|
Notka |
|
Artyku³y i newsy Dyskusje o artyku³ach i newsach zamieszczanych na naszym portalu. |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
(ro)BOT
Wiadomo¶ci: 25 437
|
¯el po³o¿niczy zapewni bezbolesny poród?
Ka¿da przysz³a mama ? zw³aszcza ta, która oczekuje pierwszego dziecka ? ma wiele obaw zwi±zanych z ci±¿± i porodem. Czy bêdzie bola³o? Czego nale¿y siê spodziewaæ? Ile trwa poród? Czy jest co¶ co u³atwi narodziny maleñstwa? Na pomoc przychodzi ¿el po³o¿niczy, który ma skróciæ czas porodu i sprawiæ, ¿e proces ten bêdzie mniej bolesny. Czy rzeczywi¶cie jest skuteczny? czytaj wiêcej
|
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 126
|
Dot.: ¯el po³o¿niczy zapewni bezbolesny poród?
je¶li poród to dla Was najpiêkniejsza chwila w ¿yciu to g³êboko wspó³czujê...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 291
|
aa to jeszcze d³ugo przede mn±;P
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 38
|
Moja córka to mój cud, ale porodu nie wspominam sza³owo, mimo, ¿e nie mia³am komplikacji, nie trwa³ zbyt d³ugo, a rodzi³ ze mn± m±¿. Ale poród sam w sobie zawsze bêdzie wielce stresuj±c± spraw± - zw³aszcza ten pierwszy poród drogami natury.
W±tpiê czy takie ¿ele rozwi±¿± problem,potem mo¿e siê okazaæ, ¿e panie nastawiaj± siê, ¿e taki preparat sprawi ¿e urodz± bez bólu w parê minut- a rzeczywisto¶æ bêdzie zupe³nie inna... |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 705
|
Cytat:
Ja swoj porod wspominam bardzo dobrze, to byla najcudowniejsza chwila w moim zyciu, rodzilam w Anglii, tutaj podejscie do kobiety rodzacej jest inne. Mialam dwie polozne obok siebie, duza sale porodowa tylko dla mnie i meza, rodzilam w wodzie i kiedy tylko chcialam moglam z niej wyjsc i wrocic do niej. Polozne na zmiane masowaly i oblewaly woda mi plecy. Dawaly mi pic czy jesc jesli mialam ochote. Maz mogl zostac ze mna i malutka na noc. Dostalismy sami sobie sale. Mam nadzieje, ze kiedys w Polsce tez kobiety beda mogly rodzic na podobnym poziomie jak tutaj, wtedy pewnie o wiele lepiej beda wspominac porod i chwile po nim, jesli beda dopielegnowane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 954
|
Bêdê rodziæ przez ciêcie, ale gdybym musia³a si³ami natury zdecydowanie zakupi³abym ten ¿el. Nie ma co oczekiwaæ od niego cudów jednak zmniejsza ryzyko nacinania i uszkodzeñ co da³oby mi wielki komfort psychiczny, ¿e nie "zdewastuj±" moich okolic intymnych. Nie wyobra¿am sobie zaprosiæ partnera/mê¿a na poród si³ami natury! Jest to udowodnione, ¿e faceci siê tego boj± i widok krwi, g³ówki przechodz±cej przez pochwê jest dla nich niesmaczny i traumatyczny niestety... Mog± udawaæ, ale tak najczê¶ciej jest i wp³ywa to na ¿ycie seksualne pó¼niej:/ Oszczêdzi³abym wiêc mojemu partnerowi ogl±dania mnie w takiej sytuacji.
Powodzenia wszystkim rodz±cym i cc i sn ![]() PS. nie wiem dla kogo poród jest najpiêkniejsz± chwil± w ¿yciu? Dziecko - tak, poród - NIE
wymiana kosmetyczna : https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post48628710 ![]() ![]() Edytowane przez demonyianioly Czas edycji: 2013-09-06 o 19:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 170
|
Przecie¿ nikt nie napisa³ o tym ¿elu w artykule ¿e nie bêdzie bola³o tylko ¿e zmniejsza ból, a to jest ró¿nica. Byæ mo¿e dzia³a on tylko na psychikê, ale je¶li bêdê jeszcze raz rodzi³a si³ami natury to te¿ go zakupiê, ¿eby ul¿yæ sobie na duszy. Nie wiem czy on zadzia³a³ bo fakt bola³o jak cholera, ale przecie¿ bez niego mog³o bardziej- no lub te¿ tak samo
![]()
#8 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 8
|
Gdzie mo¿na kupiæ ten ¿el ? super, jakby znalaz³a siê jaka¶ mamusia, która go stosowa³a, chêtnie wys³ucham opini. Pytanie jeszcze jak lekarz w pañstwowym szpitalu odniesie siê do kwestii aplikacji tego ¿elu. bêdê wdziêczna za opinie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 73
|
demonyianioly, 2013-09-06 18:49
Przecie¿ nikt nie ka¿e partnerowi zagl±daæ w krocze, mo¿e stac grzecznie przy g³owie rodz±cej, trzymaæ j± za rêkê i ocieraæ pot z czo³a.
