samodzielna nauka do certyfikatu z angielskiego? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-09, 17:23   #1
okapi
Rozeznanie

samodzielna nauka do certyfikatu z angielskiego?

Mam pewien dylemat i zakładam wątek z nadzieją, że ktoś mądry mi coś doradzi Chciałabym w jakiejś nieodległej przyszłości podejść do CPE.
Jestem absolwentką dwujęzycznego liceum. Maturę z angielskiego bez problemu rozwiązuję na setkę (niezależnie od poziomu). Nauka w moim liceum w całości opierała się na rozwiązywaniu książek przygotowujących do CAE/CPE, albo po prostu zadań z tychże egzaminów. Tak więc można powiedzieć, że mam pojęcie na temat tego, jak taki egzamin wygląda i jestem zaznajomiona z typem zadań i sposobami rozwiązywania.

Wiem, że ciężko tak doradzić na odległość nie znając danej osoby, ale jak sądzicie - wystarczyłoby, że przed podejściem przerobię sobie jeszcze raz "na własną rękę" kilka książek z liceum (właśnie takich z arkuszami/zadaniami CPE), czy tez niezbędna byłaby pomoc w postaci jakiegoś korepetytora?

W przypadku matur możliwe jest zdanie jakiegoś przedmiotu po czysto samodzielnej nauce, ale certyfikat z języka to chyba trochę inna sytuacja i sama nie wiem, co myśleć..
okapi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 18:23   #2
monachee
Raczkowanie

Dot.: samodzielna nauka do certyfikatu z angielskiego?

Ja zdawałam lata temu FCE, arkusze do CAE rozwiązuję sobie od czasu do czasu czysto ćwiczeniowo i moim zdaniem lepiej, żebyś zaopatrzyła się (oprócz samych testów do CPE) w podręcznik kursowy na tym poziomie i rozwiązywała oba równolegle. Same testy pozwolą Ci bardziej przećwiczyć schemat egzaminu ale podręcznik wprowadzi Cię w merytorykę, wymaganą na tym poziomie. Nie raz słyszałam, że absolwenci filologii angielskiej oblewali pierwsze podejście do CPE, to dość specyficzny, tricky poziom.

Ale to tylko moje zdanie i dobrze, że pytasz (mało ten egzamin nie kosztuje ) , może ktoś, kto podchodził do CPE opowie coś więcej o samym egzaminie.

Biblioteczka
Zapisz
monachee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-09, 19:09   #3
Kasia_Neuchatel
Przyczajenie

Hej, ja bym polecila korepetytora, ktory sprawdzi twoj poziom pod katem egzaminu, pisemnego i konwersacji - i razem zdecydujecie, czy potrzebujesz pomocy czy dasz rade sama. Fakt faktem, ze jesli jestes juz na poziomie advanced, to do proficiency powinnas dac rade przygotowac sie sama (gramatyka jest praktycznie na tym samym poziomie, CPE skupia sie bardziej na specjalistycznym slownictwie). Takze, z mojej strony - zaoptrz sie w podreczniki, ktore powtarzaja slownictwo tematycznie, od problemow srodowiska poprzez medecyne i polityke itp. Powodzenia!

Edytowane przez Kasia_Neuchatel
Czas edycji: 2014-11-09 o 19:11
Kasia_Neuchatel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 11:54   #4
Maguda_
Kawaii strona mocy

Autorko, oczywiście, że samodzielna nauka do certyfikatu jest możliwa, wszystko zależy już od Twojego obecnego poziomu, chęci, zaangażowania i tego, co do tej pory stanowiło dla Ciebie największy/problem wyzwanie Dopiero wtedy możesz sobie odpowiedzieć na pytanie czy lepiej przysiąść samodzielnie czy jednak skorzystać z pomocy korepetytora lub odpowiedniego kursu.

Warto też przy okazji skorzystać z wyszukiwarki, mamy już kilka wątków dla osób samodzielnie przygotowujących się do certyfikatów z angielskiego, np ten: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=494004
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości