Dziecko jest już zdrowe - zaświadczenie od lekarza - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-02-17, 16:28   #1
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Dziecko jest już zdrowe - zaświadczenie od lekarza

Chciałam się Was podpytać, jak wygląda u Was konieczność przynoszenia do żłobka/przedszkola zaświadczenia, że dziecko jest już zdrowe po chorobie.

Mój syn od 4 miesięcy chodzi do żłobka i szczerze mówiąc mam z tym problem i nie bardzo wiem, czy wydumany, czy to raczej placówka wymyśla sobie niecodzienne standardy.

W ubiegłym tygodniu byłam z dzieckiem u lekarza i wyszło, że ma infekcję wirusową. Byliśmy dzisiaj na kontroli, jest już zdecydowanie lepiej, ale dla pewności dostaliśmy zwolnienie do końca tygodnia. Lekarz zaświadczenia nie mógł mi oczywiście wystawić, bo dziecko jak na razie do żłobka ma nie iść, a nie jest w stanie przewidzieć, czy za tydzień będzie zdrowe. Będę więc musiała umawiać się specjalnie po to, żeby to zaświadczenie zdobyć. No i nie widzi mi się szczerze mówiąc tracenie czasu w przychodni i wystawianie tam dziecka na kolejną dawkę zarazków. Jak to u was wygląda?
Stary 2015-02-17, 17:32   #2
mamasierpniowa
Zadomowienie

Dot.: Dziecko jest już zdrowe - zaświadczenie od lekarza

jak moja mała chodziła do żłobka i zachorowała to niestety, ale takie zaświadczenie było konieczne. Musiałam specjalnie iść na ponowne osłuchanie żeby pediatra wystawiła
mamasierpniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-17, 19:13   #3
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

U nas też wymagają, ale - lekarka wściekła, mówi, że nie ma przepisu, który by nakazywał lekarzowi wydanie takiego zaświadczenia. I sama takiego nie mogę znaleźć, szczerze mówiąc.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-17, 19:27   #4
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Dodam jeszcze, że to żłobek prywatny (nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie ). Dogrzebałam się dzisiaj nawet do umowy, którą podpisywałam i jedyne co w niej jest to to, że rodzic zobowiązuje się nie przyprowadzać chorego dziecka do żłobka i że placówka ma prawo odmówić przyjęcia dziecka z widocznymi oznakami chorby. Ani słowa o zaświadczeniu.
Stary 2015-02-17, 20:47   #5
pani22ka
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50290257]U nas też wymagają, ale - lekarka wściekła, mówi, że nie ma przepisu, który by nakazywał lekarzowi wydanie[/QUOTE]
i zawsze mówi, że to zaświadczenie to śmiech na sali... żeby miało sens, to każde dziecko, z rańca, powinno takie dostarczyć.

W naszym - państwowym - też się z tym bujamy. Wybitnie wkurzająca kwestia (i czasochłonna, i potencjalnie niebezpieczna /czekanie z chorymi/, i wymagająca potężnego spóźnienia się do pracy :/)

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-17, 20:54   #6
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

E tam, z rańca - w ciągu 30 minut może okazać się, że jest jelitówka
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-17, 21:13   #7
Miramej
Zakorzenienie

U nas (przedszkole niepubliczne) nie wymagają zaświadczeń

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-02-18, 08:01   #8
bernikula
mOLDerator

Nie wiem, czy u nas w przedszkolu wymagają, bo dzieci mi w ogóle nie chorują, ale kiedyś musiałam dać zaświadczenie, że katar córki jest alergiczny, a nie wynikający z choroby, że nie zaraża. No i pediatra w sumie niechętnie dała takie zaświadczenie. Nawet była trochę zdziwiona, że wymagają, więc nie wiem do końca jak to jest.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 10:14   #9
MarzannaK
Przyczajenie

Szczerze mówiąc nie spotkalam się jeszcze żeby jakiekolwiek przedszkole wymagało zaświadczenia o stanie zdrowia dziecka... Absurd jak dla mnie
MarzannaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 10:20   #10
kotek81
Zakorzenienie

u nas na szczęście nie wymagają - dla mnie np. nierealne byłoby zdobyć takie zaświadczenie w poniedziałek rano bo dziecko odstawiam do przedszkola o 6.30 a lekarz przyjmuje od 7.30 dopiero
ponoć w żłobku wymagają ale to wyczytałam tylko na stronie internetowej więc nie wiem jak to wygląda w praktyce i czy faktycznie za każdym razem trzeba dostarczać.
Tak czy siak dla mnie bezsens zupełny
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 14:07   #11
mamasierpniowa
Zadomowienie

