Powinienen? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-11, 09:29   #1
monika2284
Raczkowanie

GG do monika2284

Powinienen?

Hej.Czy myślicie, że jeśli dziewczyna jeździ do chłopaka bardzo często( bo on do niej rzadko) u niego po prostu są lepsze warunki niż u niej, to czy powinnien od czasu do czasu kupić jej bilety, żeby mogła do niego jedzic, albo dokładać się do nich?
monika2284 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 09:44   #2
red_tights
Raczkowanie

Dot.: Powinienen?

To żart?

Jakoś sobie nie wyobrażam, że jeśli jadę do chłopaka autobusem/busem mówię: hej, zapłaciłam X zł za bilet, czy mogłbyś oddać mi tą kasę albo chociaż połowę?

Gdybyś jechała do niego swoim samochodem mówiłabyś: hej, zatankowałam dziś auto jak jechałam do Ciebie, tutaj jest rachunek, oddaj mi tą kasę albo chociaż połowę?

Edytowane przez red_tights
Czas edycji: 2014-10-11 o 09:45
red_tights jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 09:48   #3
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Może sobie nie wyobrażasz ale jednak dziewczyna jeździ z wywalonym językiem i zostaje bez grosza przy duszy a chłopak swoje pieniądze ma - powinien chociaż kupować inne potrzebne sprawy, np. książkę, ciuch, zabrać na randkę A nie ciągle spotkania u niego bo "lepsze warunki" - warunki do czego ?

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 10:10   #4
Loyd
Zakorzenienie

Jeśli nie byłoby mnie stać na ciągłe dojazdy po prostu bym o tym Tż powiedziała,że mnie nie stać...ta sama droga.
Długo jeździłam do swojego TŹ za granicę, on miał pieniądze ja studiowałam. Sam kupował mi bilet. Chyba sama krępowałabym się zapytać ale patrząc odwrotnie jeśli ktoś jeździ do mnie i wiem że mam dużo lepszą sytuacje finansową to z pewnością bym ten bilet ( miesięczny np) mu kupiła.

Niemniej NIE nikt nie ma obowiązku finansować takiego biletu. Wydaje mi się że jest to po prostu ładny gest

Hej!!! Chętnie wymienie podkład la mer soft longwear w odcieniu cream ( nadal mam paragon) na shiseido synchro lub synchro glow.

Edytowane przez Loyd
Czas edycji: 2014-10-11 o 10:12
Loyd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 10:10   #5
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Może sobie nie wyobrażasz ale jednak dziewczyna jeździ z wywalonym językiem i zostaje bez grosza przy duszy a chłopak swoje pieniądze ma - powinien chociaż kupować inne potrzebne sprawy, np. książkę, ciuch, zabrać na randkę A nie ciągle spotkania u niego bo "lepsze warunki" - warunki do czego ?
zgadnij... Seks za bilet?

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 10:18   #6
Thalie_
Rozeznanie

Powinienen?

Szczyt bezczelności wymagać sponsoringu biletów od partnera. Gospodarz ponosi zazwyczaj pewne koszty odwiedzin, plus nakład pracy własnej (ogarnięcie mieszkania, zorganizowanie czasu itp.). Reszta domowników musi znosić pewne uniedogodnienia, nie może czuć się swobodnie. Podsumowując: dla własnej wygody często mu się zwalasz na głowę i jeszcze myślisz nad dofinansowaniem kosztów przejazdów. Nie do przyjęcia dla mnie.

Pomijam sytuacje kiedy partner ma dużo lepszą sytuacje finansową i sam chce nam pomóc.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez Thalie_
Czas edycji: 2014-10-11 o 10:25
Thalie_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 10:31   #7
nie_powiem
Wtajemniczenie

Związek to nie jest biznes, w którym wszystko rozlicza się na drobne, dlatego też ja sobie nie wyobrażam proponować zwrotów i dokładek. Ale mój chłopak do mnie tak jeździł właśnie samochodem i siedział u mnie cały dzień, więc ja po prostu fundowałam nam pizzę, kupowałam ciastka czy robiłam mu obiad. Zapraszałam na lody czy kawę. I tak uważam, że to było najlepsze rozwiązanie. Bo on płacił za to paliwo jednak a ja "organizowałam" nam czas jakoś i często mu coś stawiałam wtedy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-11, 10:40   #8
monika2284
Raczkowanie

GG do monika2284

Pisząc, że u niego są lepsze warunki myślałam o tym, że u mnie zawsze wszyscy są w domu, a u niego nie i nie chodzi o bilet za seks, to jest poważny związek kilkuletni, więc proszę bez takich wypowiedzi.
Stary 2014-10-11, 10:54   #9
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez Thalie_ Pokaż wiadomość
Szczyt bezczelności wymagać sponsoringu biletów od partnera. Gospodarz ponosi zazwyczaj pewne koszty odwiedzin, plus nakład pracy własnej (ogarnięcie mieszkania, zorganizowanie czasu itp.). Reszta domowników musi znosić pewne uniedogodnienia, nie może czuć się swobodnie. Podsumowując: dla własnej wygody często mu się zwalasz na głowę i jeszcze myślisz nad dofinansowaniem kosztów przejazdów. Nie do przyjęcia dla mnie.

