![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wizażanki wybierające się na studia :) >25
Witajcie, zapraszam wszystkie wizażanki pragnące rozpocząć studia w wieku >25
![]() Coś od siebie- mam 28 lat, planuję w przyszłym roku rozpocząć studia medyczne, studia planuję za granicą ![]() ![]() Dzielmy się swymi spostrzeżeniami, planami oraz wątpliwościami.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wizażanki wybierające się na studia :) >25
Co prawda ja nie >25, ale 24 i w tym roku wybieram sie na pielegniarstwo, o ile mnie przyja
![]() Mega sie boje, ze bede najstarsza, ze bedzie mi ciezko studiowac w obcym jezyku, ale jak nie sprobuje to sie nie przekonam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Edeldredzia Witaj
![]() ![]() ![]() Ama Witaj również ![]() ![]() Ja planuję rozpocząć medycnę jak wspominalam w 2016 roku, myślę o Słowacji. Czesne jest niestety bardzo wysokie, ale mogę sobie na to pozwolić, również słyszałam wiele pozytywnych opini na temat Uniwersytetu w Bratysławie (znajduje sie w top 500 na swiecie), zajecie odbywaja sie w jezyku angielskim- a na tym mi najbardziej zalezy w zwiazku z tym że chce pracowac w zawodzie w UK badz innym kraju. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja planuję wyłącznie Białystok (mieszkałam tam do 18 r.ż., teraz od 7 lat mieszkam w Warszawie). W ogóle to w Białym jest też English Division, czesne to kilka tysiecy euro. Dla mnie cena medycyny płatnej jest w ogóle zaporowa, ale jak dasz radę finansowo to szczerze ci zazdroszczę. ja wyłącznie na dzienną będę uderzać, a i tak mam problem, bo wiem, że 6 lat bez stałego dochodu to będzie niewesołe 6 lat. Na szczęscie mam w Białym rodziców. Masz zdaną polską maturę z biologii i chemii? ---------- Dopisano o 00:43 ---------- Poprzedni post napisano o 00:37 ---------- A, a co do studiów za granicą: rozumiem, że nie znasz słowackiego? Bo niby wszystko fajnie, studia po angielsku, ale przecież nie będziesz się dogadywać z pacjentami. Ktoś tam może coś po angielsku będzie umiał, ale wywiad i rozmowa z pacjentem to jedna z ważniejszych umiejętności, a bez znajomosci jezyka nie da się jej nabyć. Ja myślałam o studiach w Finlandii, ale tam medyczne studia po angielsku zaczynają się od doktoratu. Żeby zdobyć tytuł lekarza trzeba znać fiński/ szwedzki. Moja przyjaciółka dostała się na medycynę do Irlandii. Może tam spróbuj? Dość łatwo sie dostać, może niekoniecznie od razu na najlepszą uczelnię, ale na przyzwoitą, a czesne jest ok 10 000 euro, ale są kredyty i stypendia. Zdradzisz z czego masz studia? Kierunek pokrewny do medycyny, czy coś zupełnie innego?
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Hej, ja mam 31 lat w tym roku i wlasnie koncze pierwszy semestr studiow medycznych
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Cześć! Opowiesz nam jak jest? Jak sobie radzisz? Co cie skłoniło do podjęcia decyzji? pracujesz czy nie? W jakim mieście studiujesz? Uczyła się sama do matury?
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Studiuje pielegniarstwo na prywatnej uczelni (piatek-niedziela), dodatkowo pracuje.
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tylko to nie beda studia na polibudzie czy uniwerku tylko w szkole wyższej (tak to się tu nazywa) i zazwyczaj osoby 19 letnie wybierają tą opcje ![]() ![]() ![]() Poza tym strasznie się stresuję, że nie ogarnę języka, mimo iż do samego procesu rekrutacji muszę im dostarczyć certyfikat na poziomie c1, więc niby język znam, no, ale tu są jeszcze te dialekty, niby wykladowcy mają obowiązek mówić po niemiecku, a nie po szwajcarsku ![]() ![]() ![]() Też najchętniej poszłabym na zaoczne, niestety u mnie w ogóle nie ma takiej opcji.;/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
To sa studia dzienne, z tym ze zajecia w weekendy bo bardzo duzo ludzi jest pracujacych.
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Mietowka, to tym bardziej super!!
