różne odcienie złota obrączki i pierścionka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-17, 13:55   #1
Tereskaa
Zakorzenienie

różne odcienie złota obrączki i pierścionka

Witajcie.

Mam mały dylemat, dostaliśmy od przyszłych teściów złote obrączki, będziemy je przetapiali na inny wzór, ale trochę mnie martwi, że to złoto od przyszłych teściów ma taki jakby pomarańczowy kolor (próba 583) a mój pierścionek zaręczynowy jest bardziej żółty i jest tej samej próby. Zastanawiam się czy na tych starych obrączkach to nie jest jakiś nalot. W każdym razie pierścionek od obrączek dość znacznie się różni odcieniem, nie będzie to głupio wyglądało później jak będę razem nosiła?

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 14:23   #2
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

Dot.: różne odcienie złota obrączki i pierścionka

Zazwyczaj swoje złoto zostawia się w rozlicznie i robią ze swojego materiału, bardzo mało złotników używa złota, które otrzymali od klientów.
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 14:58   #3
annic
Wtajemniczenie

My dawaliśmy w rozliczenie obrączki teściów z taką próbą złota, też były takie pomarańczowe. Pani w jubilerze powiedziała że na to się mówi "ruskie złoto", taka była próba w tamtych czasach (583). Mamy obrączki koloru mojego zaręczynowego, bo ich nie przetapialiśmy tylko właśnie oddaliśmy a oni nam odjęli od ceny całości ich wartość, mieliśmy taką sytuację jak napisała zxcvbnmasd.
annic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 15:02   #4
201801191006
Konto usunięte

[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;48965640]Zazwyczaj swoje złoto zostawia się w rozlicznie i robią ze swojego materiału, bardzo mało złotników używa złota, które otrzymali od klientów.[/QUOTE]

potwierdzam, jak moja mama chciała przetopić pierścionek na kolczyki to po prostu zapłaciła mniej, a nie że kolczyki były z tego pierścionka.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-18, 01:02   #5
Tereskaa
Zakorzenienie

Rozmawiałam z narzeczonym i powiedziałam mu Wasze uwagi, więc po prostu też damy to złoto w rozliczeniu za nowe obrączki Kamień spadł mi z serca, bo za diabła nie podoba mi się ten odcień złota, zresztą potwierdzam, że ruskiego

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-18, 20:03   #6
margueri
Zadomowienie

Robiliśmy obrączki z tzw. ruskiego złota, ja mam dwukolorową a tż z żółtego złota, nie widać różnicy pomiędzy kolorem złota naszych obrączek a obrączek nowych/salonowych...złoto jest żółte a nie takie różowe...

M&B

"Małżeństwo to diament szlifowany całe życie"
A.R.

Rolki - przejechane ok 20 km (2/28(17))
margueri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-19, 19:40   #7
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tereskaa Pokaż wiadomość
Witajcie.

Mam mały dylemat, dostaliśmy od przyszłych teściów złote obrączki, będziemy je przetapiali na inny wzór, ale trochę mnie martwi, że to złoto od przyszłych teściów ma taki jakby pomarańczowy kolor (próba 583) a mój pierścionek zaręczynowy jest bardziej żółty i jest tej samej próby. Zastanawiam się czy na tych starych obrączkach to nie jest jakiś nalot. W każdym razie pierścionek od obrączek dość znacznie się różni odcieniem, nie będzie to głupio wyglądało później jak będę razem nosiła?
Złota w złocie jest tyle samo, różni się tylko dodatkami. Mając żółte złoto pr 585 i białe 585 to w jednym i drugi masz dokładnie tyle samo złota. Złotnik oddzieli złoto od dodatków i sobie poradzi z tym. Nic się nie przejmuj, to i tak będzie przetopione. I nieważne jaka jest próba czy 585 czy 583 - różnica jest niewielka.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-19, 20:03   #8
Gubasia93
Rozeznanie

Dziewczyny, czy wiecie może ile można dostać zł/1g złota?
W internecie są różne stawki, a że my z TŻ sie nie znamy na tym, nie chcemy dać się naciągnąć :P

__P+P_____________________
Razem od 09.03.2013

Zaręczeni od 03.05.2014
Ślub 11.06.2016

Potterhead forever

Gubasia93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-19, 20:19   #9
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gubasia93 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy wiecie może ile można dostać zł/1g złota?
W internecie są różne stawki, a że my z TŻ sie nie znamy na tym, nie chcemy dać się naciągnąć :P
Zależy jaka próba. http://www.geselle.pl/Skup-zlota-cinfo-pol-92.html
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości