![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
polski typ urody - czy na pewno słowiański?
Zwykło mówić się że w Polsce panuje uroda słowińska - słomkowy bądz mysi blond oraz jasne szare lub niebieskie oczy. Oprócz tego jasna karnacja, małe usta. Jednak coś mi tutaj nie pasuje. Dużo osób w polsce ma ciemny blond lub jasny brąz jednak częściej widuje osoby z ciemniejszymi włosami bądz oczami. Zawsze typowe blondynki kojarzyłam z krajami bardziej na zachód czyli np niemcy. Zato Polske juz bardziej przypisywałam urodzie bliższej krajom tj rosja ukraina. Wydaje mi sie ze tam panuje raczej uroda typu ciemne włosy ciemne oczy. Sama mam ciemne włosy (jak byłam mała to były kruczoczarne wręcz ale potem niestety sie rozjaśniły troche) oraz ciemno brązowe oczy. Moja karnacja też raczej odbiega od typowej karnacji blondynki. Ale zawdzieczam to chyba mojemu tacie który zawsze był "ciemny" a w zimie jego cera wygląda tak jak niektorych osób po powrocie z ciepłych krajów. Zawsze sie zastanawialam czy nie mam w rodzinie od strony ojca korzeni cygańskich... Patrząc na ten typ urody jest to bardzo prawdopodobne.
Co wy sądzicie na ten temat? Jaki wg was jest typ urody polskiej jaki rosyjskiej a jaki niemieckiej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: polski typ urody - czy na pewno słowiański?
Podobny wątek istnieje na Wizażystce
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=93101 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Przciez Europa to teraz jedna wielka mieszanka. Jestem Polka i mam ciemne wlosy, jestem niska. Mam wegierskich przodkow i stad brak typowo slowianskiej urody. Ludzie na przestrzeni wiekow sie po prostu przemieszczali i mieszali miedzy soba, wiec nie mozna pwoiedziec, ze w Polsce maja mieszkac sami blondyni z niebieskimi oczami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Porównując Polskę z innymi krajami śmiało można powiedzieć,że jesteśmy `blond` krajem. Podobnie zresztą jak Ukraina,Rosja,Białoruś mamy jaśniejszy typ urody chociaż,oczywiście!,dużo u nas brunetów,brunetek. Ale slowiański typ urody,który ja mam szczęscie mieć,to skarb będą np. w Hiszpanii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Właśnie - wszyscy jesteśmy pomieszani.
U mnie w rodzinie przewija się "motyw tatarski", chociaż jestem Polką ![]()
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
W Polsce mamy bardzo zroznicowana urode
![]() ![]() ![]() wlace nie jestesmy "blond krajem" ja widze duza roznorodnosc (farbowane blondynki sie nie licza) tak samo Ukrainki,tam jest wiecej brunetek niz blondynek,mieszkam we Wloszech jest tu cala masa Ukrainek i wiekszosc to brunetki ,szatynki .....
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A widziałaś np. blondynki w Hiszpanii? Ja,jako blondynka z jasną skórą,oczami,byłam pokazywana palcami,dosłownie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Byłam w Sewilli i Granadzie, nie wydaje mi się żeby to były wioski. Ludzie pytali się `Polka? Ukrainka?`. I nie,nie wydawało mi się. Chociaż to i tak było lepsze od ciaglego zaczepiania i pytania się,czy te włosy są naturalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Bez przesady, mieszkalam w Hiszpanii i tak sie sklada,ze blondynki nie sa tam rzadkoscia, poprostu odrozniaja sie od ciemnowlosych hiszpanek, co nie oznacza,ze zobaczyc tam blondynke jest cudem. Wrecz przeciwnie jest tam mnostwo innych narodowosci mieszkajacych od dlugiego czasu na stale ... a juz anglikow masa! Sama osobiscie nie zauwzylam by wytykali,wskazywali palcami i ogolnie dziwnie reagowali na wlosy blond i jasna cere/wlosy blond/jasna cere. Co do slowianskiego typu urody zgadzam sie z Maaaaaadzia "Przciez Europa to teraz jedna wielka mieszanka" stad takie zroznicowanie, mieszaja sie ze soba rozne nacje, narody z tym, ze jeszcze jakis czas temu interesowal mnie ten temat i bacznie przygladalam sie kobietom na ulicach - i na moje oko
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() U mnie znów pojawiają się wątki węgiersko-litewsko-żydowskie, a kto wie co jeszcze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Witaj Romanaccia, widze ze tez ten watek Cie zainteresowal
![]() Z moich obserwacji wynika, ze blond wlosy maja w szczegolnosci kraje skandynawskie, co mnie zdiwilo takze w Chorwacji jest tez b.duzo blondaskow! We Wloszech szczegolnie na pln i na Sycylii (wplywy normanskie) tez jest sporo naturalnych blondynow/blondynek
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja zauważyłam, że to takie urban legend z tym szaleństwem ogarniającym ludzi pod wpływem koloru włosów. Może gdzieś u plemion afrykańskich jest to niezwykle szokujące, ale przy takiej migracji ludności, przy możliwości farbowania włosów, to już lekka przesada... takie demonizowanie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a wlasnie ,masz racje na Sycylii ! mam nawet kolege z Palermo,blondyn niebieskie oczy,nawet sie smial,ze chyba mama jakiegos turyste poznala kiedys hihi,a wiesz,nie,wiem moze sie myle,ale ja naturalnych blondynow spotykalam zawsze na poludniu wloch,poznalam kiedys takiego neapolitanczyka,mial wolsy prawie ,ze biale,niebiesciutkie oczy... takze tutaj to wcale nie zaden cud blondyni ![]() BajaderkowaBaba - zgadzam sie,takie reakcje na kolor wlosow nie sa normalne,a osoby krote mowia,ze ktos ich swidrowal wzrokiem czy pokazywal palcem gdzies na poludniu europy sa bardzo grubo przesadzone,nie zyjemy w buszu ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Romanaccia akurat u mnie w Puglii jest malo naturalnych blondynek, no ale w tych rejonach to byla Magna Grecia, wiec rysy i kolory sa raczej dosc ciemne, takze budowa ciala b. sie rozni od ogolu Wlochow/Wloszek, sa dosc niscy, krepi, Wloszki maja szerokie pupy i wasik hehe oczywiscie to wielkie uogolnienie, moze dlatego zagranica Polki sa postrzegane jako te "jasne", no bo faktycznie w konfroncie z taka sniada karnacja i wlosami to my jestesmy jasne
![]()
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a to wiele wloszek ma... to znaczy wasik ![]() Kiedys bylam w Puglii przez 3 miesiace ,znajomi mojego eks - para ,ona blondynka,krecone wlosy i niebieskie oczy,on tez blondyn obydwoje pugliesi ,a moze jakis turysta w tym rece....czy cos innego maczal ![]() a ja sobie pojade do jakiegos buszu,moze tubylcy bede miec czcic jak bostwo ![]() ![]() ![]() ah, zapomnialam o najwazniejszym,prawdziwi Rzymianie to blondyni z niebieskimi oczami ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
to ja znam takiego Araba-Irakijczyka, żonaty z Polką jest i jest blondynem, ma jasną skórę i niebieskie oczy!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Arab Aryjczykiem, wybaczcie ale chyba cos tu pomylilyscie...Aryjczycy to odlam ludow germanskich, z polnocy i najczesciej sa spotykani w bylym RFN oraz w Skandynawii...sam A. Hitler propagowal przeciez wyzszosc rasy aryjskiej nad innymi..
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Sheil, pomyliło Ci się coś może ? może podobne słowo, a przyszedł Ci do głowy Aryjczyk ? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ieka w widze, ze Ty w Kolonii mieszkasz to moze rodzina tego znajomego Araba Irakijczyka od pokolen zasiedla Niemcy i sie tak wymieszali, ze wyszedl blondyn hehe
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Nie, dziewczyny, nic mi się nie pomyliło.
![]() Słowo: aryjski (szlachetny) dziś odnosi się jedynie do indoeuropejskich przodków ludów indyjskich i irańskich. Może przodkowie znajomego Ieki są takiego pochodzenia. ![]() Film przedstawiający prawdziwych Aryjczyków. http://www.youtube.com/watch?v=URqN0...layer_embedded Polecam także przeczytanie tego artykułu na wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rasa_pan%C3%B3w#Aryjczycy
Niemiecki A1-A2-B1-B2-C1-C2 Edytowane przez Sheil Czas edycji: 2010-08-29 o 20:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
to ja cos nie rozumiem, znaczy ze Niemcy osiedlali sie w Iranie czy w Indiach i stamtad te blondaski w tamtych stronach
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
tak w gwoli ścisłości to ten typ urody który opisałaś jako słowiański to typ rasy aryjskiej czyli włosy w odcieniu jasnego blondu, jasna karnacja, niebieskie oczy. Słowiański typ urody to włosy w kolorze ciemnego blondu, niebieskie bądź zielone oczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Z tego co udalo mi sie zaobserwowac w szkole czy na ulicy (jeszcze mieszkajac w Polsce) to niewiele Polek ma naturalne blond wlosy. Takie blond jakie nam przypisuja - zbozowy, cieply, gleboki blond. Spora czesc farbuje lub rozjasnia wlosy. Wiekszosc kobiet to raczej szatynki, ja np. mam jasny, szary braz, swoj naturalny kolor. A ze farbuje na ciemny braz to juz niewazne
![]() ![]() Ah, smieszna rzecz jest z nami, Polakami, podobno bardzo latwo nas rozpoznac za granica ? ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Eddie007 no wlasnie ja jestem taka jasna szatynka, a robie sobie balejaz, kolor wychodzi dosc naturalnie, no ale odrosty sa, nie da sie ich ukryc, ale Wlosi to sa chyba slepi i zawsze mowi...o dziewczyny w Pl to wszystkie blondynki, a to przeciez g...prawda, czasem to sie wsciekam, moja bratowa ma czarne wlosy to pytali sie czy ona ma rodzicow Polakow, no ale oni sa znani z ignorancji, co zrobic
![]() ![]() moj maz i tesciowa maja niebiesciutkie oczy, a b.ciemna karnacje, maja korzenie indonezyjskie, ciekawe po kim te niebieskie oczy hehe
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:22.