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Ach, pielęgniarstwo. To jednak trochę łatwiej pogodzić z praca niż lekarski.
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Powodzenia dziewczyny
![]() ![]() Bardziej na poważnie pod kątem studiowania też myślę o innej magisterce, ale już o studiach zaocznych. Zastanawiam się nad informatyką, ale tu czeka mnie przynajmniej rok pracy, żeby nadrobić materiał inżynierski do testów kwalifikacyjnych. Kusi mnie też zarządzanie i inżynieria produkcji. Pierwsza opcja to przebranżowienie, druga w zasadzie łączy się z obecnym kierunkiem, ale otwiera trochę inne możliwości pracy. Zatem życie pokaże, na co się skuszę ![]() Będę do Was zaglądać, żeby się utwierdzać w przekonaniu, że da się późno zacząć studia i pogodzić je z pracą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Ja tez zaczelam calkowicie inny kierunek niz poprzednie studia - i jak na razie nie zaluje
![]()
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Dla mnie to będą pierwsze studia, może dlatego się tym tak stresuje
![]() No i w trakcie studiów, nie mogę pracować, może nie jest to zakazane, ale niktmnie jako studentki dziennej nigdzie nie zatrudni, bo takie są tu przepisy. Uczelnia będzie mi płaciła jakies kieszonkowe,z którego starczy mi na opłacenie ubezpieczenia zdrowotnego, telefonu i zeby mieć na jakieś drobne wydatkow, będę na utrzymaniu narzeczonego (wtedy już męża bardzo prawdopodobnie). źle mi z tym, że będę od kogoś zależna. Zwłaszcza, gdy teraz pracuje (co prawda nie na caly etat,a na 60-80% )- i nie narzekam na brak kasy, mogę kupić to na co mam ochotę i nikogo o nic nie prosić. Mój TŻ zarabia bardzo przyzwoicie, dokładnie 3x tyle, co ja teraz... Także czasem nie płacę mu części za czynsz, wiadomo, on też więcej wydaje na jakieś nasze wychodne, no ale nie muszę go prosić o pieniądze na nie wiem, tampony:P TŻ nie jest skąpy, zdaje sobie sprawę z tego, że będę praktycznie na jego utrzymaniu. Ale muszę i chcę zrobić te studia, bo jako asystenkta pielęgniarki bez studiów nie mam szans na jakiś rozwój. Nie muszę dodawać, że jako dyplomowana będę zarabiać DUUUUŻŻŻŻooo więcej kasy i nigdy nie będę bezrobotna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do zależności to fakt - słabe to jest. Ale będziesz zależna 3-5 lat, a potem masz zawód, z którym na całym świecie możesz pracować do późnych lat (nawet jak juz sama nie będziesz fizycznie wyrabiać to możesz uczyć albo nadzorować młodsze pielęgniarki). W ogóle w Szwajcarii studia są płatne? Te kieszonkowe, o których piszesz to kredyt studencki? Ja was w ogóle podziwiam z tym pielęgniarstwem. Chcę iść na lekarski, ale jak się nie dostanę to pielęgniarstwo w ogóle nie wchodzi w grę. Dla mnie to jest najcięższy zawód świata. Nie dość, że jest się przy pacjencie niemal bez przerwy (czyli cała fizjologia, czasem jednak mało przyjemna) to jeszcze ogromne obciążenie psychiczne, bo towarzyszy się często miesiacami ludziom przerażonym, umierającym, etc. Lekarz moze ma czasem większą odpowiedzialność, ale na dłuższą metę to Wy macie gorzej. Ja zawsze trafiałam na cudowne pielęgniarki i nie wyobrażam sobie pobytu w szpitalu bez ich opieki.
