|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Małe kłamstwo w cv
Czesc dziewczyny. Pisze tutaj bo nie znalazłam nigdzie podobnej sytuacji.
Otoz jestem na etapie szukania pracy. Mam 24 lata. 2 lata byłam opiekunka do dziecka ( maluszek moich znajomych), wcześniej jeździłam do Szwecji dorywczo na pół roku na zbiory ( bardzo dobre zarobki miałam jednak stwierdziłam ze czas zacząc szukac czegos w Polsce i nie na czarno) Jakby nie patrzeć nie mam zadnego legalnego doświadczenia. Wszedzie bylam na czarno.. w cv mam wpisane sezonowe prace za granica przez 3 lata i opieka nad dzieckiem przez 2 lata bo co miałam wpisac? I trochę podkoloryzowałam ze w 2009 r bylam pół roku konsultantką firmy Avon( tak naprawdę nie byłam, kolezanka mi doradziła zebym to wpisała) I teraz mam pytanie do was.Czy na rozmowe kwalifikacyjnej odkryją ze klamie z tym avonem? mogą jakos to sprawdzić"? i czy ogólnie mogę w cv wpisac wlasnie te opieke nad dzieckiem i prace za granica? nie osmiesze się? dziekuje wam z góry za pomoc i przepraszam za ewentualne bledy, pisałam szybko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Małe kłamstwo w cv
Moim zdaniem nie masz się czym przejmować,sama często ubarwiałam swoje CV,a w dzisiejszych czasach rekruterzy nawet dobrze go nie czytają. Jak niby mieliby sprawdzić,czy pracowałaś w tym Avonie? No i po co. Wierz mi,oni nie zawracają sobie głowy takimi sprawami. Jeśli chodziłoby o jakieś naprawdę poważne stanowisko,to co innego,ale z tym Avonem to nie będzie problemu.
Jak najbardziej wpisz w CV to,czym się zajmowałaś. Gorsza byłaby luka w CV,bo wtedy pracodawca widzi,że nie chce Ci się nic robić i zmarnowałaś dany czas,niczym się nie zajmując. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Balbinka no wlasnie tez tak mysle ze najgorsze jest brak czego kolwiek w cv. Tylko boje się ze mogą się szczegolowo wypytywać o tego avona.. a ja nie wiem co i jak. Napisałam Ci cos na priv
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jak dla mnie to żadna praca bycie konsultantką avonu, jak składasz do jakiegoś kosmetycznego to moze o to zapytaja, ale jak np do odzieżówki to nie sądze. Ale jak sie boisz to poprostu poczytaj na necie co i jak, jak już kłamiesz to sie przygotuj do tego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
ciasto racja poczytam na necie i przygotuje sie do tego.. a moze jakis pomysl jak jeszcze podkolorowac troche cv ale bez przesady? ciezko teraz o prace a doswiadczenie mam kiepskie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem ni ma sensu wpisywać bycia konsultantką. Wiele ci to nie da, a jeśli dostaniesz pracę z takim cv to będziesz się bać, że kiedyś się wyda.
A jakie masz wykształcenie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Nie zaszkodzi wpisać,co prawda nie jest to jakieś ambitne zajęcie,ale jak nie ma co wpisać to lepiej to niż mieć lukę w CV. Bez sensu jest się bać o to,że ,,się wyda". Przecież to tylko Avon,dziewczyna nie ściemnia że pracowała w nie wiadomo jak renomowanym miejscu,kto niby jej to sprawdzi? Zadzwonią do Avonu i zapytają o to,czy była konsultantką? Przecież tak zgłaszają się miliony dziewczyn i pewnie nawet potem tym się nie zajmują,i nikt jakoś szczególnie na to nie zwraca uwagi.
olga_te jak masz możliwość,to wpisz sobie nawet jakiś wolontariat lub pomoc w fundacji. Oczywiście jeśli coś takiego lub w podobie miało miejsce,albo jeśli znasz kogoś kto w tym działa i w razie czego potwierdzi Twój udział ![]() A w ogóle na jakie stanowisko aplikujesz? Bo to jest najważniejsze,wtedy będzie wiadomo jak dostosować CV. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
wpisywać prace na czarno czyli nielegalną jest bardz niekorzystnie z dwóch powodów
pierwszy, że firma może chcieć zobaczyć świadectwa pracy albo umowę, cokolwiek, że pracowałaś tam gdzie napisałaś, nawet przelew z danymi firmy, żeby udowodnić, że pracowałaś tam, jak nic nie przedstawisz to czytaj drugi powód, drugi, jeśli firma będzie złośliwa to może przekazać do organów państwowych gdzie i kiedy pracowałaś nielegalnie, zaczną się przesłuchania świadków, możliwe, że twoi byli pracodawcy i ty będziecie ukrani za nielegalne zatrudnienie, a fałszywa praca w avon nie dość, że w niczym nie pomoże to jeśli firma poprosi żebyś pokazała jakikolwiek dowód, że jesteś w avon nie wiem jakąś umowę że jesteś zapisana do avonu to przypuszczam, że i tego nie przedstawisz, jak ktoś jest inteligentny i zna szczegóły to może zapytać o jakiś szczegół z tej pracy i się wyłożysz jak nie będziesz znać odpowiedzi, ogólnie nie pisz w cv czegoś na czym się nie znasz, nie chwal się tym czego nie znasz bo możesz trafić na kogoś kto będzie znał to lepiej od ciebie i wszystko wyjdzie, dodano przeczytałem jeszcze raz po napisaniu tego postu to co wyżej napisałaś i to napisz w cv co tu napisałaś, dodaj do tego co umiesz naprawde i co możesz robić, nie koloryzuj bo wychodzi z tego coś dziwnego i problemy, jeśli firma szuka prawdziwych ludzi, a nie takich którzy kłamią to całkiem możliwe, że zaproszą cię na rozmowę i nie skreślą od razu, firmy wiedzą jaka jest sytuacja na rynku, kłamstwo wychodzi i przez to koloryzowanie mogą cię nie zatrudnić Edytowane przez userrr Czas edycji: 2014-09-28 o 22:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:37.