![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Pytanie do studentów psychologii i filologii(języka)
Studenci psychologii i filologii (jakiegoś języka), mam do was pytanie.
![]() Od przyszłego roku zaczynam studia i chciałabym to sobie jakoś ogarnąć, zależnie od kierunku. Ponieważ chciałabym zacząć studiować filologię francuską lub skandynawistykę oraz psychologię. Nie będę się porywać do dwóch kierunków na raz od pierwszego roku, ale po trzech latach. Wiem, że psychologia to studia magisterskie jednolite 5- letnie i filologia ze specjalizacją translatoryka również 5 lat. Chciałabym po trzech latach na którymś z tych kierunków, zacząć ten drugi. I teraz pytanie do was, jak wyglądają plany zajęć(obejrzałam sobie z UG)? Po trzech latach na psychologii wiem, że jest większy luz, mniej nauki ale praktyki i przygotowania do pracy magisterskiej a na filologii jak to wygląda? Bo nie wiem, jak mam teraz to sobie rozplanować a chciałabym mieć jakiś plan nakreślony. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie do studentów psychologii i filologii(języka)
Na jedno wyjdzie, bo na roku X kierunku Y będziesz miała ten zapierdziel z racji 2 kierunków. Osobiście bym teraz celował, aby iść pierw na ten kierunek, który bardziej cię interesuje. Gdzie będziesz miała więcej czasu na naukę, zdobywanie doświadczenie itp.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie wyjdzie na to samo, jeżeli okaże się, że na filo 4 i 5 rok są równie ciężkie i jeszcze jakieś praktyki(niestety nie wiem), że nie będę miała czasu na zaczęcie innego. A tak załóżmy, że na 4 roku psychologii jest luz i mam okazje pouczyć się na filo, a tak jak będę na filo to nie będę mogła uczyć się psychologii od początku.
Dlatego chciałabym wiedzieć jak to wygląda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
A może MISH/ISM? Wtedy można ładnie plan pogodzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() wszystko zależy od kierunku, ja mam bardzo luźny szósty semestr na licencjacie i piąty rok na magisterce w swoim planie. Reszta niestety dosyć napięta. Praktyki sobie w wakacje strzeliłam. Ale wiem, że na ostatnim roku licencjatu u mnie masa ludzi brała drugi kierunek i nie mieli problemu z pogodzeniem ![]() Edytowane przez 201605301111 Czas edycji: 2014-10-16 o 09:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Czocherovsky jesteś na 3 roku?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Najpierw rób skandy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie i tak psychologię będę studiować, tylko pytanie czy zacząć od niej. A wybór zależy od planu zajęć i tego ile będę miała wolnego czasu na 4 i 5 roku by zaczynac inny. Szczerze, to bardziej mi się uśmiecha psychologia bo mnie to kręci, jednak wiem że to za mało na jakąś przyszłośc wiec wybrałam filo, bo to mnie tez interesuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Psychologia, ale po angielsku, UW, pierwszy rok. Właściwie to pierwsze pół miesiąca. Program studiów po angielsku jest taki sam jak tych po polsku, tu też plan układa się samemu (tak jest na UW, nie wiem jak na innych uczelniach). Od przyszłego roku planuję drugi kierunek, być może na innej uczelni.
Wspominałaś coś o UG z tego co widzę, ale jeśli chciałabyś coś więcej o UW - daj znać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Psychologia jest prosta na każdym roku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Przecież programy studiów są dostępne na stronach uczelni, poczytaj sobie. Policz godziny w tygodniu. Od siebie dodam, że nie radziłabym brać drugiego kierunku na licencjacie z filologii obcej. U mnie nikomu się nie udało. Drugi kierunek (także neofilologiczny) dobrałam dopiero na magisterce. Ledwo udało mi się sklecić plan, z kolizjami, zajęciami od rana do wieczora. A po powrocie robota w domu.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jak im idzie to z ogarnieciem planu i wgl? U ciebie na psychologii jak to wygląda z praktykami? ![]() Cytat:
![]() I interesuje mnie najbardziej UG ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Różnie. Większość zaczyna zwykle drugie kierunki na 2 roku tego pierwszego. U mnie plany są dość elastyczne, więc z tym raczej problemów nie ma. A z praktykami jest tak jak wszędzie - zwykle robi się je w czasie wakacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ty na którym roku jesteś? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
U mnie praktyki można robić po ukonczeniu 3 roku, czyli wychodzą wakacje po 3 lub po 4 roku. Ale to zaledwie 100 godzin, więc w 3 tygodnie można to załatwić. Praktyki to naprawdę jest najmniejszy problem (a właściwie żaden) jeśli chodzi o studiowanie dwóch kierunkow. Ja jestem na 3 roku psycho.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jakie mogą być problemy? ![]() Bo ja bym wtedy zaczęła na 3 albo na 4 roku drugi kierunek ![]() A mam do ciebie pytanie. ![]() Jak na psychologii? Ciężko ? Fajnie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do problemów, to najtrudniejsze jest pogodzenie planów zajęć. Na wykłady zwykle można nie chodzić, ale na filo zwykle większość to zajęcia seminaryjne, na których być trzeba. Także zawsze trzeba być przygotowanym na to, że może się skończyć na braniu warunków co roku albo na konieczności wzięcia urlopu na jednym z kierunków. Niektórzy wykładowcy idą na rękę i pozwalają przepisać sie do innej grupy, ale zwykle niestety wiąże się to z bieganiem za wykładowcami i pisaniem dziesiątek podań. Innym problemem jest mała ilość czasu wolnego, ograniczone kontakty ze znajomymi czy nieprzespane noce jeśli się nie pracuje systematycznie i tej pracy się trochę nagromadzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo chciałam od psychologii. Hm.. no nie ma sensu tyle czekać na zaczęcie drugiego kierunki ale przestraszyłam się że mogę nie dać rady z natłokiem materiału na początek z dwóch kierunków bo na filo będę uczyć się od podstaw wiec ciężko na początku będzie. A i bałam się właśnie tego że wykładowcy nów będą szli na rękę. .. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No chyba że później. Ile masz godz teraz na 3 roku? I jaką filo studiujesz? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
dasz rade :P wykładów nie ma znów tak dużo, większość to ćwiczenia (pnj zwłaszcza - przy duzej ilosci grup da sie skakać). mam koleżanke, która rownocześnie studiuje psychologie ale wieczorowo (ale ona w ogóle była wyżeraczką, bo do tego jeszcze pracowała i robiła praktyki jednocześnie). Ale jest u nas tez masa ludzi z ekonomii, msg czy jakichś innych filologii. szczerze mówiac nie wiem ile godzin jest w tygodniu, bo pojechałam na erasmusa, ale znajomi mówią, że nie jest ich jakos mocno dużo i spokojnie godzą to z pracą/drugim kierunkiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A zaocznie nie chce brać psychologii o ile to będzie możliwe żeby pochodziła dwa dzienne ![]() ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Cytat:
![]() Jakie warunki trzeba spełnić by pojechać? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Na filologiczny nie licz przez najblizsze kilka lat do otwarcia nowego budynku. Nie ma sal co za tym idzis zajecia potrfia byc rozpisane do 20:30 badz na innych wydzialach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Przejrzalas plany wszystkich filologii ze wszystkich lat? To graty ale tam jeszcze jest wydzial historii.
Takto. Ug myslac za postawia szybko nowy budynek posprzedawalo stare. A nowego budynku nie ma. Wiec teraz wszysciutkie mozliwe filo sa w starym malym budynku razem z historia a kiedys czesc z nich miala swoje wlasne. Jak ci zalezy to mozesz sie przejecjac i zobaczyc rozpiski na salach jakie jest przeladowanie ;p |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
filo romańska ma chyba dwie czy trzy salki
![]() także ten, loteria ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:26.