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Każde studia są płatne, zwłaszcza dla obcokrajowców. Ceny na Uniwerkach i Polibudach są kosmiczne, natomiast na tej szkole wyższej nie jest źle. To kieszonkowe, które oni płacą jest to płaca za odbycie praktyk, bo pielęgniarstwo wygląda tak, że jest 6 semestrów z czego 3 to praktyka w jakiejś placówce, tutaj nastawiam się bardziej na szpital, bo w DPSach człowiek się zbyt wiele nie nauczy. Chociaż tak sobir myślę,że po studiach chyba wolałabym w dps pracować, dużo mniejszy stres, tylko, że stoi się w miejscu, niczego nowego się człowiek nie uczy. Sytuacja z lekarzami też wygląda tu inaczej, oni robią znacznie więcej niż w Pl, chociażby podłączają cewniki, mimo, iż mogłyby to robić pielęgniarki. Miałam też styczność z tutejszymi szpitalami (tż leżał) i był bardzo zadowolony z opieki, każdy pacjent miał mały telewizor ze słuchawkami przy łóżku, mógł wybierać menu, które chciał zjeść, personel miły. Chociaż wiadomo, ludzie są różni ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Ciekawy system z tym kieszonkowym
![]() A wiecie, czy w Polsce też coś takiego funkcjonuje? Studenci stomatologii też dostają takie wynagrodzenie? Pytam, bo wizyty u nich są zwykle płatne i zastanawia mnie, czy to tylko koszt materiału? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
To koszty materiału. Nie dostają żadnej wypłaty za pracę.
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
hej, hej. Ja co prawda jestem studentką ostatniego roku pedagogiki. W tym roku kończą 24 lata, ale wybieram się od października na nowy kierunek. Przyjmiecie mnie w swoje progi?
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Zyskowa, jasne!
![]() Ps. Fajny blog! Znam to "zuzywanie kosmetykow" hahaha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
dziękuję za miłe powitanie.
![]() Cytat:
![]() a co do zużywania to niestety ostatnio koleżanka wkręciła mnie w pewną firmę kosmetyczną, gdzie w programie witamy była fajna torebka. Kupiłam mnóstwo niepotrzebnych kosmetyków żeby ją mieć. Nie wiem czy było warto ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Hej,
W ubigełym roku skończyłam 5 letnie studia ![]() ![]()
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, a możecie pisać jakie kierunki wybieracie? I czy łączycie to z pracą?
Swoją drogą: coraz więcej nas ![]() ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- I jeszcze jedno jest moim zdaniem ciekawe. Czy te wasze kolejne kierunki to kontynuacja ścieżki z pierwszego kierunku, czy coś zupełnie odmiennego? A jak odmiennego to co wami kieruje? Serce czy rozum? ![]() Ja zupełnie nie trafiłam ani z psychologią ani z prawem. Pierwsze jest dla mnie za ogólne, miałkie i mało konkretne (oraz realia zawodu są bardzo nieciekawe w Polsce, bo urobić się można po pachy, a nic to nie daje, zresztą dla mnie w tym za dużo gadaniny, za mało działania), a prawo to w ogóle koszmar jakiś (znów gadanina, mądrzenie się, papiery, wszędzie wokół mnie papiery i formalności). Ja jestem konkretna dziewczyna. Lubię widzieć od razu efekt swojej pracy (zgadnijcie jaka specjalizacja mnie ciągnie ![]() ![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Witam witam
![]() Jestem Asia, mam 25 lat, studiowałam finanse i rachunkowość, ale na 3 roku rzuciłam wszystko. Nawet nie wiecie jak bardzo pluję sobie w brodę i żałuję.. Co prawda olewałam zajęcia, chodziłam w tym czasie do pracy, ale mogłam chociaż powtarzać rok. Nigdy więcej praca nie będzie dla mnie ważniejsza niż rozwój, niż JA. Żeby to chociaż była jakaś fajna praca, a ja byłam ekspedientką w sklepie, później "awansowałam" na szefa zmiany. A mogłam kopnąć się w tyłek, teraz już bym miała chociaż licencjata, na pewno miałabym lepszą pracę.. Niestety, czasu nie cofnę ![]() Teraz zamierzam od października pójść na jakieś studia zaoczne, jeszcze się zastanawiam na jaki kierunek, zacząć od początku finanse czy może jakieś zarządzanie, marketing.. Też bardzo chciałabym coś medycznego robić w życiu, ale teraz już za późno, cała chemia i biologia wyleciały mi z głowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Zarządzanie i marketing to studia, które nie dają ci żadnego fachu. Już lepiej finanse.
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Moja siostra jest na pierwszym roku stomatologii, jest 5 lat młodsza
![]() ![]() Kuszą mnie te finanse, księgowa zawsze się przyda, jeszcze jakbym zrobiła specjalizację z podatków.. Mogłabym chociaż rozliczać firmę tż ![]() A właściwie jak to jest, trzeba drugi raz zdawać maturę? Czy jakiś egzamin na uczelni? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:58.