Vretka, do którego złobka w Łodzi chodzicie?
mamasierpniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-18, 14:38   #12
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Napisane przez mamasierpniowa Pokaż wiadomość
Vretka, do którego złobka w Łodzi chodzicie?
Tymczasowo mieszkamy w Warszawie. Po macierzyńskim mój pracodawca dał mi propozycję nie do odrzucenia: albo się przenoszę, albo mogę zacząć szukać innej pracy
Stary 2015-02-19, 06:20   #13
gosik79
Zakorzenienie

U nas szkolna pielęgniarka po trzech latach, bo córka raz straciła przytomność w przedszkolu i od tamtej pory objawów nie miała, przeleżała wtedy kilka dni w szpitalu w celu badań, poleciła mi przynieść zaświadczenie do szkoły, że Majka może już chodzić do owej budy.

Absurd, nie dość, że Maja zdążyła już zmienić instytucję, do której uczęszcza to jeszcze minęło tyle czasu... Musiałam przynieść takie zaświadczenie do przedszkola, to było zrozumiałe, ale do szkoły?! Zignorowałam i tyle. Nie ma żadnego prawa, które zmuszałoby mnie do jechania do szpitala, rejestrowania się w poradni i po takim czasie dopominania sie zaświadczenia dla szkoły. Tym niemniej rozumiem, że Wy musicie to robić za każdym razem, mimo że to bezsens.

Edytowane przez gosik79
Czas edycji: 2015-02-19 o 09:03
gosik79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-19, 21:21   #14
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
Chciałam się Was podpytać, jak wygląda u Was konieczność przynoszenia do żłobka/przedszkola zaświadczenia, że dziecko jest już zdrowe po chorobie.

Mój syn od 4 miesięcy chodzi do żłobka i szczerze mówiąc mam z tym problem i nie bardzo wiem, czy wydumany, czy to raczej placówka wymyśla sobie niecodzienne standardy.

W ubiegłym tygodniu byłam z dzieckiem u lekarza i wyszło, że ma infekcję wirusową. Byliśmy dzisiaj na kontroli, jest już zdecydowanie lepiej, ale dla pewności dostaliśmy zwolnienie do końca tygodnia. Lekarz zaświadczenia nie mógł mi oczywiście wystawić, bo dziecko jak na razie do żłobka ma nie iść, a nie jest w stanie przewidzieć, czy za tydzień będzie zdrowe. Będę więc musiała umawiać się specjalnie po to, żeby to zaświadczenie zdobyć. No i nie widzi mi się szczerze mówiąc tracenie czasu w przychodni i wystawianie tam dziecka na kolejną dawkę zarazków. Jak to u was wygląda?
Ja umawiałam się z lekarzem, że wydawał zaświadczenie kiedy dziecko może iść w momencie choroby czyli zakładał, że tydzień siedzi w domu i jak będzie ok to może iść, a jak nie to wracamy do kontroli. Żłobek prosił o zaświadczenia przy większych infekcjach, po rotawirusach czy np bostonce (była u nas mini epidemia). W przedszkolu nie wymagają.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-19, 21:30   #15
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Ja umawiałam się z lekarzem, że wydawał zaświadczenie kiedy dziecko może iść w momencie choroby czyli zakładał, że tydzień siedzi w domu i jak będzie ok to może iść, a jak nie to wracamy do kontroli.
Ale to się ostatecznie sprowadza do tego, że to jednak rodzic widzi, czy dziecko jest już zdrowe

Ścięłam się dzisiaj z właścicielką żłobka i aż mam wyrzuty sumienia lekkie Najpierw mówiła mi, że na 15 dzieci tylko ja i jeszcze jedna mama mamy problem z przynoszeniem zaświadczeń, a potem stwierdziła, że przez to, że jej rodzice nie przynoszą regularnie zaświadczeń, ona ma trójkę dzieci zdrowych. Wygląda więc na to, że jednak gdzieś ten problem jest

Kurcze, ja naprawdę rozumiem, że chodzi o to, żeby dzieci się wzajemnie nie zarażały, ale jak ktoś mi (niby nie wprost) zarzuca, że kłamię i że posyłam chore dziecko pomimo przeciwwskazań ze strony lekarza, to jednak mi się nieco ciśnienie podnosi.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-21, 20:49   #16
79 Marta
Wtajemniczenie

w życiu nie wymagano ode mnie takiego zaświadczenia, ale słyszałam , ze bywa.
Stary 2015-02-21, 22:16   #17
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
Ale to się ostatecznie sprowadza do tego, że to jednak rodzic widzi, czy dziecko jest już zdrowe
Chorego dziecka to przedszkola bym nie zaprowadziła, a lekarkę mam ogarniętą.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-22, 07:04   #18
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Mój chodzi do prywatnego przedszkola i nie wymagają tam takiego zaświadczenia.
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości