Sól - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2014-10-14, 09:14   #1
Binoche
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2012-08
Wiadomości: 180

Sól


Solicie czy nie solicie? Co na to Wasi faceci?

Ja nigdy nie soliłam. Mój narzeczony - jakby mógł, wsypałby cały kilogram do jedzenia. I jesteśmy na etapie oduczania. Ciężko to znosi.

Można jakoś zastąpić ten smak?
Binoche jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 09:21   #2
kevschaa
Zakorzenienie
 
Avatar kevschaa
 
Zarejestrowany: 2011-10
Wiadomości: 3 356
Dot.: Sól

Ja uważam że ludzie zbytnio demonizują sól
Pamiętaj że kompletne nie solenie jest bardzo niezdrowe dla organizmu, bo sód jest bardzo ważnym pierwiastkiem i jest niezbędny w funkcjonowaniu organizmu.
Tym bardziej jeśli Twój facet ma ciężką pracę, albo uprawia dużo sportu.

Więc ja solę i obiad i kanapki i wszystko inne do czego sól jest potrzebna.

Więc nie ma co popadać w obłęd

Dodam że kupuję sól z obniżoną zawartością sodu ,a wzbogaconą potasem Więc moja sól ma 70% soli... może spróbuj czegoś takiego?


Chociaż z drugiej strony nienawidzę przesalania... moja teściowa do zwykłego gotowania ziemniaków dawała całą pięść soli...
Wielu jej potraw nie byłam w stanie zjeść bo były tak słone że twarz mi wykrzywiało
kevschaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 09:22   #3
kasztanka3
Pani Mizantrop
 
Avatar kasztanka3
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
Dot.: Sól

Solę wodę na makaron (ok. łyżeczkę), na ryż i kaszę już solę mniej, ziemniaki solę minimalnie, innych rzeczy nie solę wcale, bo nie lubię słonego smaku
__________________
In a world of choices I choose me.
My favourite season is the fall of the patriarchy.
kasztanka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 10:01   #4
kevschaa
Zakorzenienie
 
Avatar kevschaa
 
Zarejestrowany: 2011-10
Wiadomości: 3 356
Dot.: Sól

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Solę wodę na makaron (ok. łyżeczkę), na ryż i kaszę już solę mniej, ziemniaki solę minimalnie, innych rzeczy nie solę wcale, bo nie lubię słonego smaku

żadnego sosu, mięsa ani potraw?
kevschaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 10:05   #5
kasztanka3
Pani Mizantrop
 
Avatar kasztanka3
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
Dot.: Sól

Cytat:
Napisane przez kevschaa Pokaż wiadomość
żadnego sosu, mięsa ani potraw?
Żadnego, dodaję zioła i przyprawy korzenne, nie przepadam za solą, to taki płaski smak.
__________________
In a world of choices I choose me.
My favourite season is the fall of the patriarchy.
kasztanka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 12:19   #6
bernikula
mOLDerator
 
Avatar bernikula
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 392
Dot.: Sól

Odkąd odstawiłam cukier to tak zmienił mi się smak, że automatycznie przestałam w zasadzie solić, bo wszystko jest za słone. Solę minimalnie, ale dla innych jest to już niedosolone. Używam natomiast wielu ziół, pieprzu kajeńskiego, czosnku.
__________________


Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 12:42   #7
kasztanka3
Pani Mizantrop
 
Avatar kasztanka3
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
Dot.: Sól

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Odkąd odstawiłam cukier to tak zmienił mi się smak, że automatycznie przestałam w zasadzie solić, bo wszystko jest za słone. Solę minimalnie, ale dla innych jest to już niedosolone. Używam natomiast wielu ziół, pieprzu kajeńskiego, czosnku.
Ja słodzić herbatę przestałam w podstawówce, kawy też nie słodzę, cukier dodaję tylko do wypieków, nie używam też różnych mieszanek przypraw, kostek rosołowych czy innego badziewia na bazie chemii. Zioła to podstawa w kuchni, tak samo chilli, czosnek, imbir, kurkuma. I jakoś nic nigdy nie jest mdłe ani za mało "słone".
__________________
In a world of choices I choose me.
My favourite season is the fall of the patriarchy.
kasztanka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-14, 12:47   #8
paula78
Zakorzenienie
 
Avatar paula78
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
Dot.: Sól

Pewnie, że solę. ale z umiarem.
Sól to podstawa z pieprzem.

Jest spory wybór soli od klasycznej polskiej po himalajską, morską, itd.
__________________
Mleko migdałowe:
http://pichceiknoce.blogspot.com/


paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 13:02   #9
Maalinkaaaa
Zakorzenienie
 
Avatar Maalinkaaaa
 
Zarejestrowany: 2011-10
Wiadomości: 55 635
Dot.: Sól

Solę prawie wszystko. Uwielbiam słone... wiem wiem, nie zdrowe :/
Zaczęłam ograniczać,bo jestem na diecie. Za to pieprzu nie używam do niczego
__________________
2019:26
2020:13
Maalinkaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 13:09   #10
201803290936
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 43 642
Dot.: Sól

Różowa himalajska kupuję w kryształkach i mielę w młynku. Staram się nie szaleć, ale np. frytek nie potrafię nie posolić.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 13:16   #11
kasztanka3
Pani Mizantrop
 
Avatar kasztanka3
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
Dot.: Sól

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Różowa himalajska kupuję w kryształkach i mielę w młynku. Staram się nie szaleć, ale np. frytek nie potrafię nie posolić.
Ja do frytek dodaję tymianek, pieprz i odrobinę wędzonej papryki i nie potrzebuję soli
__________________
In a world of choices I choose me.
My favourite season is the fall of the patriarchy.
kasztanka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 15:54   #12
201605300922
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 6 282
Dot.: Sól

Ja solę, ale raczej mniej niż więcej. Soli nie ma co też demonizować, wiadomo - za dużo szkodzi, ale tak jak ktoś już wspomniał, sód jest bardzo ważnym pierwiastkiem, chlor tak samo, dodatkowo ta sól jest jodowana - a to też ważne dla osób, które nie mają szczęścia mieszkać nad morzem. Jak smażę kurczaka, to zawsze trochę soli + pieprz, inne zioła, ale bez soli jednak smak jest dla mnie mdły. Za to nigdy nie solę kanapek ani sałatek, pomidory mi smakują z samym pieprzem.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 16:34   #13
Kolor Bzu
Zakorzenienie
 
Avatar Kolor Bzu
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 023
Dot.: Sól

Odrobiny soli dodaję do większości rzeczy, gdyż ładnie wydobywa smaki. Natomiast używam jej mało- na tyle mało, że często stołujący się u mnie dosalają sobie porcje na talerzu.
TŻ jest już przyzwyczajony, zwłaszcza, że brak nadmiaru soli rekompensuję bogactwem innych przypraw.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 18:07   #14
201605161006
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2012-05
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 8 575
Dot.: Sól

Solę w małych ilościach. I od jakiegoś już czasu to co dla mnie jest słone, dla mojej mamy która ewidentnie przesadza z solą - niedosolone.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 18:20   #15
JohnLena
Zadomowienie
 
Avatar JohnLena
 
Zarejestrowany: 2012-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 474
Dot.: Sól

Solę raczej dużo :/ Co na to mój facet? Nie zabrania mi
__________________

Я свободен, словно птица в небесах,
Я свободен, я забыл, что значит страх.




Sowa, córka piekarza
JohnLena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-14, 21:33   #16
edelweiss
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 358
Dot.: Sól

Cytat:
Napisane przez Binoche Pokaż wiadomość
Solicie czy nie solicie? Co na to Wasi faceci?

Ja nigdy nie soliłam. Mój narzeczony - jakby mógł, wsypałby cały kilogram do jedzenia. I jesteśmy na etapie oduczania. Ciężko to znosi.

Można jakoś zastąpić ten smak?
Sól do organizmu dostarczać trzeba.
Ostatnio zwykłą sól podmieniłam na himalajską. Ale czy to jest jakaś większa różnica dla organizmu czy czysty marketing aby sprzedać sól 10 razy drożej- tego już nie wiem (Biedny mój Profesor od ekonomii, sól dawał za przykład produktu którego popyt nie zmienia się z ceną, powinien dać *nie dotyczy wydziwianych soli:P )

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Odkąd odstawiłam cukier to tak zmienił mi się smak, że automatycznie przestałam w zasadzie solić, bo wszystko jest za słone. Solę minimalnie, ale dla innych jest to już niedosolone. Używam natomiast wielu ziół, pieprzu kajeńskiego, czosnku.
Też mi się wydaję że ostatnio wszystko bardziej słone, a odstawiłam cukier (do herbaty; nie słodycze;P)
edelweiss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 09:22   #17
bernikula
mOLDerator
 
Avatar bernikula
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 392
Dot.: Sól

Cytat:
Napisane przez edelweiss Pokaż wiadomość
Sól do organizmu dostarczać trzeba.
Ostatnio zwykłą sól podmieniłam na himalajską. Ale czy to jest jakaś większa różnica dla organizmu czy czysty marketing aby sprzedać sól 10 razy drożej- tego już nie wiem (Biedny mój Profesor od ekonomii, sól dawał za przykład produktu którego popyt nie zmienia się z ceną, powinien dać *nie dotyczy wydziwianych soli:P )



Też mi się wydaję że ostatnio wszystko bardziej słone, a odstawiłam cukier (do herbaty; nie słodycze;P)
A ja całkowicie, zero cukru do slodzenia, zero ciast, słodyczy, soków itp. Inne potrawy nabrały super smaku, doprawiam głównie ziołami Cukier zmienia kubki smakowe.
__________________


Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 13:12   #18
haneczka28
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2014-03
Lokalizacja: z domu:)
Wiadomości: 166
Dot.: Sól

Do dań mięsnych i warzywnych doskonała jest bazylia. Ma dosyć ostry i zdecydowany smak oraz aromat. Świeże listki najlepiej dodać pod koniec przygotowywania potraw, aby w wysokiej temperaturze nie straciła swoich cennych właściwości. Łagodny smak estragonu pasuje do drobiu, sosów, omletów, a także jajecznicy. Kolendrą warto doprawić dania z roślin strączkowych i ryby. Jest ozdobna i poprawia smak. Tymianek doda aromatu marynatom, a także owocom morza. Zioła mogą być podawane zarówno świeże jak i w postaci suszonej. Lubczyk charakteryzuje się silnym korzennym zapachem. Ma słodko-gorzki smak. Najczęściej dodawany jest do zup, sosów czy mięs, a nawet sałatek. Jest również jednym ze składników znanej przyprawy Maggi, wielu mieszanek ziołowych i zup typu instant. Świeże listki melisy dobrze komponują się z zieloną sałatą, drobiem. Używane są także do aromatyzowania octu i marynat. Świeżą szałwią warto natrzeć mięso przed pieczeniem. Nada mu wyśmienity smak. Doprawia się nią także drób, ryby.
haneczka28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 13:21   #19
bernikula
mOLDerator
 
Avatar bernikula
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 392
Dot.: Sól

Cytat:
Napisane przez haneczka28 Pokaż wiadomość
Do dań mięsnych i warzywnych doskonała jest bazylia. Ma dosyć ostry i zdecydowany smak oraz aromat. Świeże listki najlepiej dodać pod koniec przygotowywania potraw, aby w wysokiej temperaturze nie straciła swoich cennych właściwości. Łagodny smak estragonu pasuje do drobiu, sosów, omletów, a także jajecznicy. Kolendrą warto doprawić dania z roślin strączkowych i ryby. Jest ozdobna i poprawia smak. Tymianek doda aromatu marynatom, a także owocom morza. Zioła mogą być podawane zarówno świeże jak i w postaci suszonej. Lubczyk charakteryzuje się silnym korzennym zapachem. Ma słodko-gorzki smak. Najczęściej dodawany jest do zup, sosów czy mięs, a nawet sałatek. Jest również jednym ze składników znanej przyprawy Maggi, wielu mieszanek ziołowych i zup typu instant. Świeże listki melisy dobrze komponują się z zieloną sałatą, drobiem. Używane są także do aromatyzowania octu i marynat. Świeżą szałwią warto natrzeć mięso przed pieczeniem. Nada mu wyśmienity smak. Doprawia się nią także drób, ryby.
A nie myślicie, że to także chemia?
__________________


Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-15, 13:26   #20
kasztanka3
Pani Mizantrop
 
Avatar kasztanka3
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
Dot.: Sól

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
A nie myślicie, że to także chemia?
Dla mnie to chemia, w dodatku strasznie słona, niesmaczna.
Lubczyk lubię, mam w domu i suszony, i zamrożony posiekany i dodaję do sosów, rewelacyjnie pasuje do pomidorowego sosu a'la bolognese.
__________________
In a world of choices I choose me.
My favourite season is the fall of the patriarchy.
kasztanka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 17:50   #21
Kolor Bzu
Zakorzenienie
 
Avatar Kolor Bzu
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 023
Dot.: Sól

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
A nie myślicie, że to także chemia?
Owszem- dokładnie tak myślę. Dlatego też nie używam, tak samo jak innych rzeczy typu Vegeta. Nie używam też gotowych mieszanek ziołowych, ale to akurat z tego powodu, że wolę sama tworzyć kompozycje smakowe i eksperymentować.
Przypraw w domu mam całą masę, aż nie wiem gdzie je trzymać
Soli, jak wspominałam używam mało i często zamiennie z sosem sojowym.
Cukru też mało- raczej tylko do ciast i niektórych potraw (np. łyżeczka na gar pomidorowej)
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 18:27   #22
kasztanka3
Pani Mizantrop
 
Avatar kasztanka3
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
Dot.: Sól

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Owszem- dokładnie tak myślę. Dlatego też nie używam, tak samo jak innych rzeczy typu Vegeta. Nie używam też gotowych mieszanek ziołowych, ale to akurat z tego powodu, że wolę sama tworzyć kompozycje smakowe i eksperymentować.
Przypraw w domu mam całą masę, aż nie wiem gdzie je trzymać
Soli, jak wspominałam używam mało i często zamiennie z sosem sojowym.
Cukru też mało- raczej tylko do ciast i niektórych potraw (np. łyżeczka na gar pomidorowej)
Mam to samo, połowa rzeczy, które zajmują mi miejsce w kuchni to zioła, makarony i herbaty
__________________
In a world of choices I choose me.
My favourite season is the fall of the patriarchy.
kasztanka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 18:41   #23
201803290936
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 43 642
Dot.: Sól

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Ja do frytek dodaję tymianek, pieprz i odrobinę wędzonej papryki i nie potrzebuję soli
Ja mogę nie posolić, jeżeli dam ostrej papryki i chili. Wtedy rzeczywiście da się bez soli. Ale lubię posolić, no przyznaję się.

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Owszem- dokładnie tak myślę. Dlatego też nie używam, tak samo jak innych rzeczy typu Vegeta. Nie używam też gotowych mieszanek ziołowych, ale to akurat z tego powodu, że wolę sama tworzyć kompozycje smakowe i eksperymentować.
Przypraw w domu mam całą masę, aż nie wiem gdzie je trzymać
Soli, jak wspominałam używam mało i często zamiennie z sosem sojowym.
Cukru też mało- raczej tylko do ciast i niektórych potraw (np. łyżeczka na gar pomidorowej)
Sto razy lepiej użyć po prostu soli (najlepiej bez zbrylaczy), niż takich wynalazków.

Ja sobie na przyprawy kupiłam śliczne słoiczki... i jak zwykle po prostu trzymam w w opakowaniach, w jednym pudełku wrzucone.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 18:42   #24
kasztanka3
Pani Mizantrop
 
Avatar kasztanka3
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
Dot.: Sól

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Ja mogę nie posolić, jeżeli dam ostrej papryki i chili. Wtedy rzeczywiście da się bez soli. Ale lubię posolić, no przyznaję się.

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------



Sto razy lepiej użyć po prostu soli (najlepiej bez zbrylaczy), niż takich wynalazków.

Ja sobie na przyprawy kupiłam śliczne słoiczki... i jak zwykle po prostu trzymam w w opakowaniach, w jednym pudełku wrzucone.
W jednym pudełku.... Ja mam 6 pudełek i chyba niedługo będę potrzebować siódme
__________________
In a world of choices I choose me.
My favourite season is the fall of the patriarchy.
kasztanka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 18:47   #25
Listopadowaa
Zakorzenienie
 
Avatar Listopadowaa
 
Zarejestrowany: 2014-05
Lokalizacja: Trochę tu i tam
Wiadomości: 14 980
Dot.: Sól

sole ale staram sie ograniczać bo moj tz nie lubi.
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 21:38   #26
ellish
Zakorzenienie
 
Avatar ellish
 
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: różnie to bywa
Wiadomości: 5 910
Dot.: Sól

A ja mam problem. Jeden lekarz mówi mi żeby solić bo to podnosi ciśnienie. A mam niskie jak wąż:p a nefrolog mówi żeby baardzo mało soli używać dlatego że mam jedną nerkę.



Za to cukru nie używam. A pieprzu i chili to bardzo dużo.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2014-10-15 o 21:40
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 08:14   #27
bernikula
mOLDerator
 
Avatar bernikula
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 392
Dot.: Sól

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
A ja mam problem. Jeden lekarz mówi mi żeby solić bo to podnosi ciśnienie. A mam niskie jak wąż:p a nefrolog mówi żeby baardzo mało soli używać dlatego że mam jedną nerkę.



Za to cukru nie używam. A pieprzu i chili to bardzo dużo.
To może wówczas jedz/pij coś innego, co podnosi trochę ciśnienie, a nie obciąża nerki? A np. kawę możesz pić?
__________________


Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 09:37   #28
monissio
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2014-05
Wiadomości: 182
Dot.: Sól

Pamiętajvie, że teraz we wszystkim sól jest. Ja ją kompletnie wyeliminowałam z jadłospisu...
monissio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 09:40   #29
nosferatku
Zadomowienie
 
Avatar nosferatku
 
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 1 923
Dot.: Sól

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
A nie myślicie, że to także chemia?
Nie wiem, ale przypuszczam, że haneczka jest botem, bo jeszcze nigdy nie napisała nic od siebie, wszystko to copy-paste'y z internetów.


Ja używam aktualnie soli himalajskiej, bo mi się nie udało znaleźć innej.
Unikam soli "antyzbrylanej".
Używam rozsądnie, w miarę możliwości - niedużo. Wyjątkiem są frytki i makaron z serem - tam muszę mieć MASĘ soli.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 10:05   #30
kevschaa
Zakorzenienie
 
Avatar kevschaa
 
Zarejestrowany: 2011-10
Wiadomości: 3 356
Dot.: Sól

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
A ja mam problem. Jeden lekarz mówi mi żeby solić bo to podnosi ciśnienie. A mam niskie jak wąż:p a nefrolog mówi żeby baardzo mało soli używać dlatego że mam jedną nerkę.



Za to cukru nie używam. A pieprzu i chili to bardzo dużo.

Niskie jak wąż czyli jakie ?

Zastanawiam się czy z moim 90/50 i tętnem 45-50 się zaliczam

No ale nie ma się z czego śmiać, bo do tego jeszcze tż ostatnio mi oznajmił że mi serce nierówno bije, więc prawdopodobnie umieram
kevschaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-10-21 12:39:21


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:45.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.