Zachowanie tż - nerwy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-27, 15:13   #1
antonina111
Raczkowanie

Zachowanie tż - nerwy

Jestem z tżtem ponad 2 lata - jest czuły i kochany, kocham go bardzo, ale ostatnio mnie coś martwi. A mianowicie jego nerwowy charakter. Na początku przymykałam oko tzw. różowe okulary. Chodzi o takie sytuacje jak np. dziś rano. Stukł kubek przez pomyłkę. Oczywiście było k**** kilkakrotnie, rzucił jeszcze jakimś pojemnikiem plastikowym na podłogę. Kilka dni temu miał śmieci wynieść - rozsypały mu się to szalał kilka minut, jakieś przeklinanie itd. Jak zapytałam raz czy mu pomóc to on grzecznie: nie dziękuję, możesz iść już do sklepu (tak jakby nie chciał żebym patrzyła na jego nerwy). Nieraz mnie przeprasza, że się denerwuje o głupoty.
Jak ze mną rozmawia to nie przeklina, ale do innych już tak np. potrafi zatrzymać samochód na środku drogi i kłócić się z jakimiś ludźmi, że mu zajechali na parking (miał akurat rację, bo był pierwszy, ale zaraz wielka afera).
Spotkałyście się z czymś takim? Nie wiem czy to jest normalne...
antonina111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-27, 15:31   #2
Minna
Zielona Driada

Dot.: Zachowanie tż - nerwy

Wg mnie to nie jest normalne. Facet ma ewidentnie problem na tle nerwowym. Zbić kubek, rozsypać śmieci i szaleć przez to? Każdy się czasem wkurzy, ale są pewne granice.

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
Minna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-27, 15:43   #3
antonina111
Raczkowanie

To może świadczyć o jakiejś chorobie?
Stary 2014-11-27, 15:48   #4
amru
Raczkowanie

A wg mnie to zupełnie normalne, wszyscy jesteśmy w stresie, non stop napięcie, pracujemy ponad miarę w porównaniu do reszty Europy, zarabiamy mało, pogoda jest jaka jest - jedynie latem i to nie zawsze możemy trochę się "nasłonecznić", a tak to aura iście depresyjna... Wiele osób bzdury wyprowadzają z równowagi.
Ja bym zaproponowała chłopakowi wspólne wyjścia na basen, albo na święta podarowała mu karnet na sztuki walki. Chodzi o to, żeby się wyżył w inny sposób, w dodatku będą go przepełniać endorfiny i nabierze dystansu
Stary 2014-11-27, 15:50   #5
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez antonina111 Pokaż wiadomość
To może świadczyć o jakiejś chorobie?
Bez przesady, chyba tylko w skrajnych przypadkach.
Może jest cholerykiem? Jeśli tak, to radzę uważać, życie z nim łatwe nie będzie.
A czy wobec ciebie też potrafi taki być? Bo z czasem tak może się dziać, wtedy też lepiej się zastanów, czy wytrzymasz z kimś takim...

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-27, 15:55   #6
antonina111
Raczkowanie

Wobec mnie bardzo rzadko i nie tak nasilone jak złość wobec rzeczy martwych. Raz słoika nie mógł otworzyć - wtedy mówię mu: spokojnie, już prawie się otworzył. A on wyskoczył: Jak prawie? nie widzisz że to nieprawda? I z takim oburzeniem i agresją. Czasem mówi: zostaw mnie proszę, bo jestem mega wkur*** i chce być sam - także jest fair, wiem, ze mnie kocha, po prostu chyba jest cholerykiem. Będę miała ciężkie życie?
Stary 2014-11-27, 16:02   #7
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Wobec mnie bardzo rzadko i nie tak nasilone jak złość wobec rzeczy martwych. Raz słoika nie mógł otworzyć - wtedy mówię mu: spokojnie, już prawie się otworzył. A on wyskoczył: Jak prawie? nie widzisz że to nieprawda? I z takim oburzeniem i agresją. Czasem mówi: zostaw mnie proszę, bo jestem mega wkur*** i chce być sam - także jest fair, wiem, ze mnie kocha, po prostu chyba jest cholerykiem. Będę miała ciężkie życie?
Ty jak Ty. Twó wybór.
Ale jak sobie wyobrażasz jego z dziećmi?
Dziecku nie powie, zostaw mnie, odejdz. dziecko moze wkurzyć jak nic innego na świecie, i nie ma rady, nawet w najgorszych nerwach trezba nad soba panować i nie skrzywdzić, nie wyjść, nie zostawić.

