|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
pytanko do Pana Dr:) - pigułki czy plastry? Jakie badania?
witam
![]() Mam pytanie: otóż brałam atbletki antykoncepcyjne już od dwóch lat - Logest- i teraz miałam przerwę w braniu jakieś 3 miesiące ![]() ![]() ![]() Chciałabym wiedzieć czy dla mnie będą odpowiednie (mam 23 lata, 168 cm, 63 kg) i jakie badania powinnam zrobić znaim zgłoszę się do swojego ginekologa??? chodzi mi o te podstawowe badania antykkoncepcyjne (bo zupełnie zapomniałam jakie robiłam kiedyś) Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: pytanko do Pana Dr:)
gdyby nie byly skuteczne nikt by ich nie nosil .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
hehe nao tak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
a wtedy ryzyk fizyk
![]() nie ufam plastrom wlasnie ze wzgledu na ich odklejanie,widocznosc i brud jaki zbieraja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
no właśnie tego się też obawiam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Moja koleżanka użyawała plastrów i nie była zbytnio zadowolna ,ale wiadomo ,że to indywidualna sprawa.Miała mdłości ,bolał ją brzuch i wymiotowała.Nie odklejały jej się ale musiała odstawić,nie pamietam nazwy tych plastrów.Inna znajoma ma plastry i jest ok.Można spróbować.Wiadomo,że nie obciążają wątroby tak jak tabletki.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Po moich doświadczeniach z plastrami nikomu ich nie polecam!! to jest oczywiscie tylko moje zdanie. Wczesniej bralam tabletki, moj maz ze wzgledu na lepsza ochrone organizmu namowił mnie na plastry! Razem udaliśmy sie do ginekologa aby sie dowiedziec, czy sa bezpieczniejsze dla zdrowia. Po tej rozmowie stwierdzialam ze warto spróbowac. Pierwszego plastra mialam przykleic w pierwszy dzien miesiaczki, tak tez zrobilam. 2 dni po skonczonym okresie zaczelam plamić
![]() ![]() ![]() To sa moje doświadczenia z plastrami!! Przez nie teraz mam miesiaczna przerwe od hormonów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
CO do plastrów, potwierdzam, chyba częściej niż przy tabletkach pacjentki bywają niezadowolone. Powody tego niezadowolenia zostały opisane w powyższych watkach. Mysle, ze wynika to jednak z roznego czasu zbierania dosiadczen przez producentow. Pierwsze tabletki antykoncepcyjne tez mialy sporo dzialań ubocznych.
Na marginesie, kobiety stosunkowo rzadko chyba decydująsię na wkładki wewnątrzmaciczne. A może po prostu mało zabierają głos na forum, bo są zadowolone, nie mqają zbyt wielu problemów już zpomniały, że je noszą?? ![]() W. Kazimierak P.S. Ja sporo kobiet namówiłem na "spiralki" i w przytłaczającej większości są zadowolone. W znacznej większości są to jednak kobiety, które już rodziły. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja Pani gin też polecała spiralke taką na 5 lat... ale co będzie jak zechce mieć bobaska w tym czasie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Ja też się zastanawkiałam nad spiralką,ale pani ginekolog mi ja odradziła, bo jeszcze nie rodziłam. Mówiła,że są takie małe dla kobiet które nie rodziły, ale lepsze są inne sposoby. Poza tym bałabym się sobie taki cos zakładać. Narzie jestem na plasterkach i jestem zadowolona. Nie mam problemu z odklejaniem. Jesli chodzi obrud to jest na to bardzo prosty sposob, a nawet dwa: naklejamy plasterek w miejscu, gdzie skóra się nie rusza, gdy my to robimy. np. nad posladkami i w bok troszeczkę. Jesli nie będą się przesuwać, klejaca substancja nie wyjdzie spod plasterka i wtedy brud sie nie przyczepia, bo nie ma do czego. Drugi to w przyoadku, gdy już mamy brud możemy użyć oliwki dla dzieci i problem z głowy
![]() ![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja moz eni etyle bólu co jakis dziwnych plamien -nie nzosze tego wi wieczna obsesja zakladania w majtki ![]() generalnie zakladajac spirale nastawiasz sie na 5 lat bez dzieci bo jaki sens zakladac cos ,wydawac kase (a spiralki nie naleza do najtanszych szczegolnie te nowe)i za rok to wyciagac. osobiscie boje sie takze tego ,że założe i bede odczuwac jakis dyskomfort nie tyle fizyczny bo kiedy jest założona prawidłowo to nie powinno sie jej czuc ale psychiczna ,w koncu to jakies plastikowe ciało obce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:54.