![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Powinienen?
Hej.Czy myślicie, że jeśli dziewczyna jeździ do chłopaka bardzo często( bo on do niej rzadko) u niego po prostu są lepsze warunki niż u niej, to czy powinnien od czasu do czasu kupić jej bilety, żeby mogła do niego jedzic, albo dokładać się do nich?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Powinienen?
To żart?
Jakoś sobie nie wyobrażam, że jeśli jadę do chłopaka autobusem/busem mówię: hej, zapłaciłam X zł za bilet, czy mogłbyś oddać mi tą kasę albo chociaż połowę? Gdybyś jechała do niego swoim samochodem mówiłabyś: hej, zatankowałam dziś auto jak jechałam do Ciebie, tutaj jest rachunek, oddaj mi tą kasę albo chociaż połowę? Edytowane przez red_tights Czas edycji: 2014-10-11 o 09:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Może sobie nie wyobrażasz ale jednak dziewczyna jeździ z wywalonym językiem i zostaje bez grosza przy duszy a chłopak swoje pieniądze ma - powinien chociaż kupować inne potrzebne sprawy, np. książkę, ciuch, zabrać na randkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jeśli nie byłoby mnie stać na ciągłe dojazdy po prostu bym o tym Tż powiedziała,że mnie nie stać...ta sama droga.
Długo jeździłam do swojego TŹ za granicę, on miał pieniądze ja studiowałam. Sam kupował mi bilet. Chyba sama krępowałabym się zapytać ale patrząc odwrotnie jeśli ktoś jeździ do mnie i wiem że mam dużo lepszą sytuacje finansową to z pewnością bym ten bilet ( miesięczny np) mu kupiła. Niemniej NIE nikt nie ma obowiązku finansować takiego biletu. Wydaje mi się że jest to po prostu ładny gest ![]()
!!!!!!!!!!!!! Hej!!! Chętnie wymienie podkład la mer soft longwear w odcieniu cream ( nadal mam paragon) na shiseido synchro lub synchro glow. Edytowane przez Loyd Czas edycji: 2014-10-11 o 10:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
plum plum
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Powinienen?
Szczyt bezczelności wymagać sponsoringu biletów od partnera. Gospodarz ponosi zazwyczaj pewne koszty odwiedzin, plus nakład pracy własnej (ogarnięcie mieszkania, zorganizowanie czasu itp.). Reszta domowników musi znosić pewne uniedogodnienia, nie może czuć się swobodnie. Podsumowując: dla własnej wygody często mu się zwalasz na głowę i jeszcze myślisz nad dofinansowaniem kosztów przejazdów. Nie do przyjęcia dla mnie.
Pomijam sytuacje kiedy partner ma dużo lepszą sytuacje finansową i sam chce nam pomóc. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez Thalie_ Czas edycji: 2014-10-11 o 10:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Związek to nie jest biznes, w którym wszystko rozlicza się na drobne, dlatego też ja sobie nie wyobrażam proponować zwrotów i dokładek. Ale mój chłopak do mnie tak jeździł właśnie samochodem i siedział u mnie cały dzień, więc ja po prostu fundowałam nam pizzę, kupowałam ciastka czy robiłam mu obiad. Zapraszałam na lody czy kawę. I tak uważam, że to było najlepsze rozwiązanie. Bo on płacił za to paliwo jednak a ja "organizowałam" nam czas jakoś i często mu coś stawiałam wtedy
![]()
#8 |
Raczkowanie
|
Pisząc, że u niego są lepsze warunki myślałam o tym, że u mnie zawsze wszyscy są w domu, a u niego nie i nie chodzi o bilet za seks, to jest poważny związek kilkuletni, więc proszę bez takich wypowiedzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 | ||
.
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Jeżeli masz trudną sytuację finansową to powiedz swojemu chłopakowi o tym. Natomiast w innej sytuacji nie uważam, że powinien Ci oddawać pieniądze bo niby dlaczego? Jak jeździsz do niego to pewnie jesz u niego obiady, korzystasz z wody więc to też są koszty i on za nie płaci.
#11 |
Zakorzenienie
|
No to co że są wszyscy w domu ? Bo nie rozumiem
|
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja bym nie poprosiła o zwrot kasy. Powiedziałabym po prostu, że nie mam kasy na bilety i że może on przyjedzie. Nie musicie siedzieć w domu przecież, możecie choćby na spacer iść, a nawet jak się spotkacie u Ciebie i ktoś inny będzie w domu, to w czym to przeszkadza?
I zgadzam się, że sponsor biletu to ładny gest, ale uważam, że chłopak powinien to sam zaproponować ![]()
#13 |
Konto usunięte
|
O nie, my się zawsze z moim facetem spotykamy u mnie (u niego w domu nie ma warunków z powodu uroczej matki, na stancji natomiast jest po prostu tragicznie brudno dzięki współlokatorce) i ja mu nigdy nie proponowałam zwrotu kasy. On studiuje, ja też, mamy plus minus takie same pieniądze. Z drugiej strony, jak robię mu obiad, albo jest u nas w domu goszczony na obiedzie (co mu się zdarza średnio raz na tydzień, ja u niego nigdy nie zostałam zaproszona nawet na herbatę...) to też nie mówię ,,ej, ziemniaki zjadłeś za 60 groszy, oddawaj
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Zielona Driada
|
Jeśli te bilety to duże obciążenie finansowe dla Ciebie, to mu powiedź, pogadajcie, wymyślcie jak to rozwiązać. Mówisz, że to "poważny" związek, więc nie wiem w czym problem.
Jak do niego jeździsz to chyba coś jecie? Pijecie jakieś wino czasem? To też zapewniasz Ty?
#15 |
Przyczajenie
|
Jak dla mnie to zalezy od sytuacji. Jeśli np. oboje studiujecie i raczej nie macie za dużo kasy to trudno, żeby on jeszcze się dokładał za bilet, skoro sam nie ma. Ale jeśli np. Ty masz kiepską sytuację a on dobrze prosperuje - to dla mnie naturalnym by było zaproponować coś takiego dziewczynie. Co jak co, ale nie dość, że ona wydaje pieniądze, to jeszcze spędza trochę czasu na dojazdach - a chłopak sobie czeka na nią wygodnie u siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
No to widocznie dla Ciebie nie jest to problem, a dla Autorki- tak
![]() Mam znajomych, którzy spotykali sie u tej osoby, która mieszkała sama, bo druga strona miała na głowie rodziców, rodzeństwo, współlokatorów. Niech nawet chodzi o możliwość uprawiania seksu bez audytorium za ścianą. Cytat:
Boże, Ty byłaś kiedys w jakimś związku, wiesz na czym to mniej wiecej polega? Gdybym miała taką sytuację, to już dawno porozmawialabym z facetem. Skoro niektórzy dokładają się do antykoncepcji, to ten może do biletów.
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Kiedy jeszcze nie mieszkaliśmy ze sobą nie wpadło mi do głowy, prosić o zwrot kasy za bilety bo ja przyjeżdżam częściej. Może przesadzam i tylko dla mnie jest to dziwne. Nic na to nieporadzę, taką mam opinie w tej sprawie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
A jakie to są koszta? Czy to jest raz na tydzień bilet autobusowy za 4,80zł czy co drugi dzień pociąg za 100zł?
|
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
sissy that walk
|
Według mnie skoro najczęściej koszty podróży ponosi jedna strona, to druga powinna uczestniczyć w tychże kosztach w jakiś sposób - zwykle zapewnia się jedzenie bądź zabiera gdzieś na randkę, i to też jest ok, ale jeśli np. siedzicie przez tv, to fajnie by było gdyby raz na jakiś czas facet jednak za podróż zapłacił. Tak się wydaje że bilet np. na PKS jest tani, ale jak chodzi o taki wydatek w dwie strony kilka razy w tygodniu, to się zbiera niestety
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Mój facet aktualnie ma samochód w naprawie, więc to ja jeżdżę od jakiegoś czasu samochodem do niego. Jeśli gdzieś czasem jedziemy moim autem np na wycieczkę, to dokłada się do paliwa. Raz nawet sam mi zatankował. Jak nie miał pieniędzy, to kiedyś ja też mu się dorzuciłam na paliwo, chociaz te 15- 20 zł. Myslę że trzeba sb pomagać w takich kwestiach, ale nie wolno tego narzucić. nie wyobrażam sb wpaść do tż i rzucić mu: ,,bilet autobusowy kosztował 5, 50, musisz mi oddać"
Pogadaj z nim po prostu jeśli masz ciężką sytuację finansową. Skoro poważny związek to zrozumie i chociaż się dołoży ![]()
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z paliwo płacił on, ale czasami zapraszałam go na lody czy b-smarta w kfc itd, więc jak wydałam na niego ok 10 zł to nie było tragedii. Ale to nie było tak, że ja fundowałam "randki" a on paliwo. Różnie to było. Często też za nas płacił na pizzy czy coś, mimo paliwa. Ale jadał u mnie obiady i kolacje, to na pewno ![]()
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem jeśli nie masz kasy, to powinnaś mu powiedzieć, że musisz ograniczyć wydatki na bilety i czy możecie spotykać się raz u niego a raz u Ciebie. Albo częściej u Ciebie. Jeśli wolisz jego "warunki" mieszkaniowe a musisz dojeżdżać, no to niestety coś za coś. Ale przynajmniej masz możliwość wyboru.
A chłopak daleko mieszka? Ma samochód? Możesz wyjść z inicjatywą typu: mogę zostać dłużej dziś u ciebie, jeśli miałbyś możliwość odwieźć mnie potem samochodem. |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Nie powinien, a jeśli Cie nie stać na takie jeżdżenie to musicie się pogodzić z "gorszymi" warunkami u Ciebie lub ograniczyć spotkania
![]()
#25 |
Raczkowanie
|
Odpowiadam na pytania: nie, nie ma samochodu, bilet do niego w jedną stronę kosztuje 1, 50 ( wiem że to mało) w druga też, więc razem 3 zł.Jak gdzieś jeździmy na zakupy, lub na miasto to kupuje mi bilety, dla mnie i dla siebie, czasami się mnie pyta czy mam ja mówię, że nie, więc mógłby mi kupić, a czasami nawet nie pyta, tylko sam kupuje.To prawda jem u niego obiady, śniadania, kolację, czasami coś slodkiego, a jak robimy razem zakupy, to nigdy nie mówił, żebym mu kasę dołożyła, lub oddala.Poza tym ja mu w wielu rzeczach pomagam, np dźwigam zakupy, jak potrzebuje mojej pomocy przy czymś, nigdy mu nie odmawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślałam, że to jest np. bilet na pociąg, 40zł w dwie strony i faktycznie można nie mieć tyle kasy w perspektywie np. miesiąca, ale 3 (słownie: TRZY) złote????
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
plox, 3 zł za bilety vs co najmniej 15 zł za obiad, jaki u niego jesz, zakładając, że jecie spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, a nie nic bardziej wykwintnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przepraszam ale baaaaardzo przesadzasz, chyba że masz ekstremalnie trudną sytuacje ale wyedy się wprost mówi a nie pyta na forum i zastanawia czy powinien się dokładać ...bo być może on nawet nie pomyślał jeśli chodzi o tak drobną kwotę.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:47.