![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Lata 80 & 90-wspomnienia
Witajcie wszyscy. Tak mnie coś wzięło i postanowiłam stworzyć wątek o latach 80 & 90. Kocham muzykę z tamtego okresu. Kto nie pamięta tych czasów gdzie grało się z koleżankami w gumę przywiązaną do ławki, trzepaka itd., tamagotchi, pegazusy, computery amiga, na samo wspomnienie łezka się w oku kręci, komputera nie było (a w każdym bądź razie był ale był bardzo drogi) więcej czasu spędzało się na dworze i cementowało przyjaźń/koleżeństwo. Oranżada w proszku, którą często jadlo się na sucho "paluchem".
![]() ![]()
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Lata 80 & 90-wspomnienia
Cytat:
Jedynie w Pewexie były.za obcą walutę. szczęśliwy ten kto mial rodzinę za granica i czasem parę dolarów w paczce dostał. A , że "potrzeba matką wynalazków" to szyło się własnoręcznie bluzki i spódnice z pofarbowanej na różne kolory tetrowej pieluchy , którą też aby wyglądała bardziej wieczorowo i odświętnie haftowało złotą i srebrną nitką wyciągniętą ze wstążeczek do kwiatów. kwiaty wówczas ozdabiano szmacianymi wstążeczkami /często miały w sobie srebrne i złote nitki/a nie jak teraz plastikowymi. Ozdabiało się też ubrania koralikami tzw. "sieczką "z czeskich koralikow , które były tanie , kupowało się je w woreczkach. Robiło się z nich także biżuterię, koraliki, bransoletki. Szyło się też spódnice z szerokich wstążek najczęściej błyszczących i koronek pasmanteryjnych do ozdabiania pościeli. Tego akurat w sklepach nie brakowało, było też trochę tkanin. Formy na ubrania wymieniało się w szkole. Była włóczka do kupienia, nawet tania. Kogo było stać to kupował droższe szlachetniejsze. Boucle , mohair, angory. A kogo nie to taniutki, moheropodobny "Anitex" i wiskozę udającą włóczkę supełkową wełnianą. Dziewczyny same sobie robiły swetry, czapki, szaliki.Wzory też wymieniało się między koleżankami.Prawie każda umiała robić na drutach i szydełkiem. Hitem była gra "Mastermind ''. Było to pudeleczko z dziurkami ułożonymi w rządkach gdzie wtykało się jakby pionki, różnokolorowe. na jednym z krótszych boków niewidocznych dla przeciwnika był kod z tych pionków.Uwielbiałam to. Tak samo jak grę w "państwa-miasta", w "statki". Wspomnień pozytywnych z tamtych czasów mam moc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuję ci za wypowiedź w tym temacie. Niektórych rzeczy dowiedziałam się dopiero od ciebie
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja pamiętam z lat 90:
- gumy kulki, huba buba i te inne ![]() - pegazusy i super mario - dezodorant Herbina, moja mama tego namiętnie używała - segregatory i karteczki, którymi się wymieniało z koleżankami - Spice Girls - Titanic - małe książeczki dla dzieci, mam ich mnóstwo, niektóre mają jeszcze cenę podaną w "starych" pieniądzach - świat wiedzy i niebieskie segregatory - must have w każdym domu - wally zwiedza świat - furby, którego nigdy nie miałam ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dobry wątek, a niech to.
Lata 80 to moje super dzieciństwo: coca cola jako rarytas od święta, walkmany (do tej pory mam i używam), magnetofon szpulowy, zakupy w Pewexie za bony (Barbie! ![]() ![]() Lata 90 i radosne nastolęctwo : dżinsy Rifle - szpaaaan, wyjazdy na kolonie, MTV jeszcze puszczała muzykę a nie durnotę, Metallica na szkolnych dyskotekach, telewizja satelitarna, telefony komórkowe jak cegły, pierwsze papieroski i wagary, kabaret Olgi Lipińskiej, zagramaniczne kosmetyki wreszcie w Polsce (Schauma, mydełko Fa), raczkujące reklamy w tv ![]() ![]() Ech, stara jestem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze zapomniałam dopisać, że leciało w tv takie coś jak Disco Relax.
Oczywiście wszelkie seriale typu "Maria z Przedmieścia", "Marimar". Kochałam wtedy Thalię, jak byłam w zerówce, to pamiętam, że istniało czasopismo "Antena" i zamieszczali tam różne zdjęcia tej aktorki. Z zerówki i wczesnych lat podstawówki pamiętam również kredki Crayola i ich bogatą gamę kolorystyczną ![]()
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Dodam jeszcze gumę balonową Donald z Pewexu.
Była różowa o cudownym smaku i zapachu, w opakowaniu miała karteczkę z historyjką 4 obrazkową z kaczorem Donaldem, Myszka Miki, psem Goofy. Wymienialiśmy się tymi historyjkami. Piwo w puszkach też jedynie w Pewexie było. W sklepach polskich oranżada o cudownym , dziś nie spotykanym smaku, polskie podróbki coca coli "Polo -cocta"/coś jak "Polo-cola"/ a także napój owocowy "Płynny owoc". ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Rok 1982- Polska zdobywa 3 miejsce na Mistrzostwach Świata w Piłce Nożnej. Edytowane przez grubella Czas edycji: 2013-12-07 o 15:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Oprócz tego co wymieniłyście, mi jeszcze kojarzą się perfumy "Masumi". Moja babcia ich codziennie używała, a ja powtarzałam reklamę "Masumi-kobieta wiatr!"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
BAN stały
|
Cytat:
Firma Coty była sponsorem Wyborów Miss Polonia , które po 20 letniej przerwie znowu zostały przywrócone w Polsce na początku lat 80-tych. Pamiętam te pierwsze wybory, rok 1983?, wygrała Lidia Wasiak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Też dużo pamiętam z tamtych czasów, co do zapachów to dezodoranty Rap w czapkach, dostępne w kiosku, gumy Donald, Turbo, lalki Barbie, Spice Girls, East 17 i inne boysbandy
![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
A pamiętacie najsławniejszą listę tamtych czasów: 30 ton?
![]() Dodałabym jeszcze Młode Wilki! ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Z programów tv z lat 90tych pamiętam coś ala kabaret `komiczny odcinek cykliczny` w skrócie K.O.C.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Teledyski z programu muzycznego Wojtka Pijanowskiego Jarmark.
Teleturniej Koło Fortuny z wyżej wymienionym panem i Magdą odsłaniającą literki. Raczkujące polskie zespoły : Republika, Kapitan Nemo, Lady Pank , Bajm, Wanda i Banda i wiele innych. ---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ---------- Audycje radiowe muzyczne /szczególnie nocne/prowadzone przez Marka Niedźwiedzkiego, Piotra Kaczkowskiego, Tomka Beksińskiego/Romantycy muzyki rockowej/. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
![]() z muzycznych programów lubiłam jeszcze Clipol. a pamiętam to skakanie w gumę, kolorowe karteczki, takie zeszyty z pytaniami, gdzie inni się wpisywali, linijki-bransoletki, kasety wideo, walkmany, kasety magnetofonowe, Koło Fortuny, gumy: Turbo, Donald i kulki, a z zapachów dezodoranty Impuls ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Fajnie sobie powspominać i dowiedzieć się też nowych rzeczy
![]() Były jeszcze perfumy "Wykrzyknik" i reklama "Pachnij szykiem z wykrzyknikiem", do niedawna w moim domu rodzinnym stały na półce w łazience. Pamiętam jak w tv reklamowali dezodoranty "Secret" i marzyłam, ze jak będę starsza, to sobie kupie ![]() ![]() O a była taka reklama i szukałam jej później, oglądałam zestawienia starych reklam, ale na tę nie trafiłam ![]() ![]() ![]() ![]() O i charakterystyczna przed świętami reklama coca-coli z Mikołajem. Przypomniałam sobie, że był kiedyś fajny watek o prlu na wizażu, wklejało się zdjęcia produktów z tamtych czasów itp., ale nie pamiętam tytułu ![]() Edytowane przez Malagenia Czas edycji: 2013-12-07 o 20:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Kochałam stacje RTL7. Dlaczego jej nie ma juz
![]() Fajne seriale były. Ech Młode Wilki i piosenka pocałuj noc, niezapomniane... matko jak mi sie wtedy Jakimowicz podobał. Był w tym filmie bad boyem normalnie ![]() Żałuje że nie moge sie cofnąć do tamtych lat.... http://www.youtube.com/watch?v=d00P0BsLSyk ![]() ![]() ![]() ![]()
Keep calm and love animals Edytowane przez MiaColucci Czas edycji: 2013-12-07 o 21:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
A pamiętacie może serial "Dzień za dniem"?
leciał na początku lat 90 . Jest o rodzinie w której jest chłopak z zespołem Downa, Corkie mu było. W czołówce leci piosenka "bitelsów" i pokazany jest pies czekający rano na śniadanie z czerwoną miska w pysku. Nie opuściłam żadnego odcinka. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Lena
|
Cytat:
oglądało, oglądało! ![]() ![]() lubiłam zawsze te świetne młodzieżowe seriale. ja pamiętam taki serial (oczywiście tytuł to już cieżko z tym) jak rodzeństwo "bawiło" sie w rozgłośnię radiową... ![]() pamiętam butelki szklane na śmietanę czy mleko- które potem oddawało sie za kaucję w sklepach (najdroższe były). - uwielbiałam gry manualne- szczególnie te ruskie- jajko, czy wilk i zając - bajki były takie spokojne, rozwijające wyobraźnie - gumy turbo, donald - skakanie w gumę - robienie namiotów i wiele wiele innych..
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Naczelna Wizażanka:)
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Nie wiedziałam że mój wątek będzie miał aż tyle odpowiedzi. Pamiętam też taką zabawkę jak śmierdziele,
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Proponuje stworzyć listę najlepszych (wegług was piosenek z tamtego okresu) mogą być wszystkie gatunki:rock,eurodance,it alo disco ![]() 1.Europe-Carrie 2.Paradisso-Samba Del Diablo 3.Ondina-Into The Night 4.Pet Shop Boys-Always On My Mind 5.Rednex-Old Pop In An Oak 6.Robert Camero-Let My Fall In Love 7.Sandra-In The Het Of The Night (no.1 u mnie na liście) klasyka !!!! 8.Scorpions-Still Loving You 9.Snap-Rhythm Is A Dancer 10.The Soundlovers-Surrender Ciężko jest wybrać mając ponad 1000 utworów ![]() ![]()
![]() |
#23 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
- Sophie B. Hawkins 'Damn wish I was your lover' ![]() - R.E.M 'Loosing my religion' - Aerosmith 'Cryin' - Young Deenay 'Walk on by' - Bon Jovi 'Always' ![]() - Roxette 'It must have been love' - Ace of base ' Lucky love' - Alanis Morisette 'Ironic' - 4Non blondes 'What's up' - Mr.Big 'Wild world' To oczywiście taka mała kropelka w mozru tych wszystkich piosenek które mi się podobają ![]() Błagam,niech ktos wynajdzie werhikuł czasu! ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
@MiaColucci--oto link dla ciebie z kupnem pegazusa, tylko że w wersji nowoczesnej, kartridże (dyskietki) też można wszędzie kupić, u mnie do tej pory są do kupienia na targu heh
![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
pamiętam batoniki kuku ruku to jest zdrowe pyszne i czekoladowe
i wodę z syfonu ![]() ![]() ![]() jeśli chodzi o piosenki z tamtych lat to niektóre do tej pory są hitami i nimi pewnie pozostaną ![]() a najbardziej co zapadło w pamięć to spędzanie czasu ze znajomymi i zabawy na podwórku: skakanie w gumę, przez kabel, badminton,1,2,3 baba jaga patrzy, albo w ptaszka i orły, często też się grało w króla ![]() oj ten wątek przeniósł mnie do zupełnie innych czasów ![]()
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
jeśli chodzi o pefrfumy z wykrzyknikiem to ja w tej reklamie słyszałam "pachnij krzykiem z wykrzyknikiem"
![]() 30 ton oglądąłam co niedziela, zbierałam karteczki zrywane z notesów, karteczki do segregatora, wyjadałam paluchem oranżadke z torebek, zbierałam wycinki o Kelly Family, a pozostałe rzeczy pieknie wymieniłyście powyżej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o perfumy, to ja pamiętam reklamę Hattrick i piosenkę "Hattrick, Hattrick! Ten zapach za mną chodzi, nieeeeee mogęęęę się uwolniiiić" ![]() Edytowane przez Lisciolaz Straszliwy Czas edycji: 2013-12-10 o 15:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;44060223]Z programów tv z lat 90tych pamiętam coś ala kabaret `komiczny odcinek cykliczny` w skrócie K.O.C.
![]() Genialny program! ![]() Exclamation - pachnij krzykiem z wykrzyknikiem! ![]() Secret dezodorant też pamiętam, i puszki po piwie jako element dekoracyjny w męskim pokoju ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:28.