|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
pracownik biurowy w firmie gastronomicznej?
Witajcie,
mam dość ważne pytanie z którym nie mogę sobie poradzić. Otóż jestem zatrudniona w hotelu jako pracownik biurowy (marketing i sprzedaż) w wymiarze 8 godzin dziennie (pn - pt) Czy w tej branży przysługują mi wolne święta? np. święto wypadające w we wtorek (dokładnie mam na myśli 11 listopada) jest moim dniem wolnym czy to zależy od widzimisię szefa? Ktoś może pomóc w tej sprawie?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: pracownik biurowy w firmie gastronomicznej?
proszę o pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
nikt nie jest w stanie pomóc? Ktoś od prawa pracy???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Wszystko zależy od tego jaką masz umowę. Zakładam, że jest to umowa o pracę, podstawowy system czasu pracy (paca od pn-pt i weekendy wolne). Wówczas 11 listopada masz wolne. Dodatkowo za 1-go listopada (święto przypadające w sobotę) pracodawca powinien dać Ci dodatkowy dzień wolny.
- Kubusiu... -Tak Prosiaczku? -Nic, chciałem upewnić się, że jesteś... ...::: Uśmiech to bodaj najkrótsza droga do drugiego człowieka :::... ...::: Rób to na co masz ochotę, a ludzie niech mówią co chcą :::... Na jednym facecie świat nie kończy się, bo tego kwiata jest pół świata ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() są na to jakieś przepisy? Obawiam się, że pracując w hotelu muszę być cały czas w pracy (mimo że w weekend i święta swojej roboty zrobię - nikt nie odbierze ode mnie telefonu ani nie odpowie na ofertę) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
kochane bardzo proszę o pomoc
![]() czy pracodawca musi zmusić mnie do pracy w święta "na czerwono" w kalendarzu? Przypominam że pracuję w hotelu na stanowisku biurowym ale nie mam pracy zmianowej. Pracuję od pn-pt od 8-16. Czy jeśli pracodawca chce żebym przychodziła do pracy w każde święta poza weekendowe to mogę wziążć na nie urlop wypoczynowy? Dla mnie jest chore że w dzien ustawowo wolny od pracy mam brać urlop ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Na Twoim miejscu powiedziałabym pracodawcy, że dzień 11 listopada jest dniem ustawowo wolnym od pracy, więc dlaczego masz przyjść w ten dzień? Rozumiem, że gdybyś była kucharzem to tego dnia mogłabyś mieć zaplanowaną pracę. Ale tak nie jest, bo pracujesz od pn-pt po 8 godzin na stanowisku biurowym, więc nie rozumiem, dlaczego on chce żebyś dnia wolnego przyszła do pracy.
Poza tym pamiętaj, że w listopadzie do przepracowania jest 18 dni roboczych (wymiar czasu pracy w listopadzie w tym roku wynosi 144 godz.)
- Kubusiu... -Tak Prosiaczku? -Nic, chciałem upewnić się, że jesteś... ...::: Uśmiech to bodaj najkrótsza droga do drugiego człowieka :::... ...::: Rób to na co masz ochotę, a ludzie niech mówią co chcą :::... Na jednym facecie świat nie kończy się, bo tego kwiata jest pół świata ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja o tym wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ale jeżeli na dzień dzisiejszy planuje Ci nadgodziny to popełnia wykroczenie, bo nadgodzin nie planuje się. Tak na marginesie to współczuję Ci takiego pracodawcy co zmusza do pracy w święta ustawowo wolne.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
dzięki za pomoc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Rozumiem. Chociaż tak się zastanawiam... Jeśli będziesz musiała przyjść do pracy w święto to pracodawca będzie musiał oddać Ci w zamian inny dzień.
To że gastronomia to nie do końca znaczy, że pracuje się w święta. U mojej jednej znajomej (która również pracuje w hotelu) do pracy 11 listopada przychodzą tylko kucharze, kelnerzy, recepcjoniści i panie pokojówki (kadrowa, księgowa, marketing mają tego dnia wolne). Coś czuję, że niezależnie jakiego argumentu użyjesz, to i tak jesteś na przegranej pozycji z pracodawcą. Nie rozumiem dlaczego niektórzy pracodawcy, nie potrafią przestrzegać kodeksu pracy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ech no sama widzisz
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
W pierwszej kolejności powinien oddać Ci wolny dzień, a jeśli nie ma takiej możliwości to wypłacić nadgodziny z dodatkiem 100%.
Ale jak widać kodeks pracy sobie, a pracodawca sobie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
właśnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:05.