![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Koszty jedzenia dla 2 osób
Hej, wiem, że taki wątek był ale cóż w 2009 mamy 2014 a jak wszyscy wiedzą ceny rosną
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koszty jedzenia dla 2 osób
No łatwo sprawdzić, idź do sklepu albo zrób obiad i kup na niego składniki. Obiad oczywiście na was dwoje. I pomyśl tak codziennie albo co dwa dni. :P
dla mnie to wychodzi zbyt dużo żeby tu żyć XD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Naczelna Nastolatka
|
ja nie umiem zejść poniżej tysiąca zł na jedzenie, chemię, ewentualne lekarstwa. Na miesiąc, dla dwóch osób dorosłych.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja będąc na studiach,wracając co dwa tygodnie na weekend wydaje ponad 500 zł i wcale nie żyję w wielkich luksusach. Moja współlokatorka potrafi za to przeżyć miesiąc za 300-350 zł paląc papierosy i dość często pijąc. Trudno to określić, bo jedni wydają więcej na chemię, kosmetyki, drudzy inwestują w zdrowe jedzenie. Pierwszy miesiąc Ci wszystko pokaże.
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
W zaleznosci od miesiaca koszt jedzenia/chemii/lekarstw dla mnie (1 osoba) to ok. 400 - 600 zl.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
plum plum
|
ok. 700-900złotych, przy czym trafi się tu obiad na mieście albo pizza z dowozem.
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Nam wychodzi koło 200 zł na tydzień, nie żałujemy sobie niczego. Czasem mniej czasem więcej - zależy czy się skończy np. płyn do prania, który trochę więcej kosztuje. No ale zawsze oscylujemy koło tych 200 zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Trudno powiedzieć ile wychodzi. Zależy czy kupuje się wszystko na bieżąco, czy jedne większe zakupy raz na jakiś czas, czy dochodzą znienacka jakieś wydatki typu leki, jakie kupuje się jedzenie/kosmetyki/chemię - co to znaczy przeciętny Kowalski? jednym wystarcza na śniadanie kromka chleba z masłem, a inni muszą mieć ciepłe muffinki z 3 różnymi dżemami, świeżo wyciskanym sokiem, twarożek, jogurcik i jeszcze parę innych rzeczy wszystkiego po łyżeczce, a reszta do wyrzucenia, bo może i by się zjadło później, ale ma się ochotę na coś innego
![]() Ja mogę powiedzieć jedno - najczęściej wychodzi więcej niż by się wydawało, szczególnie na początku "usamodzielniania". Bo jak się mieszka u mamy, to nawet jak kupisz sobie sama mięso i ziemniaki na obiad, to przyprawy, jakiś olej/oliwę i inne takie weźmiesz od mamy i nie wychodzi ci drogo... a jak samemu trzeba zadbać o takie szczegóły to zaczyna wychodzić 2xtyle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ok 1000 na dwie osoby czasem wiecej.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
W Polsce przy oszczędnym (bardzo) robieniu zakupów wychodziło 500 zł i było to ogólnie mało, żeby jeść zgodnie z naszymi upodobaniami. Zależy co jecie, ile jecie. Jakbym teraz mieszkała w kraju i, no powiedzmy, przyzwoicie zarabiała, to myślę, że spokojnie na jedzenie by nam szło z 800-900 zł na samo jedzenie. Z chemią myślę że z 50 zł więcej (chociaż ja zawsze kupowałam na promocjach, np. 2 w cenie 1 itp.)
Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e Czas edycji: 2014-09-15 o 14:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
600zł i szczególnie sobie nie żałujemy.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
ReklaMO(D)żerca.
|
800-1000zl, jednak nie żałujemy sobie. Więcej wychodzi, kiedy mi się włączy moduł cukiernika i co 2 dni jest w domu upieczony tort i zrobiony jakiś deser na zimno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
.
|
to trochę przykre, że jako żona (czyli niejako osoba dorosła) nie masz nawet pojęcia o kosztach życia. dużo zależy od tego, do czego jesteś przyzwyczajona, chociażby w kwestii chemii. niektórzy kupują całe życie najtańsze żarcie czy chemię, a są tacy, którzy sobie nie żałują. sama lubię dobrej jakości chemię, na żarcie nie żałuję. mój facet je za dwóch, bo próbuje przytyć, pracuje fizycznie i jest uzależniony od słodyczy. na samo żarcie liczyłabym lekką ręką 600zł.
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
My wydajemy 800-1000zł na samo jedzenie. Jemy sporo mięsa i warzyw, także w zimie, a wtedy są one dość drogie. Wiadomo, że jakby jeść więcej mącznych rzeczy: naleśniki, kluski itd., to wyjdzie taniej.
Chemię wliczam z kosmetykami i jest to od 50 do 200zł miesięcznie. Czasem jest miesiąc, że kupujemy tylko płyn do naczyń i papier toaletowy, a czasem skończy mi się tusz, podkład, droższy krem, czy perfumy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie przesadzajmy. Nie wiadomo, ile autorka ma lat, ale jeśli nie żyła dotąd samodzielnie, to trudno oczekiwać, aby orientowała się w kosztach życia, nie doświadczywszy ich na własnej skórze. Ja też, jako osoba dorosła, gdy wyprowadzałam się z domu, nie wiedziałam do końca z jakimi kosztami się to wiąże. Niektórych rzeczy trzeba doświadczyć, a dopiero, gdy młody człowiek wyniesie się od rodziców i sam za wszystko zacznie płacić, będzie wiedział, ile "kosztuje" życie. Oczywście, trzeba sobie wstępnie przekalkulować koszta, ale rzeczywistość często je weryfikuje. Edytowane przez 201604301932 Czas edycji: 2014-09-15 o 15:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
.
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
BAN stały
|
To zależy. Standardowo na jedną osobę 400 zł, żywność i chemia. ALE mój kolega potrafił wydawać miesięcznie 200zł , żywność tylko z biedronki, kosmetyki jego to papier toaletowy wynoszony z jednostki wojskowej gdzie pracuje tak samo jak mydło, oczywiście pranie w misce tym bydłem i kąpiel tym samym mydłem wojskowym. Dezodorant zauważyłem, że jakiś posiadał z biedronki za 3 zł ale oszczędnie go używał. Jadł nawet nieźle mięso owoce ale wszystko biedronkowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
.
Edytowane przez GosiaSamosia1 Czas edycji: 2014-09-23 o 10:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
W okolicach 450-500 zł (ale dieta bezglutenowa, więc droższa) na żywność dla mnie plus jakieś 50 zł na chemię.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
po drugiej stronie szafy
|
W jednym wątku piszesz o swoim 29 letnim chłopaku, teraz o mężu...trochę Ci się dane rozbiegają
![]() Nie da się na podstawie czyjegoś trybu życia zaplanować własnego, różnice w zarobkach, w upodobaniach kulinarnych...sami musicie metodą prób i błędów, z kartką i długopisem w ręku obliczyć własne wydatki.
![]() |
#25 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
ReklaMO(D)żerca.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
1500 zł. Ale zdarzało się i po 2000
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
jeżeli ktoś ma trochę czasu najlepiej nauczyć się gotować potrawy od zera, z nieprzetworzonych produktów-wyjdzie dużo taniej, zdrowiej i smaczniej. Mi na tym zależy i to nie dlatego, bo wredny patriarchat etc.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Naczelna Nastolatka
|
nie wiem jak się można zmieścić w kwocie 600 zł na dwie dorosłe osoby
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Okolo tysiaca zlotych. Ale wliczam w to tez jedzenie na miescie. Tez raczej sobie nie zalujemy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:00.