|
Notka |
|
Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
telefon za zeta chcę no.
Cześć. Jestem kartowym użytkownikiem sieci komórkowej od wielu lat, ale teraz chciałbym wziąć abonament aby mieć telefon za grosze, taki abonament 30-50zł miesięcznie. Różne są oferty sieci i bardzo interesujące i zapewne coś sobie wybiorę np t mobile jump za 50 zł no limit i telefony po pare groszy. Więc w czym mój problem? Otóż gdy z karty sim na kartę można łatwo zrezygnować i raczej tu operatorzy są uczciwi wobec klientów, to już w abonamencie może być różnie. Znajomi mają raczej karty więc ciężko im coś powiedzieć, czytałem opinie w necie, i ogólnie tak. T mobile- złodzieje, Play- jak pojawi się problem niekompetencja i zasięg słaby, rozłącza zacina się przy przechodzeniu na roming innej sieci, i ogólnie słabo. Plus- drogoooo i słaba oferta, Orange ot tak przeciętnie ale zdarza się, że oszukują na fakturach. Którą sieć wybrać która najuczciwsza i najsolidniejsza? A co do telefonów za zeta zdaję sobie sprawę , że są w cenie abonamentu, ale nie zawsze, np abonament 30 zł 100 min do wszystkich + telefon za 1zł wiec ja mając na karte 0,29 za minute i jak wydzwonię 100 minut to na kartę zapłacę 29 zł wiec tylko 1 zł różnicy i de facto w abonamencie ten telefon serio wychodzi za złotówkę.
Edytowane przez nickolaslas Czas edycji: 2014-09-19 o 11:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: telefon za zeta chcę no.
Miałam do czynienia ze wszystkimi operatorami przez Ciebie wymienionymi i superuczciwością żaden się nie wyróżniał. Każdy chciał mi wcisnąć coś, czego nie potrzebuję, jakąś superofertę zupełnie nie dla mnie.
Dla mnie priorytetem jest zasięg (po co mi tel który w domu czy w pracy nie łapie zasięgu) i oferta dopasowana konkretnie do moich potrzeb. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ja po wielu "przebojach" z abonamentami wole jednak opcję na karte, ale wiadomo dla każdego coś innego lepsze. Przed wyborem sieci zorientuj się w jakiej sieci mają telefony osoby do których często dzwonisz, obecnie rozmowy wewnątrz sieci często są darmowe więc to duży plus. Druga (o ile w zasadzie nie pierwsza!) rzecz to zasięg. Nie doceni tego ktoś kto zawsze go miał, mój mąż miał u nas duże problemy z Orange, w domu praktycznie zasięgu nie miał. Długi czas miałam Plusa ale wkurzyłam się gdy okazało się że lepsze oferty proponują nowym klientom niż mi z długim stażem gdy przedłużałam umowę. Zrezygnowałam, przeszłam do Play ale tu szału też nie ma. Bardzo denerwujące są np pakiety które aktywują się do 24godzin (czasem włączają się po godzinie, czasem dłużej). Obecnie mam play mix i już wiem że na pewno przejdę na kartę.
Sprawdź też ile na allegro (czy gdzies indziej nie ważne) kosztują te telefony bo w opcji za 1zł i przy niskim abonamencie czasem naprawdę nie warto wiązać się umową na 2lata dla telefonu za 200-300zł. I pamiętaj o tym o czym wielu zapomina po przejściu z karty na abonament że abonament łatwo przekroczyć i że jeśli masz w umowie 45zł to jeśli wydzwonisz więcej niż darmowe minuty albo wyesemesujesz to niestety faktura będzie większa.
Edytowane przez Kfiatuszek1987 Czas edycji: 2014-09-19 o 12:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
@Kfiatuszek zgadzam się z tobą co do taryf na kartę, teraz jest pełno ofert na rynku, dzięki którym mozna nawet dużo dzwonić właśnie z prepaida. Mamy jeden z najbardziej konkurencyjnych rynków telekomunikacyjnych w europie od paru lat. Natomiast mylisz się co do grożby przekroczenia aboanmentu przez wydzwonienie ilości minut, teraz dominuja abonamenty ryczałty i nielimitowane rozmowy. Jedynie groźba przekroczenia abo to smsy premium, czy rozmowy na okreslony numery [zagraniczne czy premium].
Napiszcie ile potrzebujecie minut/sms/MB na miesiac a podpowiem taryfy na kartę, z której da sie dzwonic duuużo taniej niż 29gr/min. lub podpowiem abonament. Telefon proponuję kupić na raty w sklepie elektronicznym typu euro rtv agd czy inne mediamarkty lub w sklepie internetowym. Bez ubezpieczenia rat bo nie jest wymagane. Do tego albo taryfa na kartę z roczną ważnoscią konta, lub abonament tylko sim z miesiecznym okresem wypowiedzenia i mozemy nie uwiązani kontraktem zmieniac oferty w zaleznosci o dsytuacji na rynku - przez ostanie lata oferty tanieją kilkukrotnie, a zmiany są co okolo 6 miesięcy. @nickolaslas i Kfiatuszek napiszcie jakie macie aktualnie taryfy na kartę oraz ile potrzebujecie minut/sms/MB na miesiac? a także ile dzownicie na stacjonarne? Aktualnie najlepsze oferty na kartę dla dużo dzwoniących: nju na kartę [to orange] dla nieregularnie dzwoniacych [np. co parę dni] usługa "do komrkowych" stawka podstawowa 19gr/min, max koszt na dany dzień to 99gr. Czyli mamy nolimit minut. Konto ważne bezterminowo [w praktyce trzeba ładować co najmniej 5zł co 5 miesięcy]. W nju na kartę mozna też właczyć usługe "MIESIO", dla dużo gadajcych zawsze, rozmawiamy po stawce 19gr/min, przy czym miesięczny koszt zarzymuje się na max. 29zł [dotyczy stacjonarnych i komorkowych] jak gadamy mniej placimy mniej po stawce 19gr/min, jak wysylamy dużo smsów to max koszt na miesiac to 9zł [jak mniej smsujemy to schodzi po stawce 9gr/sms]. MOżna doladowywac doladowaniami nju i orange. Z tarfy orange n akarte mozna przejsć do nju smsem o tresci NJU na nr 601 [lepiej to robić jak wykorzystamy kasę, bo konto sie zeruje]. Podobna do nju na kartę jest taryfa play mini max na kartę, do play za darmo, max koszt na stacj. i komorkowe to też 29zł, na smsy 9zł. Trzeba ładować 50zł co 100 dni co najmniej. Taryfa Klucz Mobile działa na zasięgu Plusa, doładowujemy doładowaniami Plusa. Konto ważne 3 miesiace po kazdej rozmowie nawet 1sekundowej. Po doładowaniu 50zł dostajemy pół roku darmowych rozmow wewnatrz sieci Klucz mobile, a te 50zł dalej mamy na koncie. Stawki: 19gr/min, 9gr za sms. Stawka do Unii Eurpejskiej 15gr/min. Pakiety neta: 200MB za 3zł, 500MB za 5zł, 1GB za 10zł, 15zł za 2GB, Pakiety minut do sieci kom i stacj w Polsce: 100minut za 10zł, 250minut za 20zł, 500minut za 30zł. Ludzie z Plusa [co maja darmowe do Plusa] mają do Klucza za friko Aktualnie najlepsze abonamenty z miesiecznym okresem wypowiedzenia dla dużo dzwoniących: Red Bull Mobile nolimits 2 - to abonament Play, za 29zł dostajemy nielimitowane rozmowy na komórki i stacjonarne i 2GB z lejkiem. Można aktywować pakiet sms/mms nolimit za 9zł. Jest też opcja z telefonem na 2 lata za 49zł/miesiac. RBM ma zwykle lepsze oferty niż Play, bo jest mniej znany [to ich ukryta marka dla świadomych]. Nju z rachunkiem [ukryta marka orange] - jak malo dzwonimy to rachunek minimalny wynosi 9zł, jak dzwonimy do 100 minut na komorki to stawka jest 19gr/min, jak przekroczymy 100 minut [czyli koszt 19zł] to dalej jest nolimit minut za darmo, osobno rozliczane sa rozmowy na stacjonarne tez stawka 19gr/min jak dojdziemy do 10zł todalej juz nie nalicza kosztów i mamy nolimit za darmo. Za smsy max zaplacimy 9zł. Internet też jest tam ciekawy, albo pakiety 350zł za 5zł albo 700MB za 7zł, albo 3GB za 19zł, bądź 10GB za 29zł. Edytowane przez bibi1234 Czas edycji: 2014-09-19 o 19:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.