|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2011-09
Lokalizacja: Podlasie
Wiadomości: 1 164
|
menu na obiad z rodzicami tż
Przyszedł moment kiedy muszę zaprosić rodziców TŻ na obiad
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyjaciel wizaz.pl
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 33 873
|
Dot.: menu na obiad z rodzicami tż
Może chilli con carne?
Dla siebie będziesz mogła odłożyć trochę bez mięsa, a dla nich możesz zrobić mięsne. Z mielonym mięsem nie będziesz miała za wiele "obróbki", ot wrzucasz na patelnię, smażysz i gotowe. A bezmięsnego posiłku oni nie zjedzą? Jest sporo bezmięsnych dań które nie powinny chyba wzbudzić ich oporu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2011-01
Lokalizacja: Dziki Wschód
Wiadomości: 2 303
|
Dot.: menu na obiad z rodzicami tż
Możesz zrobić też zapiekankę z ryżem, warzywami i kurczakiem (kurczak dla wielu wege jest mniej obrzydliwy niż inne mięso), beszamelem i serem żółtym. U mnie zawsze jest hitem
![]() ![]()
__________________
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2011-09
Lokalizacja: Podlasie
Wiadomości: 1 164
|
Dot.: menu na obiad z rodzicami tż
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Przyjaciel wizaz.pl
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 33 873
|
Dot.: menu na obiad z rodzicami tż
Cytat:
![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2014-06-29 o 12:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-05
Wiadomości: 56
|
Dot.: menu na parapetówkę
Hej,
A może jakieś pieczone mięso plus do tego sos, ziemniaczki z koperkiem. Dosyć klasyczne, ale wielbiciele mięsa bardzo lubią takie rzeczy, nie jest to trudna potrawa, a elagancka. Albo devolaj... podpytaj może chłopaka jakie dania jego rodzice lubią. Ja osobiscie uważam, że lepiej zrobić coś bardziej klasycznego i nie ryzykować, że danie będzie za ostre i pikantne przez chilli. Nie kazdy też lubi takie potrawy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-04
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 353
|
Dot.: menu na parapetówkę
Moim zdaniem powinnaś przygotować karkówkę zapiekaną z pieczarkami. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu i do tego bardzo smaczne. Zrób z tego przepisu: http://kuchniaaleex.blogspot.com/201...-wg-aleex.html
Siostra na dzień dziecka przygotowała taki obiad i zaskoczyła wszystkich. Niby takie proste a takie smaczne. Zamiast karkówki możesz zrobić schab. Do tego możesz przygotować kaszę lub ziemniaki. Pychota. Polecam też schab po cygańsku. http://www.wielkiezarcie.com/recipe6690.html http://kuchniaaleex.blogspot.com/201...-wg-aleex.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2011-01
Lokalizacja: Dziki Wschód
Wiadomości: 2 303
|
Dot.: menu na obiad z rodzicami tż
Cytat:
![]()
__________________
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2014-06
Wiadomości: 64
|
Dot.: menu na parapetówkę
A może jakaś ryba?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2014-07
Lokalizacja: kraków
Wiadomości: 57
|
Dot.: menu na parapetówkę
Ja mogę polecić z doświadczenia:
- naleśniki np. z farszem meksykańskim (mielone, kukurydza, cebula, fasola, sos pomidorowy, papryka, przyprawy) - zapiekankę ryżową gyros - filet z kurczaka pieczony inaczej, np. w sezamkach, z pieczarkami, z ananasem - chilli con carne - zapiekanki makaronowe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2014-08
Wiadomości: 55
|
Dot.: menu na parapetówkę
Myślę że pstrągi pieczone z warzywami beda ok. Do tego jakąś sałatkę i kanapeczki jako przekąski tez bedą ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: menu na obiad z rodzicami tż
Mysle ze spokojnie mozesz zrobic danie rajskie, skoro jestes wegetarianka. Zrob dwa dania i upiecz ciasto oraz postaw na stol nalewke. Nic im nie bedzie jak zjedza cos innego niz na codzien.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2014-08
Wiadomości: 55
|
Dot.: menu na parapetówkę
Przecież nie musi to być dwudaniowy obiad jak to zwykle bywa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2014-03
Lokalizacja: z domu:)
Wiadomości: 166
|
Dot.: menu na parapetówkę
4 pszenne tortille
1 kubeczek kremowego serka o dowolnym smaku ok. 100 g wędzonego łososia ulubiony mix sałat świeży koperek Tortillę dokładnie posmaruj kremowym serkiem. Nie zostawiaj pustych przestrzeni na brzegach, by po zwinięciu roladki bez problemu się skleiły. Na połowę tortilli wyłóż plastry łososia i liście sałaty. Na środku ułóż wzdłuż gałązki świeżego koperku (nie musisz siekać). Tortillę ciasno zroluj zaczynając zwijanie od części z rybą. Uzyskany rulon pokrój (lekko na skos) w paski, które układaj horyzontalnie lub wertykalnie na talerzu. ---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ---------- widowiskowa rolada złosoai Składniki: 450g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku 4 jajka rozmiar L 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 300 g serka kremowego (np. Almette chrzanowy) ok. 140 g wędzonego łososia w plastrach Szpinak rozmrażam na głębokiej patelni. Duszę na niewielkim ogniu dotąd, aż woda z niego odparuje. Dodaję sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawiam do ostudzenia. Do zimnego szpinaku dodaję żółtka. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do masy i delikatnie mieszam. Powstałą masę wylewam na dużą blachę z piekarnika (36 cm na 44 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjmuję z pieca i pozostawiam do ostudzenia. Serek rozcieram i smaruję nim ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku układam plastry wędzonego łososia. Całość zawijam w roladę. Owijam w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:53.