|
Notka |
|
Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
pielęgnacja butów skórzanych
kupiłam skórzane kozaki, dałam za nie masę pieniędzy i nie mam pojęcia, jak je pielęgnować, jest to skóra matowa, dokładnie taka jak w butach na zdjęciu http://www.google.pl/imgres?q=sk%C3%...r:18,s:0,i:149
jak myślicie, czym powinnam je smarować? w ulotce dołączonej do butów napisano, że nie wolno używać do pielęgnacji past samopołyskowych |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: pielęgnacja butów skórzanych
zapytaj dobrego szewca
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
też mam z tym problem.
w zeszłym roku kupiłam bardzo drogie skórzane kozaki,ale niestety po jednym sezonie do niczego sie nie nadają gdyż wyszły ślady po soli.... czy da się to jakoś usunąć?!
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
sprawdźcie na stronie t i p y . p l i wpiszcie 'skórzane buty' i na pewno znajdziecie wszystko czego wam potrzeba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak już zejdzie sól suszysz buty i pastujesz. Działa, sama tak usuwam sól z butów ![]() A jeśli chodzi o pytanie główne-myślę, że będzie dobry tłuszcz, krem albo zwykła pasta.Pasta samopołyskowa to taki wynalazek z gąbeczką.Raczej płynna,mocno nabłyszcza ale niszczy skórę. Raz na tydzień, dwa przecierasz buty żeby pozbyć się zanieczyszczeń(piasek etc).Dobre do tego celu są mokre chusteczki dla dzieci.Nakładasz na bbuty niewielką ilość pasty, tłuszczu.Wcierasz, zostawiasz do wchłonięcia.Potem zbierasz nadmiar szmatką i możesz trochę "wyczesać" buty szczotką.Nada to delikatny połysk. Ze zwykłych past dobre są Kiwi a tłuszcz możesz dostać w Deichmannie lub CCC.
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Musisz kupić preparat odpowiedni do tego typu butów. Najlepiej w sklepie w którym je kupiłaś, lub porostu zapytaj w tym sklepie jak je pielęgnować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nieprawda.Tłuszcz wcale nie musi nadawać połysku.To zależy od skóry.Jesli sama jest matowa-tłuszcz jej nic nie zrobi.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Polecam wosk pszczeli, mi go pani poleciła jak kupowałam swoje buty w wojasie.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Potwierdzam, tłuszcz się wchłonie do matu, jeśli po kilku godzinach wciąż będzie go za dużo, trzeba nadmiar zetrzeć i już.
A jeśli chodzi o pasty, to polecam Saphir, żadne Kiwi i inne takie. Tu bardzo dobry wpis na ten temat: http://mr-vintage.blogspot.com/2011/...-bardziej.html Edytowane przez a34 Czas edycji: 2012-10-25 o 12:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Saphir są bardzo dobre, ale to już wyższa półka cenowa, ja polecam również Coccine Edytowane przez Mysiaczek Czas edycji: 2012-10-25 o 12:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
halo ?
![]() Edytowane przez cb4f5ffaf57e20df9ee4e2d0ab40072d3e70b02c_5ea21df28819a Czas edycji: 2014-11-02 o 15:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
[1=cb4f5ffaf57e20df9ee4e2d 0ab40072d3e70b02c_5ea21df 28819a;48770162]halo ?
![]() Pastowałaś je czymś albo natłuszczałaś? Jesteś pewna, że to pęknięcia a nie zgięcia z braku natłuszczenia?
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
od mometu jak je dostalam smarowalam albo pasta z tluszczu foki albo czarna pasta do butow ... zaplacilam za nie 349 zl uwielbiam, je bo sa bardzo wygodne, ale nie chce aby zaraz mi sie rozwalily...w zalaczniku wysylam zdjecie dla jasnosci o co mi chodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
[1=cb4f5ffaf57e20df9ee4e2d 0ab40072d3e70b02c_5ea21df 28819a;48770842]od mometu jak je dostalam smarowalam albo pasta z tluszczu foki albo czarna pasta do butow ... zaplacilam za nie 349 zl uwielbiam, je bo sa bardzo wygodne, ale nie chce aby zaraz mi sie rozwalily...w zalaczniku wysylam zdjecie dla jasnosci o co mi chodzi
![]() No faktycznie nie wygląda to za ciekawie. Ja bym reklamowała ![]()
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
gorzej jesi wymienia mi na inny towar, i stanie sie dokladnie to samo .... :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Widzę dziewczyny, że orientujecie się w temacie, więc dopytam w kwestii i moich butów.
Kupiłam rok temu cieniowane buty firmy Lasocki. Miałam preparaty do czyszczenia i impregnat. Dbałam, chuchałam, ale pewnej rzeczy nie przewidziałam. Wzięłam kiedyś na szybko impregnat z półki z miejsca, gdzie zazwyczaj stał. Zaczęłam psikać na buty i w tym samym czasie moje ciśnienie znacznie się podniosło. Zamiast bezbarwnego sprayu moje buty pokrył jakiś czarny barwnik! Szybka reakcja: czyszczenie, mycie itp. Ktoś na mieszkaniu mój bezbarwny impregnat rzucił na tyły na postawił w kącie preparat do czarnych butów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Po pierwsze trzeba użyć środka do czyszczenia aby pozbyć się brudu i wszystkich środków, które naniosłaś na buty. Następnie wystarczy dobry tłuszcz i krem w odpowiednim kolorze (jeśli nie ma idelanie tego, to najlepiej wybrać odcień lekko ciemniejszy).
1) http://www.multirenowacja.pl/univers...enia-skor.html 2) http://www.multirenowacja.pl/ouralin...or-saphir.html 3) http://www.multirenowacja.pl/saphir-...wia-butow.html Wszystko najlepiej robić w odstępach kilku godzinnych aby każdy preparat mógł wejść w skórę. No i najlepiej robić to za pomocą bawełnianych delikatnych szmatek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:13.