Pytanie do studentów psychologii i filologii(języka) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-15, 18:20   #1
Francesc_a
Zakorzenienie

Pytanie do studentów psychologii i filologii(języka)

Studenci psychologii i filologii (jakiegoś języka), mam do was pytanie.
Od przyszłego roku zaczynam studia i chciałabym to sobie jakoś ogarnąć, zależnie od kierunku.
Ponieważ chciałabym zacząć studiować filologię francuską lub skandynawistykę oraz psychologię. Nie będę się porywać do dwóch kierunków na raz od pierwszego roku, ale po trzech latach.
Wiem, że psychologia to studia magisterskie jednolite 5- letnie i filologia ze specjalizacją translatoryka również 5 lat.
Chciałabym po trzech latach na którymś z tych kierunków, zacząć ten drugi.
I teraz pytanie do was, jak wyglądają plany zajęć(obejrzałam sobie z UG)? Po trzech latach na psychologii wiem, że jest większy luz, mniej nauki ale praktyki i przygotowania do pracy magisterskiej a na filologii jak to wygląda?
Bo nie wiem, jak mam teraz to sobie rozplanować a chciałabym mieć jakiś plan nakreślony.
Francesc_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 19:01   #2
maacieek
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie do studentów psychologii i filologii(języka)

Na jedno wyjdzie, bo na roku X kierunku Y będziesz miała ten zapierdziel z racji 2 kierunków. Osobiście bym teraz celował, aby iść pierw na ten kierunek, który bardziej cię interesuje. Gdzie będziesz miała więcej czasu na naukę, zdobywanie doświadczenie itp.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 19:10   #3
Francesc_a
Zakorzenienie

Nie wyjdzie na to samo, jeżeli okaże się, że na filo 4 i 5 rok są równie ciężkie i jeszcze jakieś praktyki(niestety nie wiem), że nie będę miała czasu na zaczęcie innego. A tak załóżmy, że na 4 roku psychologii jest luz i mam okazje pouczyć się na filo, a tak jak będę na filo to nie będę mogła uczyć się psychologii od początku.
Dlatego chciałabym wiedzieć jak to wygląda
Stary 2014-10-16, 07:21   #4
Nineveh03
Rozeznanie

A może MISH/ISM? Wtedy można ładnie plan pogodzić.
Nineveh03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 09:26   #5
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Francesc_a Pokaż wiadomość
Nie wyjdzie na to samo, jeżeli okaże się, że na filo 4 i 5 rok są równie ciężkie i jeszcze jakieś praktyki(niestety nie wiem), że nie będę miała czasu na zaczęcie innego. A tak załóżmy, że na 4 roku psychologii jest luz i mam okazje pouczyć się na filo, a tak jak będę na filo to nie będę mogła uczyć się psychologii od początku.
Dlatego chciałabym wiedzieć jak to wygląda
jestem na filo na UG, możesz sobie łatwo obczaić plany studiów (ile i jakie przedmioty w jakich semestrach, po ile godzin) na stronie
wszystko zależy od kierunku, ja mam bardzo luźny szósty semestr na licencjacie i piąty rok na magisterce w swoim planie. Reszta niestety dosyć napięta. Praktyki sobie w wakacje strzeliłam.
Ale wiem, że na ostatnim roku licencjatu u mnie masa ludzi brała drugi kierunek i nie mieli problemu z pogodzeniem

Edytowane przez 201605301111
Czas edycji: 2014-10-16 o 09:28
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 14:25   #6
Francesc_a
Zakorzenienie

Czocherovsky jesteś na 3 roku?
Stary 2014-10-16, 15:00   #7
serenavanderwoodsen
Zadomowienie

GG do serenavanderwoodsen

Najpierw rób skandy . Im szybciej będziesz znać duński/szwedzki/niemiecki, tym lepiej. Imho, lepiej niż jakbym miała zacząć od psychologii. Z francuskim to nie wiem, czy jakaś różnica, bo z językami skandynawskimi jest po prostu tak, że to, że któryś znasz przewyższa to, że nie masz doświadczenia w danej dziedzinie.
serenavanderwoodsen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 16:42   #8
Francesc_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez serenavanderwoodsen Pokaż wiadomość
Najpierw rób skandy . Im szybciej będziesz znać duński/szwedzki/niemiecki, tym lepiej. Imho, lepiej niż jakbym miała zacząć od psychologii. Z francuskim to nie wiem, czy jakaś różnica, bo z językami skandynawskimi jest po prostu tak, że to, że któryś znasz przewyższa to, że nie masz doświadczenia w danej dziedzinie.
Chodzi mi ogólnie o filo. Nie wiem jeszcze czy wybiorę skandynawistyke czy filo Romańska. Ale którąś wybiorę. Szczerze powiedziawszy bardziej podoba mi się filo franc.
Ogólnie i tak psychologię będę studiować, tylko pytanie czy zacząć od niej. A wybór zależy od planu zajęć i tego ile będę miała wolnego czasu na 4 i 5 roku by zaczynac inny.
Szczerze, to bardziej mi się uśmiecha psychologia bo mnie to kręci, jednak wiem że to za mało na jakąś przyszłośc wiec wybrałam filo, bo to mnie tez interesuje
Stary 2014-10-16, 22:06   #9
mollylolly
Przyczajenie

Psychologia, ale po angielsku, UW, pierwszy rok. Właściwie to pierwsze pół miesiąca. Program studiów po angielsku jest taki sam jak tych po polsku, tu też plan układa się samemu (tak jest na UW, nie wiem jak na innych uczelniach). Od przyszłego roku planuję drugi kierunek, być może na innej uczelni.
Wspominałaś coś o UG z tego co widzę, ale jeśli chciałabyś coś więcej o UW - daj znać.
mollylolly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-16, 22:34   #10
neia
Zadomowienie

Psychologia jest prosta na każdym roku.
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-17, 00:06   #11
mell002
Zadomowienie

Przecież programy studiów są dostępne na stronach uczelni, poczytaj sobie. Policz godziny w tygodniu. Od siebie dodam, że nie radziłabym brać drugiego kierunku na licencjacie z filologii obcej. U mnie nikomu się nie udało. Drugi kierunek (także neofilologiczny) dobrałam dopiero na magisterce. Ledwo udało mi się sklecić plan, z kolizjami, zajęciami od rana do wieczora. A po powrocie robota w domu.

mell002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-17, 00:59   #12
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Czocherovsky jesteś na 3 roku?
tak
Stary 2014-10-17, 07:15   #13
neia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mell002 Pokaż wiadomość
Przecież programy studiów są dostępne na stronach uczelni, poczytaj sobie. Policz godziny w tygodniu. Od siebie dodam, że nie radziłabym brać drugiego kierunku na licencjacie z filologii obcej. U mnie nikomu się nie udało. Drugi kierunek (także neofilologiczny) dobrałam dopiero na magisterce. Ledwo udało mi się sklecić plan, z kolizjami, zajęciami od rana do wieczora. A po powrocie robota w domu.
U mnie na psycho bardzo dużo osób studiuje dodatkowo filologie. Wlasnie polaczenia psycho i filo/lingwistyka albo ekonomia są najczęstsze.
Stary 2014-10-17, 08:03   #14
Francesc_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neia Pokaż wiadomość
U mnie na psycho bardzo dużo osób studiuje dodatkowo filologie. Wlasnie polaczenia psycho i filo/lingwistyka albo ekonomia są najczęstsze.
I na którym roku biorą drugi kierunek?
I jak im idzie to z ogarnieciem planu i wgl?
U ciebie na psychologii jak to wygląda z praktykami?

Cytat:
Napisane przez mollylolly Pokaż wiadomość
Psychologia, ale po angielsku, UW, pierwszy rok. Właściwie to pierwsze pół miesiąca. Program studiów po angielsku jest taki sam jak tych po polsku, tu też plan układa się samemu (tak jest na UW, nie wiem jak na innych uczelniach). Od przyszłego roku planuję drugi kierunek, być może na innej uczelni.
Wspominałaś coś o UG z tego co widzę, ale jeśli chciałabyś coś więcej o UW - daj znać.
Psychologia po angielsku? Chyba bym się tego nie podjęła
I interesuje mnie najbardziej UG
Stary 2014-10-17, 08:09   #15
neia
Zadomowienie

Cytat:
I na którym roku biorą drugi kierunek?
I jak im idzie to z ogarnieciem planu i wgl?
U ciebie na psychologii jak to wygląda z praktykami?
Różnie. Większość zaczyna zwykle drugie kierunki na 2 roku tego pierwszego. U mnie plany są dość elastyczne, więc z tym raczej problemów nie ma. A z praktykami jest tak jak wszędzie - zwykle robi się je w czasie wakacji.
Stary 2014-10-17, 08:11   #16
Francesc_a
Zakorzenienie

Cytat:
Różnie. Większość zaczyna zwykle drugie kierunki na 2 roku tego pierwszego. U mnie plany są dość elastyczne, więc z tym raczej problemów nie ma. A z praktykami jest tak jak wszędzie - zwykle robi się je w czasie wakacji.
W wakacje na którym roku?
A ty na którym roku jesteś?
Stary 2014-10-17, 08:15   #17
neia
Zadomowienie

Cytat:
W wakacje na którym roku?
A ty na którym roku jesteś?
U mnie praktyki można robić po ukonczeniu 3 roku, czyli wychodzą wakacje po 3 lub po 4 roku. Ale to zaledwie 100 godzin, więc w 3 tygodnie można to załatwić. Praktyki to naprawdę jest najmniejszy problem (a właściwie żaden) jeśli chodzi o studiowanie dwóch kierunkow. Ja jestem na 3 roku psycho.
Stary 2014-10-17, 08:19   #18
Francesc_a
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie praktyki można robić po ukonczeniu 3 roku, czyli wychodzą wakacje po 3 lub po 4 roku. Ale to zaledwie 100 godzin, więc w 3 tygodnie można to załatwić. Praktyki to naprawdę jest najmniejszy problem (a właściwie żaden) jeśli chodzi o studiowanie dwóch kierunkow. Ja jestem na 3 roku psycho.
A ty studiujesz jeszcze jakiś kierunek?
A jakie mogą być problemy?
Bo ja bym wtedy zaczęła na 3 albo na 4 roku drugi kierunek

A mam do ciebie pytanie.
Jak na psychologii? Ciężko ? Fajnie?
Stary 2014-10-17, 08:36   #19
neia
Zadomowienie

Cytat:
A ty studiujesz jeszcze jakiś kierunek?
A jakie mogą być problemy?
Bo ja bym wtedy zaczęła na 3 albo na 4 roku drugi kierunek

A mam do ciebie pytanie.
Jak na psychologii? Ciężko ? Fajnie?
Studiowałam drugi, chwilowo mam urlop. U mnie około 40-60% studentów poza psychologią studiuje coś jeszcze, bo są to bardzo mało absorbujące studia. Nie ma sensu czekać do 3/4 roku z rozpoczęciem drugiego kierunku. Chyba że bardzo zależy Ci na byciu wiecznym studentem. No i lepiej jest zacząć od trudniejszego kierunku, bo będziesz wtedy mogła lepiej ocenić czy dasz w ogóle radę pogodzić go z czymś jeszcze. Łatwiej będzie Ci się też przyzwyczaić do większej ilości nauki.

Co do problemów, to najtrudniejsze jest pogodzenie planów zajęć. Na wykłady zwykle można nie chodzić, ale na filo zwykle większość to zajęcia seminaryjne, na których być trzeba. Także zawsze trzeba być przygotowanym na to, że może się skończyć na braniu warunków co roku albo na konieczności wzięcia urlopu na jednym z kierunków. Niektórzy wykładowcy idą na rękę i pozwalają przepisać sie do innej grupy, ale zwykle niestety wiąże się to z bieganiem za wykładowcami i pisaniem dziesiątek podań. Innym problemem jest mała ilość czasu wolnego, ograniczone kontakty ze znajomymi czy nieprzespane noce jeśli się nie pracuje systematycznie i tej pracy się trochę nagromadzi.
Stary 2014-10-17, 08:50   #20
Francesc_a
Zakorzenienie

Cytat:
Studiowałam drugi, chwilowo mam urlop. U mnie około 40-60% studentów poza psychologią studiuje coś jeszcze, bo są to bardzo mało absorbujące studia. Nie ma sensu czekać do 3/4 roku z rozpoczęciem drugiego kierunku. Chyba że bardzo zależy Ci na byciu wiecznym studentem. No i lepiej jest zacząć od trudniejszego kierunku, bo będziesz wtedy mogła lepiej ocenić czy dasz w ogóle radę pogodzić go z czymś jeszcze. Łatwiej będzie Ci się też przyzwyczaić do większej ilości nauki.

Co do problemów, to najtrudniejsze jest pogodzenie planów zajęć. Na wykłady zwykle można nie chodzić, ale na filo zwykle większość to zajęcia seminaryjne, na których być trzeba. Także zawsze trzeba być przygotowanym na to, że może się skończyć na braniu warunków co roku albo na konieczności wzięcia urlopu na jednym z kierunków. Niektórzy wykładowcy idą na rękę i pozwalają przepisać sie do innej grupy, ale zwykle niestety wiąże się to z bieganiem za wykładowcami i pisaniem dziesiątek podań. Innym problemem jest mała ilość czasu wolnego, ograniczone kontakty ze znajomymi czy nieprzespane noce jeśli się nie pracuje systematycznie i tej pracy się trochę nagromadzi.
Czyli według ciebie powinnam zacząć od filo?
Bo chciałam od psychologii.
Hm.. no nie ma sensu tyle czekać na zaczęcie drugiego kierunki ale przestraszyłam się że mogę nie dać rady z natłokiem materiału na początek z dwóch kierunków bo na filo będę uczyć się od podstaw wiec ciężko na początku będzie.
A i bałam się właśnie tego że wykładowcy nów będą szli na rękę. ..
Stary 2014-10-17, 09:54   #21
201605301111
Konto usunięte

Cytat:

Ja jeszcze dodam od siebie, że na dużej części filo UG wprowadza obowiązkowe wykłady ostatnio. To w sumie zależy w duze mierze od ilości ludzi na kierunku, ale np. u mnie na wykładach lista była nawet nie tyle puszczana do wpisania co czytana
Stary 2014-10-17, 10:45   #22
Francesc_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
Ja jeszcze dodam od siebie, że na dużej części filo UG wprowadza obowiązkowe wykłady ostatnio. To w sumie zależy w duze mierze od ilości ludzi na kierunku, ale np. u mnie na wykładach lista była nawet nie tyle puszczana do wpisania co czytana
No to ciężko mi będzie w takim razie brać drugi kierunek na filo.
No chyba że później.
Ile masz godz teraz na 3 roku? I jaką filo studiujesz?
Stary 2014-10-17, 10:51   #23
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
No to ciężko mi będzie w takim razie brać drugi kierunek na filo.
No chyba że później.
Ile masz godz teraz na 3 roku? I jaką filo studiujesz?
rosyjską
dasz rade :P wykładów nie ma znów tak dużo, większość to ćwiczenia (pnj zwłaszcza - przy duzej ilosci grup da sie skakać).
mam koleżanke, która rownocześnie studiuje psychologie ale wieczorowo (ale ona w ogóle była wyżeraczką, bo do tego jeszcze pracowała i robiła praktyki jednocześnie). Ale jest u nas tez masa ludzi z ekonomii, msg czy jakichś innych filologii.
szczerze mówiac nie wiem ile godzin jest w tygodniu, bo pojechałam na erasmusa, ale znajomi mówią, że nie jest ich jakos mocno dużo i spokojnie godzą to z pracą/drugim kierunkiem.
Stary 2014-10-17, 11:00   #24
Francesc_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
rosyjską
dasz rade :P wykładów nie ma znów tak dużo, większość to ćwiczenia (pnj zwłaszcza - przy duzej ilosci grup da sie skakać).
mam koleżanke, która rownocześnie studiuje psychologie ale wieczorowo (ale ona w ogóle była wyżeraczką, bo do tego jeszcze pracowała i robiła praktyki jednocześnie). Ale jest u nas tez masa ludzi z ekonomii, msg czy jakichś innych filologii.
szczerze mówiac nie wiem ile godzin jest w tygodniu, bo pojechałam na erasmusa, ale znajomi mówią, że nie jest ich jakos mocno dużo i spokojnie godzą to z pracą/drugim kierunkiem.
Hm ale nie od pierwszego roku bo musze zabrać się za francuski bo od podstaw jadę wiec trochę więcej pracy mnie czeka niż tych co już znają podstawy.
A zaocznie nie chce brać psychologii o ile to będzie możliwe żeby pochodziła dwa dzienne

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Cytat:
Hm ale nie od pierwszego roku bo musze zabrać się za francuski bo od podstaw jadę wiec trochę więcej pracy mnie czeka niż tych co już znają podstawy.
A zaocznie nie chce brać psychologii o ile to będzie możliwe żeby pochodziła dwa dzienne
A jak to jest z tym erasmusem?
Jakie warunki trzeba spełnić by pojechać?
Stary 2014-10-17, 23:18   #25
201604181004
Konto usunięte

Na filologiczny nie licz przez najblizsze kilka lat do otwarcia nowego budynku. Nie ma sal co za tym idzis zajecia potrfia byc rozpisane do 20:30 badz na innych wydzialach
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-18, 00:06   #26
Francesc_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Na filologiczny nie licz przez najblizsze kilka lat do otwarcia nowego budynku. Nie ma sal co za tym idzis zajecia potrfia byc rozpisane do 20:30 badz na innych wydzialach
Jak to?
Patrzyłam na plan zajęć i zajęcia są w normalnych godzinach
Stary 2014-10-18, 08:13   #27
201604181004
Konto usunięte

Przejrzalas plany wszystkich filologii ze wszystkich lat? To graty ale tam jeszcze jest wydzial historii.

Takto. Ug myslac za postawia szybko nowy budynek posprzedawalo stare. A nowego budynku nie ma. Wiec teraz wszysciutkie mozliwe filo sa w starym malym budynku razem z historia a kiedys czesc z nich miala swoje wlasne. Jak ci zalezy to mozesz sie przejecjac i zobaczyc rozpiski na salach jakie jest przeladowanie ;p

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-18, 08:39   #28
Francesc_a
Zakorzenienie

Cytat:
Przejrzalas plany wszystkich filologii ze wszystkich lat? To graty ale tam jeszcze jest wydzial historii.

Takto. Ug myslac za postawia szybko nowy budynek posprzedawalo stare. A nowego budynku nie ma. Wiec teraz wszysciutkie mozliwe filo sa w starym malym budynku razem z historia a kiedys czesc z nich miala swoje wlasne. Jak ci zalezy to mozesz sie przejecjac i zobaczyc rozpiski na salach jakie jest przeladowanie ;p
Spojrzalam na plan zajęć filo romańskiej w tym roku i jest ok według mnie dlatego się zdziwiłam.
Stary 2014-10-18, 08:54   #29
201604181004
Konto usunięte

filo romańska ma chyba dwie czy trzy salki na prawym skrzydle jednego piętra razem z rosjoznawstwem, rusycystyką, filologią klasyczną i slawistyką.

także ten, loteria
Stary 2014-10-18, 09:13   #30
Francesc_a
Zakorzenienie

Cytat:
filo romańska ma chyba dwie czy trzy salki na prawym skrzydle jednego piętra razem z rosjoznawstwem, rusycystyką, filologią klasyczną i slawistyką.

także ten, loteria
No ok ;p
Ale mimo wszystko ten plan jest fajny godzinowo
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości