 letniego brata), koleżanka tez od roku ma ten wózek i chwali ale tez mówiła, że coś im sie popsuło ale że migiem to naprawili. I bądź tu młoda mamusiu mądra!
Stary 2006-06-14, 15:01   #19
watka
Rozeznanie

Ajusiu, mnie też ten temat bardzo interesuje.
Jak już oglądałaś może na Listopadowych, dostałam (ew. do zwrotu jak darczyńcy się dorobią kolejnej pociechy) z trzeciej już chyba ręki, jak nie lepiej, typową gondolę Inglesiny.
My będziemy ZIMOWE mamusie, to musi się w gondoli dużo szmatek do ocieplenia zmieścić, bo to jest po prostu taka plastikowa wanienka z cienkim wymoszczeniem - brrrr!
Torba-nosidło kładziona na rozłożonej spacerówce ma w sumie od razu więcej warstw izolacyjnych, ale czy w niej nie będzie dziecku za ciasno??? - tego nie wiem. Może jakaś Mamusia napisze?
Bo rozumiem że te Polaki to na takiej zasadzie. A co Pan oferował lepszego?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-06-14, 15:17   #20
watka
Rozeznanie

Aha, jeszcze: uważam że w dzisiejszych czasach jak wózek ma być potem spacerówką, to MUSI mieć skrętną parę kółek, bo będziesz sie potem mordować - a Polak nie ma. I jest 2x za ciężki, ciężki jak ta inglesina (18 kg.)
Mnie zupełnie też nie przekonują te zwężane podnóżki - Polak taki ma, a' la trójkołówka (nie wiem czy to się otworzy): http://www.wozki.alefajne.pl/popup_i...93402fd0003020
Ja bym nie chciała tak nóżek trzymać razem cały czas.
Stary 2006-06-14, 15:53   #21
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez majorkaa
koleżanka kupiła quinny speedy i w spacerówce oparcie się nie rozklada
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-14, 17:47   #22
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majorkaa
ja mam Quinny Buzz - jak na razie jestem bardzo zadowolona, ale poki co testujemy gondole . Wozeczek rozklada sie sam, a złożyc tez go bardzo latwo - dla nas ogromnym plusem jest to ze bez problemu miesci sie do auta. Na mojej "wsi" wozek wywołuje niezłą sensacje, ludzie sie za nami oglądają jak jedziemy na spacerek

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-14, 18:44   #23
marsi11
Zakorzenienie

Uwazam,ze bez wzgledu na to o jakiej porze roku urodzi sie dziecko powinno miec gondole, wkladki dla noworodkow sa o du.. rozbic. Maluszowi jest o wiele wygodniej i zdrowiej dla pleckow, co jest najważniejsze w tych pierwszych miesiącach.
Fajnie jesli wozek ma pompowane kola my mielismy swietnego trzykolowca, i dawal sobie niezle rade tak wiec jesli bede miec w przyszlosci drugiego malucha, na cztery kola na pewno sie nie zdecyduje.
polecam wozki quinny i bebe confort
a spacerowka to chyba najlepsze parasolki z mozliwoscia rozkladania do snu, bardzo podobaja mi sie inglesina i bebecar ale kasa niestety jak przy kazdym ladniejszym wozku-dramat!!!!
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-06-15, 14:54   #24
ajusia
Raczkowanie

Pan w sklepie polecał Inglesine (1500,-) koszt wysoki ale gdyby mi się tak bardzo podobała to wydobyłabym skąś pieniążki ale ona moim zdaniem jest za duża zwłaszcze dla naszego autka (seicento) więc nie ma szans na taka karocę. Pan polecał też TAKO ale mnie sie te wózki kompletnie nie podobają, mówił też o wózku BREAKER podobny do POLAKA ale to jednak nie to. Oglądałam dziesiątki innych wózków i w sumie to zgłupiałam. Podobał mi sie też Voyager Deltim ale jest bardzo niski i myślę że na dłuższą metę mógłby byc nie wygodny (ja mam ok 176 w średnich obcasach a mój mąż prawie 190cm wzrostu) więc cały czas chodzilibyśmy zgarbieni. Po kilku odwiedzonych sklepach wpadł mi w oko Graco Quattro DeLux całkiem nie głupi ten wózek ale pani w jednym ze sklepów stwierdziła że zimowe dziecko powinno mieć wózeka na dużych pompowanych kołach. Może ma rację niewiem?

Przesyłam zdjęcia BREAKERA i Graco
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Kopia 4301bb683da4a.jpg (28,9 KB, 118 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wozek67.jpg (19,3 KB, 88 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 42fc6ecbc1b9c.jpg (27,5 KB, 81 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 132940.jpg (54,0 KB, 125 załadowań)
Stary 2006-06-15, 19:51   #25
marcelina73
Wtajemniczenie

Jak dla mnie Graco odpadają z powodu kółek. Jaki by wózek nie był, najważniejsze są koła - duże i pompowane i waga wózka - a ile ważą te droższe wózki (ale z dużymi kołami) ?
Stary 2006-06-15, 20:06   #26
sylwiamaria
Rozeznanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do sylwiamaria GG do sylwiamaria
Smile Dot.: Jaki Wózek Najlepszy???

Hej Ajusia , ja w ostatnia sobote kupilam wozek. Jest to wozek firmy Baby Mobilia, z tego co wiem jest to europejski wozek. Ma duze pompowane kola, i w ogole jest duzy i ciezki. Jest to 2 w 1, gondola a pozniej moze byc spacerowka. Kolor granotowy. Mysle ,ze bedzie dobry na zime , przynajmnie mi go nie zawieje. Wklejam fotki.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg stroller.jpg (28,5 KB, 170 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg stroller01.jpg (29,0 KB, 96 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg stroller03.jpg (37,5 KB, 67 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg stroller02.jpg (35,7 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg stroller04.jpg (29,2 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg stroller06.jpg (22,8 KB, 48 załadowań)

1. " W życiu niewiasty rozróżnić można siedem okresów: niemowlę, dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta i młoda kobieta."
George Bernard S

sylwiamaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-15, 21:14   #27
ajusia
Raczkowanie

marcelina73 dlaczego Graco odbada z powodu kółek w opisie wózka jest napisane że kółka są gumowe (ale napewno nie pompowane) za to waga jest super ok 13-15 kg (w zależności ile rzeczy dodatkowych jest w wózku) to o 6 kg mniej niz popzednie które chciałam kupić.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-06-20, 16:17   #28
dosieńka
Raczkowanie

podbijam temat bo interesuje mnie wózek graco - dla mnie jest super ale chcialabym posłuchac waszych rad
dosieńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-20, 17:43   #29
ajusia
Raczkowanie

Mój TŻ stwierdził, że Graco odpada mamy za małe autko (seicento) i taki wózek może się nie pomieścić, z resztą kompletnie sie mu nie podoba bo wszystkie sa ciemne i smutne. A ja już sama nie wiem. byłam wczoraj w czterech sklepach i wyleczyłam sie z dużych wózków z dużymi kołami (Boże jakie one sa koszmarnie ciężkie i kolumbryniaste) nasze autko tego nie przezyje. morał z tego taki najpierw kupić nowe czytaj duże auto a potem brać się za kupno wózka. Żeby nie było że taka nieporadna jestem wymysliłam coś nowego ładny, mały i zgrabny wózek spacerówka która miała by w wyposażeniu pokrowiec na nóżki np. chicco i do tego włożyć miękką gondolkę można je kupic osobno wózkach innej firmy. Przecież tak się praktykuje w wielu spacerówkowo-głębokich wózkach. I co o tym myślicie???
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2453t.jpg (3,3 KB, 3662 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 109579609.jpg (23,7 KB, 90 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 108986937.jpg (9,0 KB, 76 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 65bed3aeb45d48camed.jpg (28,8 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: png sz05.png (9,9 KB, 3656 załadowań)
Stary 2006-06-20, 17:50   #30
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajusia
Mój TŻ stwierdził, że Graco odpada mamy za małe autko (seicento) i taki wózek może się nie pomieścić, z resztą kompletnie sie mu nie podoba. A ja już sama nie wiem. byłam wczoraj w czterech sklepach i wyleczyłam sie z dużych wózków z dużymi kołami (Boże jakie one sa koszmarnie ciężkie i kolumbryniaste) nasze autko tego nie przezyje.
ajusia, przemyśl te kólka jeszcze.. mam w pracy kilka koleżanek z doswiadczeniami wóżkowymi i oprócz mnie jeszcze 2 ciężarne, wystkie są małym kółkom na NIE.
Na tvn Style był program "Mamo juz jestem" a w nim o wyborze wózka, przynieśli 3 rodzaje, małe wyeliminowali na poczatku zostały pmpowane i piankowe, pompowane odpadły bo moga strzelić, a piankowe nie i są lżejsze.
Ja chcę wózek z duzymi kołami, pomijając samochód bo mamy kombi.
Będę szukała xLandera x1.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości