|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Podziękowania dla rodziców - dylemant
Drogie Koleżanki,
mam dylemat jeśli chodzi o podziękowania dla rodziców, mianowicie podziękowania oczywiście bardzo bardzo chcemy zrobić, ale nie żadne filmiki tylko "dyplomy ukończenia studiów rodzicielskich" wręczyć i puścić w tle piosenke (ale nie cudownych rodziców...). I tu pojawia się smutna sprawa bo mój TŻ ma tylko 1 rodzica a ja dwoje, i już kilka osób mówiło z rodziny, że troche przykro będzie, że z jednej strony dwoje z drugiej strony jeden rodzic i żeby poprostu może w ogóle nie robić podziękowań, tylko może po ślubie kameralnie usiąść i wręczyć to co mamy do wręczenia ....nie wiem czy mnie zrozumiałyście...proszę o radę! ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Jedyna oryginalna Lips :)
|
Dot.: Podziękowania dla rodziców - dylemant
u nas sytuacja wygląda następująco: ja mam tylko mamę, TŻ już pochował rodziców. podziękowania robimy po błogosławieństwie. żeby TŻ nie czuł się źle podziękujemy jego chrzestnym (no i moim). dla matek chrzestnych zamówimy bukiety i jakieś czekoladki, a dla ojców będzie jakieś dobre alko. mamie albo kupimy biżuterię, albo wszystkie serie czasu honoru na dvd (uwielbia ten serial)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
No minęło już jakieś 5 lat ...
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
My robimy podziękowania przed ślubem zamiast błogosławieństwa. Wprawdzie u nas jest komplet rodziców, ale po 1. wolimy kameralnie, a po 2. ja dziękuję jeszcze babci i dziadkowi i nie chcę żeby innym dziadkom było przykro że im nie podziękowaliśmy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
A ja nie sądzę, żeby było przykro. Najlepiej zapytaj Rodziców jak oni by chcieli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Moj tata nie zyje 14 lat a nadal zdarza mi sie zaplakac za nim,wiec komentarz ze to ile ktos nie zyje nie ma znaczenia jest troche nie na miejscu.Dla mnie dzien slubu bedzie slodko-gorzkim przezyciem wlasnie dlatego ze mojego taty nie bedzie.
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też się zastanawiam jak to zrobić z tymi podziękowaniami. Bo u mnie z kolei taka sytuacja, że ja mam oboje rodziców. Tż też, ale jego rodzice są po rozwodzie. Ojciec pewnego pięknego dnia postanowił, że odchodzi. Słabo bo to świeżutka sprawa, a ślub juz za rok niecały. No i czy dla mamy tżta ta sytuacja nie będzie kłopotliwa. A obojgu rodzicom dziękować to też trochę słabo tym bardziej, że ojciec zerwał kontakty z rodziną i nie wiadomo czy w ogóle przyjdzie, juz nie mówiąc o jakiejkolwiek pomocy przy weselu ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
My nie mieliśmy podziękowań wcale i uważam, że dobrze to wyszło, a goście nawet nie zwrócili uwagi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dotka90 - no a ja bym chciała mimo wszytsko podziekować rodzicom i mój TŻ też by chciał...tylko jakby to zrobić, żeby było delikatnie.....?!:confuse d:
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
No ale serio musicie na sali, przed wszystkimi? Podziękujcie po prostu w domu przed slubem lub po weselu i będzie okej.
Chyba, że zalezy Wam, żeby 'wszyscy widzieli', no to inna rozmowa. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
PeeeMaa!
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Żona Gargamel
|
Byłam na weselu gdzie ojciec pana młodego nie żył. Podziękowania normalnie były, a w ramach otuchy, do mamy pana młodego podszedł jakichś wujek i z nią siedział
![]() Ja też mam dylemat - chciałabym podziękować swoim rodzicom bardzo, ale TŻ swoim już mniej bo z matką drze koty a ojciec nie jest przy nich odkąd TŻ miał 5 lat, w ogóle nie są blisko i tak naprawdę nie ma mu za co dziękować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Byłam na weselu gdzie nie żyli rodzice pana młodego. Młodzi podziękowali rodzicom panny młodej (duży kosz z kwiatami) i siostrze pana młodego, której dali 3 różyczki. Dziewczynie było ewidentnie przykro.
Ja myślę, że możecie normalnie podziękować Twoim rodzicom i mamie Tż. Porozmawiajcie na ten temat z orkiestrą/Dj oni byli na wielu weselach i już wiele takich podziękowań ogłaszali może Wam coś doradzą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
na jednym weselu, gdzie właśnie z tata nie sa utrzymywane kontakty, mlodzi sprawe rozwiazali tak, ze na tradycyjne podziekowania: mlodzi powiedzieli pare slow, czule usciski i 'cudownych rodzicow mam' jako "tata" wyszedl ojciec chrzestny
![]() ![]() co do smierci, a nie utrzymywania kontaktow, to mysle ze ta druga opcja boli bardziej.. jezeli ktos nie zyje, wiesz ze nie masz na to wplywu i tak potoczylo sie zycie, nikt nic nie moze zrobic i wiesz, ze gdyby zyl bylby wlasnie teraz przy Tobie.. a tutaj ktos olal swoje dotychczasowe zycie i rozpoczal inne, nowe i bardzo czesto z ta nowa rodzina ma fantastyczne relacje i zdajesz sobie sprawe, ze ta osoba sie Toba nie interesuje, ma to gdzies co sie u Ciebie dzieje i gdy za jakis czas Twoje przyrodnie rodzenstwo bedzie wyprawialo wesele to bedzie sie wzruszal na podziekowaniach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jestem tylko zdania że czas leczy rany i z tego powodu, że jeden z rodziców nie żyje nie rezygnowałabym z podziękowań. rodzicom na pewno będzie miło, że zostali tak wyróżnieni. poza tym zawsze można w dniu ślubu udać się na cmentarz i zapalić znicz i położyć kwiaty u tego rodzica co moim zdaniem będzie pięknym gestem. To będzie też forma podziękowania a jednocześnie dowód że w tak ważnym dniu, mimo iż tej osoby nie ma obok zawsze jest w sercu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
U mnie na weselu była tylko mama, a od Tż rodzice oboje i tak im dziękowaliśmy. Nie sądze żeby komuś było przykro
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Do podziękowań na ślubie mam taki sam stosunek jak Dotka90
![]() Nie wiem, jak miałyby wyglądać te podziękowania. Jeżeli pózniej rodzice mają tańczyć, to faktycznie lepiej z tego zrezygnować niż na siłę dobierać mamie jakiegoś wujka. Ale jeżeli tylko Wy dziękujcie i dajecie jakiś prezent, to nie widzę problemu. Oglądając zdjęcia na stronach fotografów, zdarzały sie takie, gdzie przy podziękowaniach jest tylko trójka rodziców.
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie obiad jest najlepszym pomysłem, bo jest w moim stylu. Ale jeżeli Ty sobie wymarzyłaś, że będziecie mieli podziękowania na sali, to- powieje patosem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Odkopię troszkę wątek
![]() Zastanawiam się jaką piosenkę wybrać bo w sumie ja będę dziękowała mamie, a TŻ obojgu rodzicom - najchętniej bym puściła piosenkę "A ja wolę moją mamę" ![]() Od razu zaznaczam, że wiem iż moja mama chce podziękowania na sali, i rodzice narzeczonego pewnie również więc skromne podziękowania w domu odpadają. Zresztą mam za co dziękować mamie a ojciec niech spada.... nie będę rezygnowała z podziękowań tylko dlatego, że on taki jest. Tylko teraz ta piosenka.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Moi znajomi mieli to: https://www.youtube.com/watch?v=hhx9D_5OAfI
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny u mnie troszkę sytuacja się zmieniła, bo niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży- dokładnie miesiąc przed ślubem ! Robiłam dwa testy ciążowe - na obu dwie kreski
![]() I z jednej strony pierwsze co pomyśleliśmy z narzeczonym to, że nie powiemy nic rodzicom i w dniu ślubu na podziękowaniu damy im ramki ze zdjęciem z usg a w koszach upominkowych wpleciemy buciki czy bluzki z napisem najlepsza babcia/dziadek. Może do tego jakiś wierszyk. Wiem, że to by było mega duże zaskoczenie dla wszystkich gości. Jednak nie wiem czy wytrzymam miesiąc milczeć to po raz a po dwa naczytałam się w internecie o 1 trymestrze i jego objawach i po pierwszy boję się złego samopoczucia a po drugie czeka mnie wyprowadzka i mama się dopytuje czy już coś pakuje itp. a wiadomo, że teraz nie powinnam dźwigać więc boję się, że w końcu coś wywęszy. I mam mieszane uczucia czy czekać czy od razu powiedzieć- kwestia alkoholu to też niezła gimnastyka będzie by do 23:00 udawać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Gratulacje! lepiej powiedz teraz, ja bym nie czekała.Przynajmniej wszyscy będą o Ciebie dbali i np. nikt nie przyjdzie w odwiedziny zakatarzony
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() mam koleżanki dwie, które wiedzą o ciąży i mi pomagają ![]() no zobaczymy jak to wyjdzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:20.