Pomijam sytuacje kiedy partner ma dużo lepszą sytuacje finansową i sam chce nam pomóc.

ta, już widzę pana fruwającego na szmacie.
Cytat:
Napisane przez monika2284 Pokaż wiadomość
Pisząc, że u niego są lepsze warunki myślałam o tym, że u mnie zawsze wszyscy są w domu, a u niego nie i nie chodzi o bilet za seks, to jest poważny związek kilkuletni, więc proszę bez takich wypowiedzi.
lol. i w tym arcy poważnym i długim związku nie potrafisz rozmawiać o kwestiach finansowych z własnym partnerem?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 11:11   #10
szynka_w_toscie
Zadomowienie

Jeżeli masz trudną sytuację finansową to powiedz swojemu chłopakowi o tym. Natomiast w innej sytuacji nie uważam, że powinien Ci oddawać pieniądze bo niby dlaczego? Jak jeździsz do niego to pewnie jesz u niego obiady, korzystasz z wody więc to też są koszty i on za nie płaci.
szynka_w_toscie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 11:11   #11
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
No to co że są wszyscy w domu ? Bo nie rozumiem

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-11, 11:17   #12
Arya90
Zakorzenienie

Ja bym nie poprosiła o zwrot kasy. Powiedziałabym po prostu, że nie mam kasy na bilety i że może on przyjedzie. Nie musicie siedzieć w domu przecież, możecie choćby na spacer iść, a nawet jak się spotkacie u Ciebie i ktoś inny będzie w domu, to w czym to przeszkadza?
I zgadzam się, że sponsor biletu to ładny gest, ale uważam, że chłopak powinien to sam zaproponować

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 11:21   #13
201605300922
Konto usunięte

O nie, my się zawsze z moim facetem spotykamy u mnie (u niego w domu nie ma warunków z powodu uroczej matki, na stancji natomiast jest po prostu tragicznie brudno dzięki współlokatorce) i ja mu nigdy nie proponowałam zwrotu kasy. On studiuje, ja też, mamy plus minus takie same pieniądze. Z drugiej strony, jak robię mu obiad, albo jest u nas w domu goszczony na obiedzie (co mu się zdarza średnio raz na tydzień, ja u niego nigdy nie zostałam zaproszona nawet na herbatę...) to też nie mówię ,,ej, ziemniaki zjadłeś za 60 groszy, oddawaj ". Tak samo do brata jeździ jego dziewczyna (ok 15 zł w jedną stronę za bilet) to on jej kasy nie zwraca, choć dochody ma, bo za to robi zakupy (a ona niesamowicie dużo je ).
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 11:45   #14
Minna
Zielona Driada

Jeśli te bilety to duże obciążenie finansowe dla Ciebie, to mu powiedź, pogadajcie, wymyślcie jak to rozwiązać. Mówisz, że to "poważny" związek, więc nie wiem w czym problem.

Jak do niego jeździsz to chyba coś jecie? Pijecie jakieś wino czasem? To też zapewniasz Ty?

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
Minna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 11:45   #15
yamamay
Przyczajenie

Jak dla mnie to zalezy od sytuacji. Jeśli np. oboje studiujecie i raczej nie macie za dużo kasy to trudno, żeby on jeszcze się dokładał za bilet, skoro sam nie ma. Ale jeśli np. Ty masz kiepską sytuację a on dobrze prosperuje - to dla mnie naturalnym by było zaproponować coś takiego dziewczynie. Co jak co, ale nie dość, że ona wydaje pieniądze, to jeszcze spędza trochę czasu na dojazdach - a chłopak sobie czeka na nią wygodnie u siebie.
yamamay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 13:00   #16
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
No to co że są wszyscy w domu ? Bo nie rozumiem
No to widocznie dla Ciebie nie jest to problem, a dla Autorki- tak
Mam znajomych, którzy spotykali sie u tej osoby, która mieszkała sama, bo druga strona miała na głowie rodziców, rodzeństwo, współlokatorów. Niech nawet chodzi o możliwość uprawiania seksu bez audytorium za ścianą.

Cytat:
Napisane przez Thalie_ Pokaż wiadomość

"Sponsoring biletów", "zwalasz na głowę".....
Boże, Ty byłaś kiedys w jakimś związku, wiesz na czym to mniej wiecej polega?

Gdybym miała taką sytuację, to już dawno porozmawialabym z facetem. Skoro niektórzy dokładają się do antykoncepcji, to ten może do biletów.

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 13:12   #17
Thalie_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
No to widocznie dla Ciebie nie jest to problem, a dla Autorki- tak

Mam znajomych, którzy spotykali sie u tej osoby, która mieszkała sama, bo druga strona miała na głowie rodziców, rodzeństwo, współlokatorów. Niech nawet chodzi o możliwość uprawiania seksu bez audytorium za ścianą.

"Sponsoring biletów", "zwalasz na głowę".....

Boże, Ty byłaś kiedys w jakimś związku, wiesz na czym to mniej wiecej polega?

Gdybym miała taką sytuację, to już dawno porozmawialabym z facetem. Skoro niektórzy dokładają się do antykoncepcji, to ten może do biletów.
Jestem w bardzo szczęśliwym.
Kiedy jeszcze nie mieszkaliśmy ze sobą nie wpadło mi do głowy, prosić o zwrot kasy za bilety bo ja przyjeżdżam częściej. Może przesadzam i tylko dla mnie jest to dziwne. Nic na to nieporadzę, taką mam opinie w tej sprawie.

Thalie_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 14:24   #18
Frezja__
Zakorzenienie

A jakie to są koszta? Czy to jest raz na tydzień bilet autobusowy za 4,80zł czy co drugi dzień pociąg za 100zł?
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 14:36   #19
mary_poppins
sissy that walk

Według mnie skoro najczęściej koszty podróży ponosi jedna strona, to druga powinna uczestniczyć w tychże kosztach w jakiś sposób - zwykle zapewnia się jedzenie bądź zabiera gdzieś na randkę, i to też jest ok, ale jeśli np. siedzicie przez tv, to fajnie by było gdyby raz na jakiś czas facet jednak za podróż zapłacił. Tak się wydaje że bilet np. na PKS jest tani, ale jak chodzi o taki wydatek w dwie strony kilka razy w tygodniu, to się zbiera niestety
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-11, 15:45   #20
Kolor kremowy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nie_powiem Pokaż wiadomość
Związek to nie jest biznes, w którym wszystko rozlicza się na drobne, dlatego też ja sobie nie wyobrażam proponować zwrotów i dokładek. Ale mój chłopak do mnie tak jeździł właśnie samochodem i siedział u mnie cały dzień, więc ja po prostu fundowałam nam pizzę, kupowałam ciastka czy robiłam mu obiad. Zapraszałam na lody czy kawę. I tak uważam, że to było najlepsze rozwiązanie. Bo on płacił za to paliwo jednak a ja "organizowałam" nam czas jakoś i często mu coś stawiałam wtedy
Słuchaj, bo tak z innej perspektywy, to chłopak do Ciebie przyjeżdżał, siedział caly dzien,a Ty go żywiłaś - nie czułaś sie wykorzystywana? Ile on wydał na benzynę, jesli blisko mieszkał,to pare groszy,a Ty mu obiady gotowałas...
Kolor kremowy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 16:03   #21
Rysunkowiec
Raczkowanie

Mój facet aktualnie ma samochód w naprawie, więc to ja jeżdżę od jakiegoś czasu samochodem do niego. Jeśli gdzieś czasem jedziemy moim autem np na wycieczkę, to dokłada się do paliwa. Raz nawet sam mi zatankował. Jak nie miał pieniędzy, to kiedyś ja też mu się dorzuciłam na paliwo, chociaz te 15- 20 zł. Myslę że trzeba sb pomagać w takich kwestiach, ale nie wolno tego narzucić. nie wyobrażam sb wpaść do tż i rzucić mu: ,,bilet autobusowy kosztował 5, 50, musisz mi oddać"

Pogadaj z nim po prostu jeśli masz ciężką sytuację finansową. Skoro poważny związek to zrozumie i chociaż się dołoży
Stary 2014-10-11, 16:06   #22
nie_powiem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kolor kremowy Pokaż wiadomość
Słuchaj, bo tak z innej perspektywy, to chłopak do Ciebie przyjeżdżał, siedział caly dzien,a Ty go żywiłaś - nie czułaś sie wykorzystywana? Ile on wydał na benzynę, jesli blisko mieszkał,to pare groszy,a Ty mu obiady gotowałas...
Mieszkał 20 km dalej ode mnie. Spotykaliśmy się 2 razy w tygodniu. Przyjeżdżał np w sobotę ok 12, jadł u mnie obiad (gotowany przez rodziców) , ja kupowałam np. jakieś ciastka/cukierki/sok dla nas. Jakaś kolacja. Ale nikt nie czuł się wykorzystywany.
Z paliwo płacił on, ale czasami zapraszałam go na lody czy b-smarta w kfc itd, więc jak wydałam na niego ok 10 zł to nie było tragedii. Ale to nie było tak, że ja fundowałam "randki" a on paliwo. Różnie to było. Często też za nas płacił na pizzy czy coś, mimo paliwa.
Ale jadał u mnie obiady i kolacje, to na pewno
Stary 2014-10-11, 17:51   #23
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Moim zdaniem jeśli nie masz kasy, to powinnaś mu powiedzieć, że musisz ograniczyć wydatki na bilety i czy możecie spotykać się raz u niego a raz u Ciebie. Albo częściej u Ciebie. Jeśli wolisz jego "warunki" mieszkaniowe a musisz dojeżdżać, no to niestety coś za coś. Ale przynajmniej masz możliwość wyboru.

