|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
problem ze studiami
Witam dziewczyny serdecznie
![]() ![]() [...]Otóż rok temu zdałam maturę i to tylko podstawową. Nie myślałam wtedy o dalszej przygodzie z edukacją, gdyż miałam przeprowadzić się do Niemiec. Niestety wyszło inaczej z różnych powodów ale to nieważne teraz. Muszę inaczej rozplanować przyszłość i chciałam zapytać czy z podstawową maturą jest szansa na zdobycie wykształcenia wyższego? Od paru miesięcy mam problem ze stałą pracą lub też pracą w ogóle i coraz bardziej dręczy mnie myśl, że zepsułam sobie przyszłość tym, że nie zdawałam matury z większej ilości przedmiotów i nie poszłam na studia. Czy jednak z tym co mam mogę próbować aplikować gdzieś i uspokoić to przeklęte poczucie winy, bo zaczynam siwieć (słaby żart, a szczerze mówiąc do śmiechu mi nie jest. Myślenie typu "a co by było, gdybym jednak" doprowadza mnie do paskudnego stanu ![]() Z góry dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi i pomoc ![]() popełniłam idiotyczny błąd więc negatywne komentarze dotyczące mojej ówczesnej głupoty jak najbardziej zrozumiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: problem ze studiami
Odpowiedz na pytanie jest uzalezniona od tego, jaki kierunek, gdzie i w jakim trybie chcialabys studiowac. Bo pozyskanie wyzszego wyksztalcenia to nie problem - wazne, by zrobic to madrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Ja też tylko same podstawy pisałam i załuje
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
SniperWolf, szczerze mówiąc chciałabym studiować w Białymstoku (najbliżej mojej miejscowości i już parokrotnie to miasto odwiedzałam i jakieś mgliste pojęcie o nim mam
![]() ![]() unachica17, ooo widzisz. Trochę to pocieszające, że nie jestem sama ale Ty jednak studiujesz. Mogę wiedzieć co takiego? ![]() ![]() Dzięki za odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
kissedbyfire, po raz pierwszy slysze, zeby pracodawcy nieprzychylnie patrzyli na absolwentow studiow zaocznych. Wrecz przeciwnie, tacy absolwenci sa bardzo cenieni, ale pod jednym warunkiem - musza miec doswiadczenie zawodowe. Wtedy nieraz sa o wiele chetniej brani do pracy, niz absolwenci studiow dziennych, ktorzy nie robili nic poza studiowaniem i nie maja czym pochwalic sie w CV. Jesli wiec jestes dobra z angielskiego i stac Cie na studia zaoczne, to polecalabym wybrac wlasnie ten tryb i dodatkowo postarac sie o zdobycie doswiadczenia, w miare mozliwosci zwiazanego np. z tlumaczeniami.
Jezeli natomiast chcesz koniecznie studiowac dziennie, to faktycznie z dostaniem sie moze byc ciezej, ale sadze, ze w drugiej badz trzeciej rekrutacji powinnas dac rade, oczywiscie jesli nie zdalas matury z angielskiego jakos tragicznie. Poza tym pamietaj, ze mature zawsze mozesz poprawic, wiec nic straconego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Niestety, ale czasy gdy można sobie spokojnie studiować dziennie i nic poza tym nie robić się skończyły. Jak koniecznie chcesz studiować stacjonarnie to zadbaj o to, żebyś miała praktyki/staże/pracę na ułamek etatu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Mysle, ze powinnas przede wszystkim isc za glosem serca. Po co rozpoczynac studiowanie innego kierunku, skoro i tak po roku przenioslabys sie zapewne na anglistyke, gdybys sie dostala? 96% nawet z podstawowej matury to bardzo ladny wynik. Na zaoczne powinnas dostac sie spokojnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() SniperWolf, masz rację, pewnie tak bym zrobiła. Skoro i tak już rok mam w plecy, a raczej już dwa lata to po co dodatkowo kombinować. Dzięki, będę starała się podążać za głosem serca ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Studiuje filologię hiszpańską. Na prywatnej uczelni. U sumie nie miałam innego wyboru a bardzo mi zależało na tym kierunku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
na przekór do celu
|
Dowiesz się jak wejdziesz na strony kilku uczelni, przeliczysz swoje wyniki z matury na punkty, spojrzysz na progi punktowe na danych kierunkach i porównasz, czy dostałabyś się czy nie. Oto cała filozofia.
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Zazwyczaj dostać się to nie problem - np. taka historia na UŚ, gdzie biorą wszystkich. A przesiew robi swoje ;]
Z resztą, wszędzie na stronach masz opisane jak wygląda rekrutacja, ile czego wymagają i są jeszcze listy, więc można sprawdzić jak wygląda próg i sobie wyliczyć, czy jest szansa na dostanie się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
wezmę się porządnie za planowanie i sprawdzanie wszystkich możliwych rozwiązań dotyczących rozpoczęcia studiów już teraz, żeby później nie podjąć na szybko głupich decyzji.
Dzięki wszystkim za instrukcje ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:56.