|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() przyjęcie urodzinowe - duże wyzwanie
Niedługo odbędą się pierwsze urodziny naszego synka
![]() ![]() ![]() Jestem trochę zielona w kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ciasta będą kupione bo u mnie każde ciasto to zakalec teraz nie tłumaczę się, że nie umiem piec tylko mówię, że piekarnik przypala ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: przyjęcie urodzinowe - duże wyzwanie
Jakies salatki? Koreczki? Ciasto francuskie z pieczarkami? Nie dawno robilam a nie jestem alfa i omega w kuchni
![]()
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym postawiła na wielki gar gulaszu, albo jeszcze lepiej bigosu z dużą ilością mięsa ![]() Wbrew pozorom nie jest to pracochłonne bo największą rolę odgrywa długi czas gotowania... A to dania w sam raz do zrobienia kiedy robi się chłodniej... Poza tym możliwe że będą siedzieć dłużej więc miałabym też awaryjną sałatkę albo dwie i właśnie chleb żeby przygotować ewentualne kanapki na kolację ![]() Co do ciasta to i tak bym zrobiła sama... przecież nie wszystkie ciasta muszą się piec... Możesz zrobić sernik na zimno i 3bita (wszystkim bardzo smakuje) a do tego wystarczy Ci jedynie lodówka. Są również inne ciasta bez pieczenia... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie najedza sie kurczakiem to co oni jedzą na co dzień ?
![]() Mozesz upiec kurczaka plus inne mieso, schab? do tego ziemniaki czy kasza+ mizeria,kapusta na ciepło, surówka z pomidorów z cebulą-skoro ma byc klasycznie. Bigos tez dobre rozwiązanie do tego jakieś 2-3 ciasta, deska wędlin, serów, owoce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Właśnie myślę też o innym mięsie bo jak podam same udka i skrzydełka to wydaje mi się, że może być za mało. Połowa to chłopy jak dęby ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Może pieczeń np. z łopatki/szynki/wołowiny? Samo się robi, tzn. trzeba przyprawić a potem do piekarnika, na raz można więcej upiec i nei trzeba stać przy garach i patelni
![]()
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Jeśli kupisz 5 -6 kurczaków i upieczesz z nich udka , skrzydła i pokawałkowane piersi to powinno wystarczyć na tyle osób do ziemniaków i surówki.
Surówka wychodzi tanio ale smaczna i psuje do kurczaka z kapusty bialej, marchwi , cebuli, jabłka z majonezem lub musztardą ze śmietaną. Duża główka kapusty, kilka marchewek, jabłek. A z reszty mięsa z tych kurczaków ugotować rosół i część z makaronem podać na pierwsze danie / makaron Dobrusia jest tani w Biedronce a dobry jak domowy/. A z reszty rosołu ugotować forszmak z tym mięsem odebranym od kości . Albo żurek z jajkiem i podać z chlebem jeśli trzeba później. Albo barszczyk czerwony z pasztecikami jak masz czas zrobić. I jakaś sałatka albo dwie, pracowita ale tania można się nią najeść jest zwyczajna majonezowa/ ziemniaki, marchew, ogórek kiszony, jajka, cebula, jabłko, gotowany seler w kostkę, groszek z puszki/. A druga może być nowocześniejsza np. gotowany ryż sałatkowy, groszek, kukurydza, ogórek kiszony, pokrojona w kostkę szynka lub pieczony kurczak, majonez. Można paprykę w kostkę surową lub konserwową dodać. Dużo jej wychodzi , szybko się robi. Trochę wędliny, kilka gatunków pokroić, chleb, napoje. Jak urodziny to tort ze świeczką by się przydał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
A właśnie że podaj kanapki
![]() ![]() Zupa nie wiem czy jest szczęśliwym pomysłem bo nie masz pewnie takiego garnka żeby zrobić dla 18 osób ale sałateczka ? I 2-3 ciasta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Poradzisz sobie,daj znac jak poszlo
![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Może nie będę ani wytworna ani oryginalna (ale chyba o to tu chodzi) i powiem, że strzałem w dziesiątkę może być... sałatka ziemniaczana. Jeżeli będziesz miała problem, z chęcią podzielę się przepisem i moimi uwagami. Jakie plusy? Ziemniaki gotujesz wieczorem, rano dodajesz pozostałe składniki i jesteś cały czas dla gości a nie w kuchni. Normalną sałatę musiałabyś przygotowywać tuż przed podaniem, polewać sosem maksymalnie kilka minut przed wejściem na stół i robisz z siebie kucharkę a nie gospodynię. A sałatka ziemniaczana jest sycąca, taka sałatka i ziemniaczki w jednym. I nie znam osoby, która by nie jadła nie licząc niektórych dzieciaków, ale to inna bajka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Przekąski, sałatki, coś na ciepło, zimna płyta to takie podstawowe elementy które na pewno się przydadzą.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
U mnie w domu przy wiekszej ilości osb stawiamy na wygodę
![]() obiad: Ziemniaki pokrojone w ósemki, doprawiamy solą, polewamy odrobiną oleju Mięso najlepiej w kawałku: schab i karkówka wystarczy spokojnie łącznie jakieś 6-7 kg max jak to tacy głodomorzy ![]() I wkładasz wszystko do piekarnika i pieczesz- możesz to zrobić nawet rano, a jak goście przyjdą to tylko odgrzejesz ![]() Surówkę proponuje z czerwonej kapusty- można kupić w słoiku np. w Biedronce, dodać starte jabłko i posiekaną cebulkę, doprawić i gotowe. A na kolację: -jeśli nie chcesz kanapek to zrób może zapiekanki na bagietce- goście zawsze sobie chwalą, a coś ciepłego się przyda -pokrój wędliny na półmisek, -półmisek z serami (żółty-różne, plesniowy, mozarella) -może jakiś śledź? w śmietanie czy pod pierzynką -jajka faszerowane- łatwe i szybkie a mozesz zrobić sporo - pokrojone warzywa: pomidor, ogórek, papryka -skoro są tradycjonalistami jeśli chodzi o kuchnię to może standardowo- kiełbasa na ciepło- u teściów zawsze musi być ![]() Najlepiej przeanalizuj co zazwyczaj było do jedzenia jak chodziłaś do nich na imprezy to bedziesz wiedziała co lubią ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:02.