A chłopak daleko mieszka? Ma samochód? Możesz wyjść z inicjatywą typu: mogę zostać dłużej dziś u ciebie, jeśli miałbyś możliwość odwieźć mnie potem samochodem.
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 18:22   #24
ikasp
Raczkowanie

Nie powinien, a jeśli Cie nie stać na takie jeżdżenie to musicie się pogodzić z "gorszymi" warunkami u Ciebie lub ograniczyć spotkania
http://www.suwaczek.pl/cache/bc16466b06.png

Wybieram NOWOŚCI z mikroperełkami!
ikasp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 19:19   #25
monika2284
Raczkowanie

GG do monika2284

Odpowiadam na pytania: nie, nie ma samochodu, bilet do niego w jedną stronę kosztuje 1, 50 ( wiem że to mało) w druga też, więc razem 3 zł.Jak gdzieś jeździmy na zakupy, lub na miasto to kupuje mi bilety, dla mnie i dla siebie, czasami się mnie pyta czy mam ja mówię, że nie, więc mógłby mi kupić, a czasami nawet nie pyta, tylko sam kupuje.To prawda jem u niego obiady, śniadania, kolację, czasami coś slodkiego, a jak robimy razem zakupy, to nigdy nie mówił, żebym mu kasę dołożyła, lub oddala.Poza tym ja mu w wielu rzeczach pomagam, np dźwigam zakupy, jak potrzebuje mojej pomocy przy czymś, nigdy mu nie odmawiam.
Stary 2014-10-11, 19:23   #26
Loyd
Zakorzenienie

Cytat:
Odpowiadam na pytania: nie, nie ma samochodu, bilet do niego w jedną stronę kosztuje 1, 50 ( wiem że to mało) w druga też, więc razem 3 zł.Jak gdzieś jeździmy na zakupy, lub na miasto to kupuje mi bilety, dla mnie i dla siebie, czasami się mnie pyta czy mam ja mówię, że nie, więc mógłby mi kupić, a czasami nawet nie pyta, tylko sam kupuje.To prawda jem u niego obiady, śniadania, kolację, czasami coś slodkiego, a jak robimy razem zakupy, to nigdy nie mówił, żebym mu kasę dołożyła, lub oddala.Poza tym ja mu w wielu rzeczach pomagam, np dźwigam zakupy, jak potrzebuje mojej pomocy przy czymś, nigdy mu nie odmawiam.
Czyli...on wkłada finansowo w relacje więcej..

Hej!!! Chętnie wymienie podkład la mer soft longwear w odcieniu cream ( nadal mam paragon) na shiseido synchro lub synchro glow.
Stary 2014-10-11, 19:29   #27
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:

Myślałam, że to jest np. bilet na pociąg, 40zł w dwie strony i faktycznie można nie mieć tyle kasy w perspektywie np. miesiąca, ale 3 (słownie: TRZY) złote????

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-11, 19:32   #28
201605300922
Konto usunięte

plox, 3 zł za bilety vs co najmniej 15 zł za obiad, jaki u niego jesz, zakładając, że jecie spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, a nie nic bardziej wykwintnego.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 19:39   #29
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
No tak, powinien sie dokladac do biletu. On da Ci dwa razy po pisiont groszy, Ty doplacisz reszte
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-11, 19:40   #30
Loyd
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
plox, 3 zł za bilety vs co najmniej 15 zł za obiad, jaki u niego jesz, zakładając, że jecie spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, a nie nic bardziej wykwintnego.
Dokładnie.... kurczę ja składałam na bilet za 200 ojroczy bo było mi głupio brać od mojego faceta.
Przepraszam ale baaaaardzo przesadzasz, chyba że masz ekstremalnie trudną sytuacje ale wyedy się wprost mówi a nie pyta na forum i zastanawia czy powinien się dokładać ...bo być może on nawet nie pomyślał jeśli chodzi o tak drobną kwotę.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości