|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zadania świadkowej
Hej dziewczyny, w przyszłym roku biorę ślub i mam takie pytanie : jakie są zadania świadkowej? Co musi robić?
Siedzimy sobie teraz i się zastanawiamy. ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zadania świadkowej
U nas podpisuje się na dokumentach, pomaga przy odbieraniu prezentów i przy 1 konkursie na sali, nic więcej. Najważniejsze: ma się dobrze bawić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
No właśnie. Dokładnie to samo jej mówiłam ale ona dalej swoje :P uparciuch
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
jedyne rzeczy jakie ewentualnie przychodzą mi do głowy to:
- patrzenie jak makijaż pm - czy się nie świeci i nie trzeba przypudrować - jak sukienka w kościele się układa ( w szczególności jeśli pmka ma tren) - może pomóc w chodzeniu do toalety ![]() ![]() - bawić się !!! ![]() cała reszta to chyba już powiedziane - dokumenty, prezenty itp :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Myślę, że to zależy od Pary Młodej i relacji ze świadkami
![]() Jedni oczekują super świadkowych, które będę rozmawiać z przyszła Panną Młodą o wszystkim dotyczącym ślubu, będą doradzać itd. Dla innych jest to jedynie bliska osoba, która odpisze dokument w kościele/urzędzie stanu cywilnego, ponieważ uważają, że nie powinni ich czymkolwiek obarczać. Jeszcze inni dają świadkom zadanie takie jak: zachęcanie gości do zabawy na weselu, podawanie wódki, odebranie kwiatów, itd. A są i takie świadkowe, co bardzo się angażują i chcą pomóc, za to PM nie chcą ![]() Musisz to omówić ze swoją swiadkową, zapytać się w czym ona np. chciałaby Ci pomóc (jeśli chce) i ewentualnie poprosić ją o pomoc w czymś ![]() Ja moją świadkową poprosiłam o pomoc: w poszukiwaniu sukni ślubnej, pomoc w dniu ślubu przy ubieraniu się (zawiązanie gorsetu przede wszystkim), dzień wcześniej pomoc w rozłożeniu winietek na sali i takie pierdoły jak np. pomoc przy przyniesieniu prezentu dla rodziców na salę, itd. A przede wszystkim załatwienie wszystkich dokumentów, bo też tego świadkiem nie może być ![]() Ona sama zaproponowała, że: pojedzie ze mna na wszystkie przymierki sukni ślubnej, zorganizuje wieczór panieński, pomoże w robieniu zaproszeń. Ale do ślubu jeszcze 9 miesięcy, także pewnie "cała reszta" wyjdzie w "praniu" ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Prosić o takie rzeczy jak szukanie sukni ślubnej, "ubieranie do ślubu" itp to nie muszę bo wiem że chętnie to będzie robić. Uparła się tylko żeby zapytać na forum o zadania świadkowej bo chce dowiedzieć się jak najwięcej, i może coś nowego jej do głowy wskoczy
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Moja świadkowa pomaga Nam w całej organizacji wesela, oboje mamy z nią bardzo dobry kontakt i się dogadujemy, a pomocna ręka zawsze się przydaję.
Jednak wydaję mi się, że świadkowa w gotowości na każde wydarzenie i pomoc w razie czego ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Żona Gargamel
|
A skąd jesteś?
Bo np. na Śląsku świadkowie pilnują też wódki na stołach ![]() Także dla mnie: - doradztwo przed ślubem, np. w kwestii sukienki czy pierdółek typu winietki, które facetów mało interesują ![]() - pomoc w ubieraniu się - pilnowanie mojego wyglądu, ewentualna pomoc w poprawkach np. fryzury - trzymanie pod ręką niezbędnika dla mnie - pilnowanie wódki, ale to już kwestia regionu ![]() - ewentualnie jakieś zadania specjalne, typu przypominanie gościom o księdze gości/rozdanie np. płatków róż do rzucenia przed kościołem/zawiezienie czegoś na salę dzień przed Na ostatnim weselu na jakim byłam świadek też zrobił super przemowę na pierwszy toast, świetna sprawa ![]() Edytowane przez smerfetk_a Czas edycji: 2014-08-22 o 12:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Jedyna oryginalna Lips :)
|
moja świadkowa jest tak napalona, że czasem muszę ją hamować!
![]() do tej pory: pomogła w wyborze zaproszeń i winietek umówiła mnie z wizażystką na make-up i paznokcie (jej koleżanka) na weselach, na których się bawi, jest moim szpiegiem (podgląda suknie, dekoracje, mszę ślubną... ![]() ![]() wspólnie będziemy chodzić za butami/suknią/dodatkami za prezentem dla TŻ (chcę mu wręczyć jakiś drobiazg w przeddzień ślubu) zrobi nam tło na salę (serce z piór i kwiatów) w dniu ślubu pojedzie na salę i przypilnuje dekoracji i ustawienia winietek będzie mnie opierniczać jak zacznę świrować no i podpisze dokumenty pomoże z prezentami zorganizuje panieńsko-kawalerski paintball będzie się dobrze bawić i pilnować, by impreza przebiegła kulturalnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Moja świadkowa:
-zorganizowała wieczór panieńsko-kawalerski -będzie ze mną na ostatniej przymiarce kiecki -pomoże mi się w nią ubrać i ją zawiązać -podpisze się w Kościele -będzie pozować z nami do zdjęć ![]() -razem ze świadkiem odbierać prezenty I to chyba wszystko ![]() edit: będzie zerkać czy nie rozwaliła mi się fryzura,makijaż. Jeśli coś się zespuje w kiecce pomoże mi ją zszyć czy coś w tym stylu -musi podpiąć mi tren ![]() Edytowane przez 201604261006 Czas edycji: 2014-08-23 o 11:33 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Jedyna oryginalna Lips :)
|
wybrane, nie kupione
![]() chcemy część wysłać już w styczniu, bo będą goście z USA i muszą dłuższe urlopy załatwiać... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
aaaa
![]() ![]()
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
U nas ma tylko podpisać dokumenty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
W takim razie ja chyba miałam najlepszą świadkową na świecie!
W sumie poprosiłam ją tylko o dwie rzeczy: - żeby podpisała się na dokumentach co jest jej obowiązkiem - oraz żeby w prezencie ślubnym zwęziła mi suknię ślubną (jest zapaloną krawcową) Ze swojej strony jednak postanowiła że: - pomoże mi w przygotowaniu dość pracochłonnych dekoracji ślubnych które robiłyśmy same - przygotowała dekoracje samochodu ślubnego - poleciła mi super kosmetyczkę - zorganizowała cały wieczór panieński - wypożyczyła sprzęt (projektor) na wyświetlenie "prezentu" dla mojego męża - zrobiła mi wspaniały prezent, który przy gościach otwierałam na przyjęciu weselnym - na weselu zabawiała gości, rozmawiała z każdym, a oni wypowiadali się o niej w samych superlatywach, mimo ze nie znali się wcześniej - była wsparciem, oparciem i zawsze pod telefonem Każdej z was życzę takiej cudownej świadkowej! Jestem jej wdzięczna jak nie wiem co! ![]() Edytowane przez myszach Czas edycji: 2014-09-07 o 09:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Oprócz całej tej formalnej otoczki, u mnie w rodzinie jest tradycja, że świadkowa odpina welon podczas oczepin, a poza tym nie ma jakiś "szczególnych" obowiązków, w przeciwieństwie do świadka, który tradycyjnie dba żeby każdy miał butelek z "wodą" nie brakowało na stołach
![]()
![]() |
#18 |
BAN stały
|
tak czytam i stwierdzam, że "co kraj to obyczaj"
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:42.