|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
praca przez internet?
Czy jest w ogóle możliwość zarobienia przez internet? np. prowadzenie strony na fb itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Copyraptor
|
Dot.: praca przez internet?
Tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Tylko gdzie można takie oferty znaleść .Nie raz szukam coś z tego typu i nic nie ma a jak są to są jakieś podejrzane oferty .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Spróbuj wyszukać coś w social media, pozycjonowaniem, copywritingiem, Ale do tego typu rzeczy zazwyczaj trzeba mieć doświadczenie. Możesz również rozkręcić blog, lub jakiś kanał na youtubie na własną rękę i później zarabiać na reklamach ale przypuszczam, że to drugie może Ci zająć trochę czasu. Jednym słowem nic samo do Ciebie nie przyjdzie musisz się zaangażować w jakieś działania, które po jakimś czasie dadzą rezultaty
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Cześć,
mam ogromną prośbę - czy możecie mi doradzić jaka kwota za napisanie tekstu (około 4 tys. znaków) dotyczącego dość określonej tematyki (dekoracje wnętrz) jest odpowiednia? Znalazlam informację, że rożni redaktorzy piszą takie teksty za 20-100zł i sama nie wiem co zaproponować pracodawcy. Zależy mi na pracy i na dobrą sprawę, mogłabym pisać juz za 30zł, ale nie wiem, może to też za dużo? Mam nieduże doświadczenie, wyższe wykształcenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Ojjjj jest możliwość zarobienia przez internet, i to całkiem nie małych pieniędzy
![]() Jeżeli chodzi o wycenę tekstu, to wszystko zależy od tego jakiej on ma być jakości. Jeżeli to zapleczówka, to możesz dostać nawet 8 zł.. jeśli coś wyższych lotów, to 30 zł nie jest wysoką stawką. Chyba, że chodzi o precle ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
![]()
Psydela
Wszystko zależy od tego jaki masz cel w pisaniu tekstu. Jeśli wspominasz o pracodawcy, to jak rozumiem to jest coś dodatkowego do Twojej pracy. 30 zł to mało za artykuły w gazetach, ale jak na tekst, który zostanie opublikowany w sieci - to umiarkowana stawka dla początkującego copywritera. Rynek jest bardzo nasycony. Kiedyś działałem z pisaniem różnego rodzaju tekstów, wypełniaczy stron itd. etc., ale z czasem - ze względu właśnie na coraz niższe stawki i coraz większą, "budżetową" konkurencję - wycofałem się. Pozdrawiam!
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Na pewno jeśli jesteś zawodowce, to pow. 50 zł za tekst możesz wziąć, ale na starcie to raczej nastawiaj się na stawki ok 3-4 zł za 1000-1500 znaków. Wiadomo, że za darmo się pisać nie opłaca, ale nie od razy Kraków zbudowano ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
W moim przypadku "na własną rękę". Własny biznes prowadzę od kiedy pamiętam. Nie umiem pracować u kogoś. Nie wiem czy potrafiłabym całkowicie zrezygnować z kontaktu drugą osobą. Z pewnością dążyłabym do spotkania na żywo od czasu do czasu wszystkich pracowników.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Przez internet nie odrywając tyłka zarabiałem dobre pieniądze, ale większość ludzi zaniżyła rynek i zrezygnowałem z tego. Ale pieniądze na 2011-13 miałem bardzo dobre Tyg. czasami wychodziło mi 1-1,5tys
Jestem facetem, więc troszkę lepiej obcykany z różnymi sprawami. Co robiłem ? Simlocki może w tamtych czasach, ktoś ściągał u mnie przez allegro? ![]() Tworzyłem strony www co było na topie, dodawałem reklamy Youtube filmiki, poradniki itp.. Nawet z wawy z komisów z tele wysyłali mi tyg po 100-200 tele kasa była porządna, pozwalałem sobie na wszystko ![]() Skończyłem z tym, ponieważ większość ludzi zaniżyła rynek i wiadome nie opłacalne już, znalazłem pracę fizyczną i zarabiam podobne pieniądze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Nieopłacalne?
No coś Ty - ja jestem wręcz przeciwnego zdania. Owszem, są ludzie, którzy pracują za grosze, ale jak się cenisz, jesteś dobry w tym co robisz i masz renomę u swoich klientów, to polecają Cię jedni drugim, a nawet jak ktoś "wypada" bo znalazł taniej, to na własnym przypadku powiem, że tacy klienci po 2-3 miesiacach wracają. Z tonami poprawek po "tanich" ale kiepskich "ekspertach". Ale trzeba działać, chcieć, szkolić się, specjalizować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Oczywiście, że się da, ale trzeba mieć trochę szczęścia. Ja tak pracuję od dwóch lat, ale sama w domu bym zwariowała, na szczęście mam kota, synka i męża czasami
![]()
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
To "czasami" zabrzmiało nieco przerażająco
![]() Powiało grozą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Marszałkini II RP
|
Można rozkręcić bloga, ale zajmie to sporo czasu i pieniądze z reklam pojawią się dopiero wtedy kiedy będzie na niego wchodziło tysiąc osób dziennie.
A może pisanie artykułów dla gazet/portali internetowych? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Pewnie, zawsze można spróbować wysłać do paru gazet zapytanie czy nie potrzebują autora tekstów, czy tak jak piszesz do serwisów internetowych.
W końcu te wszystkie treści ktoś im tworzy. Na początek zawsze coś - grunt to działać konsekwentnie i rozwijać się, wtedy i możliwości rosną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Oczywiście, że da się zarabiać przez internet.
Na początek można poszukać dla siebie zleceń na takich serwisach, jak: oferia.pl i zlecenia.przez.net |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Marszałkini II RP
|
Cytat:
Ja wysłałam jeden tekst do pewnej gazety, potem kolejny, a potem jeszcze spróbowałam w innej i jakoś poszło. Ale traktuję to jako hobby i tylko wtedy kiedy mam czas. Ważne, żeby zacząć i pisać na tematy nie tak oklepane jak większość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Niebieskooka, dokładnie
![]() Tak naprawdę wszystko jest tylko kwestia tego, czy chcemy, czy mamy gdzieś tam głębokie pragnienia działania w takiej i takiej branży, w tym przypadku pisania - niektórzy "chcą" ale nic kompletnie w tym kierunku nie robią, inni chcą i zakasują rękawki do roboty. I to Ci drudzy wygrywają - czy w sieci czy poza nią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:08.