|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Keks bananowy
Upiekłam dziś po raz pierwszy keks z przepisu wyszperanego niegdyś z internetu. Miał być prosty i bez zakalca, podobno zawsze się udaje, a bakalie nie opadają. I rzeczywiście! A ciasto jest pyszne
![]() Składniki: 4 duże, dojrzałe banany 1 jajko łyżeczka sody oczyszczonej 1 lub 1,5 szklanki mąki szklanka cukru pudru 1/3 miękkiej kostki masła 3-4 duże garście bakalii Przygotowujemy bakalie, wybór dowolny. Ja wykorzystałam paczkę (100g) suszonych morel, które pokroiłam w grubą kostkę (podobnie robić z suszonymi śliwkami), pół paczki rodzynek kalifornijskich (namoczonych wcześniej we wrzątku i odciśniętych) oraz grubo posiekane orzechy włoskie. W misce rozgniatamy banany- łyżką/ tłuczkiem do ziemniaków (nie miksować). Dodajemy resztę składników i ucieramy do ich połączenia, na końcu dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Im więcej bakalii tym mniej mąki! Ciasto wylewamy do formy keksowej 10/34, wysmarowanej masłem + bułka tarta i pieczemy ok. 1h w 180 stopniach. Zaraz dołączę zdjęcia, efekt będzie widoczny, połowy ciasta już nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Keks bananowy
Kocham keksy pod rozna postacia
![]() ![]()
The greatest glory in living lies not in never failing, but rising every time we fall! Wiesz Prosiaczku czasem nawet przyjaźń znika jak miodek Kubusia... Dzięki bezgranicznej mocy mojej podświadomości nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych Wytrwać w dążeniu do celu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Mam zdjęcie, kombinuję ze zmniejszeniem, ale coś mi nie wychodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dołączam obiecane zdjątko. Ciasto smakowało mi, rodzince, dzieciakom z którymi pracuję oraz przyjaciółkom, jednym słowem- polecam i smacznego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
hmm...nie da się więc fotka pod adresem: http://www.toona.republika.pl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:56.