Cywilny. Bez rodziny. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-19, 23:32   #1
strzyga96
Przyczajenie

Cywilny. Bez rodziny.

Hej
Z moim TŻ wpadliśmy na pomysł żeby w walentynki wziąć cywilny. Jego matka nie przyjedzie z pewnością. Moi rodzice nie akceptują naszego związku. Uważają, że jeśli mam z kimś być to musi mieć on kasy jak lodu, bo to w życiu najważniejsze. Niestety mam odmienne zdanie. Wolę być szczęśliwa i mieć mniej niż płakać w bogactwie. Dlatego też przeprowadzam się do niego po maturze. Jestem zmęczona całą sytuacją. Jedyne co mnie martwi to ich reakcja po tym jak zostanie oficjalnie moim mężem. Wiem, że jestem młoda ale też znam moich rodziców i od trzech lat nic się nie zmienia w kwestii postrzegania mojego partnera. Nie pomogły prośby, groźby. Kilka razy byłam wyrzucana z domu z jego powodu... Chłopak pracuje, studiuje. Jest pięć lat straszy ode mnie.
Moi świadkiem będzie żona jego brata więc nie trudno się domyślić, że brat będzie jego świadkiem.
Sądzimy, że tak będzie rozsądnie. Po cywilnym chcemy w mieszkaniu zorganizować jakieś jedzenie i alkohol.
Tydzień przed chcę zrobić sobie panieński, a on kawalerski.
Planujemy ślub kościelny za dwa lata. Może trzy.
Sukienkę mam krótką, białą (ślubną). Obrączki zmawiamy w grudniu/styczniu. Wybraliśmy je już jakiś czas temu. Miały być najpierw srebrne ale jednak będzie złoto.

O czym jeszcze powinniśmy pomyśleć?
Wybieramy się w tygodniu do USC zaklepać termin.
strzyga96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-20, 08:02   #2
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: Cywilny. Bez rodziny.

Ile jesteście razem?

Zamiast brać ślub, to pomieszkajcie razem i się przekonaj, jak Wam w ogóle jest razem.
Jesteś BARDZO młoda, po cholerę Wam ten ślub w tym momencie?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-20, 12:44   #3
cleopadra
Wtajemniczenie

A masz kase na te impreze?Bo w tej sytuacji to od rodzicow nic nie wezmiesz?Nie rozumiem po co Ci slub?Przeprowadz sie do chlopaka skoro on mieszka sam,bo ma swoje mieszkanie prawda?Dolozysz sie do rachunkow,zaoszczedzisz na wesele i zrobicie koscielny i wesele.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-20, 17:34   #4
Glodomorek
Zakorzenienie

A matura to kiedy? Ślub w lutym i 3 miesiące będziesz z rodzicami mieszkać za ich kasę?
Czy chłopaka stać by utrzymać rodzinę skoro ty nie pracujesz a on jeszcze się uczy?

Pomyślałabym na poważnie o życiu PO ślubie, czy to jest dobry moment na ślub. Za co będziecie żyć, gdzie, a co jak będzie dziecko, co z pracą, czy będziesz się dalej uczyć itp.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-21, 13:09   #5
kognisia
PeEma

Ja nie mam nic do ślubów w młodym wieku. ALE, tak jak dziewczyny piszą. Musicie mieć za co żyć! Chcecie zrobić coś wbrew Rodzicom, więc na pewno nie będziecie mogli liczyć na ich pomoc. Zajmij się najpierw maturą może, a nie ślubem też uważam, że najpierw wspólne mieszkanie - potem ślub. Po co się narażać na rozczarowanie i rozwód w młodym wieku?

Chcecie być razem - bądźcie, po co ślub od razu?
Stary 2014-10-21, 17:32   #6
Glodomorek
Zakorzenienie

Jeszcze taka mała uwaga, gdyby chłopak na prawdę kochał (w pełnym tego słowa znaczeniu! czyli chciał dobra dla ukochanej, był odpowiedzialny) nie namawiałby do ślubu w wieku 18lat.
Stary 2014-10-22, 12:56   #7
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Błagam Was... ona nie pyta o pozwolenie tylko zastanawia się czy wszystko ogarnęła...

Niech każdy żyje jak chce, niech popełnia swoje błędy.
Może akurat to jest trwałe, dojrzałe uczucie
Ile lat mieli nasi rodzice zakładając rodziny ?

Kochani, szczęścia Wam życzę

regeneruję włosy - start 11.11.11
Ewka i nie tylko 22.10.12
- 25 kg
the rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-22, 14:58   #8
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez the rock Pokaż wiadomość
Błagam Was... ona nie pyta o pozwolenie tylko zastanawia się czy wszystko ogarnęła...

Moi po 24.

A sytuacja autorki kojarzy mi się z wątkiem z M jak Miłość: Kinga i Piotrek.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-22, 17:35   #9
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:

No nie 18....
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-22, 19:59   #10
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:

24-26 i byli po studiach, a nie 18 jeszcze przed maturą.

Ja uważam, że autorka w ślubie nie ogarnęła najważniejszej rzeczy - czy poza "tak, chcę" w innych kwestiach jest gotowa na ślub.
Stary 2014-10-24, 01:51   #11
namisek1990
Wtajemniczenie

GG do namisek1990

Autorko, to Twoja decyzja, ale warto wziąć wszystkie aspekty pod uwagę. To przyda Ci się nie tylko do planowania ślubu, ale także całej przyszłości. Przemyśl sobie kilka spraw: gdzie będziecie mieszkać, jaka będzie wasza sytuacja finansowa, jak chcecie by wyglądały wasze relacje z rodzicami. Może warto poczekać do matury i po maturze podjąć jakąś pracę i wtedy pomyśleć o małżeństwie?
Dla przykładu: moja dobra koleżanka tuż po maturze zamieszkała ze swoim narzeczonym wbrew jej rodzicom (u niego w domu z jego rodzicami). Oboje podjęli prace, oboje poszli na studia zaoczne, odkładali sobie trochę kasy, poznali siebie i swoje zachowania. Po dwóch latach wzięli ślub. Jest wszystko ok . Więc bywa różnie dlatego nie skreślam Twojego pomysłu, warto jednak taką sprawę przemyśleć kilka razy czy to aby na pewno TEN moment. Co do samego planowania: garnitur dla Twojego wybranka , bukiety, butonierki.

Edytowane przez namisek1990
Czas edycji: 2014-10-24 o 01:53
namisek1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 19:09   #12
panipuchatkowa
Zakorzenienie

18 lat młody wiek, ale biorą cywilny więc może wolą być zalegalizowanym związkiem i nie żyć na kocią łapę a jak nie coś nie pójdzie to sami poczują konsekwencje tego i tyle. Sama pewnie bym się nie zdecydowała, co prawda w tym wieku już byłam razem ze swoim przyszłym mężem, ale na pewno nie byłam przygotowana na zawarcie małżeństwa.
Dla przykładu znajoma ostatnio była świadkiem na ślubie cywilnym u swojej koleżanki, która w tym roku również pisze maturę, mieszkają razem w małej miejscowości i wzięli ślub, żeby "ludzie nie gadali"

Najszczęśliwsza Mama na świecie! 22.01.2019!

Czekamy na drugi Skarb!
panipuchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-26, 13:24   #13
valaquenta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez strzyga96 Pokaż wiadomość
O czym jeszcze powinniśmy pomyśleć?
Jak sfinansujecie całą imprezę. Rozumiem, że Ty nie pracujesz, więc za każdy aspekt ślubu płaci chłopak?
Czy przyjmujesz jego nazwisko albo on Twoje, albo podwójne itd. (Będą Was o to pytać w USC przy rezerwowaniu terminu.)
Czy i jaki chcesz mieć bukiet, jakie kwiaty dostępne są w lutym. Butonierkę bym odpuściła, pogniecie się tylko pod płaszczem, szkoda kasy.
Jakie buty będziesz miała, z poprawką na to, że to zima. W ostatnie walentynki było -20 i śnieg. Pamiętaj o płaszczach dla Was obojga.
Pomyślałabym na Twoim miejscu o fotografiach, choćby żeby ktoś ze świadków pstryknął kilka zdjęć.

Gdzie będziesz mieszkać po ślubie - bo od lutego do matury są trzy miesiące, a rodzice jak się dowiedzą, że wyszłaś za mąż, mogą po raz czwarty wyrzucić Cię z domu. (Ten motyw wydaje mi się najgrubszymi nićmi szyty w Twojej historii, ale nie jestem tu po to, żeby weryfikować prawdziwość Twojego postu.) Jak i kiedy powiesz rodzicom o tym fakcie. Jeśli chcesz się przeprowadzać, to kiedy i jak to zrobisz.

Ja mojego obecnego męża poznałam, kiedy miałam 17 lat, teraz mam 30 i w życiu bym za niego nie wyszła tuż przed maturą. Nawet - a zwłaszcza! - w sytuacji, gdyby moja rodzina go nie akceptowała. Z doświadczenia wiem, że dorośli czasem mają rację Moi rodzice zaczęli być razem, kiedy mieli 16 i 18 lat, pobrali się 7 lat później. Akurat doświadczenia mam takie, że nie znam żadnego małżeństwa zawartego z powodu wpadki czy w konflikcie z rodziną, które by przetrwało. Oby autorka była w innej sytuacji.

Relacja z mojego ślubu - przeczytaj!

Edytowane przez valaquenta
Czas edycji: 2014-10-26 o 13:32
valaquenta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości