![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Chłopak i święta
Wczoraj byłam u mojego faceta i jego mama poruszyła temat świąt i zaprosiła mnie na któryś dzień świąteczny na obiad, powiedziałam że niestety nie przyjdę :/ widziałam że zrobiło jej się przykro ale powiedziała że rozumie. Później mój facet zaczął robić wyrzuty że mi nie zależy, że jestem nie miła i że na osobności jego mama powiedziałą "co to za brak kultury".... a wy jak do tego podchodzicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Chłopak i święta
z jakiego powodu odmówiłaś i w jaki sposób?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Co jak co ale też chciałbym bardzo ,żeby moja dziewczyna była na świętach
![]() idź na ten obiad i już miło spędzicie czas razem w świątecznej atmosferze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja osobiście zdecydowałabym się na coś takiego gdybym naprawdę była pewna związku i jego przyszłości. No i miała od dłuższego czasu dobry kontakt z rodzicami TŻ. Święta to specyficzna okazja.
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Dlaczego odmówiłaś? Czy dlatego, że po prostu źle się tam będziesz czuła, krępujesz się? Uważasz, że za wcześnie na takie spotkania "rodzinne". Czy może nie chce Ci się bo nie?
Czy dlatego, że masz już plany na ten czas, że masz u siebie gości, że chcesz spędzić święta ze swoją rodziną bo długo ich nie widziałaś, a może nie masz jak się tam dostać?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Jesteśmy ze sobą 4 lata... podziękowałam za zaproszenie i powiedziałam że niestety nie będę mogła przyjść.. jego mama powiedziała że rozumie i zmieniła temat
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Co jak co ale jestem facetem i jak coś to mogę wpaść do twojego na obiad zjem za ciebie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Ale mialas jakis powod?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Jadę z rodzicami do rodziny... i facet robi dziwne wyrzuty bo jadę do rodziny a dla niego nie mam czasu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie dziwię się, że mamie Twojego Tż zrobiło się przykro. Czy naprawdę ciężko będzie Ci poświęcić chociaż godzinę , dwie by spędzić miło czas? Przecież z tego ,co domyślam się rodzina Twojego chłopaka nie jest Ci obca. Czy dałaś konkretny powód , dla którego nie możesz przyjść? Jeśli tak jak napisałaś to wybacz, ale ja bym odebrała to jako : nie przyjdę, bo nie chcę, a nie dlatego ,że nie mogę. Takie moje zdanie. ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ---------- Cytat:
Zaproponuj,że odwiedzisz ich po powrocie od rodziny ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Miałaś prawo odmówić i nawet nie musisz się tłumaczyć. Masz swoją rodzinę, gdzie tu brak kultury...
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
A nie moglas powiedziec, ze bardzo dziekujesz za zaproszenie i chetnie bys przyszla, ale wyjezdzacie z rodzicami na cale swieta i nie dasz rady? Lepiej to brzmi niz to, co Ty powiedzialas.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
no właśnie trochę to dziwne że jesteś z facetem 4 lata i nie będziesz u niego chociaż 1 dnia w święta. Rozumiem że mogłaś już mieć plany na śwęta ale może gdybys to powiedziała w delikatniejszy sposób np. "dziękuję za zaproszenie, ale niestety już od dawna mam zaplanowany wyjazd do rodziny.." to może inaczej by to odebrała mama Twojego Tż-ta. A jak Ty powiedziałaś "nie, dziękuje" to nie dziw się że mogła to odebrać jako brak kultury, bo jednak mama Twojego Tż-ta chyba nie jest Ci jakąś obca osobą...?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Autorka napisala ze podziekowala i powiedziala ze nie moze to chyba logiczne ze powiedziala ze nie moze bo jedzie do rodziny, trzeba wam cala wypowiedz w cudzyslowie przytaczac w dialogu zebyscie zrozumialy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Moim zdaniem informacja, że nie możesz przyjść powinna mamie TŻta wystarczyć. Nie musisz się tłumaczyć dlaczego nie możesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
np. Spóźnię sie na spotkanie, to przeproszę i powiem że były korki/ zepsuł się samochód/ był wypadek/ zaspałam/ ... Nie jest to tłumaczenie się ale 1-2 zdania wyjaśnienia. Dlatego zapytałam ile Autorka ma lat. Bo z racji młodego wieku jeszcze pewnych rzeczy nie wie. ---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- nie jest to oczywiste |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Jestem tego samego zdania.
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogóle czemu zmuszać się do odwiedzin u potencjalnych przyszłych teściów (którzy przynajmniej na razie nie są żadną rodziną Autorki). O ile rozumiem, że można traktować chłopaka jako bardzo bliską osobę i chcieć z nim spędzić święta, tak totalnie nie rozumiem, jak można wymagać od dziewczyny syna, żeby przyszła na święta i traktować odmowę jako brak kultury ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mogę się tylko domyślać bo Autorka przestała sie udzielać ale chyba chodziło o formę a nie o treść. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Brak kultury to ze strony mamy TŻ, oczywiście masz tańczyć tak jak ona Ci rozkazuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zależy od tego, jak Autorka to powiedziała i uzasadniła. Jeśli samo "nie, dziękuję" to byłoby mi przykro na miejscu mamy faceta. Jeżeli podziękowała i podała argument, to wtedy uważam, że przesadza matka. Zależy od reakcji Autorki, nawet tonu głosu ;p
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Wg mnie jego mama wcale nie była niekulturalna. Wręcz odwrotnie, po 4 latach waszego bycia razem, matka chciała po prostu zaprosić Cię na miłe spędzenie paru chwil. Jeśli naprawdę nie możesz lub nie masz ochoty wypadałoby udzielić chociaż kilku słów wyjaśnień
![]()
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem, jest różnica między
"Dziękuję za zaproszenie, ale niestety nie będę mogła przyjść" a "Dziękuję za zaproszenie, ale wyjeżdżamy z rodzicami do rodziny w święta, więc nie będę miała możliwości, żeby przyjść. Mam nadzieję, że uda nam się spotkać jak wrócę już do domu". Ja się trochę nie dziwię tej kobiecie. Może przesadziła z tym brakiem kultury, ale pewnie oczekiwała jakiegoś większego zaangażowania od dziewczyny, z którą jej syn jest już 4 lata. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;48960166]Moim zdaniem, jest różnica między
"Dziękuję za zaproszenie, ale niestety nie będę mogła przyjść" a "Dziękuję za zaproszenie, ale wyjeżdżamy z rodzicami do rodziny w święta, więc nie będę miała możliwości, żeby przyjść. Mam nadzieję, że uda nam się spotkać jak wrócę już do domu". Ja się trochę nie dziwię tej kobiecie. Może przesadziła z tym brakiem kultury, ale pewnie oczekiwała jakiegoś większego zaangażowania od dziewczyny, z którą jej syn jest już 4 lata.[/QUOTE] No, ale jaka to różnica? Przecież to nie jest zaproszenie na niedzielny obiadek, tylko obiad w święta, które tradycyjnie spędza się z rodziną i ktoś może mieć na nie mnóstwo innych planów (nawet jeszcze nie sprecyzowanych do końca). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Mama mojego Tż-a nawet mnie nie zapraszała- dobrze wie,że sama przyjde
![]() Nie no a tak na serio..to w zależnosci jak powiedziała to Autorka- a to jest bardzo ważne jakich słow użyła i jakim tonem mówiła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Naprawdę nie przesadzajmy... Kobita z czystej kultury i sympatii zaprosiła dziewczynę na świąteczny obiad, a tu się okazuje, że jej rozkazuje ![]() Nie wiem, jak u Was, ale dni świątecznych są 3, Wigilia, I święto i II święto, u mnie zawsze Wigilia jest w gronie najbliższych, I święto u rodziny, a II święto u dalszej rodziny/znajomych i takie zaproszenie nie jest dla mnie niczym dziwnym, a tylko wyrazem kultury i sympatii. Na miejscu chłopaka byłoby mi przykro, że ktoś, z kim jestem 4 lata, całe 3 dni spędza ze swoją rodziną, a ze mną nie chce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;48960166]Moim zdaniem, jest różnica między
"Dziękuję za zaproszenie, ale niestety nie będę mogła przyjść" a "Dziękuję za zaproszenie, ale wyjeżdżamy z rodzicami do rodziny w święta, więc nie będę miała możliwości, żeby przyjść. Mam nadzieję, że uda nam się spotkać jak wrócę już do domu". Ja się trochę nie dziwię tej kobiecie. Może przesadziła z tym brakiem kultury, ale pewnie oczekiwała jakiegoś większego zaangażowania od dziewczyny, z którą jej syn jest już 4 lata.[/QUOTE] Się zgadzam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:33.