Jka on na słoik reaguje agresją, to na ryczacego , neiznośnego 2-3 latka który wkurzy do granic mozliwości i jeszcze nie ustapi tylko dociśnie, nie wiem co zrobi?
Potrząśnie niemowlakiem i uszkodzi na zwsze? uderzy 2-3 latka A co z nastolatkiem?
Te to potrafią dopiero dać czadu.

bałabym się z kims takim zakładac rodzinę.

poza tym, na starośc takie cechy nie nikną, tylko stają się jeszcze bardziej wyraziste i dokuczliwe.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-27, 16:15   #8
Minna
Zielona Driada

Zgadzam się z tym co pisze Cava. Miałabym mieszane uczucia. Kubek, słoik, zajęte miejsce na parkingu to są drobiazgi. Co będzie jak pojawią się poważne problemy? Dzieci? Przemyśl to sobie wszystko na spokojnie.

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
Minna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-27, 16:44   #9
zakonna
Naczelna Nastolatka

mój partner szybko się wkurza i równie szybko uspokaja. Ja to zlewam, on się ciska, że nie może czegoś znaleźć a mnie to wisi. Jego nerwy. Ale my nie mamy dzieci i mieć nie będziemy. Mamy psy do których cierpliwość ma bardzo dużą.
Ty autorko musisz się zdecydować czy potrafisz to ignorować, czy jego reakcje powodują Twój dyskomfort.
Stary 2014-11-27, 17:18   #10
spaghettii
Wtajemniczenie

Ja mysle, ze to normalne, sama tak mam czesto i nie uwazam sie za chora

Moj blog
_________________________ ___

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
lotion seboradin-25.08.2012
drozdze w tabletkach-28.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
spaghettii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-27, 18:09   #11
kiciun
Rozeznanie

Jest cholerykiem.
Na razie jest wobec Ciebie w porządku, bo widać pilnuje by złość nie odbijała się na Tobie i nie wyładowuje się na Tobie.
Tak jak ktoś wcześniej napisał, musisz się zastanowić, czy jego wybuchy gniewu są dla Ciebie przykre, czy potrafisz to "olewać" i się tym nie przejmować.

I stawiaj granice i pilnuj ich dobrze, żeby to nigdy nie obracało się przeciwko Tobie i żeby za kilka lat nie wrzeszczał na Ciebie. Jak ktoś napisał- na starość to się nasila. A ta akcja z zatrzymaniem samochodu i robieniem afery na środku ulicy to już naprawdę przegięcie...

Mój tata jest cholerykiem, także wiem jak to wygląda. Ja w życiu bym nie mogła być z cholerykiem. Nawet jakby był najwspanialszy- nie. I tego się trzymam. Ale niektórym to tak nie przeszkadza. Trzeba się dobrać.
kiciun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-27, 18:57   #12
WielkaMi
Przyczajenie

zastanów się, czy rzeczywiście od początku tak było, tylko jak piszesz "rózowe okulary" Ci to przesłoniły, czy może ostatnio się coś zmieniło? Może stres, nawał zajęć, niewyspanie?
Jeśli od zawsze to się zastanów, bo życie będzie przynosiło bardziej stresujące sytuacje niż rozbity kubek. Może karnet na siłownię czy sporty walki, jak tu już było wspomniane, to dobre rozwiązanie ale tylko przy krótkotrwałych stresach.
Pogadaj z nim, powiedz, że Ci to trochę przeszkadza, może wspólnie dojdziecie, z czego to może wynikać.
WielkaMi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-27, 19:28   #13
taka_cholercia
Raczkowanie

Niekoniecznie musi być chory, zestresowany. Może po prostu ma taki porywczy charakter, może jest cholerykiem.
Jesteś z nim już na tyle, żeby rozeznać jak zachowuje się gdy przychodzą prawdziwe problemy, stresy, kłótnie? Wtedy też się tak "ciska" ?
Troszkę Cię rozumiem, mojego TŻ raz na czas denerwują błahostki, które mnie nawet w najmniejszym stopniu nie ruszają- coś się stłucze, zatnie, coś hałasuje, przeszkadza itp. Zdarzy mu się zakląć, ale nie wpada w jakiś szał. Ale za to w sytuacjach poważnie stresowych, wręcz patowych kiedy ja tracę głowę, wkurzam się i histeryzuję on myśli chłodno i to jego opanowanie naprawdę ratuje mi życie . Zwróć kiedyś uwagę na jego zachowanie, gdy robią się poważne problemy. Czy jest wtedy dla Ciebie wsparciem?
Stary 2014-11-27, 20:07   #14
BeYourself
Zadomowienie

Cytat:
Jestem z tżtem ponad 2 lata - jest czuły i kochany, kocham go bardzo, ale ostatnio mnie coś martwi. A mianowicie jego nerwowy charakter. Na początku przymykałam oko tzw. różowe okulary. Chodzi o takie sytuacje jak np. dziś rano. Stukł kubek przez pomyłkę. Oczywiście było k**** kilkakrotnie, rzucił jeszcze jakimś pojemnikiem plastikowym na podłogę. Kilka dni temu miał śmieci wynieść - rozsypały mu się to szalał kilka minut, jakieś przeklinanie itd. Jak zapytałam raz czy mu pomóc to on grzecznie: nie dziękuję, możesz iść już do sklepu (tak jakby nie chciał żebym patrzyła na jego nerwy). Nieraz mnie przeprasza, że się denerwuje o głupoty.
Jak ze mną rozmawia to nie przeklina, ale do innych już tak np. potrafi zatrzymać samochód na środku drogi i kłócić się z jakimiś ludźmi, że mu zajechali na parking (miał akurat rację, bo był pierwszy, ale zaraz wielka afera).

A jak on spędza wolny czas, jak się relaksuje? Bo mnie się wydaje, że on jest ogólnie strasznie znerwicowany i dlatego każda najmniejsza drobnostka wywołuje takie reakcje. Proponuję regularne uprawianie jakiegoś sportu. Bieganie, siatkówka, chodzenie na siłownię itp. Wymęczy się, poziom endorfin podskoczy i chłopak powinien być bardziej wyluzowany. Może również jakieś lekkie środki na uspokojenie (ziołowe tabletki, melisa)?

BeYourself jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 06:48   #15
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
mój partner szybko się wkurza i równie szybko uspokaja. Ja to zlewam, on się ciska, że nie może czegoś znaleźć a mnie to wisi. Jego nerwy. Ale my nie mamy dzieci i mieć nie będziemy. Mamy psy do których cierpliwość ma bardzo dużą.
Ty autorko musisz się zdecydować czy potrafisz to ignorować, czy jego reakcje powodują Twój dyskomfort.
U nas tak samo, nie ma dzieci, są psy, no i to ja jestem cholerykiem. Oparzę się? Patelnia może wylecieć przez okno, a jeśli mój tż się napatoczy, to mu też się oberwie. On jest pogodnym człowiekiem, charakterologicznie lata świetlne ode mnie i w 99% przypadków wytrzymuje moje napady gniewu. Nigdy go nie uderzyłam, nie wyżywam się też na moich zwierzakach, ale czuję czasem, że jestem bliska eksplozji. I wiem, że życie z kimś takim jest bardzo ciężkie i np. ja nigdy bym z kimś takim nie wytrzymała psychicznie.

