![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak znalazłyście pracę?
Pytanie proste ale...
W grudniu kończy mi się kontrakt w firmie, w której pracuję. Wiem na 99% że umowa nie zostanie ze mną przedłużona, bo projekt przy którym pracowałam został zrealizowany i finito... po trzech latach wracam na rynek. Studia skończyłam kilka lat temu ale nigdy nie pracowałam w wyuczonym zawodzie (socjologia) a doświadczenie mam w zupełnie innej branży. Do wypowiedzenia jeszcze prawie 4 miesiące ale juz teraz zaczynam się rozglądać za czymś innym. Ciekawych propozycji generalnie nie ma ale od czasami jakaś w miarę fajna oferta się pojawi. Wysyłam CV na ogłoszenia, które znajduję na portalach ale nikt nie odpowiada. Życiorys mam niezły, bo podesłałam go kilku osobom, które zajmują się rekrutacją i podobno nie ma się do czego przyczepić. Ostatnio w grupie znajomych wyraziłam zdumienie, że nie mam żadnego odzewu i wtedy wszyscy zgodnie stwierdzili, że nikt jeszcze nie znalazł pracy dzieki ogłoszeniu w internecie. Wszyscy wspominali o znajomościach, poleceniach, urzędzie pracy, albo agencjach zatrudnienia. Trochę mnie to podłamało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak znalazłyście pracę?
Cytat:
Pracę dostałam w sumie przypadkowo - ktoś wypadł, pracownik potrzebny był natychmiast a ja byłam uparta i jeszcze tego samego dnia zjawiłam się na miejscu pogadać na temat pracy. I się udało. Ogólnie uważam, że poszukiwanie pracowników przez ogłoszenie, z zastrzeżeniem prosimy o przesyłanie aplikacji wyłącznie na maila [niestety coraz częstsze] jest kompletną pomyłką. Osobiście jestem w stanie zaprezentować się na naprawdę niezłym poziomie, gdy mam taką szansę. Natomiast suche papiery są ignorowane kompletnie. Szczerze wątpię czy wszyscy chociaż czytają listy motywacyjne, w wielu ogłoszeniach wręcz proszą tylko o CV ![]() W obecnej pracy w zasie rozmowy wyszło wiele wątpliwości pracodawcy - odległe miejsce zamieszkania, doświadczenie średnio pokrywające się z wymogami, młody wiek [ w domyśle chęć założenia rodziny, chociaż bezpośrednio to nie padło, ale dał się wyczuć o co chodzi]. I wszystkie wątpliwości udało mi się realnie rozwiać, znaleźć logiczną argumentację i wyjaśnić, że jestem dobrą osobą do tej pracy. A gdybym wysłała tylko CV? Zapewne odpadłabym w przedbiegach, z wyżej wymienionych powodów. Ps. UP to dno i sto metrów mułu. Swego czasu kombinują ze stażem miałam przyjemność się tam zarejestrować, i ich oferty to albo propozycje kompletnie ubliżające zdrowemu rozsądkowi [np. sekretarka, umowa zlecenie, pełen etat, 1280 brutto [!] - albo idiota pisał, albo to jakaś forma wolontariatu] albo kompletnie niezgodne z Twoim profilem wykształcenia, byle coś wcisnąć. Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2014-09-08 o 14:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
mialam w zyciu 4 prace,mowie juz o takich prawdziwych,na stale nie dorywcze w czasie szkoly..i dwie z nich najgorsze z mozliwych (call center i sklep odziezowy-sieciowka)znalazlam przez internet ale placa byla tak marnie platna ze w jednej po tygodniu a w drugiej po 2 miesiaach zrezygnowalam..nie ma co,dwie porzadniejesze prace znalazlam przez znajomosci,znajomy znajomego itp ale wszytsko tez zalezy od umiejetnosci,brazny w jaka celujemy itp.np moj TŻ ma zdolnosci techniczne i prace jest w stanie zmienic z dnia na dzien i to na znacznie lepsza a ja wiem ze musialabym szukac,pytac,kombinowac gdybym tylko chciala cos lepszego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
obie moje - już pełno etatowe prace (studenckich nie liczę bo wtedy to w większości po znajomości) - znalazłam przez ogłoszenia w internecie
w pierwszej spędziłam 2,5 roku, w drugiej jestem od 1,5 roku - w obu przypadkach to normalne firmy (jedna do 150 pracowników, druga - korpo) z normalnym procesem rekrutacji
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2014-09-08 o 14:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Pracuję obecnie w trzeciej firmie. Każdorazowo pracę znalazłam odpowiadając na ogłoszenia w sieci. Dwie z firm to korporacje, trzecia też całkiem spora.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Moją pierwszą poważną pracę znalazłam właśnie w internecie. Wysłałam CV, zadzwonili, poszłam na rozmowę i dostałam pracę.
Obecną mam dzięki kierowniczce z poprzedniej firmy. Najpierw ona dostała pracę po znajomości, potrzebowali ludzi, więc ściągnęła mnie.
![]() |
![]() |
#7 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Mój TŻ też znalazł przez ogłoszenia w necie, w porządnej dużej formie (korporacji), więc nie należy się tak nastawiać, że przez net to nie da rady
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
1. praca - ogłoszenie w necie, mała firma, ale umowa o pracę po 3 miesiącach. Wytrwałam prawie 2 lata
2. Ogłoszenie wystawione przez agencję rekrutacyjną - już drugi rok siedzę w firmie. Da się znaleźć pracę przez ogłoszenia, jednak sporo znajomych ma robotę po znajomości, a jeśli jej nie mają po znajomości, to często mają specyficzne umiejętności, ułatwiające znalezienie pracy (informatycy, rzadki język). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Zajmowałem się przez moment rekrutacją w firmie, w której odbywałem praktyki (szef stwierdził że powinienem taką wiedzę też posiąść w zarządzaniu biznesem
![]() Ogłoszenie poszło na gumtree i przyszło ok. 60 CV po jednym weekendzie... Gdzie problem? W wymaganiach było jasno napisane, że znajomość, lub chociaż zainteresowanie nowinkami technologicznymi jest niezbędne. Chęć do przyswajania wiedzy technicznej. Stanowiskiem miała być asystentka szefa, jednak przełożony chciał ją też przeszkolić z innych zajęć jakie wykonuje się w firmie. Stąd takie, a nie inne wymaganie. Jakie ogłoszenia przyszły? W ogromnej mierze osoby które widać było, że wysyłają CV jak leci. Szukamy kogoś z żyłką techniczną, a piszą osoby po kulturoznawstwie, którym nawet się nie chce skłamać w "Zainteresowaniach" że lubią nowinki. Nic, null. 3 dziewczyny były po dobrze rokujących kierunkach i one się dostały na rozmowę. Plus jeszcze jedna, bo szef miał co do niej przeczucie. Zadzwoniłem, umówiłem rozmowy. Jedna w ogóle nie odebrała (dzwoniłem 3 razy o różnych porach), jedna nie miała pojęcia z jakiej firmy dzwonię. Plus w dniu rozmowy się spóźniła prawie pół godziny. Ostatecznie jedna z tych dwóch, które miały normalne predyspozycje, nie spóźniły się itd. się dostała. To tak a'propos internetowych ogłoszeń.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Erudycja
|
ja i mój mąż zdobywalismy prace na dwa sposoby, albo po znajomosci, albo przez ogłoszenie z internetu. Trzeba tylko dokladnie czytac wymagania i dostosowac je do swoich umiejętnosci.
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jakichś tam kwiatków i sytuacji by się trochę nazbierało (np. koleś, który przyszedł na rozmowę co prawda ubrany schludnie, ale z torbą z biedronki w ręce, którą to torbę położył na stole. No i niby wiedzę i kwalifikacje miał, no ale k....!). Generalnie na jedno stanowisko koło 200 cefałek. Skoro większość od razu do odsiewu, bo tak jak mówisz, ludzie aplikują gdzie popadnie, to się nie dziwię, że pracodawcom się nie chce czytać wszystkich dokumentów, i co niektóre całkiem dobre życiorysy lądują w koszu. ---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- Od siebie dodam, że na ogólnopracowych serwisach już ogłoszeń nie szukam. Szukam bezpośrednio na stronach firm, które mnie interesują. Sukcesu w rozumieniu otrzymania pracy jeszcze nie osiągnęłam, ale zaproszono mnie na kilka rozmów kwalifikacyjnych, więc chyba działa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Pierwsza prace mialam przez ogloszenie w necie.
Obecna sama zanioslam cv mimo,ze sie nie oglaszali. W miedzyczasie mialam tez inna prace - rowniez z ogloszenia. Nie mam znajomosci wiec ogloszenia i chodzenie po firmach to jedyne na co moge liczyc poszukujac pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
To ja się wyłamię, bo dostałam pracę 'dzięki' urzędowi pracy, przynajmniej w jakimś stopniu. Dostałam się na staż, po którym zaproponowano mi pracę na stałe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Studenckie oferty pracy znalazłam w Internecie. Owszem, zgodzę się, że w dzisiejszych czasach ważne są znajomości, ale muszę się pochwalić, że moją obecną pracę (a w zasadzie dwie) znalazłam sama przez Internet. Jestem bardzo dumna z tego, że nie przyjęłam propozycji wujka, by zostać nauczycielem (chociaż zdaję sobie sprawę z tego, że niejedna osoba w moim wieku marzy o takiej pracy). Wolałam zawsze radzić sobie sama, by uniknąć plotek, że mam pracę dzięki protekcji i znajomościom. Trzeba mieć wolę wytrwania na rynku pracy i nie przejmować się, że na początku się nie udaje. Mnie dużo dały kursy i szkolenia z zakresu poszukiwania pracy, przygotowywania dokumentów aplikacyjnych i motywacji. Jeśli masz czas warto o tym poczytać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja przez neta szukalam pracy pol roku i nic. Dopiero jak poszlam osobiscie dostalam.
Wyslane przez tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Dwie prace znalazłam z ogłoszenia w internecie, a trzecią dlatego, że ktoś z jednej z tych dwóch odchodził "na swoje" i zabrał mnie ze sobą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
zawsze szukałam w internecie i zawsze miałam odzew.
w pierwszej pracy miałam styczność z rekrutacją, praca taka że w sumie głównym wymaganiem był komunikatywny język angielski, a CV dostawałam od osób, które były na poziomie kali jeść kali pić. CV napisane baaaardzo niestarannie, a jako zdjęcie słit focia z dziubkiem. no to chyba logiczne, że przy takich zgłoszeniach odzewu nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Za każdym razem przez internet lub anonse.
Obecna praca jest wyjątkiem jeśli chodzi o wysłani jedynie cv przez internet, zazwyczaj po prostu dzwoniłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdjęcia w CV prosto z profilowego z fejsbuka. Okropne. Inna sprawa, że jak macie dziewczyny jakieś intymne zdjęcia na fejsie, to naprawdę, nie pokazujcie ich publicznie ![]() ![]() ![]()
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Obecną pracę znalazłam z ogłoszenia w necie (na infopraca). Tak że da się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Pracowałam w trzech miejscach. Mówię oczywiście o pracy w zawodzie, na etat, nie o jakimś dorabianiu.
Pierwsza praca - koleżanka wspomniała, że będa tam kogoś szukać bo pracownica zaszła w ciążę. Pojechałam osobiście z cv, przyjęli mnie. Druga praca - całkiem przypadkiem, zaszłam zapytać czy nikogo nie szukają i po dwóch godzinach miałam podpisaną umowę o pracę na czas nieokreślony ![]() Trzecia (obecna) praca - pojawiło się ogłoszenie w necie. Pracując w drugim miejscu cały czas szukałam czegoś bliżej miejsca zamieszkania, większych zarobków. Wysłałam cv, poszłam na rozmowę, po tygodniu mnie przyjęli, ale poszłam tam pracować dopiero po m-cu bo obejmował mnie okres wypowiedzenia, urlop itp. Ogłoszenia w necie zawsze śledziłam na konkretnej stronie, związanej z branżą w której pracuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Ja chyba przez wszystkie mozliwe zrodla, a to znajomy dal namiary, a to zadzwonilam pod numer z ogloszenia z gazety, wyslalam cv na ogloszenie w internecie, rozdawalam CV od miejsca do miejsca, raz z biura pracy, kilka razy przez rozne agencje, ogloszenia na stronie firmy... mozliwe, ze cos przegapilam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
obie moje ''powazne'' biurowe prace to byly ogloszenia na necie - jedna z gazety praca a druga bezposrednio ze strony korpo ( wiele korpo lubi rekrutowac przez swoje strony i formularze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Pierwszą pracę dostałam z powodu odejścia poprzedniego pracownika i szukali na szybko kolejnego. Następną, w sieciowym sklepie obuwniczym dostałam, bo w trakcie zakupów zaszłam z CV i od razu zostałam zaproszona na zaplecze i rozmowę. Kierowniczka na drugi dzień dała mi dzień próbny. Z kolei obecną z polecenia. W mojej firmie przeważa zatrudnienie w stylu "każdy kto zaproponuje osobę godną zaufania i która spełnia wymagania" jest weryfikowana. Oczywiście ogłoszenie w sieci jest. Często bywa tak, że przychodzi osoba z zewnątrz bo proponowane nie przechodzą rozmów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O ile nie jest wszystko rozjechane i jest czytelne to chyba Word może być. Ja mam 23 lata i nie mam jeszcze stałej pracy, tylko dorywcze na razie. Chyba muszę coś zmienić.A staram się, nie to, że nic nie robię. Zdjęcie do CV nowe zrobię, bo tamto już parę lat ma. CV mam dobre, w Wordzie, ale nie rozjechane, to co ma być to po prawej stronie to co po środku itp też, sformatowane, ok. Zdjęć z dziubkiem bym nigdy nie wstawiła hehe. Ja to mam tak, że właśnie nie zawsze odzwaniają. No i z angielskiego powtarzam sobie, bo sporo pozapominałam. Tylko angielski znam, więc mam zamiar zająć się jeszcze jakimś językiem np hiszpańskim. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2014-09-08 o 17:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Jak to jest standardowy format to raczej może być. Ale wiadomo, różnie może być, a taki pdfik jednak jest dość bezpieczny (przez kilka lat studiów ani razu pdf nie zawiódł mnie na elektronicznych sprawozdaniach. Formaty doc. docx. i inne tekstowe - zdarzało im się).
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
No niby tak. Ja zrobię sobie pdf też. Miałam pdf kiedyś i pamiętam akcję, że ktoś poprosił, żeby jednak w doc dać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
całkowity przypadek. kupowałam samochód i akurat facet który sprzedawał zgadał się ze mną na ten temat
![]() inne to z ogłoszenia w internecie. ---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- a mój tż został po stażu z urzędu pracy co do pdf - też wysyłałam w pdfie bo niby fajniej, a potem miałam maile od nieogarniających babeczek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak się dowiedziałam o wypowiedzeniu to zaczęłam wysyłać swoje CV do firm w całej Polsce. Zaproszono mnie na kilka rozmów i jedną firmę wybrałam. Może też spróbuj wysyłać/zawozić do firm? Nawet jeśli nie prowadzą w tej chwili rekrutacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:44.