![]() |
#1 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2012-08
Wiadomości: 180
|
Sól
Solicie czy nie solicie? Co na to Wasi faceci?
Ja nigdy nie soliłam. Mój narzeczony - jakby mógł, wsypałby cały kilogram do jedzenia. I jesteśmy na etapie oduczania. Ciężko to znosi. Można jakoś zastąpić ten smak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-10
Wiadomości: 3 356
|
Dot.: Sól
Ja uważam że ludzie zbytnio demonizują sól
![]() Pamiętaj że kompletne nie solenie jest bardzo niezdrowe dla organizmu, bo sód jest bardzo ważnym pierwiastkiem i jest niezbędny w funkcjonowaniu organizmu. Tym bardziej jeśli Twój facet ma ciężką pracę, albo uprawia dużo sportu. Więc ja solę i obiad i kanapki i wszystko inne do czego sól jest potrzebna. Więc nie ma co popadać w obłęd ![]() Dodam że kupuję sól z obniżoną zawartością sodu ,a wzbogaconą potasem ![]() Chociaż z drugiej strony nienawidzę przesalania... moja teściowa do zwykłego gotowania ziemniaków dawała całą pięść soli... Wielu jej potraw nie byłam w stanie zjeść bo były tak słone że twarz mi wykrzywiało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pani Mizantrop
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
|
Dot.: Sól
Solę wodę na makaron (ok. łyżeczkę), na ryż i kaszę już solę mniej, ziemniaki solę minimalnie, innych rzeczy nie solę wcale, bo nie lubię słonego smaku
![]()
__________________
In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-10
Wiadomości: 3 356
|
Dot.: Sól
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pani Mizantrop
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
|
Dot.: Sól
Żadnego, dodaję zioła i przyprawy korzenne, nie przepadam za solą, to taki płaski smak.
__________________
In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
mOLDerator
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 392
|
Dot.: Sól
Odkąd odstawiłam cukier to tak zmienił mi się smak, że automatycznie przestałam w zasadzie solić, bo wszystko jest za słone. Solę minimalnie, ale dla innych jest to już niedosolone. Używam natomiast wielu ziół, pieprzu kajeńskiego, czosnku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pani Mizantrop
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
|
Dot.: Sól
Ja słodzić herbatę przestałam w podstawówce, kawy też nie słodzę, cukier dodaję tylko do wypieków, nie używam też różnych mieszanek przypraw, kostek rosołowych czy innego badziewia na bazie chemii. Zioła to podstawa w kuchni, tak samo chilli, czosnek, imbir, kurkuma. I jakoś nic nigdy nie jest mdłe ani za mało "słone".
__________________
In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Dot.: Sól
Pewnie, że solę. ale z umiarem.
Sól to podstawa z pieprzem. Jest spory wybór soli od klasycznej polskiej po himalajską, morską, itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-10
Wiadomości: 55 635
|
Dot.: Sól
Solę prawie wszystko. Uwielbiam słone... wiem wiem, nie zdrowe :/
Zaczęłam ograniczać,bo jestem na diecie. Za to pieprzu nie używam do niczego ![]()
__________________
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 43 642
|
Dot.: Sól
Różowa himalajska kupuję w kryształkach i mielę w młynku. Staram się nie szaleć, ale np. frytek nie potrafię nie posolić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Pani Mizantrop
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
|
Dot.: Sól
Cytat:
![]()
__________________
In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 6 282
|
Dot.: Sól
Ja solę, ale raczej mniej niż więcej. Soli nie ma co też demonizować, wiadomo - za dużo szkodzi, ale tak jak ktoś już wspomniał, sód jest bardzo ważnym pierwiastkiem, chlor tak samo, dodatkowo ta sól jest jodowana - a to też ważne dla osób, które nie mają szczęścia mieszkać nad morzem. Jak smażę kurczaka, to zawsze trochę soli + pieprz, inne zioła, ale bez soli jednak smak jest dla mnie mdły. Za to nigdy nie solę kanapek ani sałatek, pomidory mi smakują z samym pieprzem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 023
|
Dot.: Sól
Odrobiny soli dodaję do większości rzeczy, gdyż ładnie wydobywa smaki. Natomiast używam jej mało- na tyle mało, że często stołujący się u mnie dosalają sobie porcje na talerzu.
TŻ jest już przyzwyczajony, zwłaszcza, że brak nadmiaru soli rekompensuję bogactwem innych przypraw. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2012-05
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 8 575
|
Dot.: Sól
Solę w małych ilościach. I od jakiegoś już czasu to co dla mnie jest słone, dla mojej mamy która ewidentnie przesadza z solą - niedosolone.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 474
|
Dot.: Sól
Solę raczej dużo :/ Co na to mój facet? Nie zabrania mi
![]()
__________________
Я свободен, словно птица в небесах, Я свободен, я забыл, что значит страх. Sowa, córka piekarza |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 358
|
Dot.: Sól
Cytat:
Ostatnio zwykłą sól podmieniłam na himalajską. Ale czy to jest jakaś większa różnica dla organizmu czy czysty marketing aby sprzedać sól 10 razy drożej- tego już nie wiem (Biedny mój Profesor od ekonomii, sól dawał za przykład produktu którego popyt nie zmienia się z ceną, powinien dać *nie dotyczy wydziwianych soli:P ) Też mi się wydaję że ostatnio wszystko bardziej słone, a odstawiłam cukier (do herbaty; nie słodycze;P)
__________________
Kawa, kartony i wesele ![]() Tło za stołem Młodych-inspiracje pomóżmy innym: http://www.pajacyk.pl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
mOLDerator
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 392
|
Dot.: Sól
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2014-03
Lokalizacja: z domu:)
Wiadomości: 166
|
Dot.: Sól
Do dań mięsnych i warzywnych doskonała jest bazylia. Ma dosyć ostry i zdecydowany smak oraz aromat. Świeże listki najlepiej dodać pod koniec przygotowywania potraw, aby w wysokiej temperaturze nie straciła swoich cennych właściwości. Łagodny smak estragonu pasuje do drobiu, sosów, omletów, a także jajecznicy. Kolendrą warto doprawić dania z roślin strączkowych i ryby. Jest ozdobna i poprawia smak. Tymianek doda aromatu marynatom, a także owocom morza. Zioła mogą być podawane zarówno świeże jak i w postaci suszonej. Lubczyk charakteryzuje się silnym korzennym zapachem. Ma słodko-gorzki smak. Najczęściej dodawany jest do zup, sosów czy mięs, a nawet sałatek. Jest również jednym ze składników znanej przyprawy Maggi, wielu mieszanek ziołowych i zup typu instant. Świeże listki melisy dobrze komponują się z zieloną sałatą, drobiem. Używane są także do aromatyzowania octu i marynat. Świeżą szałwią warto natrzeć mięso przed pieczeniem. Nada mu wyśmienity smak. Doprawia się nią także drób, ryby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
mOLDerator
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 392
|
Dot.: Sól
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Pani Mizantrop
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
|
Dot.: Sól
Dla mnie to chemia, w dodatku strasznie słona, niesmaczna.
Lubczyk lubię, mam w domu i suszony, i zamrożony posiekany i dodaję do sosów, rewelacyjnie pasuje do pomidorowego sosu a'la bolognese.
__________________
In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 023
|
Dot.: Sól
Owszem- dokładnie tak myślę. Dlatego też nie używam, tak samo jak innych rzeczy typu Vegeta. Nie używam też gotowych mieszanek ziołowych, ale to akurat z tego powodu, że wolę sama tworzyć kompozycje smakowe i eksperymentować.
Przypraw w domu mam całą masę, aż nie wiem gdzie je trzymać ![]() Soli, jak wspominałam używam mało i często zamiennie z sosem sojowym. Cukru też mało- raczej tylko do ciast i niektórych potraw (np. łyżeczka na gar pomidorowej) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Pani Mizantrop
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
|
Dot.: Sól
Cytat:
![]()
__________________
In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 43 642
|
Dot.: Sól
Cytat:
---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Cytat:
![]() Ja sobie na przyprawy kupiłam śliczne słoiczki... i jak zwykle po prostu trzymam w w opakowaniach, w jednym pudełku wrzucone. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Pani Mizantrop
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
|
Dot.: Sól
Cytat:
![]()
__________________
In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2014-05
Lokalizacja: Trochę tu i tam
Wiadomości: 14 980
|
Dot.: Sól
sole ale staram sie ograniczać bo moj tz nie lubi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: różnie to bywa
Wiadomości: 5 910
|
Dot.: Sól
A ja mam problem. Jeden lekarz mówi mi żeby solić bo to podnosi ciśnienie. A mam niskie jak wąż:p a nefrolog mówi żeby baardzo mało soli używać dlatego że mam jedną nerkę.
Za to cukru nie używam. A pieprzu i chili to bardzo dużo. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2014-10-15 o 21:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
mOLDerator
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 392
|
Dot.: Sól
To może wówczas jedz/pij coś innego, co podnosi trochę ciśnienie, a nie obciąża nerki? A np. kawę możesz pić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2014-05
Wiadomości: 182
|
Dot.: Sól
Pamiętajvie, że teraz we wszystkim sól jest. Ja ją kompletnie wyeliminowałam z jadłospisu...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 1 923
|
Dot.: Sól
Nie wiem, ale przypuszczam, że haneczka jest botem, bo jeszcze nigdy nie napisała nic od siebie, wszystko to copy-paste'y z internetów.
Ja używam aktualnie soli himalajskiej, bo mi się nie udało znaleźć innej. Unikam soli "antyzbrylanej". Używam rozsądnie, w miarę możliwości - niedużo. Wyjątkiem są frytki i makaron z serem - tam muszę mieć MASĘ soli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-10
Wiadomości: 3 356
|
Dot.: Sól
Cytat:
Niskie jak wąż czyli jakie ? Zastanawiam się czy z moim 90/50 i tętnem 45-50 się zaliczam ![]() No ale nie ma się z czego śmiać, bo do tego jeszcze tż ostatnio mi oznajmił że mi serce nierówno bije, więc prawdopodobnie umieram ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:45.