|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Kamica żółciowa a herbatniki
Hej
Cztery lata temu zdiagnozowano u mnie kamicę żółciową i pewne produkty musiałam wykluczyć. Nie odchudzam się już, więc raz dziennie w ramach podwieczorku pozwalam sobie na coś słodkiego, najczęściej kilka herbatników kukurydzianych. Do tej pory wszystko było ok, ale dzisiaj pęcherzyk nie daje mi spokoju.Myślicie, że to przez te ciastka? Skład poniżej. Wiem, że nie powala, ale bez przesady![]() skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, cukier, masło (10%), modyfikowana skrobia tapiokowa, jajka, mleko w proszku, syrop z buraków cukrowych, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym; substancje spulchniające: wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu; sól, aromat naturalny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy Analiza na 100g Wartość odżywcza kJ 1940/ kcal 461 Białko 2.7 g Węglowodany 79.9 g z tego cukry 16.1 g tłuszcz 14.3 g w tym tłuszcze nasycone 9.4 g błonnik 0.8 g sól 0.4 g |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:23.

Cztery lata temu zdiagnozowano u mnie kamicę żółciową i pewne produkty musiałam wykluczyć. Nie odchudzam się już, więc raz dziennie w ramach podwieczorku pozwalam sobie na coś słodkiego, najczęściej kilka herbatników kukurydzianych. Do tej pory wszystko było ok, ale dzisiaj pęcherzyk nie daje mi spokoju.Myślicie, że to przez te ciastka? Skład poniżej. Wiem, że nie powala, ale bez przesady