![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Slub cywilny kontra "uregulowania" zwiazków bez ślubu
Naprawdę! nie rozumiem tego co się dzieje na ten temat w mediach.
Pary niezalegalizowane (heteroseksualne, to wiadomo), chcą unormowań prawnych, które zalegalizują je w świetle prawa jako parę z całym idącym za tym bagażem prawnym :dziedziczenie, wspólnota majątkowa, prawa opieki do dzieci, prawo do uzyskiwania informacji np. medycznych. Czyli dążą do tego, żeby zalegalizować się w świetle prawa jako związek. No to dlaczego nie wziąć ślubu cywilnego ![]() Przecież w razie rozstania, jakkolwiek prawnie zawiązane zobowiązania czy otrzymane przywileje i tak trzeba będzie prawnie rozwiązać (czyli przejść procedurę rozwodową) O co chodzi ![]() Zapraszam do dyskusji, bo ja na serio, nie ogarniam. To mi się kojarzy z jakimś węzłem gordyjskim, tak jakby ktoś robił aferę że: - nie wsiądę na statek, ale chcę płynąć statkiem, ale nie wsiądę na statek (bo boje się wody, mdli mnie, mam fobię, brzydzę się marynarzy etc.), ale chce płynąć statkiem, nie nie chcę samolotem/rowerem/balonem - chcę statkiem, ale nie wsiądę na statek - zróbcie coś. No kurde ale co? Przecież jak takie uregulowania powstaną, para będzie się musiała jakoś zalegalizować, czyli weźmie... ślub cywilny jakby tego nie nazywał, to dlaczego nie chce wziąć ślubu cywilnego jak chce być zalegalizowana w świetle prawa jako para. ![]() jakby nie patrzeć, będzie czynność pójścia do urzędnika państwowego i podpisania papierków.
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Slub cywilny kontra "uregulowania" zwiazkó bez ślubu
Nie wiem czy masz rację bo nie znam dokładnie tematu od strony prawnej, czy faktycznie to tak wygląda, ale jeśli tak to myślę, że to bez sensu, powinni tylko dać możliwość homoseksualistom brać śluby cywilne i sprawa była by załatwiona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Co to procedury rozwiązania. W przypadku związku partnerskiego byłoby to tylko podpisanie papieru w urzędzie, a nie latanie do sądu na jakieś sprawy ugodowe itd. Poza tym związek partnerski nie wiąże się ze wszystkim co niesie małżeństwo, jest jakby bardziej indywidualny i np. pewnie wspólnota majątkowa byłaby inaczej rozumiana.
Poza tym ja nie chcę być żoną, a pewnie chciałabym mieć prawo do tak podstawowych rzeczy jak odwiedzenie w szpitalu czy wspólne płacenie podatków. I nie mam ochoty załatwiać tego wszystkiego osobno, chciałabym mieć możliwość powiadomienia urzędu jestem z XX i teraz mamy pewne prawa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Przede wszystkim prawo spadkowe powinno się zmienić, bo ze ślubem, czy bez, z regulacjami, czy nie, jeżeli np. nie mamy dzieci, to rodzinie TŻ przysługuje prawo do połowy jego majątku (a raczej naszego, bo pracujemy na ten majątek wspólnie) i to jest porypane prawo. I fajnie jakby się tym zajęto w pierwszej kolejności.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-10-06 o 11:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"zona/konkubina/towarzyszka życia/itp." to tylko słowo, co dla Ciebie za różnica jak i tak byś była _prawnie_ z kimś związana?
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
I ja się chętnie dowiem o co chodzi, bo za każdym razem, kiedy słyszę o legalizacji związków partnerskich zastanawiam się, czym to ma się właściwie różnić od ślubu. Dla mnie to taki trochę bunt dla zasady. Chcę być żoną/mężem, ale nie chcę, żeby mnie tak nazywano. Chcę mieć wszystkie prawa wynikające z zawarcia związku małżeńskiego, ale nie chcę ślubu
![]()
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Nie wiem czy tylko to czy coś jeszcze, tak mi świta. Chyba to jest głównie po to by homoseksualiści mogli legalizować związki bo Polska jest zbyt zacofana by zalegalizować homoseksualistom małżeństwa. Po prostu związek partnerski to takie małżeństwo niższej rangi jak dla mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale co Ci szkodzi, że ja nie chcę brać ślubu, a jednocześnie chcę mieć pewne przywileje związane z byciem razem. Nie chcę może dla zasady, może to dla mnie faza przejściowa itd. itd. Po prostu nie chcę brać ślubu cywilnego, ale chcę móc odwiedzić partnera w szpitalu itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chciałabym, żeby ta dyskusja zeszłą na związki homoseksualne. To wiadomo, zupełnie inny problem. Chodzi mi o związki HETEROseksualne, które nie chcą ślubu cywilnego, a chcą ustanowienia innego rodzaju... "no ślubu cywilnego" za którym idą przywileje i obowiązki prawnie zalegalizowane. No bo tak: ślub cywilny: - załatwienie formalności jest lajtowe i niedrogie. - imprezy nikt nie narzuca, trzeba mieć tylko 2 świadków -trwa chwilę i z tego co wiem, można wpłynąć na kształt przebiegu tego wydarzenia, ze nie będzie muzyczek itp. Nie wiem czy można wpłynąć na tekst przysięgi. - za1 "posiedzeniem" odsłuchuje się bardzo skróconej mowy urzędnika państwowego (serio, jak notariusz zaczyna nadawać gadkę , to z moich doświadczeń podpisanie najprostszego aktu to z 10 razy więcej łażenia, płacenia i słuchania oraz czasu), podpisuje i się ma pełen pakiet urzędowy przywilei, ale też fakt- obowiązków. Ale to jedno wynika z drugiego- każdy związek a zwłaszcza _partnerski_ to korzyści płynące w odwecie na zobowiązania . No to o co kaman ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Odwieczny problem, co zrobić, żeby zjeść ciastko i mieć ciastko
![]()
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie nie szkodzi, rozumiem ze ktoś nie chce brać ślubu a wiec legalizować związku. Po prostu nie rozumiem akcji z legalizowaniem związków , które nie chcą być zalegalizowane. ![]() Pytam, bo może czegoś faktycznie nie ogarniam. A nie ogarniam, bo to o czym piszesz, można w dowolnej formie załatwić sobie aktem notarialnym, skonstruowanym wg. własnych potrzeb.
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201708250923 Czas edycji: 2017-08-24 o 21:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Wiem.Bo partnerów można mieć kilku, a ślubnego 1 sztukę.
![]() ![]() A serio ?też nie ogarniam.
Jak to Skorpionica wybaczam, ale nie zapominam. www.pustamiska.pl Jesli myślisz,że zmienisz faceta, to lepiej zmień faceta. kosmetyki, buty https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post63462611 oraz książeczki NOWE https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post76540401 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozwód to porażka. Nie każdy jest już teraz pewien na 100 % i dojrzały do ślubu, niektórzy chcą ze sobą być i mieć zapewnioną opiekę w razie choroby, zabezpieczony majątek w razie śmierci i pewne regulacje prawne bez konieczności ślubu i obrączek po prostu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja właściwie nie mam nic przeciwko związkom homoseksualnym - niech każdy sobie w łóżku robi co chce i z kim chce - ale obserwując w którym kierunku ta nagonka na "zacofanie" idzie to mam nadzieje, że kiedyś owe zacofanie rodzaj ludzki przed wyginięciem uratuje no ale już tak mam, że jak widzę ludzi którzy wymagają aby traktowano ich jak wszystkich innych obywateli poprzez zastosowanie udogodnień tylko dla nich to sobie myślę, że się im po prostu w głowach poprzewracało Cytat:
no chyba, że zamierzasz charytatywnie popracować nad tą ustawą to droga wolna bo przecież polskie prawo już jest taki prospołeczne i kompletnie niezawiłe więc lepiej dodajmy jeszcze z milion zapisów żeby każdy Kowalski mógł się czuć wyjątkowy w dniu swojego nieślubu
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Może chodzi o to aby nie składać przysięgi- przecież nikt z nas nie wie czy będzie chciał byc z partnerem do końca życia? Mnie tez nie podoba sie przysięganie komus czego, ale wzięłam slub cywilny- nic się w związku nie zmieniło, na na słowa: "do konca zycia" mozna skrzyzowac palce
![]() Ale fakt, przygotowanie aktów prawnych aby być legalnie rzaem bez przysięgania to kolejne urzednicze etaty z podatków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A skoro taki związek będzie legalny dla par homoseksualnych, to powinien być również dla heteroseksualnych. W przeciwnym razie hetero byliby dyskryminowani.
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak nie będziesz mieć ślubu cywilnego w formie jak teraz, tylko podpiszesz inne zobowiązanie prawne(!) to rowiązanie ich, wydaje Ci się że będzie... darmowe ![]() A niby kto miałby to sponsorowac i dlaczego akurat takim zwiazkom? Akt prawny, to akt prawny- kosztuje w obie strony: zawiązania i rozwiązania Akurat ślub na tle innych aktów prawnych regulujących tak wiele rozległych kwestii majątkowych, społecznych, innych to wychodzi zwyczajnie... taniutko i szybciutko. Jak komuś ślub to za dużo, to czemu by nie miał sam się przejść do notariusza z partnerem i spisać taki akt jaki mu pasuje? BTW Oświadczenie w urzędzie stanu cywilnego brzmi: ""Świadomy praw i obowiązków wynikających z założenia rodziny, uroczyście oświadczam, że wstępuję w związek małżeński z (imię i nazwisko partnera/ki) i przyrzekam, że uczynię wszystko, aby nasze małżeństwo było zgodne, szczęśliwe i trwałe." No jest ze trwałe, ale nie ma tego co jest w ślubie kościelnym, ze jest nierozerwalne do grobowej deski. Rozwód ślubu cywilnego jest całkowity w razie co. ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- Cytat:
Jak mogą być dyskryminowani hetero w opcji, ze homo mogą wziąć ślub cywilny? Przecież hetero cały czas mogą. ![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Naczelna Nastolatka
|
ja jestem w związku bez ślubu, kiedyś weźmiemy cywilny tylko. I też nie rozumiem tego problemu.
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odnosiłam się tutaj jedynie do stwierdzenia że ślub cywilny to takie byle co, ot podpisanie papierka ![]() Nie to poważna umowa cywilno-prawna, w dodatku kosztowna ( sam ślub w taniej wersji to 84 zł ) a intercyza/ rozdzielność kolejne 600 zł. Niektórym się wydaje że ślub cywilny jest rzeczą niepoważną i nie powinno być hałasu o związki partnerskie, otóż nie !!! Ślub jest poważną sprawą i nie każdy chce i musi brać ślub z obecnym partnerem. Co do pogrubionego, niby ma to sens jednak praktyka pokazuje że nawet w przypadku związku dwojga ludzi i napisania testamentu rodzina i tak dziedziczy wbrew woli zmarłego ( i nie mówię tu tylko o zachowku) ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zielona Driada
|
Przyłączam się do nierozumiejących zagadnienia.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:52.