![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
KOMORNIK proszę o pomoc!!
Proszę o pomoc kogoś kto był w takiej sytuacji bądź zna się na tych rzeczach.
Otóż moja mama wpadła w poważne długi, komornik siadł jej na konto i zabiera jej część wypłaty. Na drugie konto, które należy do mojego taty, ale jest w nie wpisana również mama, dzisiaj również dopadł komornik - konto jest zablokowane zabrane są z niego pieniądze. Co robić w takiej sytuacji??? Wiem, że nie można zablokować konta, wziąć z nich wszystko i zostawić bez środków do życia. Co zrobić aby komornik zabierał tylko część pieniędzy, a nie całą ich ilość??? Jeszcze z dwóch kont bankowych... Proszę pomóżcie co tu robić ;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: KOMORNIK prosze o pomoc!!
może spłacenie długów by pomogło...
a z punktu widzenia komornika wydaje mi się, że to wygląda taka, że twojej mamie przecież nie zabiera wszystkiego ( bierze wszystko z drugiego konta i część z pierwszego więc nie bierze wszystkiego) najlepiej byłoby chyba gdyby twój tata założył nowe konto tylko na siebie i tam byłaby przelewam wyłącznie jego wypłata
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2014-08-08 o 12:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Czekam na Ragnarok
|
A ja się zastanawiam, dlaczego Twoja mama mając rodzinę nie spłacała swoich kredytów itd.? Skoro zaciągnęła, znaczy że było ją stać na spłatę rat. Dlaczego Was naraża teraz na takie rzeczy, na komornika?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
nie wiem dlaczego, mi też jest strasznie ciężko ale nie założyłam tego tematu aby użalać się nad losem swoim i matki tylko mieć jakąś świadomość, co można zrobić w tej sytuacji, dlatego proszę o powstrzymanie się od takich komentarzy bo nie w tym rzecz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Czekam na Ragnarok
|
Cytat:
Może można do komornika zadzwonić i jakoś po ludzku z nim porozmawiać? ![]() Edytowane przez Fenris Czas edycji: 2014-08-08 o 12:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ma prawo zająć wszystkie konta dłużnika, nawet zlicytować jego dobytek. Biorąc kredyt trzeba się z tym liczyć , że w razie niespłacenia dobrowolnie wkroczy komornik. Są nieprzewidziane sytuacje losowe gdy nagle tracimy źródło dochodów ale tu chyba nie nic takiego miejsca. Zaciągnięty dług trzeba spłacić, nie ma innej możliwości. A przez czas spłacania zacisnąć pasa. I wiedzieć na przyszłość , ze gdy wchodzi do sprawy spłaty komornik to spłaca się znacznie więcej niż gdyby spłacało się dobrowolnie terminowo. Bo komornik za swoją pracę też musi mieć wynagrodzenie i płaci za to dłużnik dodatkowo. I to sporo płaci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Zamiast kombinować, trzeba zebrać wszystkie dokumenty (od komornika i z sądu na pewno są pisma, postanowienia, wezwania), iść do prawnika. Spróbować mediacji, rozwiązań prawnych. Ale bez porady prawnika się nie obędzie. I przede wszystkim powoli spłacać, wychodzić z długów, przyjrzeć się wydatkom.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
.
|
przecież komornik nie może zabrać całości kasy. musi przecież zostać kasa na utrzymanie. dziwię się, że wiedząc o problemach z kasą, matka nie została wykreślona z konta ojca.
najlepszym rozwiązaniem jest przede wszystkim dogadać się z komornikiem.
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Czekam na Ragnarok
|
To może da radę, żeby tato dostawał je do ręki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Cóż żeby wszedł komornik na rachunek bankowy to musiało upłynąć sporo czasu i wiele wezwać do zapłaty, ale cóż...
Na "dogadanie się" z komornikiem był nie liczyła. W żadnym wypadku. Komornik robi co do niego należy. Ma tytuł wykonawczy i egzekwuje wierzytelności. Niewiele napisałaś i nie znam tej sprawy, ale czy Twój tata wiedział o pożyczkach/kredytach Twojej mamy? Wyrażał zgodę na nie gdy podpisywała umowy? Jeśli nie to może spróbować powództwa ekscydencyjnego. W takim wypadku lepiej pójść do prawnika - niektórzy udzielają raz za czas darmowych porad prawnych, musiałabyś się zorientować w swoim mieście. Natomiast jeśli nie chcesz iść do prawnika to poczytaj o egzekucji w kodeksie postępowania cywilnego - art. 758 i następne, powództwo ekscydencyjne art. 841. Ewentualnie może spróbować skargi na czynności komornika, ale myślę że to nic nie da.
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Niestety ojciec nic nie wiedział. Sprawa jest na świeżo, gdyż dopiero dziś dowiedział się o tym, że ma zablokowane konto, nie mógł odebrać swojej pensji.
Wszystko wyszło z rąk mamy, a przyczepili się do jego konta bankowego bo tak jak mówiłam - uwzględniona w nim była również mama. Edytowane przez mamdosc9 Czas edycji: 2014-08-08 o 13:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
.
|
twoja mama pożyczała kasę w jakiś parabankach?
nie znam się na tym, ale może jakaś rozdzielność majątkowa z datą wsteczną?
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Dot.: KOMORNIK proszę o pomoc!!
Gdzie jest (kto ma) dokumentacja w tej sprawie? Matka to ma, zjadła, spaliła? Widziałaś coś na oczy?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Rozdzielność majątkowo z datą wsteczną to bardzo wyjątkowa sytuacja, raczej jak małżonkowie i tak nie żyli razem i np jedno ma długi. Nie wiem jak jest w tym przypadku. Lepiej dowiedzieć się ile pozostało do spłaty i jak najszybciej to zapłacić... Jeśli nie ma takiej możliwości to próbować wyłączyć spod egzekucji wynagrodzenie Twojego taty które wpływa na konto - lepiej jakby otrzymywał je do rąk własnych a nie przelewem na konto.
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Dziekuje Wam bardzo za odzew
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
co możesz zrobić jak komornik zajął konta? - twój tata musi iść do komornika i przedstawić temat że nie ma za co utrzymać rodziny - i komornik wtedy będzie pobierał do 70% wpływów na konto, w przypadku umowy zlecenie może zabrać całość kwoty. Jako że rodzice są małżeństwem i nie mają rozdzielności majątkowej a kredyty były zaciągane w czasie trwania małżeństwa to twój tata podlega też pod te długi ponieważ mają wspólny majątek. A dogadać się można na pewno z komornikiem bo miałam w rodzinie dwa takie przypadki - mój szwagier ma długi i miał zablokowane konto i mógł pobierać tylko zasiłek rodzinny i poszedł do komornika i porozmawiał z nim, przedstawił sytuacje rodzinną (miał na utrzymaniu żone i dziecko) i skończyło się na tym że komornik pobierał mu 50% wynagrodzenia a w drugim przypadku mojej cioci komornik wszedł też na konto i ona się z nim tak dogadała że komornik odblokował jej konto ale w zamian ona zobowiązała się wpłacać konkretną kwotę co miesiąc, ba! komornik poszedł jej także na rękę że dwa miesiące w roku nie musiała płacić ale tylko dlatego że jej mąż miał umowę na 10 miesięcy w roku i dlatego miała dwa miesiące ulgi ![]()
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
do autorki: przede wszystkim komornik jest tylko organem egzekucyjnym, faktycznie o tym, jak wygląda egzekucja i z jakich składników majątku będzie prowadzona decyduje wierzyciel i o ewentualne ustępstwa trzeba również prosić jego (najlepiej za pośrednictwem komornika) co do konta bankowego to istnieje coś takiego jak kwota wolna od zajęcia (bodajże art. 54 prawa bankowego), bank musi wypłacić ok. 10tys. zł w oddziale zanim zacznie przekazywać środki komornikowi (chyba że kwota wolna została już prędzej wykorzystana bądź na rachunku znajdują się środki, które łącznie przekraczały te 10tys.) z praktyki wiem, że niektóre banki nie chcą wypłacać kwoty wolnej od zajęcia, ale jest to niezgodne z prawem moja rada: za pośrednictwem komornika do wierzyciela napisać pismo o sytuacji materialnej, dołączyć wyciągi z rachunków bankowych za ostatnie 3 miesiące, z których będzie wynikało że na konto wpływają pieniądze z pensji służącej na zaspokojenie potrzeb bytowych rodziny no i zacisnąć pasa i jak najszybciej spłacić |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
To nic nie da. Forma wypłaty nie ma znaczenia.
Cytat:
Komornik może zająć wszystkie konta dłużnika i zająć oszczędności w wysokości trzykrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak to forma wypłaty nic nie da? przecież pensja męża nie jest zajęta, zajęciu podlegają środki na wspólnym koncie, których źródeł pochodzenia komornik nie bada bo nie ma możliwości, dopóki dłużnik nie przedstawi ich charakteru nieprawdą jest również to, że resztę z najniższej krajowej komornik zabiera-bo nie może zabrać więcej niż 50%wynagrodzenia przy czym kwota min. wynagr. jest wolna od potrąceń (mam na myśli umowę o pracę) możesz rozwinąć ten fragment o zajęciu oszczędności w wysokości 3miesięcznego przeciętn. wynagrodzenia? ![]() ręce opadają, jak czyta się takie dobre rady... nie wiesz-nie pomagaj |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy 3-mies. przeciętnym wynagr. miało być, że zostawia, a nie zajmuje. Faktycznie pomyliło mi się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
do wskazówka:
ok, a mogę wiedzieć skąd czerpałaś wiedzę na temat, w którym się w tym wątku wypowiadałaś? jakieś studia, aplikacja, praca w kancelarii czy życiowe doświadczenie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ukrywanie pieniędzy przed komornikiem jest bez sensu, egzekucja będzie trwała dłużej, dojdą Wam dodatkowe koszty.
Moim zdaniem najlepiej zadzwonić i dogadać się z komornikiem. Nie wszyscy są tacy okropni jak się wydaje. Mój tata zatrudniał kiedyś pracownika na umowę zlecenie, od komornika przyszedł nakaz zajęcia wypłaty. Z tego co doczytaliśmy, to w przypadku umowy zlecenia komornik może zająć całe wynagrodzenie, a nie część. Tata wstawił się za pracownikiem i dogadał z komornikiem, że dług zostanie spłacony w ratach,a nie w całości, żeby pracownik nie został bez środków do życia.
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
nie prawda - mój teść 3-4 lata temu też miał komornika a że pracował jako stażysta i miał wynagrodzenia tylko 998zł netto miesięcznie to komornik zabierał mu 200zł z wypłaty a resztę zostawiał na przeżycie (teść miał na utrzymaniu córkę nieletnią i żone)
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:11.