uzależnienie od słodyczy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-10, 20:28   #1
lukrecja222
Zakorzenienie

uzależnienie od słodyczy

Postanowiłam wziąć się za siebie. Nie chcę jakoś bardzo schudnąć, ale postanowiłam odżywiać się zdrowiej. Ćwiczę regularnie, ale z odżywianiem zawsze były kłopoty. Chyba jestem uzależniona od słodyczy... Od 3 dni staram się ich nie jeść i udawało mi się to, ale... czuję się po prostu źle i to chyba właśnie przez słodycze. Jest mi słabo, nie mam siły, drżą mi ręce. Wczoraj na fitnessie też zrobiło mi się słabo i nie miałam siły ćwiczyć. Jem normalne posiłki, więc na pewno nie chodzi o głód, niedożywienie itp.
Mam straszną ochotę coś zjeść słodkiego :/ Zjadłam już pomarańcza, ale to nie to samo...
Jak temu zaradzić? Chciałabym zupełnie zrezygnować ze słodyczy.
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 20:41   #2
ChaseTheCloudsAway
BAN stały

Dot.: uzależnienie od słodyczy

nie przez słodycze, tylko przez brak węglowodanów, miałam to samo, pomaga choćby herbata z cukrem albo jakiś jogurt owocowy, a od słodyczy mnie skutecznie odciąga woda z cytryną, plaster cytryny (taki na 1,5 cm) zalewam wrzątkiem do połowy kubka, wyciskam go łyżeczką, dolewam wody gazowanej do końca i już

Edytowane przez ChaseTheCloudsAway
Czas edycji: 2012-03-10 o 20:42
ChaseTheCloudsAway jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 20:53   #3
agusia814
Zadomowienie

Łączę się w bólu
Ja też chyba jestem uzależniona od słodkiego, bo nie potrafię wytrzymać jednego dnia bez słodyczy. Ale czytałam gdzieś, że podobno chrom na to pomaga? Ktoś próbował?

Non seulement belle, mais encore sage!

zapuszczam i dbam o włosy
odchudzam się
uczę się cienko obierać ziemniaki
agusia814 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 20:57   #4
lukrecja222
Zakorzenienie

brałam chrom już kiedyś i niestety nic nie pomógł, a nawet zaszkodził, bo włosy mi leciały po nim jak szalone.
Stary 2012-03-10, 21:22   #5
ChaseTheCloudsAway
BAN stały

na pewno nie od chromu, bo chrom nie powoduje tego typu skutków ubocznych. chyba, że był naszprycowany jakimiś wspomagaczami i to mogła byc ewentualnie ich wina.
ChaseTheCloudsAway jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 21:25   #6
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ChaseTheCloudsAway Pokaż wiadomość
na pewno nie od chromu, bo chrom nie powoduje tego typu skutków ubocznych. chyba, że był naszprycowany jakimiś wspomagaczami i to mogła byc ewentualnie ich wina.
to był zwykły chrom. I to niestety było od niego, bo nigdy wcześniej ani potem nie miałam problemów z wypadaniem włosów.
Stary 2012-03-10, 21:59   #7
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Ja brałam chrom i mi nie pomógł.
Bardziej mi pomogło łykanie magnezu. Brałam zawsze jakiś mocny. I to mi przynosiło ulgę A magnez przynajmniej jest 2 razy tańszy od chromu.

Łączę się z wami w "bulu i nadzieji"

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 22:41   #8
morphine88
Zadomowienie

'normalne' dla każdego to co innego. podaj przykładowy jadłospis, to zobaczymy, czy faktycznie nie brakuje Ci żadnego składnika

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 23:03   #9
lukrecja222
Zakorzenienie

Masz rację Pisząc normalnie miałam na myśli, że jem mniej więcej tak jak przed rzuceniem słodyczy Od razu mówię, że jem dość dużo...

Śniadanie: owsianka z orzechami i bananem plus kawa z mlekiem
II śniadanie: 2 wafle ryżowe, jabłko
w międzyczasie: trochę orzechów laskowych i włoskich
Obiad: dorsz pieczony w piekarniku plus brokuły, kalafior i marchewka z parowaru
Kolacja: to samo co na obiad, bo dorsz był duży i podzieliłam sobie na dwie porcje. Warzywa też.
w międzyczasie: trochę migdałow
II kolacja...: 2 wafle ryżowe, pomarańcza, jabłko (mam straszną chęć właśnie na słodycze)
To sobotni jadłospis. Nie było dziś ćwiczeń.
Tak normalnie w tygodniu to zazwyczaj: (napisałam też przykładowe godziny)

g. 8.00 Śniadanie: (w zależności od dnia) serek wiejski z kromką ciemnego chleba/owsianka z owocami np bananem albo jabłkiem/kanapka z chudą szynką, pomidorem, papryką/ jogurt naturalny z musli i np bananem, jabłkiem

g. 12.00 II śniadanie: kanapka z chudą wędliną z pomidorem lub papryką, jabłko/wafle ryżowe

15.30 Obiad: pierś kurczaka z ziemniakami lub ryżem i surówką/ ryba pieczona w piekarniku z ryżem albo ziemniakami plus surówka (nie jadam innego mięsa oprócz kurczaka i ryb, uwielbiam tez ziemniaki niestety)

17.00 Podwieczorek: (tu zazwyczaj były słodycze i ciężko mi teraz coś tu wstawić zamiast) jakiś owoc, banan, jabłko

20.00 Kolacja: kanapki ze dwie z chudą wedliną (z kurczaka zazwyczaj lub indyka) plus pomidor, papryka

22.00 II kolacja...: owoc np. mango, ananas/ czasem jogurt naturalny z musli i owocami

Chodzę spać około 12-1.
Wieczorami najgorzej mi zapanować nad apetytem i mam największą chęć na słodycze. Zauważyłam też, że jak zjem obiad to mimo że jestem najedzona to muszę zjeść coś słodkiego i zawsze jadłam, chociażby kawałek czekolady. Teraz walczę

Piję: wodę niegazowaną, czasem kawę z mlekiem/ herbatę zieloną, białą, melisę.
Zauważyłam, że po herbacie zielonej albo białej szybciej robię się głodna... to normalne?

Ćwiczę mniej więcej 3 razy w tygodniu po godzinie (2 razy taniec, raz bieganie).
Moim największym problemem jest duży brzuch, jak tyję to od razu pierwszy rośnie brzuch

Ok, rozpisałam się Wszelkie wskazówki mile widziane

Edytowane przez lukrecja222
Czas edycji: 2012-03-10 o 23:08
Stary 2012-03-11, 11:43   #10
anka_bunio
Rozeznanie

masz dobrze zbilansowaną dietę na pierwszy rzut oka, więc to raczej nie jest kwestia niedoboru węglowodanów. Oczywiście trudno ocenić ilość tych warzyw, o których napisałaś. Jedyne, co można polecić, to ewentualnie zwiększenie ich ilości.
Odnośnie słodyczy: zacznijmy od tego, że to nie jest twoja wina. W produkowanych przemysłowo słodkościach jest mnóstwo substancji, które mają uzależniać klienta (podobnie jest z serami - kwestia kazeiny), a to oczywiście nakręca biznes i chyba nie powinno dziwić. Poza tym istnieje prawdopodobieństwo, że masz więcej kubków smakowych niż przeciętna jednostka Uwierz mi, że pierwsze dni bez słodyczy są koszmarne. Potem nie czujesz żadnej różnicy ani pociągu. Trzeba po prostu przetrwać
Mam fazy "z" i "bez" i zdecydowanie wolę tę drugą. To nie jest kwestia tego, że JA lubię słodkości - to one mnie przyciągają. Tak działa glukoza w naszym organizmie.
A zatem: stay strong.

btw, myślałaś o tym, żeby sama przygotowywać sobie jakieś wypieki/batoniki, itp.? Wtedy masz wpływ na to, co do nich pakujesz i co konsumujesz. Warto.
Jeżeli twierdzisz, że natura zaprojektowała Cię abyś jadł mięso, to najpierw zabij własnoręcznie to co zamierzasz zjeść. Zrób to, uzbrojony jednak tylko w to, w co wyposażyła Cię natura, bez pomocy noża, tasaka czy topora.

Kot przybity do drzwi urzędu. Poszukuję sprawcy
anka_bunio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-11, 11:58   #11
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka_bunio Pokaż wiadomość
masz dobrze zbilansowaną dietę na pierwszy rzut oka, więc to raczej nie jest kwestia niedoboru węglowodanów. Oczywiście trudno ocenić ilość tych warzyw, o których napisałaś. Jedyne, co można polecić, to ewentualnie zwiększenie ich ilości.
Odnośnie słodyczy: zacznijmy od tego, że to nie jest twoja wina. W produkowanych przemysłowo słodkościach jest mnóstwo substancji, które mają uzależniać klienta (podobnie jest z serami - kwestia kazeiny), a to oczywiście nakręca biznes i chyba nie powinno dziwić. Poza tym istnieje prawdopodobieństwo, że masz więcej kubków smakowych niż przeciętna jednostka Uwierz mi, że pierwsze dni bez słodyczy są koszmarne. Potem nie czujesz żadnej różnicy ani pociągu. Trzeba po prostu przetrwać
Mam fazy "z" i "bez" i zdecydowanie wolę tę drugą. To nie jest kwestia tego, że JA lubię słodkości - to one mnie przyciągają. Tak działa glukoza w naszym organizmie.
A zatem: stay strong.

btw, myślałaś o tym, żeby sama przygotowywać sobie jakieś wypieki/batoniki, itp.? Wtedy masz wpływ na to, co do nich pakujesz i co konsumujesz. Warto.
dziękuję za opinie
moje porcje są duże, tak mi się wydaje. Na obiad w tym jadłospisie był duży kawałek ryby i prawie cały talerz warzyw, zazwyczaj też jest jakiś ryż albo ziemniaki. Powinnam chyba trochę zmniejszyć porcję.
Moim problemem jest podjadanie pomiędzy posiłkami, zazwyczaj były to właśnie słodycze, a teraz nie mogę sobie przez to miejsca znaleźć, bo tak mi się chce
Postaram się przetrwać jeszcze kilka dni (tak naprawdę trwam dopiero od czwartku) i moje dolegliwości typu: słabo mi, drżenie rąk, brak siły właśnie wtedy się zaczęły. Mam nadzieję, że to przejdzie na dniach, bo trochę ciężko funkcjonować.
Najbardziej mam ochotę na czekoladę i to chyba jej mi najbardziej brakuje.
Pomyślę i poszukam jakiś przepisów na własne, zdrowe wypieki
Stary 2012-03-11, 14:48   #12
mariamarysienka
Zakorzenienie

ja też walczyłam ze słodyczami. udało mi się na jakieś dwa miesiące i było mi już wszystko jedno czy one są czy ich nie ma, a wcześniej nie wyobrażałam sobie dnia bez minimum dwóch pasków czekolady albo kilku delicji no ale przyszły święta i na nowo zaczełam jeść i teraz nie mogę przestać tym bardziej mi szkoda bo na siłowni wylewam naprawdę hektolitry potu, chodzę na aerobik, bieżnię, basen a potem i tak na nic bo zjem paczkę wafelków ale staram się jak mogę żeby było lepiej na przykład dziś kupiłam sobie paczkę pełnoziarnistych herbatników zamiast pustej czekolady. dobry substytut bo zjadłam ich 5 i mam ich dosyć że nie wyobrażam sobie ich jeszcze kiedyś tknąć (do jutra )

"One cat just leads to another." - E. Hemingway

I love you
I will
I do
mariamarysienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-11, 15:10   #13
malinaaa2
Rozeznanie

też nie mogę oprzeć się słodyczom ..
są wszędzie!
zły humor - słodycze
wpadają znajomi - słodycze
dobry humor - słodycze
siedzę sama w domu - słodycze
zawsze mam na nie ochotę i też chciałabym je odstawić,
ale tylko i wyłącznie silną wolą
Stary 2012-03-11, 15:22   #14
fioleciasto
Zakorzenienie

ja również jestem uzależniona od słodyczy i nie przypominam sobie dnia żebym ich nie jadła.

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-11, 16:38   #15
mariamarysienka
Zakorzenienie

btw chrom w tych kapsułkach nie ma prawa działać bo jest go tam tak mała ilość, że spełnia w zasadzie rolę placebo niż rzeczywiście pomaga

"One cat just leads to another." - E. Hemingway

I love you
I will
I do
mariamarysienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-11, 16:42   #16
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariamarysienka Pokaż wiadomość
btw chrom w tych kapsułkach nie ma prawa działać bo jest go tam tak mała ilość, że spełnia w zasadzie rolę placebo niż rzeczywiście pomaga
no to jeszcze lepiej...
Stary 2012-03-11, 19:41   #17
Majuszka1990
Raczkowanie

GG do Majuszka1990

chyba i ja wpadłam w jakieś uzależnienie, póki wiem że coś słodkiego znajdę w szafce w kuchni to koniecznie jakiś batonik do kawy być musi. Kawy nie słodze, herbaty też nie słodzę, rzadko sięgam po soki. Może to jest kwestia niedoboru cukru.
Ale jak nie mam czasu myśleć o jedzeniu to i nie myślę z automatu o czymś słodkim

Tak więc, łączę się i ja w bólu

I don't stop when I'm tired, I stop when I'm done.
Majuszka1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-11, 20:21   #18
malinaaa2
Rozeznanie

ja słodzę na normalny kubek - 3 czubate łyżeczki cukru
czyli dość dużo i lubię słodkie soki i wszystko co jest słodkie ;>
Stary 2012-03-11, 20:33   #19
akot80
Zadomowienie

Czytałam gdzieś, że od soli organizm odzwyczaja się w tydzień po odstawieniu, a od cukru - 3 miesiące. Powodzenia

"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..."

Edytowane przez akot80
Czas edycji: 2012-03-11 o 20:46
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-11, 20:43   #20
malinaaa2
Rozeznanie

a da się w ogóle odzwyczaić?
od soli też jestem uzależniona..
Stary 2012-03-11, 20:45   #21
akot80
Zadomowienie

Ja się odzwyczaiłam od soli, więc pewnie od słodyczy też się da (nie wiem na 100%, bo ja ich praktycznie nie jadam).

"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..."
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-11, 21:21   #22
joanna_ba
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to joanna_ba

Da się odzwyczaić od wszystkiego. Niestety, silna wola jest najbardziej istotna. Cukier uzależnia niestety i nie ma chyba innej metody.

Dałam radę soli, cukrowi, mące - i wszystkim wyrobom z nimi robionych.
joanna_ba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-12, 21:27   #23
201705042038
Konto usunięte

Ja się wyleczyłam z potężnego uzależnienia od słodyczy dzięki diecie dr Pepe. Ma ona też ten psychologiczny plus, że słodycze jak najbardziej jeść można, ale w określonych porach. Pierwsze dni to był dramat, bywało, że spocona ledwo się doczołgiwałam do sklepu, żeby kupić słodkie, ale po jakichś 2 tygodniach się skończyło. Pociągnęłam ją jakieś kilka miesięcy, z czasem coraz bardziej luzując, teraz jem normalnie, wcale mnie nie ciągnie do słodkiego, od czasu do czasu sobie pozwalam, ale kiedyś to było z 70% mojego jadłospisu... Pod tym względem ta dieta była świetna, chociaż mój żołądek się z nią nie polubił na dłuższą metę.
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 07:56   #24
ever_92
Zadomowienie

Ja mam to samoooooo ;(

jak z tym skonczyc?????

Chce robic diete a jak, ja wpiepszam codziennie tyle slodyczy
nawet psychicznie nie potrafie sobie jakos tego wytlumaczyc, aby ich nie jesc.
Stary 2012-07-06, 09:16   #25
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Jeżeli chodzi o sól to gdzieś kiedyś czytałam, że aby odzwyczaić się od soli wystarczą 24h, a od słodyczy 3 miesiące. Ze solą potwierdzam, odstawiłam z dnia na dzień i np. dzisiaj posolonego ogórka już nie zjem, bo mnie mdli (minęły 2 albo 3 lata). Ze słodyczami to tak, że najwięcej nie jadłam ich 3 miesiące, ale potem raz, jeden jedyny wzięłam ciastko i niestety ciągnie się to do dzisiaj. Identycznie z fast-foodami, nie jadłam ich od 11 do 18 roku życia i nagle bum - wróciłam.
Najprawdopodobniej ludziom najtrudniej zrezygnować z chleba.
I słodycze uzależniają to też prawda, podobnie jak hamburgery i inne takie mają dodawane substancje uzależniające. Smutne to, ale prawdziwe.

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 10:42   #26
ever_92
Zadomowienie

No nie! Wieżyć mi się nigdy nie chciało, jak można uzależnić się od słodyczy. Myślałam, że tak o po prostu zawsze mi się chce

Ja na dietecie mogłam zjeść 1 rzadek czekolady 1x w tyg miałam ją 2 mies i kurde odkąd wzięłam np. 1 knopersa to ciągle i ciągle chce mi się jeść, czasami znudów, nie chcę nawet a sięgam po słodycze.

Soli od małego nie używałam, chyba mama tak już mnie nauczyłai często robię w ogóle nie doprawione sałatki, mój TŻ o to sie dopomina bo ja nawet nie pamietam o tym hehe.

I tak było jak nie jadłąm słodyczy to nie jadłam, zjadłam 1 ciastko i bum zaraz kolejne i kolejne aż do tego stopnia, że wymiotować mi się chciało, ale najeść się musiałam. Codziennie mówię sobie, nie bede jesc slodycze, nie bede jesc slodyczy i to samo....
Stary 2012-07-06, 10:49   #27
klora
Rozeznanie

takie zachcianaki sa kwestia zle zbilansowanej diety, wiec nalezy najpierw przejrzec co sie je, co jest zle, poprawic

Edytowane przez klora
Czas edycji: 2012-07-06 o 10:51
klora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 12:38   #28
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

No w moim przypadku to bardzo możliwe, ale ja i tak nadal nie wiem, co jeść, kiedy jeść i jak jeść.

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-07, 16:20   #29
lukrecja222
Zakorzenienie

Powiem Wam, że jak założyłam ten wątek to po kilku dniach ostro się zawziełam i stopniowo przestawałam jeść słodycze. Niestety teraz znowu zaczęłam i trudno mi odstawić, a nie jadałm prawie miesąc

Da się to zrobić, ale niestety jest to strasznie trudne. Przez pierwsze dni było mi słabo i trzesły mi się ręce :/ Potem było już lepiej.
Stary 2012-07-11, 17:51   #30
maadziulek91
Zadomowienie

Jezzzzu dziewczyny wątek jak dla mnie.

Jestem totalnie uzależniona od słodyczy.
Kocham czekolade, delicje, hity, wszystko co jest w polewie czekoladowej,
normalnie uwieeeeelbiam

ale od 2 tygodni jestem na diecie i nie wiem jak ale sie jeszcze na nic nie skusiłam. Boli mnie to. Chce wpiepszyć czekolade. Ale wiem, że jak zjem to znowu bede czuła poczucie winy i będzie mi smutno.
Ale nie wiem jak długo wytrzymam

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości