|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak umówić się na założenie spirali?
Witam, pytanie może brzmi głupio
![]() ![]() Będę wdzięczna za wszystkie porady. ![]() PS. szukałam już w innych wątkach, ale tam były głównie wypowiedzi odnośnie samego zakładania spirali, czy boli itp., a mnie interesuje głównie to, jak się umówić i co zrobić krok po kroku, żeby dobrze wszystko przeszło. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
and cigarettes
|
Dot.: Jak umówić się na założenie spirali?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Albo dzwonisz do przychodni i zadajesz je rejestratorce, w jakiej kolejności i co masz zrobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Co do pierwszej odpowiedzi - musialabym sie wtedy umawiac dwa razy. Myslalam o tym, by sie umowic do ginekologa na zalozenie spirali i w miedzyczasie zadzwonic i sie dopytac, co powinnam zrobic w miedzyczasie - jak myslicie, dobry pomysl? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Pytanie czy jakikolwiek lekarz zalozy ci spirale na NFZ- wiem, że jest to refundowane bo sama wywalczylam z moim ginem zalozenie na NFZ, ale kolejni 3 lekarze zapraszali na zakladanie prywatne.
Lekarz powinien cie obejrzec i zbadac, dobrac spirale(miedzianą, srebrną, z hormonami, itp), skąd wiesz, ż eto ma byc akurat ww przez ciebie? odpowiedni rodzaj, wielkość, zrobić wcześniej cytologię. Wypisze receptę, idziesz wykupic- nie we wszystkich aptekach jest i idziesz załozyć. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2014-12-03 o 15:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
2) mówisz co chcesz 3) on przechodzi do badania żeby stwierdzić czy ci spiralę w ogóle nie założy (próbowałam już u pięciu - trójka powiedziała że nieródce nie założy, dwójka mówi że nawet po porodzie nie chciałaby się tego podjąć przy mojej budowie) 4) jeśli ginekolog powie że według niego możesz mieć spiralę, daje ci recepte 5) umawiacie sie na założenie NA NFZ, bo czasem chcą naciągać na prywatne wizyty w każdym razie powodzenia, ja jako nieródka mam wielki problem. o spirali dla nierodzących słyszał tylko jeden ginekolog u którego byłam przypadkiem 5 lat temu. nazwisko mi się zgubiło i kontakt się urwał, więc się bujam i co do jakiegoś ginekologa trafię to pytam czy w ogóle by się podjęli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Zależy czy jesteś z większego czy z mniejszego miasta.
Mi w mieście ok. 80 000 ginekolog powiedział, że jeśli nie rodziłam to nie założy i tyle. Uparł się. Popytałam innych również żaden się nie chciał tego podjąć. Teraz mieszkam w mieście wojewódzkim, na moją prośbę lekarz założył mi wkładkę z pocałowaniem ręki ![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
W kwestii NFZ się nie wypowiem, ale zdajesz sobie sprawę z mechanizmów działania spiral i wiesz, że to jest niezdrowe?
http://www.biomedical.pl/antykoncepc...obiety-14.html "Wkładka wewnątrzmaciczna powoduje również stan zapalny błony śluzowej macicy, co uniemożliwia zagnieżdżenie się zarodka." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli chce założyć spirale to zapewne zdaje sobie sprawę ze wszystkiego... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat ze strony medycznej ( nie z jakiegoś ideologicznego portalu czy forum internetowego ) "Ocena etyczna tej metody pozostaje jednak odrębną kwestią, w jej ramach uniemożliwienie zagnieżdżenia może być traktowane na równi ze spowodowaniem poronienia zagnieżdżonego zarodka. Gdyby nie było wkładki, zarodek najprawdopodobniej zaimplantowałby się w endometrium i kontynuował swój rozwój." Ogólnie idąc do ginekologa, powinnyśmy wiedzieć co się wokół nas dzieje (cóż, osobną sprawą jest znalezienie odpowiedzialnego i cierpliwego ginekologa, który dokładnie odpowie na pytania, wyjaśni itd. Ale to już osobny rozdział). Przykładowo tabletki. Nie każdy zastanawia się jak one działają, idzie do lekarza po receptę i tyle. A poza hamowaniem owulacji, zagęszczaniem śluzu itd, w przypadku gdy do zapłodnienia jednak dojdzie, oddziaływują na błonę śluzową i zarodek zostaje usunięty. A pigułki jednoskładnikowe, w ogóle nie hamują owulacji. Sama wcześniej byłam niedoinformowana. Dlatego zapytałam, czy autorka wątku wie o wszystkim, rozumie mechanizm działania i wie o skutkach ubocznych. Pozdrawiam Edytowane przez anonimka321 Czas edycji: 2014-12-06 o 23:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Poronienie jest wtedy, gdy zaimplantowany zarodek (lub płód) ulegnie wydaleniu. Póki sie nie zaimplantuje, to nie ma ciąży, a wtedy nie ma poronienia. Tak to sie okresla w medycynie.
Oczywiście kościół może martwic się o zygoty czy niezaimplantowane blastocysty, ale taki efekt przez medycynę nie może byc nazywany poronnym.
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Nie można umówić się od razu na założenie.
Lekarz wcześniej musi Cię zbadać i wypisać receptę na spiralkę. Zakłada się ją podczas okresu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Nie trzeba być bardzo kościelnym, żeby nie akceptować niedopuszczania do zagnieżdżenia zapłodnionej komórki. W końcu zarodek ma już swoje odrębne DNA i jest już nową istotą, a niedopuszczenie do jego zagnieżdżenia jest równoznaczne z uśmierceniem go.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
To jest wątek JAK UMÓWIĆ SIĘ NA ZAŁOŻENIE SPIRALI. Nie watek o tym jakie są twoje poglądy na zarodki. W każdym temacie o antykoncepcji wtryniasz się z tymi swoimi zarodkami wczesnoporonnymi. Ok, napiszesz jednego posta żeby ludzi uświadomić co o tym myślisz. Fajnie. Ale po kij robisz OT i usiłujesz komuś udowodnić, że twoja racja jest najlepsza? Nie o tym jest ten temat. Odpuść sobie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
W zyciu nie liczy się tylko wygoda. Ale temat jest nie o tym, więc koniec offtopa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem wkładki też mają wady, zalety ale chyba lepsza wkładka nie zawierająca hormonów niż trucie organizmu tabletkami. Trzeba sporo o tym poczytać, popytać ginekologa, zrobić badania i przetestować. Nie zawsze będzie dla nas odpowiednia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Dla mnie owszem wygoda jest ważna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Paula78, poczytaj o mechanizmach działania spiral. Wkładki (wszystkie, bez wyjątku) mają też mechanizmy wpływające na już powstały zarodek (m.in stan zapalny macicy, uniemożliwienie zagnieżdżenia itd) Do zapłodnienia często dochodzi, owulacja hamowana jest gdzieś w połowie wszystkich cykli, a plemniki nie zawsze zostają "odgrodzone" i upośledzone, dochodzi do zapłodnienia. Upośledzenie plemników i zagęszczenie śluzu to nie jedyne sposoby działania spiral.
Wyżej wrzuciłam jednego linka, nie chcę już robić offtopa i rozpisywać się dalej, wiec cześć wizażanki. Edytowane przez anonimka321 Czas edycji: 2014-12-11 o 13:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Prawda jest taka, że nie wszyscy wiedzą jak działa spirala. A do zapłodnienia owszem dochodzi często, wcześniej napisałam, że owulacja hamowana jest w ok. połowie cykli. W innym type spiral np. w ogóle nie dochodzi do zahamowania owulacji.
Btw, (ostatnie bo mnie Judith zje), w wątku zbiorczym o antykoncepcji podana jest definicja, że antykoncepcja to środki, które uniemożliwiają zapłodnienie. Więc zgodnie z definicją, środki takie jak tabletki, spirale itd nie mają wyłącznie działania antykoncepcyjnego, ale również niedopuszczają do rozwoju zarodka gdy do zapłodnienia jednak dojdzie. Edytowane przez anonimka321 Czas edycji: 2014-12-11 o 21:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Jezu kobieto zajmij sie czyms pozytecznym. Skad sie tacy ludzie biora. Zabraliscie nam aborcje chcecie zabrac i spirale. Co dalej? Wejdziesz mi pod koldre i bedziesz wtykac penisa w pochwe pod prawidlowym katem? Wez daj sibie na luz :|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale smędzisz. Szukasz dziury w całym, weź pilnuj swojej macicy i tego, co tam się zagnieżdża, pozostałe pozostaw zainteresowanym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
ja zglosilam tego trolla.
Pytanie jaki gin w Krk zalozy mi spiralke ? ktos ma sprawdzonego?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:51.