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt traw± zarasta..."
Wiadomo¶ci: 6 545
|
Zalety ¿elu po³o¿niczego:
u³atwia i skraca przebieg porodu; zmniejsza ryzyko pêkniêcia krocza czy konieczno¶æ jego nacinania; zmniejsza ryzyko uszkodzeñ dna miednicy; chroni narz±dy rodne; zwiêksza komfort psychiczny rodz±cej – dziêki niemu kobieta mniej boi siê bólu zwi±zanego z porodem te same "zalety" ma dobra po³o¿na ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
dryfujê s³owami
Wiadomo¶ci: 4 143
|
jedna z dziewczyn "od nas" z w±tku mamu¶ wrzesieñ-pa¼dziernik u¿y³a tego ¿elu Natalis i stwierdzi³a, ¿e nie poleca. wg byæ mo¿e pomóg³ od maluchowi ³atwiej wy¶lizgn±æ siê, ale wg niej nie jest wart tej ceny. bez rewelacji, wg niej bez niego nie by³oby róznicy.
ona sama nie uniknê³a naciêcia.
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 705
|
Cytat:
Jednak w Polsce jeszcze jest ciezko trafic na dobra polozna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 12
|
tez slyszalam ze nic szczegolnego zwlaszcza ze zel jest bardzo drogi
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
czyli End¿i
Wiadomo¶ci: 10 863
|
¯el Natalis poleca³a mi po³o¿na na szkole rodzenia. Jako ta przestraszona pierworódka uzna³am, ¿e warto spróbowaæ - skoro istnieje realna szansa, ¿e dziêki niemu uniknê naciêcia. Zap³aci³am w aptece internetowej 180z³ za zestaw z olejkami do masa¿u krocza.
W trakcie porodu po³o¿na zadecydowa³a, ¿e zaaplikujemy ¿el na dwie raty. Najpierw posz³a po³ówka przy rozwarciu 7 cm, potem reszta jako¶ pod koniec, na 9-10 cm. Dzia³anie znieczulaj±ce praktycznie nieistniej±ce ![]() Najwa¿niejsze - naciêcia nie uniknê³am. Po³o¿na bardzo siê stara³a ¿eby do tego nie dosz³o, mam wra¿enie, ¿e zmartwi³a siê nim bardziej ode mnie ![]() ![]() Tak¿e w moim przypadku siê nie sprawdzi³. Cudów siê nie spodziewa³am, ale tego, ¿e kompletnie nie odczujê jego dzia³ania, równie¿.
#15 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Halooo ale ten zel niema za zadanie znieczulic czy tez zmniejszyc bol przy porodzie a jedynie dac wiekszy poslizg wspomagajac naturalna ma¼...!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Jako polozna po prostu pekam ze smiechu.
Odpowiedni " poslizg" podczas porodu jest zagwarantowany z natury. Zadne srodki pomocnicze nie sa potrzebne.Przy kazdym porodzie wydalane sa wody plodowe, sluz ,krew . Skora plodu pokryta jest mazia plodowa,u niektorych mniej a u innych wiecej.W czasie kazdego parcia glowka dziecka przesuwa sie do przodu a jest to wylacznie spowodowane sila skurczow macicy, tloczni brzusznej matki oraz dzieki sile ciazenia. Zaden "cudowny srodek" nie przyspeszy tej fazy porodu a juz na pewno nie usmierzy bolu Natomiast urazy kanalu rodnego wystepuja przy szybkich porodach,duzych plodach,przy anomaliach polozenia plodu ,porodach zabiegowych oraz w trakcie porodow fizjologicznych,gdy tkanka krocza kobiety jest np mniej elastyczna . Czego te firmy farmaceutyczne jeszcze nie wymysla, zeby ludziom wyciagac pieniadze z portfela? |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Recenzentka Miesi±ca - Marzec 2020
Wiadomo¶ci: 19
|
firmy farmaceutyczne wykorzystuj± strach kobiet przed rodzeniem, zarabiaj±c przy tym du¿e pieni±dze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 125
|
Ja jestem w drugiej cia¿y i jakos teraz bardziej siê bojê porodu bo ju¿ wiem jakie to bolesne prze¿ycie. Za pierwszym razem by³am bardzo m³odziutka i wydawa³o mi siê ze skoro ka¿da kobieta to musi przej¶æ to na pewno to nic strasznego
![]() ![]()
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:18.