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-28, 06:55   #16
ellish
Zakorzenienie

Zylam z cholerykiem przez ponad 20 lat. Bardzo ciężkie życie. Na tyle,że później sama chodziłam w nerwach,zestresowana. Nazywałam tego człowieka chodzącą bombą. Jeżeli rzeczywiście ma taki charakter to bardzo współczuję.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 07:16   #17
Klaudiad18
Wtajemniczenie

Też bardzo często wściekam sie o glupoty i co? jestem chora psychicznie ? aha jestem po prostu cholerykiem
Klaudiad18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 07:25   #18
arllie
Raczkowanie

Często osoby z nerwicą właśnie tak się zachowują. Mam koleżankę która była kiedyś chora i za każdym razem kiedy coś szło nie tak to dokładnie tak się zachowywała. To jest impuls, to jest po prostu choroba. Tak zachowują się ludzie którzy przeszli swoje w życiu i wiem że to wydaje się po prostu nienormalne ale jest formą odreagowania organizmu. Pozytywna informacja jest taka że jedynie Twoje uszy są narażone ale Ty jesteś zupełnie bezpieczna. To mija, trwa przez rok mniej więcej ale się wycisza. Na pewno jest mu bardzo wstyd i na pewno nie chciałby się tak przy Tobie zachowywać ale niestety tego się nie da opanować. Nie powinnaś rozstawać się z nim z tego powodu bo chłopak się załamie nerwowo jeszcze bardziej
arllie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 07:26   #19
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ha ha ha, rozsmieszyl mnie post arllie. Takie słodkie niedorzecznosci. 😇

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-28, 07:46   #20
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Zbity talerz mnie też wyprowadza z rownowagi, podobnie jak wiele innych rzeczy. Automatycznie robię się wredna, więc lepiej do mnie wtedy nie podchodzić, bo mogę być niemiła. 10 sekund później jest już w porządku. Jak po dźwięku zbijanego szkła ktoś pyta mnie, czy coś się stukło, to niech się nie dziwi jak rzucę uwagą dotyczącą jego problemów ze słuchem :P W nikogo niczym nie rzucam, ani nikogo nie biję, nie uważam się za nienormalną, ani patologiczną. Cholerycy tak po prostu mają i trzeba im dać trochę przestrzeni w razie napadu złości. Nie wnikać, nie pytać, czasem zwyczajnie pomóc ( np. W uprzatnieciu resztek szkła). Oczywiście każdego małego furiata należy obserwować, nie każdy jest nieszkodliwym cholerykiem.
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 07:55   #21
ririana
Raczkowanie

Cytat:
Ha ha ha, rozsmieszyl mnie post arllie. Takie słodkie niedorzecznosci. ��
Mnie śmieszy to że wogóle takie rzeczy piszesz do osób, które "siedzą w temacie". Widać że nic jeszcze o życiu nie wiesz

Edytowane przez ririana
Czas edycji: 2014-11-28 o 07:56
ririana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 08:23   #22
zakonna
Naczelna Nastolatka

W sensie, że ja nie wiem? Acha. Spoko. W jakim wieku się dowiem coś o życiu? Bo rozumiem, że jeszcze jestem za młoda czy coś. 😕
Stary 2014-11-28, 08:30   #23
kalincia
BAN stały

Cytat:
W sensie, że ja nie wiem? Acha. Spoko. W jakim wieku się dowiem coś o życiu? Bo rozumiem, że jeszcze jestem za młoda czy coś. ��
Ja od czterdziestki już się bardzo cieszę, jak mnie biorą za młodszą. Ty tak nie masz?

A jak mi kubek spadnie albo śmieci się rozsypią, to k...latają jak skowronki. Ale to jest moment i potem przechodzi.

Edytowane przez kalincia
Czas edycji: 2014-11-28 o 08:31
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 08:32   #24
zakonna
Naczelna Nastolatka

Mnie to tak śmieszy, że sobie nie wyobrażasz. Dziki chichot mnie ogarnia jak czytam takie posty. Szczególnie ze pisze tylko tam gdzie się znam czyli z dupy swojej wiedzy nie biorę
Stary 2014-11-28, 08:40   #25
201712111032
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Ja od czterdziestki już się bardzo cieszę, jak mnie biorą za młodszą. Ty tak nie masz?

A jak mi kubek spadnie albo śmieci się rozsypią, to k...latają jak skowronki. Ale to jest moment i potem przechodzi.
Jesteś boska
201712111032 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 08:54   #26
kalincia
BAN stały

Cytat:
Mnie to tak śmieszy, że sobie nie wyobrażasz. Dziki chichot mnie ogarnia jak czytam takie posty. Szczególnie ze pisze tylko tam gdzie się znam czyli z dupy swojej wiedzy nie biorę
Eee, tam, nic jeszcze o życiu nie wiesz...

---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Cytat:
Napisane przez kukurukku Pokaż wiadomość
Jesteś boska
A, dziękuję, wiem.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 08:57   #27
zakonna
Naczelna Nastolatka

Mój to mięsem rzuca często. A ja to w puszczam jednym uchem a drugim wypuszczam. A jakie cudne obraźliwe słowa do labradora mówi 😁 śmieje się zawsze z tych kwiecistych wyrażeń
Stary 2014-11-28, 10:02   #28
AshaL
Raczkowanie

Cytat:
Spotkałam się, ja jestem nerwowa i praktycznie nie ma dnia gdybym nie była na coś zła . Ale zmieniam się, naprawdę kosztuje mnie to sporo trudu, czasami jest lepiej czasami gorzej ale zmieniam się

Mój TŻ jest bardzo spokojnym człowiekiem ale właśnie jak przytrafiają mu się takie pierdoły to też klnie jak szewc ale wtedy obracam całą sytuację w żart i on zaczyna się śmiać i nerwy z niego schodzą. Tak sobie właśnie radzimy z naszymi nerwami.
AshaL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 10:04   #29
kiciun
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez arllie Pokaż wiadomość
Często osoby z nerwicą właśnie tak się zachowują. Mam koleżankę która była kiedyś chora i za każdym razem kiedy coś szło nie tak to dokładnie tak się zachowywała. To jest impuls, to jest po prostu choroba. Tak zachowują się ludzie którzy przeszli swoje w życiu i wiem że to wydaje się po prostu nienormalne ale jest formą odreagowania organizmu. Pozytywna informacja jest taka że jedynie Twoje uszy są narażone ale Ty jesteś zupełnie bezpieczna. To mija, trwa przez rok mniej więcej ale się wycisza. Na pewno jest mu bardzo wstyd i na pewno nie chciałby się tak przy Tobie zachowywać ale niestety tego się nie da opanować. Nie powinnaś rozstawać się z nim z tego powodu bo chłopak się załamie nerwowo jeszcze bardziej
Bzdury Nerwica wcale się tak nie objawia. Weź sobie chociaż wygogluj zamiast zarzucać innym brak wiedzy.
Po drugie to nie jest choroba, tylko taki typ temperamentu.

Edytowane przez kiciun
Czas edycji: 2014-11-28 o 10:06
kiciun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-28, 10:06   #30
zakonna
Naczelna Nastolatka

Nie wiesz ze nerwica to to samo co nerwowość? 😁 jedynie w tym jest prawdziwe to, że brak równowagi emocjonalnej w nerwicy może powodować rozdrażnienie i wybuchy gniewu.

Ale stwierdzenie że nerwica trwa około roku mnie rozczulilo. Szkoda ze moja nerwica o tym nie wiedziała

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2014-11-28 o 10:07
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości