Zatruty kot-co robic?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-04, 01:04   #1
spaghettii
Wtajemniczenie

Zatruty kot-co robic??

Witam, nie wiem gdzie umiescic ten watek, ale
Tu chyba najwiecej oskb zaglada.. mam straszny problem, i moze ktos z Was mial to samo? Moj kot dzisiaj pogryzl lilje (nie wiedzialam, ze jest trujaca, a to kedyna roslina jaka mam w domu). Wymiotowala 2 razy i byla senna po tym. To bylo po poludniu. Pojechalam ok 23 na pogotowie zwierzece, tan kotka miala robione m.in badania krwi, wyniki byly dobre, ale podobno dopiero rano moga wyjsc uszkodzenia nerek w wynikach). Dostalam skierowanie do szpitala, gdzie bylaby pod kroplowka, niestety nie zddazylam jeszcze kotki ubezpieczyc, wiec koszty sa ogromne (mieszkam w Norwegii wiec kilka dni to moze byc nawet kilkadziesiat tysiecy koron, ok 7000kr za te kilka godzin do rana..). Nie jestem w stanie zdobyc tylu pieniedzy, lekarka powiedziala, zeby dawac kotu duzo wody. Nie wiem co mam robic, czy moze ktoras z Was byla w takiej sytuacji?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Moj blog
_________________________ ___

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
lotion seboradin-25.08.2012
drozdze w tabletkach-28.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
spaghettii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-04, 03:45   #2
zenobiaa
Raczkowanie

Dot.: Zatruty kot-co robic??

strasznie ci wspolczuje. sama mam kota i nie moge sobie tego wyobrazic
wiedzialam ze w norwegii to jest bardzo drogie ale ze az tak :O :O :O
masakra jakas!!!
nie wiem niestety jak ci pomoc szukalas w necie informacji na ten temat?
ja znalazlam cos takiego i wlos sie jezy na glowie
Cytat:
Te piękne i delikatne rośliny, podgryzione ukradkiem przez naszego pupila, mogą oznaczać dla niego nawet wyrok śmierci. Zjedzenie nawet niewielkiego fragmentu liścia, łodygi czy kwiatu bardzo szybko prowadzi do nieodwracalnego uszkodzenia kocich nerek (i w efekcie - do śmierci zwierzaka). Już godzinę po spożyciu trującej rośliny kota zaczną męczyć wymioty. Jest to reakcja organizmu na podrażnienie śluzówki żołądka. Objawy te szybko mijają. Przez kolejne dwa, trzy dni kot wygląda na całkiem zdrowego, co potrafi skutecznie uśpić czujność opiekuna. Po kilku dobach wymioty wracają, kot czuje się źle, leci przez ręce. W tym momencie koty nie można już pomóc. Nerki zostały trwale uszkodzone. Jeżeli dawka trucizny nie była duża, przez jakiś czas można przedłużać kotu życie lekami i dietą. Na ogół jednak śmierć zwierzaka następuje w ciągu 5 dni. Jedyną szansą dla kota jest natychmiastowe zabranie go do weterynarza tuż po skonsumowaniu fragmentu lilii. Nie ma co czekać na pierwsze objawy. Weterynarz ma szanse wyratować kota z opresji tylko w ciągu 18 godzin od zatrucia. Później uszkodzenie nerek jest już nieodwracalne.
Brzmi strasznie...

Tutaj czytalam o podobnym przypadku ale kot dostal u weta mooorze zastrzykow! czy twoj tez cos dostal?
zenobiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-04, 06:58   #3
201608251020
Konto usunięte

Autorko napisz jak teraz jest z kotkiem? Zajrzyj też na wizooż na wątek koci, dziewczyny tam szybko odpowiadają, mają szeroką wiedzę, jest wśród nich też pani weterynarz
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-04, 09:28   #4
spaghettii
Wtajemniczenie

Zatruty kot-co robic??

Pisalam na kocim watku, ale jeszcze nikt nie odpisal..

Kotka niby ma sie lepiej, ale podobno najpierw nastepuje taka poprawa a poten kot umiera, bo nerki przestaja dzialac.. Onanie zjadla tych lisci kwiata, jedynie je pogryzla, wiec moze jest jakas szansa, ze tycch toksyn sie duo nie dostalo do nerek. Mam nadzieje. Po oczach widac jeszcze, ze jest chora, ale tez wczoraj miala duzy stres u weterynarza. Nie wybacze sobie tego, ze nie ubezpieczylam jej (mialam to zrobic, ale nie wiedzialam ktora firme wybrac, i tak z tym zwlekalam), wtedy koszty bylyby duzo mniejsze. A tak to jeszcze chyba drozej wychodzi przez to, ze jest weekend, i przez sam weekend jej lezenia pod kroplowka i badan, szybko wyszloby 20 000kr kosztow, juz nie mowiac jesli by miala zostac dluzej. Jest mi tak strasznie smutno

Aha, miala wczoraj dostac wegiel w plynie, ale w koncu zapomnialam spytac z tych nerwow czy go podali po badaniu krwi (wzieli ja do oddzielnej salo, gdzie nie moglam wejsc, musial nawet przyjechac drugi weterynarz, zeby ja trzymac podczas badania). Wegiel triche tych toksyn jest w stanie wyciagnac z organizmu, ale zalezy od ilosci jaka sie tam dostala.

Moj blog

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013

Edytowane przez spaghettii
Czas edycji: 2014-10-04 o 09:30
Stary 2014-10-04, 09:49   #5
201609270959
Konto usunięte

Bardzo współczuję sytuacji . Skoro nie jesteś pewna czy kot dostał węgiel, to ja bym podała na własną rękę + woda strzykawką, większa ilość (kotka pewnie niechętnie pije w tym stanie).
201609270959 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-04, 09:59   #6
spaghettii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zomzom Pokaż wiadomość
Bardzo współczuję sytuacji . Skoro nie jesteś pewna czy kot dostał węgiel, to ja bym podała na własną rękę + woda strzykawką, większa ilość (kotka pewnie niechętnie pije w tym stanie).

Dziekuje za rade, pojade do apteki po wegiel, tylko musze czekac az tz wroci z pracy, bo siedze w domu z chorym dzieckiem. Zjadla niedawno miske jedzenia i troche popila woda. Znalazlam przed chwila jeszcze spore ilosci wymiotow, nusza byc z wczoraj bo kotka w nocy ani dzisiaj nie wchodzila do tamtego jedzenia. Czyli dosyc duzo zwymiotowala, mam nadzieje, ze moze wiekszosci tych toksyn sie pozbyla..

Moj blog

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
Stary 2014-10-04, 10:33   #7
tyene
Zakorzenienie

Niestety może być za późno. Powinnaś była zapytać o to, by babka pokazała Ci, jak wkłuć wenflon i jak samodzielnie założyć kupioną kroplówkę. Spokojnie można się nauczyć zakładania kroplówki bez problemu. Albo przez internet trzeba było znaleźć studenta weterynarii, co by wolontariacko pomógł. Wciąż możesz spróbować, ale prawda jest taka, że poza dożylnymi płynami naprawdę nie ma innej metody. Trzeba było się rozryczeć, błagać lekarza, pisać na forach do studentów, poprosić o rozłożenie na raty, wziąć kroplówkę do domu (bez kosztu hospitalizacji bo to jest największym kosztem), pożyczyć kasę od znajomych przez fb...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-04, 10:40   #8
spaghettii
Wtajemniczenie

Zatruty kot-co robic??

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
Niestety może być za późno. Powinnaś była zapytać o to, by babka pokazała Ci, jak wkłuć wenflon i jak samodzielnie założyć kupioną kroplówkę. Spokojnie można się nauczyć zakładania kroplówki bez problemu. Albo przez internet trzeba było znaleźć studenta weterynarii, co by wolontariacko pomógł. Wciąż możesz spróbować, ale prawda jest taka, że poza dożylnymi płynami naprawdę nie ma innej metody. Trzeba było się rozryczeć, błagać lekarza, pisać na forach do studentów, poprosić o rozłożenie na raty, wziąć kroplówkę do domu (bez kosztu hospitalizacji bo to jest największym kosztem), pożyczyć kasę od znajomych przez fb...

Tylko, ze to bylo w srodku nocy, i miestety nie bylo mozliwosci wziac kroplowki, bo ja bylam na pogotowiu zwierzecym, a po kroplowke bym musiala jechac i tak ok 40 km do Oslo bo tylko tam jest szpital z calodobowa opieka. A kroplowki nie sprzedaliby mi w tym szpitalu, zreszta dzwonilam tam, rozmawialam z nimi o kosztach i co moge dalej robic to ppwiedziala, ze jedyne co moge zrobic to pilnowac, zeby duzo pila..tutaj w Norwegii niestety tak juz jest, z lekami i wszystkim zwiazanym ze zdrowiem, sa bardzo przestrzegane zasady co do kosztow to juz za sama wizyte na ppgotowiu zaplacilam 4tys kr (nie bylo nawet mozliwosci dostania faktury-platnosc na miejscu) i ja bym dala nawet te 20tys jakbym miala bo dla mnie wwzniejsza jest chanelka niz pieniadze.. Jeszcze tz ma do mnie pretensje zamiast mnie jakos wspoerac bo naprawde jestem zalamana

Moj blog

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013

Czas edycji: 2014-10-04 o 10:42
Stary 2014-10-04, 10:45   #9
tyene
Zakorzenienie

Nie rozumiem - w żadnym miejscu nie sprzedadzą Ci kroplówki do domu? Mnóstwo właścicieli zwierząt samemu podaje im kroplówki i zastrzyki - zakupione o weterynarza, oczywiście. Dlaczego? Dlatego, żeby chociażby zapewnić zwierzęciu spokój i brak stresu. Powinnaś mieć taką opcję i zadać 10 tys pytań, dlaczego Ci jej odmawiają. Na Twoim miejscu dzisiaj też bym podzwoniła.
Stary 2014-10-04, 10:46   #10
Sherminka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez spaghettii Pokaż wiadomość
Tylko, ze to bylo w srodku nocy, i miestety nie bylo mozliwosci wziac kroplowki, bo ja bylam na pogotowiu zwierzecym, a po kroplowke bym musiala jechac i tak ok 40 km do Oslo bo tylko tam jest szpital z calodobowa opieka. A kroplowki nie sprzedaliby mi w tym szpitalu, zreszta dzwonilam tam, rozmawialam z nimi o kosztach i co moge dalej robic to ppwiedziala, ze jedyne co moge zrobic to pilnowac, zeby duzo pila..tutaj w Norwegii niestety tak juz jest, z lekami i wszystkim zwiazanym ze zdrowiem, sa bardzo przestrzegane zasady co do kosztow to juz za sama wizyte na ppgotowiu zaplacilam 4tys kr (nie bylo nawet mozliwosci dostania faktury-platnosc na miejscu) i ja bym dala nawet te 20tys jakbym miala bo dla mnie wwzniejsza jest chanelka niz pieniadze.. Jeszcze tz ma do mnie pretensje zamiast mnie jakos wspoerac bo naprawde jestem zalamana

Podawaj jej węgiel i pilnuj, żeby dużo piła, tak jak mówiłaś. Myślę, że nic więcej nie możesz zrobić Twój TŻ tez pewnie jest załamany i stąd te żale
Sherminka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-04, 10:47   #11
tyene
Zakorzenienie

Btw jaka to lilia? Czy zaniosłaś kwiat na pogotowie? I wzięłaś wymiociny ze sobą?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-04, 10:47   #12
Sherminka
Zadomowienie

Cytat:
Nie rozumiem - w żadnym miejscu nie sprzedadzą Ci kroplówki do domu? Mnóstwo właścicieli zwierząt samemu podaje im kroplówki i zastrzyki - zakupione o weterynarza, oczywiście. Dlaczego? Dlatego, żeby chociażby zapewnić zwierzęciu spokój i brak stresu. Powinnaś mieć taką opcję i zadać 10 tys pytań, dlaczego Ci jej odmawiają. Na Twoim miejscu dzisiaj też bym podzwoniła.
Nie mam zwierzaka, ale to co piszesz wydaje się sensowne. Autorko spróbuj podzwonić, jak Cię wyrzucą drzwiami to wejdź oknem
Stary 2014-10-04, 10:52   #13
spaghettii
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie wiedzialam, ze sie da kupic ja od szpitala, ale wyputywalam co moge zrobic to powiedzieli, ze albo szpital, albo nic bede dzwonic i zapytam sie czy jest taka mozliwosc, zeby kupic kroplowke. Im tez glownie chodzi o wszysstkie badania, krwi, mocz itp, zeby robic na bierzaca i ewentualnie jesli sie pogorsza to zdecydowac jakie dalej zabiegi..

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

Cytat:
Btw jaka to lilia? Czy zaniosłaś kwiat na pogotowie? I wzięłaś wymiociny ze sobą?

Zwykla lilia doniczkowa (tylko" lilly" bylo na niej napisane), wymiocin nie wzielam, nawet nie pomyslalam o tym, pierwszy raz mam taka sytuacje. Wczoraj zadzwonilam najpoerw do centrali zatruc potem od razu na to pogotowie..

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Sherminka Pokaż wiadomość
Podawaj jej węgiel i pilnuj, żeby dużo piła, tak jak mówiłaś. Myślę, że nic więcej nie możesz zrobić Twój TŻ tez pewnie jest załamany i stąd te żale
Wlasnie on sie wkurza, ze wydalam tyle pieniedzy na ta wizyte, i bez konsultacji z nim :/

Moj blog

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
Stary 2014-10-04, 10:56   #14
201605300922
Konto usunięte

Cytat:

Wlasnie on sie wkurza, ze wydalam tyle pieniedzy na ta wizyte, i bez konsultacji z nim :/

pogratulować faceta, naprawdę... Zwierzę to członek rodziny i jeśli jest szansa, by go uratować, to trzeba robić wszystko. Myślę, że pomysł z kupnem kroplówki i podaniem jej kotu, ew. zaangażowanie studenta weterynarii jest bardzo dobry.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-04, 10:58   #15
tyene
Zakorzenienie

Da się i u większości wetów (takich, co robią zabiegi). Robią to zwłaszcza właściciele przewlekle chorych zwierząt. Wtedy wet pokazuje Ci, jak się wkłuć w kota (nie jest to specjalnie trudne) i jak założyć kroplówkę, a właściciel robi resztę. Tak, badania są ważne, ale prawda jest taka, że jak zeżarła pewne gatunki lilii oraz nie otrzymała leczenia (wywoływanie wymiocin, kroplówka) to prawie na pewno nerki jej siądą. Niektóre gatunki lilii są tak trujące, że wystarczy jeden liść dla kota. Na szczęście Twoja kotka wymiotowała, ale naprawdę załamuje mnie to, co powiedział Ci lekarz...

I nie wiem, co oni chcą monitorować, naprawdę. Jak kotce siądą nerki, to będziesz musiała ją uśpić. Wtedy jest za późno na zabiegi. Przy zatruciu chodzi o to, by a) zneutralizować truciznę, jeśli można b) wydalić ją z organizmu. W przypadki lilii nie ma antidotum, stąd jedyne, co się robi, to próby wydalania trucizny z organizmu. W przypadku faktycznego zatrucia lilią pojenie większą ilością wody nie zadziała tak jak agresywna terapia kroplówkowa. Dlatego dziwię się temu, co usłyszałaś od weterynarza.

Moim zdaniem musisz oswajać się z myślą, że kotka może odejść. To naprawdę jedna z najbardziej toksycznych dla kota roślin. I z tego co mówisz, Twoja kotka niebezpiecznie zbliża się do 18 h od zatrucia, wtedy, kiedy szanse na uratowanie kota maleją.

ALE czy jesteś pewna, JAKI rodzaj gatunku lilii zeżarł Twój kot?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-04, 11:02   #16
Sherminka
Zadomowienie

Cytat:

Widocznie nie przywiązał się do niej tak jak Ty i ma inne podejście do zwierząt. Nie każdy potrafi traktować zwierzę jak członka rodziny czy się przywiązać, pewnie dlatego dla niego to pieniądze wyrzucone w błoto (zakładając, ze nie chodzi mu o sam fakt podjęcia przez Ciebie samodzielnej decyzji). Kłócić się o to nie warto, więc skup się na pomocy kotce
Stary 2014-10-04, 11:05   #17
spaghettii
Wtajemniczenie

Cytat:
Da się i u większości wetów (takich, co robią zabiegi). Robią to zwłaszcza właściciele przewlekle chorych zwierząt. Wtedy wet pokazuje Ci, jak się wkłuć w kota (nie jest to specjalnie trudne) i jak założyć kroplówkę, a właściciel robi resztę. Tak, badania są ważne, ale prawda jest taka, że jak zeżarła pewne gatunki lilii oraz nie otrzymała leczenia (wywoływanie wymiocin, kroplówka) to prawie na pewno nerki jej siądą. Niektóre gatunki lilii są tak trujące, że wystarczy jeden liść dla kota. Na szczęście Twoja kotka wymiotowała, ale naprawdę załamuje mnie to, co powiedział Ci lekarz...

I nie wiem, co oni chcą monitorować, naprawdę. Jak kotce siądą nerki, to będziesz musiała ją uśpić. Wtedy jest za późno na zabiegi. Przy zatruciu chodzi o to, by a) zneutralizować truciznę, jeśli można b) wydalić ją z organizmu. W przypadki lilii nie ma antidotum, stąd jedyne, co się robi, to próby wydalania trucizny z organizmu. W przypadku faktycznego zatrucia lilią pojenie większą ilością wody nie zadziała tak jak agresywna terapia kroplówkowa. Dlatego dziwię się temu, co usłyszałaś od weterynarza.

Moim zdaniem musisz oswajać się z myślą, że kotka może odejść. To naprawdę jedna z najbardziej toksycznych dla kota roślin. I z tego co mówisz, Twoja kotka niebezpiecznie zbliża się do 18 h od zatrucia, wtedy, kiedy szanse na uratowanie kota maleją.

ALE czy jesteś pewna, JAKI rodzaj gatunku lilii zeżarł Twój kot?

Wlasnie wiem, ze mija te 18h.. Nie wiem czy to mniej zaszkodzilo, ze ona na pewno nie zjadla tego jedynie lekko obgryzala, a nawet bardziej sie ocierala,ale szybko zabralam ta lilje od razu jak to zobaczylam..no i ta lilja juz taka lekko przyschnieta, w sumie moge zdjecie wrzucic bo nie mam pojecia jaki to gatunek. ImageUploadedByWizaz Forum1412417087.263276.jpg

Moj blog

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
Stary 2014-10-04, 11:08   #18
spaghettii
Wtajemniczenie

Zatruty kot-co robic??

Cytat:
Napisane przez Sherminka Pokaż wiadomość
Widocznie nie przywiązał się do niej tak jak Ty i ma inne podejście do zwierząt. Nie każdy potrafi traktować zwierzę jak członka rodziny czy się przywiązać, pewnie dlatego dla niego to pieniądze wyrzucone w błoto (zakładając, ze nie chodzi mu o sam fakt podjęcia przez Ciebie samodzielnej decyzji). Kłócić się o to nie warto, więc skup się na pomocy kotce

Wlasnie wydawalo mi sie, ze ma zupelnie inne podejscie do zwierzat, kotke bardzo lubi, nie wiem, moze do niego nie dociera fakt, ze to sprawa na smierc i zycie..

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Dzwonilam przed chwila do jednej kliniki, niestety w soboty nie ma weterynarza :/ szukam dalej..

W tym szpitalu w Oslo, kilka tys kosztuje juz samo to, ze w ogole mnie tam przyjma.. Jeszcze auto ma tz, ja z chorym dzieckiem, ale jak to bedzie jedyne wyjscie, to pojade tam. Zapomnialam dodac, ze kotka ma dopiero 5 mcy.

Moj blog

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013

Czas edycji: 2014-10-04 o 11:10
Stary 2014-10-04, 11:10   #19
tyene
Zakorzenienie

Niestety na kwiatach się nie znam, ale dziwię sie, że weterynarz nie kazał Ci pokazać zdjęcia, opisać kwiatu etc. Normalnie jak jest zatrucie powinnaś wziąć wymiociny oraz to, co zatruło oraz kota i tak uzbrojona jechać. Wiem, że w przypadku niektórych lilii naprawde nie trzeba wiele, żeby kota zatruć i sam pyłek kwiatowy jest trujący i tokstyczny.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-04, 11:11   #20
201708160922
Konto usunięte

Przykro mi

Dawaj znać, co i jak.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-04, 11:13   #21
spaghettii
Wtajemniczenie

Zatruty kot-co robic??

Cytat:
Niestety na kwiatach się nie znam, ale dziwię sie, że weterynarz nie kazał Ci pokazać zdjęcia, opisać kwiatu etc. Normalnie jak jest zatrucie powinnaś wziąć wymiociny oraz to, co zatruło oraz kota i tak uzbrojona jechać. Wiem, że w przypadku niektórych lilii naprawde nie trzeba wiele, żeby kota zatruć i sam pyłek kwiatowy jest trujący i tokstyczny.

Jak przyjechalam do kliniki, to lekarka jeszcze w ksiazce sprawdzala, jakie sa skutki zatrucia lilja. Ale tutaj to normalne, jak czlowiek idzie do lekarza, to potrafia z google korzystac zeby znalezc objawy :/ jak ostatnio moje niespelna 3 letnie dziecko mialo temperature 40 stopni i silny bol glowy, ale po podaniu paracetu zasnela, to powiedzieli, ze jak spi to jej nie boli i mam nie przyjezdzac na pogotowie.. A to mogly byc jedne z objawow zapalenia opon mozgowych..

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Przykro mi

Dawaj znać, co i jak.

Dziekuje, ze piszecie tutaj . Bede na biezaco dawac znac co i jak.

Moj blog

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013

Czas edycji: 2014-10-04 o 11:15
Stary 2014-10-04, 11:14   #22
Sherminka
Zadomowienie

Taka młoda ta kocinka, mam nadzieje, że wytrwa
Stary 2014-10-04, 11:14   #23
dryda
Rozeznanie

No to już szczyt wszystkiego jest jak lekarz czy weterynarz przy pacjencie korzysta w internetowej wyszukiwarki...
a te lata studiów?
dryda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-04, 11:18   #24
spaghettii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dryda Pokaż wiadomość
No to już szczyt wszystkiego jest jak lekarz czy weterynarz przy pacjencie korzysta w internetowej wyszukiwarki...
a te lata studiów?

I to czesto studia maja zrobione w Polsce.. Nie mam pojecia dlaczego tak jest, ale tu maja zupelnie inne podejscie do pacjentow i zdrowia.. Bo ja rozumiem, ze faszerowac lekami od razu nie jest zdrowo, ale jak np regularnie od miesiaca przychodze do lekarza z malym dzieckiem, a oni mi mowia, ze przejdzie za 3-4 tyg.. To juz weterynarze troszke powazniej podeszli do kotki, bo przynajmniej kazali przyjechac.

Moj blog

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
Stary 2014-10-04, 11:19   #25
tyene
Zakorzenienie

Ehhhh, nie chcę Cię straszyć, ale przygotuj się na najgorsze.To naprawdę jedna z najbardziej toksycznych substancji dla kota. Jeżeli kotka przeżyje bez zniszczonych nerek, to albo dlatego, że a) to nie była lilia per se b) po jej nie zjadła.

Na przyszłość polecam sprawdzić, jakie rośliny można mieć, bo multum pięknych kwiatów jest trujących - jak ma się dziecko/kota/psa to trzeba niestety posiąść tę wiedzę. Np. konwalie są niebezpieczne. I wiele innych roślin traktowanych przez nas jako normalne kwiaty cięte czy piękne rośliny doniczkowe.

W przypadku zwierząt należy też uważać na produkty jedzeniowe - np. winogrona i rodzynki, absolutnie niedopuszczalne dla psa i kota.

Polecam skompilowanie takiej listy i przyczepienie jej na lodówkę, aby domownicy wiedzieli, co jest niedopuszczalne. Do tej pory tego nie wiedziałaś, teraz wiesz, i dlatego teraz powinnaś już upewnić się o bezpieczeństwo zwierzaków będących pod Twoja opieka. Każdy właściciel zwierzęcia winien mieć tę wiedzę (większość nie ma).
Stary 2014-10-04, 11:25   #26
spaghettii
Wtajemniczenie

Cytat:
Ehhhh, nie chcę Cię straszyć, ale przygotuj się na najgorsze.To naprawdę jedna z najbardziej toksycznych substancji dla kota. Jeżeli kotka przeżyje bez zniszczonych nerek, to albo dlatego, że a) to nie była lilia per se b) po jej nie zjadła.

Na przyszłość polecam sprawdzić, jakie rośliny można mieć, bo multum pięknych kwiatów jest trujących - jak ma się dziecko/kota/psa to trzeba niestety posiąść tę wiedzę. Np. konwalie są niebezpieczne. I wiele innych roślin traktowanych przez nas jako normalne kwiaty cięte czy piękne rośliny doniczkowe.

W przypadku zwierząt należy też uważać na produkty jedzeniowe - np. winogrona i rodzynki, absolutnie niedopuszczalne dla psa i kota.

Polecam skompilowanie takiej listy i przyczepienie jej na lodówkę, aby domownicy wiedzieli, co jest niedopuszczalne. Do tej pory tego nie wiedziałaś, teraz wiesz, i dlatego teraz powinnaś już upewnić się o bezpieczeństwo zwierzaków będących pod Twoja opieka. Każdy właściciel zwierzęcia winien mieć tę wiedzę (większość nie ma).

Zrobie taka liste, koniecznie. Mam w domu kotke, psa i male dziecko, wiec staram sie, zeby dom byl bezpieczny.. Nie mialam zadnych roslin w domu, a ta lilje dostalam jakis czas temu i nie wiem czemu nie sprawdzilam, czy jest trujaca. No i strasznie zaluje, ze nie zdazylam jej ubezpieczyc, wtedy bym ja zawiozla w nocy na ta obserwacje do szpitala.

A czy zeschniete liscie tez maja toksyny?

Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Moj pies byl z czwartku na piatek u mojej kolezanki na noc, i tez wymiotowal w nocy (nie zjadl lilji bo nawet nie doskoczylby do niej). Nie wiem, czy to zbieg okolicznosci, ze oba zwierzaki wymiotowaly?

Moj blog

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
Stary 2014-10-04, 11:27   #27
tyene
Zakorzenienie

Tak, wpół zeschnięte liście też są toksyczne.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-04, 12:32   #28
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dryda Pokaż wiadomość
a te lata studiów?
a to już jest skutek tego, że studenci medycyny pracują. Moim zdaniem oczywiście.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-04, 12:35   #29
201607050913
Konto usunięte

To jest lilia azjatycka, niestety z tych które atakują nerki kotka. Przykro mi
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-04, 13:44   #30
spaghettii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
a to już jest skutek tego, że studenci medycyny pracują. Moim zdaniem oczywiście.

Ale norwescy studencu jak jada do Polski nie pracuja, bo maja duze stypendium..

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Cytat:
Napisane przez mineralka bez gazu Pokaż wiadomość
To jest lilia azjatycka, niestety z tych które atakują nerki kotka. Przykro mi

mam jeszcze cicha nadzieje, ze moze nie dostalo sie jej nic do organizmu, bo nic nie zjadla.. I zastanawiam sie dlaczego pies tez wymiotowal, moze oboje sie czyms innym zatruli..

Moj blog

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości